Sunete albe bebelusi: ce sunt si cum ii ajuta pe cei mici

7. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Bebelus adormit

 

Bebelusii sunt diferiti si au programe de somn variate, Sunt bebelusi pentru care sunetele albe sunt varianta ideala pentru confort si somn odihnitor, in timp ce altii au nevoie o rutina pentru imbunatatirea somnului. Zgomotul de fond poate fi elementul esential pentru calmarea micutilor si in perioadele cu colici. 

Abordam in cadrul acestui material o tema importanta pentru parinti, sunetele albe pentru bebelusi, oferim argumentele pros si contra pentru ca decizia ta sa fie luata in cunostinta de cauza. 

Ce sunt sunetele albe?

Intr-o lume agitata, in care prezenta zgomotelor este permanenta, bebelusii pot avea nevoie de sunete de fond pentru a se odihni. Sunele albe sunt constante, uniforme, iar repetarea acestora aduce calmul si confortul micutilor, suficient pentru obtinerea odihnei de calitate. 

Sunetele albe pentru bebelusi se refera la zgomotul care tinde sa mascheze alte frecvente ce apar in mod normal intr-un mediu. Utilizate la bebelusi, sunetele albe incurajeaza somnul de calitate, profund, pentru o perioada indelungata. Exista unele produse special create pentru cei mici cu ajutorul carora sa poti induce odihna acestora, unele dispozitive pentru copii imita instrumente, valuri sau pasari, zgomotul batailor inimii mamei sau alte sunete similare mediului intrauterin. 

In timp ce pe unii bebelusi sunetele albe ii pot ajuta sa adoarma repede, altii au nevoie de liniste deplina pentru a se odihni. (1)

Cum ii ajuta sunetele albe pe bebelusi?

Sunetele alte sunt zgomote constante, pe o frecventa bine definita, cu un volum redus. In principiu, sunetele albe pot fi utilizate langa patutul bebelusilor pentru a-i ajuta sa adoarma, daca nu ii deranjeaza sau nu ii determina sa fie mai agitati. Ideal este ca sunetele albe pentru bebelusi sa fie sub pragul de 50 de decibeli, asemanatoare ca intensitate cu zgomotul produs de o masina de spalat rufe silentioasa. 

Sunt situatii in care somnul bebelusilor poate veni mai greu. Reprizele de odihna pe parcursul a 24 de ore sunt variate de la un copil la altul, iar parintii tind sa foloseasca orice despre care aud ca a oferit rezultate. Aparatele si emitatoarele cu sunete albe pot fi alegerea ideala in unele situatii, daca volumul acestora nu este deranjant. 

Cand bebelusii adorm in momentele zgomotoase ale zilei, in intervalul orar in care in mod normal nu ar trebui sa doarma si plang si devin anxiosi cand este liniste este foarte posibil sa raspunda pozitiv la sunetele albe. In plus, pe langa confortul oferit pentru a adormi profund, sunetele albe pot masca zgomotele fratilor mai mari sau pe cele din locuinta, astfel incat cei mici sa se simta in siguranta si sa poata dormi bine. (1), (2)

 

Bebelusi in patut

 

Care sunt sunetele albe pentru bebelusi eficiente?

Este greu de spus ce poate linisti fiecare bebelus in parte. Fie ca vorbim de aparatele special create pentru a oferi sunete albe pentru bebelusi, fie ca luam in discutie aplicatiile ce pot fi descarcate pe telefon sau improvizatiile parintilor, lista este vasta si ramane deschisa. Iata care sunt principalele sunete care au condus la rezultate de succes de-a lungul timpului:

Frecventele si nivelul de energie influenteaza comportamentul bebelusilor, acestia avand preferinte pentru sunete, asa cum se intampla si in cazul adultilor. (2), (3)

Rutina de somn si sunetele albe pentru bebelusi

Cu o rutina de somn adecvata in care ai elemente de calmare si linistire, consecventa isi pune amprenta asupra dezvoltarii de lunga durata a copiilor. Personalizarea rutinei de somn tine de nevoile si preferintele bebelusilor, obiceiurile insa nu trebuie schimbate brusc pentru a nu conduce la situatii complicate.

Sunetele albe pentru bebelusi pot avea si efect calmant in perioadele cu colici in care frecventa si calitatea somnului au de suferit. Chiar si asa, reactiile micutilor sunt variate. In timp ce sunetele albe pot oferi alinare si ajutor unor bebelusi, la altii efectele pot fi contrare. Indiferent de situatie, somnul este vital pentru bebelusi, lipsa acestuia determina agitatie, schimbari de comportament, neplaceri sau hiperactivitate. (1)

Pe masura ce cresc, poti reduce treptat timpul de intrebuintare. Ideal este sa nu folosesti continuu sunetele albe, doar in perioadele de somn, iar dispozitivele sa nu fie amplasate prea aproape de ei. Un produs aflat deasupra capului ii poate rani, asadar acorda atentie sporita pozitionarii. (4)

Care sunt dezavantajele si riscurile asociate sunetelor albe la bebelusi?

Sunete mult prea puternice

Unele sunete albe pentru bebelusi pot avea o intensitate mult prea mare depasind valorile considerate normale si nevatamatoare, favorizand aparitia regresiei somnului. Aplicatiile si aparatele care emit astfel de zgomote trebuie atent verificate inainte de a fi puse in functiune si controlate pe parcursul utilizarii. 

Probleme in dezvoltare

Sunetele mult prea inalte ar putea sa conduca la probleme in dezvoltarea armonioasa a bebelusilor si chiar sa determine daune si deficiente in dezvoltarea normala auditiva a bebelusilor. 

Dependenta de sunetele albe

Odata ce se obisnuiesc cu sunetele albe care sunt folosite constant pe timpul noptii sau pe durata somnului de zi, orice perturbare a rutinei de somn a celor mici poate insemna crize de plans, anxietate si se poate ajunge pana la atacuri de infiorare. (1)

Combinarea sunetelor albe pentru bebelusi cu alte metode de calmare si linistire precum leganarea, utilizarea unui marsupiu, diminuarea intensitatii luminoase in camera in care dorm acestia, plimbarea in brate si tinerea cat mai aproape de piept sau oferirea unei suzete sunt elemente de ajutor. (4)

Utilizarea sunetelor albe pentru bebelusi reprezinta o solutie temporara pentru a-i ajuta sa doarma. Daca problemele cu somnul persista pediatrul poate oferi solutii utile. 

Acest material in care am prezentat informatii despre sunetele albe la bebelusi este strict informativ. Consulta medicul inainte de a intrebuinta dispozitive si aplicatii cu sunete albe pentru calmarea si imbunatatirea somnului bebelusilor si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. The Pros and Cons of Using White Noise to Put Babies to Sleep - https://www.healthline.com/health/parenting/white-noise-for-babies

2. The Benefits of White Noise for Babies - https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/white-noise-sound-for-babies/

3. The Wonders of White Noise - https://www.verywellfamily.com/the-wonders-of-white-noise-2504713

4. Benefits of White Noise for Babies - https://share.upmc.com/2022/10/benefits-of-white-noise/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor