Trigliceride marite: ce sunt, valori, afectiuni asociate

13. 5. 2021 · 10 minute de citit

Trigliceridele marite pot indica instalarea anumitor afectiuni in organism, insa valorile acestora pot fi aduse intr-un interval normal prin diferite metode de tratament. In cele ce urmeaza va prezentam ce sunt trigliceridele si cum poate fi redus numarul acestora.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Trigliceride marite: ce sunt, valori, afectiuni asociate

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele, confom definitiei de specialitate, sunt un tip de lipide (grasimi) care se gasesc atat la nivelul sangelui, cat si sub forma de depozite alcatuind adipocitele, adica celulele grase de la nivelul corpului uman care alcatuiesc tesutul adipos.

Trigliceridele circula in sange transportate de o proteina cu rol de caraus numita VLDL (Very Low density Lipoprotein) adica lipoproteina cu densitate foarte scazuta. Surplusul de calorii care nu va fi folosit sau care nu este necesar va fi depozitat sub forma de trigliceride in tesutul adipos.

Scopul lor este sa fie eliberate intre mese si sa circule in sange pentru a oferi muschilor energia necesara pentru ca acestia sa functioneze optim, mai precis sa se contracte. Astfel, acestea au un rol foarte important pentru buna functionare a organismului, dar cand ele devin un exces pot cauza o serie de probleme, numarul lor crescut fiind asociat cu o serie de afectiuni.

Care sunt valorile normale ale trigliceridelor?

Trigliceridemia reprezinta cantitatea de trigliceride care se gaseste in sange. Aceasta se masoara in miligrame pe decilitru (mg/dL). Valorile normale ale acesteia sunt sub 150 mg/dL.

Depasirea acestei valori poarta denumirea de hipertrigliceridemie, adica trigliceridele crescute sau marite.

Hipertrigliceridemia poate fi clasificata in functie de valoarea ei in 3 tipuri:

  • hipertrigliceridemie de granita cu valori cuprinse intre 150 mg/dL si 199mg/dL;
  • hipertrigliceridemie moderata cu valori ce se gasesc intre 200 mg/dL si 499 mg/dL;
  • hipertrigliceridemia severa atunci cand valorile acesteia depasesc 500 mg/dL.

Cum se diagnosticheaza trigliceridele marite?

Valoarea trigliceridemiei se obtine in urma efectuarii profilului lipidic (care mai cuprinde si valoarea colesterolului, LDL-ul si HDL-ul) care intra in setul de analize medicale de rutina. Se colecteaza sange care apoi este supus analizei de laborator.

Atentie! Inaintea efectuarii acestei proceduri nu trebuie sa consumati alimente sau lichide (in afara de apa) timp de 8 – 12 ore.

Este foarte important sa efectuati aceste analize deoarece hipertrigliceridemia - trigliceridele serice marite - din pacate, nu se manifesta clinic. Asadar, nu exista niciun semn sau simptom care sa indice faptul ca nivelul trigliceridelor si al colesterolului este marit, prin urmare singura modalitate de a depista acest lucru este reprezentata de efectuarea analizelor. Exista o singura exceptie, aceea aparand in cazul bolilor metabolice ereditare unde cresterea trigliceridelor serice se manifesta prin depozite mici de grasime care apar sub ochi, la nivelul pielii. Acestea poarta denumirea de xantoame. Acest tip de boli care afecteaza lipidele cauzeaza hipertrigliceridemia primara si sunt destul de rare. Majoritatea cazurilor de hipertrigliceridemie sunt reprezentate de hipertrigliceridemia secundara care are o cauza ce se poate identifica.

Trigliceride marite: cauze si simptome

Majoritatea cazurilor in care trigliceridele sunt crescute prezinta o cauza sau mai multe care se pot identifica la persoanele care prezinta factori de risc. Factorii de risc sunt multipli, ei putand fi asociati stilului de viata si unor boli deja existente.

Factorii de risc care tin de stilul de viata sunt urmatorii:

  • dieta, in special in cazul unei diete care aduce o cantitate prea mare de calorii, spre exemplu dietele sarace in proteine si bogate in carbohidtrati si grasimi precum dulciuri rafinate, smochine, curmale, migdale, bauturi racoritoare;
  • fumatul;
  • consumul de alcool;
  • lipsa activitatii fizice si sedentarismul;
  • supraponderalitatea si obezitatea.

Acesti factori de risc pot fi usor evitati prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

Printre afectiunile medicale care pot sa creasca nivelul trigliceridelor se numara urmatoarele:

  • diabetul (mai ales daca acesta nu este controlat),
  • hipertensiunea arteriala,
  • ciroza,
  • probleme ale glandei tiroide (hipotiroidism),
  • boli renale,
  • boli ale pancreasului,
  • administrarea de medicamente steroidiene, beta-blocante;
  • administrarea de medicamente pe baza de estrogen, anticonceptionale.

Desi aceste boli nu pot fi vindecate, valorile trigliceridelor pot fi controlate daca tratamentul administrat in cazul acestor afectiuni este urmat in mod corespunzator.

De ce sunt trigliceridele marite periculoase?

Nivelurile crescute ale trigliceridelor determina o serie de afectiuni care se desfasoara asemeni unei reactii in lant.

Cea mai importanta afectiune cauzata de hipertrigliceridemie este ateroscleroza.

Ateroscleroza este definita ca formarea placilor de aterom la nivelul vaselor de sange. Placile de aterom sunt produsul unei combinatii de colesterol, trigliceride, calciu, resturi de celule si fibrina, care este o substanta proteica ce sta la baza formarii cheagurilor de sange. Acestea se acumuleaza la nivelul vaselor de sange (artere) si duc la obstructionarea fluxului de sange prin acestea, lucru care va duce la probleme de ordin cardiovascular. O complicatie a placilor de aterom este reprezentata de desprinderea unor bucati din aceasta (denumite trombi) care vor fi eliberate in circulatie si se vor opri in arterele de calibru mic provocand obstructia, adica blocarea totala a acestora, proces care poarta denumirea de embolizare. Aceasta complicatie reprezinta cauza infarctelor si atacurilor vasculare cerebrale.

Tesuturile afectate (inima si creierul) nu vor mai primi oxigenul care in mod normal trebuia sa fie furnizat prin artera blocata si vor fi supuse procesului de necroza.

Alte afectiuni cardiovasculare care rezulta in urma formarii placilor de aterom sunt:

  • boala coronariana ischemica - inima primeste o cantitate insuficienta de oxigen din cauza fluxului scazut de sange, lucru care duce la functionarea ei incorecta;
  • boala arteriala periferica - membrele primesc oxigen in cantitate insuficienta, lucru care poate duce in timp la necrozarea acestora.

Hipertrigliceridemia poate conduce la aparitia altor afectiuni care nu sunt de ordin cardiovascular. Aceste afectiuni sunt:

  • Pancreatita - inflamatia pancreasului, inflamatia fiind cauzata de cresterea in volum a acestuia in urma acumularii de trigliceride,
  • Diabetul zaharat tip 2 - o serie de alte semne precum cresterea glicemiei, obezitatea, tensiunea crescuta si scaderea HDL - “colesterolul bun” cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2,
  • Ficatul gras non - alcoolic,
  • Dementa - poate fi cauzata partial de niveluri crescute ale trigliceridelor care se acumuleaza la nivelul vaselor mici din creier si determina formarea unei proteine toxice pentru tesutul nervos denumita amiloid.

In concluzie, hipertrigliceridemia se coreleaza cu o varietate de boli reprezentand si ea un factor de risc pentru acestea.

Trigliceride marite: metode de tratament

In cazul trigliceridelor marite pot fi aplicate mai multe metode de tratament. O prima metoda pentru a reduce sau preveni hipertrigliceridemia este dieta. Asadar:

Ce mancam daca avem trigliceridele marite?

Cele mai importante reguli legate de dieta sunt urmatoarele:

  • Dieta trebuie sa furnizeze un numar adecvat de calorii, orice calorie in exces crescand riscul de hipertrigliceridemie.
  • Carbohidratii trebuie sa reprezinte sub 60% din totalul alimentelor ingerate
  • Zaharul din alimentatie trebuie sa fie redus la o cantitate minima.
  • Bauturile pe baza de zahar trebuie evitate si inlocuite cu sucuri naturale provenite din fructe proaspete.
  • Grasimile din dieta trebuie sa fie reprezentate de grasimi nesaturate care se gasesc in produse precum avocado si uleiul de masline si grasimi de tip omega-3 care se gasesc in somon si sardine.
  • Grasimile saturate si de tip trans, adica cele prezente in carne, produse lactate si ulei de palmier trebuie evitate pe cat de mult posibil.

O a doua metoda de reducere a trigliceridelor consta in practicarea exercitiului fizic care are o multitudine de beneficii pentru organism si ajuta mai ales la mentinerea unei greutati normale.

A treia metoda este reprezentata de reducerea sau renuntarea la consumul de alcool.

Atentie! Alcoolul este corelat in mod direct cu cresterea numarului de trigliceride.

A patra metoda care ajuta in special la prevenirea bolii o reprezinta efectuarea de controalele medicale regulate. Controalele medicale permit monitorizarea starii de sanatate si depistarea afectiunilor care pot determina cresterea trigliceridelor.

Tratament medicamentos

A cincea metoda de reducere a trigliceridelor este metoda medicamentoasa. Se recurge la aceasta metoda doar in cazul in care celelalte metode care privesc in principal stilul de viata nu au produs efecte pozitive, iar trigliceridele sunt in continuare marite.

Printre medicamentele recomandate se numara:

  • Fibratii - Ciprofibrat, Gemfibrozil - sunt derivati ai acidului fibric, care reduc trigliceridele cu 25-70% in functie de valoarea initiala;
  • Niacinul - Acipimox - este un derivat de acid nicotinic care reduce trigliceridele cu 20-40%;
  • Compusi cu acizi grasi care contin omega-3 si esteri etilici ai acestor acizi, care se gasesc si in uleiul de peste, fiind folositi in hipertrigliceridemia severa.

Atentie! Tratamentul medicicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentul medicamentos poate fi urmat numai la recomandarea unui medic specialist.

Tratament naturist

Printre medicamentele fara retea si suplimentele alimentare recomandate se numara:

Omega 3-6-9 Ulei seminte de In 1000 mg, 30 capsule, Cosmopharm

Omega 3-6-9 Ulei seminte de In 1000 mg, 30 capsule, Cosmopharm

Produsul mentine in parametrii normali colesterolul, trigliceridele, normalizeaza tranzitul intestinal. Omega 3 6 9 seminte de in din gama Premium este o sursa importanta de acizi grasi nesaturati Omega 3-6-9 (de doua ori mai mult decat in uleiul de peste). Omega 3-6-9 obtinut prin presarea la rece a semintelor de in, ajuta in preintampinarea bolilor cardio-vasculare, scaderea colesterolului, ameliorarea durerilor articulare si menstruale, ajuta la mentinerea frumusetii parului si pielii si a unei stari mentale bune.

Moller's Omegacore, 60 capsule moi, Orkla Health

Moller's Omegacore, 60 capsule moi, Orkla Health

Iar EPA si DHA contribuie la functionarea normala a inimii.

Korill ulei de krill 500 mg, 30 capsule, Sanience

Korill ulei de krill 500 mg, 30 capsule, Sanience
  • https://www.drmax.ro/korill-ulei-de-krill-500-mg-30-capsule-sanience
  • Korill 500 mg este un produs natural, eficient in reglarea nivelului colesterolului, trigliceridelor şi menţinerea unui raport optim intre HDL şi LDL. Are in compozitie ulei de krill (un crustaceu ce traieste in oceanul Atlantic), care este mult mai eficient decat uleiurile de peste datorita proprietatilor sale unice de solubilitate si absorbtie completa. Eficacitatea produsului in reducerea colesterolului şi trigliceridelor a fost dovedita clinic de numeroase studii de specialitate.

Tinctura de usturoi, 50ml, Dacia Plant

Tinctura de usturoi, 50ml, Dacia Plant
  • https://www.drmax.ro/tinctura-de-usturoi-50ml-dacia-plant
  • Produsul mentine coagularea sanguina, ritmul cardiac, tensiunea arteriala si concentratia colesterolului si a trigliceridelor din sange, in limite normale. Intern, contribuie la mentinerea concentratiilor colesterolului si trigliceridelor din sange in limite normale, mentinerea tendintei de coagulare a sangelui in limite normale, mentinerea concentratiei glucozei din sange in limite normale, mentinerea tensiunii arteriale si ritmul cardiac in limite normale, mentinerea sanatatatii tractului digestiv si respirator.

Normocolesterol tinctura fara alcool, 50ml, Dacia Plant

Normocolesterol tinctura fara alcool, 50ml, Dacia Plant
  • https://www.drmax.ro/normocolesterol-tinctura-fara-alcool-50ml-dacia-plant
  • Normocolesterol, extract fara alcool, este un produs natural care ajuta la mentinerea colesterolului si a trigliceridelor in limite normale si protejarea tesutului hepatic de acumularea grasimilor. Dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, extractul putand fi administrat si persoanelor cu interdictie la alcool.

Ceai Colesterol M102, 50g, Fares

Normocolesterol tinctura fara alcool, 50ml, Dacia Plant

Actiunea hipocolesterolemianta a acestui ceai se datoreaza efectelor combinate ale plantelor din compozitia sa - ceaiul verde contribuie la reducerea colesterolului LDL, datorita taninurilor catehice din compozitia sa; papadia si anghinarea scad biosinteza de colesterol si alaturi de cicoare stimuleaza transformarea colesterolului in acizi biliari si protejeaza ficatul; ventrilica si rozmarinul reduc nivelul colesterolului si lipidelor din sange, avand totodata si importante proprietati antioxidante.

Concluzii

Trigliceridele marite pot anunta instalarea unor boli severe in organism, de aceea este important sa afectuati analize medicale de rutina la intervale regulate de timp.

In cazul in care va confruntati cu aceasta problema de sanatate urmati un tratament medical la indicatia unui medic specialist. In cazul in care nu va confruntati cu aceasta problema de sanatate, pastrati-va sanatatea urmand o dieta si un stil de viata echilibrat.

Referinte suplimentare:

Feather Adam, D. Randall, M Waterhouse. Kumar and Clarks Clinical Medicine, 2020, Elsevier.

Healthwise Staff. “High Triglycerides.” Healthlinkbc, 2019,

https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/zp3387. Accesat in 05.05.2021.

Johnson, Jon. rev. Gerhard Whitworth. ”Ways to lower high triglycerides.” Accesat in 05.05.2021. Medical News Today, 2018, https://www.medicalnewstoday.com/articles/315380. Accesat in 05.05.2021.

Romano, Jose G.,Peter B. Imrey, Ralph L. Sacco. “Further Good News on Stroke, but No Time for Rest.” Circulation, AHAJournals 2011, https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.111.030122. Accesat in 05.05.2021.

Sweeney, Mary Ellen T. “Hypertriglyceridemia Treatment & Management.” emedicine, 2019, https://emedicine.medscape.com/article/126568-treatment#d12. Accesat in 05.05.2021

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor