Protectie solara bebelusi: sfaturi si recomandari

7. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Bebelusi si lotiune protectie solara

 

Soarele este benefic bebelusilor, cu moderatie. Protectia solara este esentiala, pielea sensibila a bebelusilor trebuie ocrotita de efectele nocive ale soarelui. Utilizarea cremelor sau lotiunilor cu factor de protectie ridicat la plaja, dar si in timpul plimbarilor zilnice este o necesitate pentru ca cei mici sa fie sanatosi si ocrotiti. 

Explicam in cadrul acestui material cand se aplica protectie solara la bebelusi, care sunt produsele importante, oferim sfaturi si recomandari legate de expunerea la soare a micutilor astfel incat sa se evite arsurile solare sau alte probleme de sanatate ce ar putea sa apara la aceasta grupa de varsta. 

De la ce varsta este indicata protectia solara pentru bebelusi?

Nou-nascutii si bebelusii au nevoie de soare pentru a obtine cantitatea necesara de vitamina D, sursa esentiala pentru absorbtia corecta a calciului in organism. Expunerea timp de 10 - 15 minute la soare a bebelusilor este suficienta pentru a asigura nevoile organismului. Nu trebuie sa uiti ca soarele poate face si mult rau pielii sensibile, motiv pentru care acestia au nevoie de protectie solara adecvata. 

Bebelusii mai mici de 6 luni nu ar trebui sa fie expusi direct la lumina soarelui, asadar nu ar avea nevoie de protectie solara. Cea mai buna varianta de ocrotire pentru acestia este mentinerea lor la umbra. Pentru ca pielea sensibila a bebelusilor la aceasta varsta nu este capabila sa metabolizeze substantele care se gasesc in cremele, lotiunile si spray-urile de protectie solara nu este indicata utilizarea acestora. Dupa varsta de 6 luni, copiii au nevoie de protectie solara adecvata grupei lor de varsta la plimbarile zilnice si cand sunt expusi direct la soare. (1)

Sfaturi si recomandari protectie solara bebelusi sub 6 luni

Haine lejere, plimbari dimineata si seara

Plimbarile in aer liber sunt recomandate pentru nou-nascuti si bebelusi. Pe langa evitarea expunerii lor directe in lumina soarelui, acestia trebuie sa fie imbracati in haine care sa le acopere bratele si picioarele si sa fie cat mai lejere, din fibre naturale. Chiar daca la aceasta varsta bebelusii stau culcat, capul trebuie protejat cu o palarie cu boruri largi in carucior, rolul acesteia fiind acela de a impiedica razele soarelui sa ajunga la fata, urechi sau gat si sa produca leziuni cutanate. 

Plimbarile dimineata devreme pana cel tarziu la ora 10.00 si dupa-amiaza dupa ora 18.00 sunt indicate pentru a proteja bebelusii de razele nocive ale soarelui, fara a uita de toate celelalte sfaturi si recomandari, cu hidratarea optima pentru evitarea instalarii deshidratarii la bebelusi ce le poate pune in pericol viata. 

 

Bebelusul si mama

 

Ingrijire adecvata in carucior si masina

Caruciorul bebelusilor poate fi accesorizat cu umbreluta pentru asigurarea umbrei si evitarea soarelui sau cu huse de protectie solara speciale. Bebelusii trebuie ocrotiti de radiatia solara ce poate provoca neplaceri si in interiorul masinii personale. In dreptul locului in care stau micutii fie ai nevoie de folie de protectie impotriva soarelui ce poate fi lipita direct pe geam, fie de plase detasabile, menite sa impiedice radiatia ultravioleta sa patrunda in interior. 

Protectie suplimentara pentru ochi

Ochii bebelusilor trebuie ingrjiti corespunzator afara. Stralucirea puternica a soarelui si reflexiile de pe toate suprafetele lucioase pot rani ochii sensibili, de aceea este bine sa achizitionezi ochelari de protectie UVA/UVB pentru a evita supraexpunerea la razele ultraviolete nocive, dezvoltarea cataractei, a leziunilor retinei sau a altor afectiuni oculare de la varste fragede. (1), (2), (3)

Sfaturi si recomandari protectie solara bebelusi 6 - 12 luni

Produse recomandate, de calitate

Dupa implinirea varstei de 6 luni, bebelusii trebuie sa fie protejati cu solutii impotriva soarelui adecvate varstei lor. Pe piata exista o gama variata, ideal este sa vorbesti cu pediatrul despre protectia solara la bebelusi si sa urmezi recomandarile acestuia. 

Bebelusii pot sa se confrunte cu unele reactii alergice sau pot fi diagnosticati cu afectiuni dermatologice pentru care au nevoie de creme si lotiuni de protectie solara deosebite, de cea mai buna calitate, care sa nu le amplifice simptomele dermatitei atopice sau sa conduca la aparitia unor iritatii ale pielii. Alegerea solutiilor hipoalergenice, fara parfum, de la branduri de top cu vechime in productia de articole pentru ingrijirea pielii sensibile este optiunea potrivita. 

Testare prealabila

Testarea produselor este necesara pentru a te asigura ca sunt bune, un motiv in plus sa aplici o cantitate pe o suprafata mica a pielii pentru a observa raspunsul organismului. 

Intrebuintarea acesteia cu 30 de minute inainte de a iesi in exterior trebuie sa constituie o prioritate, la fel si reaplicarea acesteia la un interval de timp, in functie de expunerea la soare, transpiratie sau dupa iesirea din apa. (1), (3)

Ce este factorul de protectie solara si cum alegi nivelul potrivit bebelusilor?

Produsele cu factor de protectie solara sau SPF intre 30 si 50 sunt ideale pentru copii. Bebelusii ar trebuie sa fie protejati cu creme si lotiuni care au SPF 50, acesta sunt eficiente impotriva razelor solare UVB si UVA. Adaptabile pielii sensibile a bebelusilor, astfel de produse trebuie sa fie 100% cu fibre naturale minerale, sa nu contina filtre sau ingrediente nocive care ar putea sa determine iritatii pe pielea sensibila. 

Intinderea cremei de protectie solara uniform, cu atentie sporita acordata zonelor in care pielea bebelusilor este incretita asigura protectia adecvata impotriva arsurilor solare, dar si prevenirea aparitiei unor forme de cancer de piele. Trebuie sa stii ca protectia solara pentru bebelusi, copii si adulti trebuie sa fie o prioritate chiar si cand afara este innorat.

Agitatia, inrosirea zonelor expuse la soare, plansul pot fi semne ale aparitiei arsurilor solare pentru care trebuie sa mergi de urgenta la medic cu bebelusii! (1), (2), (4)

Acest articol despre protectia solara la bebelusi este strict informativ. Consulta medicul specialist si respecta indicatiile acestuia pentru ca bebelusii sa fie sanatosi si ocrotiti in mod adecvat!

Surse de informare: 

1. Sun Safety for Children and Babies - https://www.ucsfbenioffchildrens.org/education/sun-safety-for-children-and-babies

2. Sunscreen and Sun Protection for Babies: What Parents Need to Know - https://www.whattoexpect.com/first-year/sunscreen-for-babies/

3. INFANT SUN PROTECTION: HOW PARENTS CAN KEEP THEIR BABY SAFE - https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/prevent/sun-babies

4. Should You Put Sunscreen on Infants? Not Usually - https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/should-you-put-sunscreen-infants-not-usually

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor