Noni (Morinda citrifolia): beneficii, proprietăți, utilizări

8. 6. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 7 minute de citit
Noni

 

În acest articol vei descoperi în detaliu beneficiile multiple pe care fructul Noni (Morinda citrifolia) le aduce sănătății, proprietățile sale nutriționale și chimice, precum și utilizările sale în medicina tradițională și modernă. Vom analiza efectele antioxidante, imunostimulante, antiinflamatoare și analgezice ale consumului de Noni și vom explora compoziția chimică a acestui fruct, substanțele bioactive care îi conferă proprietățile terapeutice și aplicațiile sale în tratarea diverselor afecțiuni și simptome. 

Beneficiile Noni pentru sănătate

Efectele antioxidante ale Noni sunt unul dintre cele mai importante beneficii ale acestui fruct. Conform unui studiu publicat în jurnalul de nutriție și dietetică, Noni conține o cantitate semnificativă de antioxidanți precum beta-caroten, vitamina C și flavonoide, care ajută la reducerea nivelului de radicali liberi din organism. Astfel, consumul regulat de Noni poate ajuta la prevenirea bolilor cronice precum cancerul și bolile cardiovasculare.

În plus, proprietățile imunostimulante ale Noni sunt un alt beneficiu important. Polizaharidele și glicoproteinele din Noni stimulează producția de celule imunitare și îmbunătățesc activitatea acestora, contribuind la întărirea sistemului imunitar. Potrivit unui studiu publicat în revista "Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine", Noni poate fi benefic în prevenirea și tratamentul infecțiilor virale și bacteriene. (1)

Noni conține, de asemenea, compuși cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Antraquinonele și damnacanthalul din Noni pot ajuta la reducerea inflamațiilor și durerilor asociate cu afecțiuni precum artrita, durerile musculare sau nevralgiile. Un studiu publicat în revista "Pharmaceutical Biology" a arătat că Noni poate fi util în ameliorarea durerilor asociate cu osteoartrita. (2)

În plus, consumul de Noni poate contribui la menținerea sănătății digestive. Fibrele și enzimele digestive precum bromelaina din Noni ajută la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipația și inflamațiile intestinale. Noni poate, de asemenea, să ajute la menținerea echilibrului microflorei intestinale, datorită efectelor sale prebiotice și antibacteriene. (3)

Toate aceste beneficii ale Noni pot fi utile pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor cronice. Este important să discuți cu medicul tău înainte de a începe să consumi Noni, mai ales dacă iei medicamente sau dacă suferi de diverse afecțiuni medicale.

 

Beneficiile Noni pentru sănătate

 

Proprietățile nutriționale și chimice ale Noni

Compoziția chimică a fructului Noni este complexă și variată. Printre principalele componente chimice ale fructului se numără vitaminele (în special vitamina C și vitaminele din complexul B), mineralele (cum ar fi potasiul, calciul, fierul și magneziul), aminoacizii, acizii grași și fibrele alimentare. Această compoziție bogată în substanțe nutritive și bioactive face ca Noni să fie un fruct cu proprietăți terapeutice.

Substanțele bioactive din Noni sunt și ele importante pentru efectele sale terapeutice. Printre acestea se numără iridoidii, alcaloizii, flavonoidele și polizaharidele. Iridoidii sunt considerați a fi compuși cheie în ceea ce privește proprietățile terapeutice ale Noni, fiind responsabili pentru efectele antiinflamatoare, analgezice și antitumorale. Alcaloizii au efecte analgezice și sedative, iar flavonoidele au efecte antioxidante și imunostimulante. Polizaharidele sunt implicate în reglarea sistemului imunitar și în procesul de vindecare a rănilor. (4)

Efectul antioxidant al Noni este un alt aspect important al compoziției sale chimice. Flavonoidele și polifenolii din Noni au fost dovedite a fi compuși cu puternice efecte antioxidante, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la prevenirea îmbătrânirii celulare. Studiile au arătat că Noni are un efect antioxidant mai puternic decât alte fructe, cum ar fi portocalele sau merele. (5)

Metabolismul și biodisponibilitatea compușilor bioactivi din Noni sunt procese importante care influențează efectele terapeutice ale fructului. Compușii bioactivi din Noni sunt absorbiți în intestinul subțire și distribuiți în organism prin intermediul sângelui. Acești compuși sunt metabolizați de ficat și excretați prin urină și fecale. Studiile au arătat cum compușii bioactivi din Noni au o biodisponibilitate bună și sunt capabili să ajungă la țintele terapeutice, cum ar fi celulele imune sau celulele tumorale. (6)

Utilizări ale Noni în medicina tradițională și modernă

1. Utilizarea Noni în tratarea durerii: Noni este utilizat în medicina tradițională pentru ameliorarea durerilor, datorită efectelor sale analgezice și antiinflamatoare. Acesta poate fi folosit pentru a reduce durerile asociate cu artrita, durerile de cap, durerile musculare și alte tipuri de inflamații. De asemenea, efectele sale antiinflamatoare pot ajuta la reducerea inflamației și durerea asociată cu aceasta. (7)

2. Noni ca imunostimulator: Noni ajută la stimularea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și a bolilor. Acesta conține substanțe bioactive care contribuie la aceste efecte, precum scopoletina și antrachinonele. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Medicinal Food, Noni a demonstrat efecte imunostimulatoare semnificative la 150 de subiecți care au consumat Noni timp de 30 de zile. Aceștia au prezentat o creștere semnificativă a numărului de celule albe din sânge, care joacă un rol important în lupta împotriva infecțiilor. (8)

3. Utilizarea Noni în prevenirea și combaterea cancerului: Noni a demonstrat efecte antitumorale și anticancerigene potențiale, conform unui studiu publicat în jurnalul de cercetare Cancer Letters. Acesta conține substanțe bioactive care inhibă creșterea celulelor canceroase și promovează apoptoza. De asemenea, Noni poate ajuta la reducerea riscului de cancer prin promovarea sănătății sistemului imunitar și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. (9)

4. Interacțiuni medicamentoase și contraindicații: Conform unui studiu publicat în jurnalul de cercetare Drug Metabolism and Disposition, Noni poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, diureticele și medicamentele pentru hipertensiune. Acesta poate afecta și absorbția altor medicamente în organism. De asemenea, Noni este contraindicat în timpul sarcinii și alăptării, precum și în cazul anumitor afecțiuni renale sau hepatice. Este important să discuți întotdeauna cu medicul tău înainte de a începe să utilizezi Noni. (10)

În concluzie, Noni (Morinda citrifolia) este un fruct cu proprietăți terapeutice remarcabile, datorită efectelor sale antioxidante, imunostimulante, antiinflamatoare și analgezice. Aceste beneficii pentru sănătate sunt susținute de numeroase studii și se datorează compoziției chimice complexe a fructului, bogată în substanțe bioactive. Noni a fost folosit de-a lungul timpului în medicina tradițională și modernă pentru tratarea diverselor afecțiuni și simptome, însă este important să se acorde atenție posibilelor interacțiuni medicamentoase și contraindicații. 

Surse:

1. "Noni (Morinda citrifolia) Fruit: How to Cultivate, Process, and Use its Products for Health and Wellness Benefits" de Ismail Hussein,
2. "Phytochemical and Nutritional Properties of Morinda citrifolia Linn. (Noni): A Review" de Abhijit Dey și
3. "Morinda citrifolia (Noni): A Comprehensive Review on Its Industrial Uses, Pharmacological Activities, and Clinical Trials" de Alok Kumar Srivastava, et al.
4. "Phytochemical and Nutritional Properties of Noni (Morinda citrifolia L.) Fruits: A Review" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7159283/)
5. "Noni (Morinda citrifolia L.) fruit: phytochemistry, pharmacology, and safety" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4631392/)
6. "Antioxidant properties of Morinda citrifolia (Noni) fruit: a review" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997385/)
7. Palu, A., et al. "Noni (Morinda citrifolia) fruit juice reduces inflammatory cytokine expression in peripheral blood mononuclear cells from stressed adults." Phytotherapy Research 24.1 (2010): 38-42.
8. Hirazumi, A., et al. "Immunomodulation contributes to the anticancer activity of morinda citrifolia (noni) fruit juice." Journal of medicinal food 6.4 (2003): 389-401.
9. Brown, A. C. "Anticancer activity of Morinda citrifolia (Noni) fruit: a review." Phytotherapy Research 28.4 (2014): 439-448.
10. Furusawa, E., et al. "Interaction of dietary compounds, especially polyphenols, with drug metabolism and transporter proteins." Drug metabolism and disposition 33.4 (2005): 554-562.

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor