Scaunul bebelusilor: Ce modificari reprezinta semnale de alarma?

19. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Bebelus

Schimbarea scutecelor bebelusului tau reprezinta nu doar o masura legata de igiena personala, ci si un moment propice pentru a monitoriza starea de sanatate a celui mic. Pe langa faptul ca numarul si consistenta scaunelor pot reprezenta un indiciu bun daca bebe este hranit suficient, vei putea sti imediat daca pruncul sufera de diaree sau daca este deshidratat. Citeste in continuare si vei afla cele mai importante informatii pe care trebuie sa le cunosti, astfel incat sa poti reactiona rapid la cel mai mic semn ca lucrurile nu sunt in regula. 

Tipuri de scaun la bebelusi

Primul scaun apare la aproximativ 24–48 de ore dupa nastere, este de culoare verde inchis spre negru si are o consistenta groasa. Este denumit meconiu si este format din substantele pe care nou-nascutul le-a ingerat in timp ce se afla in uter (1). 

Dupa doar cateva zile, bebe va incepe sa aiba scaun in mod regulat, aproximativ de 2 - 5 ori pe zi, pana la varsta de 6 saptamani. Dupa aceasta varsta si pana la 3 luni, frecventa scaunelor va scadea, putand fi vorba despre un scaun pe zi. Atata timp cat bebelusul are o greutate sanatoasa si nu sunt evidente semne ale unor dereglari, nu trebuie sa existe ingrijorari legate de numarul scaunelor pe zi (2). 

In 2012, a fost realizat un studiu (3) pentru analizarea frecventei scaunului la 600 de nou-nascuti, cu varsta sub 3 luni. Rezultatele au aratat ca in primele saptamani de viata bebelusii alaptati au avut scaun de aproximativ 3,65 ori pe zi, iar pana la varsta de 3 luni, frecventa a fost de 1,88 de ori pe zi. Bebelusi hraniti cu „formula“ au avut scaun mai rar, odata cu cresterea in varsta. 

Iata care sunt cel mai des intalnite tipuri de scaun la bebelusi, in functie de culoare si aspect:

  1. negru sau verde inchis: este primul scaun de dupa nastere si contine mucus, celule ale pielii si lichid amniotic; 
  2. galben-verzui: isi face aparitia pe masura ce bebelusul incepe sa digere laptele matern;
  3. galben: este culoarea scaunului la bebelusii alaptati; daca este o nuanta prea deschisa, se poate sa fie vorba despre diaree, care este foarte periculoasa, deoarece poate provoca deshidratare. 
  4. galben cafeniu: asa arata un scaun normal pentru bebelusii hraniti cu lapte praf; din punct de vedere al consistentei, scaunul bebelusilor hraniti cu „formula“ este mai putin ferm decat al celor alaptati.
  5. portocaliu: uneori, scaunul are aceasta nuanta datorita pigmentilor colectati in tractul digestiv al celui mic; poate aparea atat la bebelusii alaptati cat si la cei hraniti cu „formula“ de lapte. 
  6. rosu: daca nu s-a inceput diversificarea ori bebe nu a mancat alimente cum este sfecla, un scaun de culoare rosie poate semnaliza existenta unei infectii intestinale care sa cauzeze scurgeri de sange; medicul trebuie contactat de urgenta. 
  7. verde inchis: este culoarea specifica pentru scaunele bebelusilor care au inceput diversificarea; aceasta nuanta se datoreaza alimentelor solide de culoare verde, cum sunt spanacul sau mazarea. De asemenea, culoarea verde inchis a scaunului se poate datora administrarii de suplimente de fier. 
  8. alb: Un scaun alb este un semnal de alarma si necesita neaparat un consult medical. Se poate ca bebe sa nu produca suficienta bila in ficat, iar alimentele sa nu fie digerate in mod adecvat, astfel incat cel mic poate ajunge la stadiu de subnutritie.
  9. gri: este o situatie similara cu scaunele de culoare alba, astfel incat trebuie contactat de urgenta medicul pediatru. 
 
Primi pasi

Diferentierea scaunelor la bebelus in functie de consistenta

Diareea

Atunci cand este vorba despre scaune apoase la bebelusi, care dureaza mai mult de o zi, exista riscul sa fie vorba despre diaree si, implicit, deshidratare (4). Cele mai importante semne ale deshidratarii sunt: 

  • buze, gura si limba uscate;
  • plans fara lacrimi;
  • scutece fara urme de pipi pentru mai mult de 3 ore;
  • ritm rapid al inimii;
  • stare de somnolenta, letargie;
  • ochi uscati si rosii;

Evita administrarea oricaror medicamente si contacteaza de urgenta medicul pediatru pentru tratamente avizate. Orice scaun moale la bebelus poate constitui un semnal de alarma, asa ca nu trebuie neglijat sub nicio forma. 

Constipatie

Putem afirma ca un copil este constipat atunci cand are unul sau mai putine scaune pe zi, cu dureri la defecare (5). Cele mai importante semne ale constipatiei sunt: 

  • scaun tare si uscat;
  • aspect ca de pietricele;
  • dureri si disconfort al bebelusului atunci defecheaza;
  • mici dare de sange prezente in scutec;

Constipatia nu apare, de obicei, la bebelusii alaptati exclusiv, dar este mai frecventa atunci cand este vorba despre formula de lapte. Este important ca prepararea laptelui praf sa urmeze instructiunile producatorului, iar daca situatia continua, discuta cu medicul pediatru despre alte recomandari de „formula“. 

 

Bebe somnoros

Cauzele modificarilor de scaun la bebelusi

Prima modificare majora a culorii si consistentei scaunului celui mic apare in jurul varstei de 6 luni atunci cand incepe diversificarea. In functie de alimentele cu care il hranesti, culoarea scaunului variaza de la portocaliu la verde inchis si maro. 

La bebelusii cu varste mai mici de 6 luni, alaptati exclusiv, modificarea scaunului se poate explica prin schimbarea de dieta a mamei. 

Cand trebuie sa te ingrijorezi?

La cel mai mic semn ca scaunul bebelusului nu arata normal, trebuie sa contactezi de urgenta medicul pediatru, pentru tratament de specialitate. Principalele semne care ar trebui sa te ingrijoreze sunt: 

  • scaun negru chiar si la mai multe zile dupa nastere;
  • scaune apoase si dese pentru mai mult de o zi;
  • scaune de culoare rosie sau alba;
  • scaune rare, tari si greu de defecat;

Fiecare bebelus este diferit si se dezvolta in ritmul propriu. Asta inseamna ca va trebui, in primul rand, sa urmaresti cateva zile care este ritmul scaunelor pentru cel mic, iar apoi sa ai grija sa nu apara schimbari majore. Rutina face parte din procesul de ingrijire al unui bebelus, iar in majoritatea situatiilor, hrana, somnul si frecventa scaunelor respecta anumite tipare cu care te vei obisnui foarte repede. In functie de modul in care il hranesti pe bebe, trebuie doar sa fii atenta la orice schimbari legate de aspectul si numarul scaunelor. 

  1. “Meconium - statPearls.” NCBi, 26 July 2021, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542240/. accessed 1 July 2022.
  2. “Constipation.” La Leche League international, https://www.llli.org/breastfeeding-info/constipation/. accessed 1 July 2022.
  3. “the defecation pattern of healthy term infants up to the age of 3 months.” PubMed, 20 april 2012, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22522220/. accessed 1 July 2022.
  4. “Diarrhea in infants.” MedlinePlus, 10 august 2021, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000691.htm. accessed 1 July 2022.
  5. “aaP News Room.” american academy of Pediatrics, https://www.aap.org/en/news-room/. accessed 1 July 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor