Rolul si importanta estrogenului in sanatatea organismului uman

15. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Hormonii sunt substante chimice care prin intermediul sangelui ajung in restul corpului, la tesuturi si organe. Acesti hormoni controleaza metabolismul, reproducerea, cresterea, starea de spirit. Unul dintre acesti hormoni este estrogenul, un hormon steroid care este produs de ovarele femeii, dar si de testiculele barbatilor. Intr-o cantitate mai mica, estrogenul poate fi produs si de glandele adrenale. 

Explicam in acest articol rolul si importanta estrogenului in sanatatea organismului uman.

Important de retinut

Medicul endocrinolog este cel care poate recomanda tratamente hormonale, in functie de diagnostic, stare de sanatate si istoricul medical al pacientei sau pacientului. 

Ce este estrogenul

Estrogenul este un hormon sexual, responsabil pentru multe functii din corpul femeii. In principal, ajuta la dezvoltarea si mentinerea sistemului reproducator al acesteia. Estrogenul are un rol foarte important in perioada de reproducere (1). La femeie, ovarele sunt cele care produc cea mai mare cantitate de estrogen, dar acesta poate fi produs, in cantitati mai mici, de glandele suprarenale si celulele adipoase (3).

Din ceea ce stim pana acum rezulta ca estrogenul stimuleaza cresterea mucoasei interioare a uterului (endometru) in timpul ciclului menstrual si imbunatateste lubrifierea vaginului (4). Estrogenul are un rol important in formarea oaselor, coagularea sangelui, sanatatea pielii si a unghiilor (6).

 Tipuri de estrogen

Exista mai multe tipuri de estrogen:

  • estrona: este cea mai slaba forma de estrogen;
  • estradiol este cel mai frecvent tip de estrogen la femei, in timpul perioadei de reproducere. O cantitate prea mare de estradiol duce la aparitia acneei, osteoporozei, depresiei. De asemenea, niveluri foarte ridicate de estradiol pot duce la un risc crescut de cancer uterin si cancer de san. Un nivel prea scazut de estradiol poate duce la cresterea in greutate si la aparitia bolilor cardiovasculare (2).
  • estriol: nivelurile de estriol cresc in timpul sarcinii, pentru ca estriolul ajuta uterul sa se dezvolte si sa se pregateasca pentru nastere (2).   
  • estetrol: este produs doar în sarcina, si este considerat un estrogen slab.

Care este rolul estrogenului

Nivelul de estrogen incepe sa creasca la pubertate, iar pe masura ce estrogenul creste, mucoasa uterina se pregateste pentru fertrilizare. Cand aceste niveluri scad se declanseaza menstruatia. Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, nivelul de estrogen incepe sa scada, iar acest lucru duce, in final, la menopauza (1).

Cea mai importanta functie a estrogenului este acea de a permite functionarea normala a urmatoarelor organe:

  • ovare: stimuleaza functionarea normala a acestora (2);
  • vagin: mentine buna functionare a peretelui vaginal (2);
  • uter: mentine membrana mucoasa si de asemenea regleaza fluxul secretiilor de mucus uterin (2);
  • sani: estrogenul intra in formarea tesutului mamar si poate fi cauza unor dureri la nivelul sanilor (2).
  • estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea corpului feminin, dar si a caracterelor sexuale secundare (5).  

Importanta estrogenului

Estrogenul este cunoscut mai ales pentru rolul pe care il are in sistemul reproducator. Acest hormon insa poate ajuta fiecare organ.

  • protejeaza inima: mentine functionarea tesutului cardiovascular si ajuta la pastrarea tensiunii arteriale stabile (1). Legatura dintre nivelul estrogenului si inima inca se mai studiaza.
  • ajuta la menținerea unui nivel optim de trigliceride si creste nivelul colesterolului bun, scazand in acelasi timp nivelul colesterolului rau.
  • protejeaza creierul: estrogenul ajuta la mentinerea fluxului sanguin de care creierul are nevoie. Sustine memoria (1).
  • imbunatateste masa musculara si densitatea osoasa: ajuta la cresterea oaselor si imbunatateste masa musculara. Estrogenul ajuta asadar la protejarea impotriva osteoporozei (o afectiune care fragilizeaza oasele) (1).
  • imbunatateste starea de spirit: estrogenul ajuta la mentinerea nivelului de serotonina. De asemenea, protejeaza nervii (1).
  • cantitatea de estrogen este responsabila pentru forma corpului femeii (oase mai mici, mai scurte, pelvis mai lat, umeri mai ingusti, strat de grasime suplimentar pe coapse si solduri.
  • estrogenul ajuta la mentinerea fermitatii pielii si sustine productia de colagen. In acest fel previne imbatranirea prematura.

Important de retinut

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia medicala. Informatiile prezentate au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Cleveland Clinic, „Estrogen: What it does and 5 benefits”: https://health.clevelandclinic.org/
  2. Medical News Today, „Everything you need to know about estrogen”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/277177
  3. Johns Hopkins Medicine, „Estrogen’s effects on the female body”: https://www.hopkinsmedicine.org/health/
  4. News Medical Life Sciences, „Estrogen Function”: https://www.news-medical.net/health/What-Does-Estrogen-Do.aspx
  5. The well for health, „5 important hormones and how they help you function”: https://www.thewellforhealth.com/blog/5-important-hormones-and-how-they-help-you-function
  6.  Very well health, „The role of estrogen in your body”: https://www.verywellhealth.com/what-is-estrogen-and-what-does-it-do-to-my-body-4142677
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor