Colagen: beneficii, surse si rolul acestuia in organism

13. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Colagenul

Colagenul este  cea mai abundentă proteină structurală din organism, pe care acesta o produce în mod natural. Fibrele de colagen mențin elasticitatea și fermitatea pielii, și îi permit să se întindă sau să se refacă după o rănire. În plus, exercită un rol important în a menține oasele puternice, dar și în funcționarea altor sisteme, precum a celui digestiv, respirator sau gastrointestinal. 

Începând cu o anumită vârstă, scăderea nivelului de colagen natural din corp atrage după sine apariția anumitor probleme, printre care cele ale articulațiilor, pierderea masei musculare sau prezența tot mai accentuată a ridurilor. Din acest motiv poate fi recomandată suplimentarea din surse externe.

Ce este colagenul?

Componentă majoră a pielii, colagenul este un tip de proteină dură, insolubilă, care face parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive, reprezentând circa o treime din totalul proteinelor din corpul uman. Acest nutrient asigură buna funcționare a pielii, oaselor și articulațiilor, dar și a altor țesuturi protectoare. Împreună cu elastina,  menține pielea hidratată și elastică, și contribuie la refacerea și regenerarea ei.  

Din punct de vedere chimic, molecula de colagen este produsă de fibroblaste, celule aflate la nivelul dermului. Este la rândul ei compusă din mai multe tipuri de proteine (aproape 1400 de aminoacizi), dispuse în trei șiruri încrucișate, care îi conferă o formă specifică, de triplu helix. Aceste proteine ancorează celulele între ele, acționând ca o structură de sprijin ce dictează rezistența și elasticitatea pielii.

Tipuri de colagen

Deși în funcție de secvența de aminoacizi care formează lanțurile polipeptidice ale proteine s-au identificat peste 28 de tipuri de colagen, patru dintre acestea sunt cele mai importante pentru organismul uman.

  • colagenul de tip I se regăsește în piele, tendoane, oase, țesut conjunctiv și dinți, fiind componenta structurală de bază a matricei extracelulare de la nivelul dermului (se găsește în corp în proporție de 90%);
  • colagenul de tip II se regăsește doar în țesuturile cartilaginoase, acoperind suprafețele articulare; are un rol esențial în amortizarea articulațiilor și a discurilor intervertebrale;
  • colagenul tip III susține structura mușchilor, a organelor și vaselor de sânge;
  • colagenul tip IV se regăsește în epidermă și structura reticulară a membranelor, având rol în formarea și susținerea lor.

Colagenul endogen este produs în mod natural în organism, până în jurul vârstei de 30 de ani. Atunci când se regăsește în corp în cantități suficiente, este esențial pentru sănătatea oaselor, articulațiilor dar și frumusețea pielii

Chiar și după această etapă a vieții, această moleculă rămâne însă la fel de importantă, motiv pentru care se recomandă folosirea de colagen exogen sau sintetic. 

 

Beneficiile colagenului pentru organism

Datorită complexității sale, proteina de colagen are multiple roluri într-o mulțime de procese importante din organismul uman. Iată care sunt cele mai importante beneficii pe care le are această moleculă în corp.

  • asigură fermitatea și rezistența pielii;
  • împreună cu elastina, menține structura elastică a pielii și ajută țesuturile să revină la forma inițială după o contracție;
  • ajută la regenerarea și repararea tenului, și contribuie la strălucirea epidermei;
  • contribuie la sănătatea sistemului osos și menține densitatea minerală a oaselor în parametri normali;
  • ajută la prevenirea și diminuarea celulitei, diminuează petele pigmentare;
  • menține elasticitatea vaselor de sânge și îmbunătățește circulația periferică;
  • ajută la îmbunătățirea funcțiilor vizuale și contribuie la tonifierea globilor oculari.

Colagenul exogen, produs din surse externe sau obținut din suplimente alimentare, este folosit în scopuri medicale și cosmetice.

Alimente care stimulează producția naturală de colagen

Producția endogenă (naturală) de colagen din organism începe să se diminueze începând cu vârsta de 25-30 de ani, dar astfel de rezerve sunt încă importante pentru sănătatea oaselor, articulațiilor și a pielii. 

Iată care sunt o parte din alimentele care conțin nutrienți ce ajută la stimularea rezervelor de colagen:

  • proteinele din carne roșie, carne de pasăre, fructe de mare, tofu, legume;
  • albuș de ou, germeni de grâu, varză, sparanghel, ciuperci (conțin prolină, unul din aminoacizii sintetizați de organism pentru a produce colagen);
  • gelatina, pielea de porc sau de pui;
  • citrice, mere, legume verzi (stimulează absorbția suplimentelor și producția naturală de colagen datorită conținutului de Vitamina C);
  • susan, nuci, cereale integrale, linte, fasole, semințe de dovleac, ouă conțin zinc);
  • piper negru, caju, semințe de susan, pudră de cacao, ciocolată neagră, asparagus, linte, organe (conțin cupru).
Alimente care stimuleaza productia naturala a colagenului

Ce rol au suplimentele cu colagen

Suplimentele cu colagen pot stimula producția internă din organism a acestui tip de proteină. Sunt recomandate pentru a combate carențele ce apar datorită vârstei, modificărilor hormonale (la menopauză) sau a unor factori de risc precum:

  • fumatul;
  • alimentația dezechilibrate;
  • consumul în exces de zahăr. 

Eficiența aceste suplimente este îmbunătățită de un aport suplimentar de vitamine, printre care vitamina A,C, vitamina E, zinc sau anumiți aminoacizi esențiali, precum lizina. O serie de substanțe, printre care seleniu sau acizii grași Omega 3 favorizează absorbția colagenului.

Suplimentele se regăsesc sub formă lichidă (hidrolizată), care permite astfel o absorbție intestinală rapidă, dar și sub formă de pudră sau de capsule.

Carența sau excesul de colagen

Odată cu reducerea colagenului, funcțiile vitale din organism încep și ele să aibă de suferit. Carențele de colagen se pot manifesta prin:

  • accentuarea ridurilor și piele cu aspect tern, îmbătrânit;
  • deteriorarea circulației sangvine;
  • reducerea tonusului muscular;
  • inflamarea sau deformarea articulațiilor, precum și diminuarea elasticității lor;
  • slăbirea funcțiilor vizuale și ale celor ale tractului gastrointestinal.

Contraindicații pentru colagen

Proteina de colagen are rolul de a susține activitatea țesuturilor conjunctive și a pielii. Cu toate acestea, un exces de colagen în organism sau posibile reacții colaterale pot include:

  • dureri musculare sau articulare,;
  • respirație urât mirositoare;
  • gust amărui în gură;
  • posibile reacții alergice.

Anumite studii au arătat și o posibilă legătură între consumul de colagen sub formă de gelatină și riscul de apariție a pietrelor la rinichi. Este necesar să citești cu atenție prospectul suplimentelor alimentare cu colagen pe care dorești să le consumi, în special în cazul în care știi că ești predispus la reacții adverse la oricare dintre componente.

Cu toate acestea, un raport al unor studii clinice a indicat că un consum mediu zilnic de 3-15 g de peptide de colagen hidrolizat este sănătos și sigur pentru organism. 

Chiar și o cantitate mai mică, de 2,5 grame pe zi, contribuie la o piele sănătoasă și hidratată, un aport de 5 grame îmbunătățește densitatea osoasă iar dozele de 15 grame/zi ajută la masa musculară și compoziția corpului.

Referințe:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/collagen
  2. https://portlandpress.com/biochemj/article-abstract/473/8/1001/49397/Collagen-structure-new-tricks-from-a-very-old-dog
  3. https://www.healthline.com/nutrition/collagen-side-effects-on-kidney#should-you-avoid-it
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26353786/
  5. https://www.healthline.com/nutrition/how-much-collagen-per-day#dosage
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31096622/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor