Lupus eritematos sistemic (LES): cauze, simptome, tratament

25. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit

Lupusul eritematos sistemic se incadreaza in categoria bolilor de natura autoimuna. Afla din articolul nostru ce presupune aceasta afectiune, de cate tipuri este, ce o cauzeaza, care sunt semnele si simptomele. In plus, iti prezentam informatii si despre complicatii, modalitatile prin care se stabileste diagnosticul, in ce consta tratamentul si ce se poate face pentru a fi prevenita. 

Ce este Lupus Eritematos Sistemic (LES)?

Aceasta afectiune este cronica si face parte din sfera celor autoimune. Se manifesta cand sistemul imunitar nu recunoaste ca tesuturile si organele proprii sunt sanatoase, ci le ataca, interpretandu-le ca fiind daunatoare. Este subcategoria cea mai comuna a lupusului.

Tesuturile pe care le ataca sunt pielea, articulatiile, plamanii, inima, creierul, rinichii, celulele sangvine. Exista perioade in care pacientul se simte mai bine, dar care se alterneaza cu cele in care simptomele sunt acute. Exista riscul ca oricine sa fie afectat de lupus eritematos sistemic. Nu se cunoaste cat timp poti trai cu lupus, deoarece durata vietii este in stransa legatura cu factorii declansatori si cu evolutia bolii. In boala lupus simptomele pot fi tinute sub control cu medicatie si prin schimbarea stilului de viata. 

Tipuri de lupus

Lupusul cuprinde patru subcategorii mari. Iata care sunt acestea:

  • Lupus Eritematos Sistemic reprezinta forma care se intalneste cel mai des [1]; Acesta afecteaza mai multe organe, de pilda plamanii, rinichii, inima, pielea, sistemul nervos.
  • Lupus cutanat. Acesta ataca doar pielea, cel mai adesea dupa ce a fost expusa la soare;
  • Lupus iatrogen, ce apare pe fondul administrarii medicamentelor, cum sunt antitiroidienele, anticonvulsivantele, antihipertensivele. O reactie puternica la medicamente determina aparitia acestui tip, iar cel mai adesea, simptomele se amelioreaza sau dispar dupa stoparea administrarii medicamentelor respective;
  • Lupus de tip neonatal. Acesta este rar si desemneaza o conditie in care nou-nascutii mostenesc de la mama autoanticorpii de Lupus Eritematos Sistemic. Aceasta afectiune se manifesta ca eruptie cutanata, numar redus de celule sangvine la nastere (citopenie) si afectare de tip hepatic). Refacerea ficatului, a pielii si a celulelor sangvine se realizeaza in circa sase luni, dar in cazul inimii, s-ar putea sa fie necesara implantarea unui pacemaker. 

Cauzele bolii

Cauze lupus

Nu se cunosc cu exactitate cauzele ce determina aparitia Lupusului Eritematos Sistemic. Este posibil ca un cumul de factori sa contribuie la declansarea acestei afectiuni. Printre acestia se pot afla:

  • Factori de natura genetica (istoric familial);
  • Expunerea la soare, cu precadere la ultraviolete B. Persoana in cauza prezinta o fotosensibilitate, ce duce la manifestarea eruptiei de tip cutanat sau la o hiperactivitate a afectiunii si la dezvoltarea Lupusului Eritematos Sistemic.
  • Unele infectii de natura virala - in acest caz, este necesar sa se realizeze mai multe studii, intrucat cele actuale nu sunt concludente;
  • Unele medicamente;
  • Factori hormonali;
  • Pubertatea;
  • Menopauza;
  • Unele bacterii si virusuri.
  • Contactul cu tricloretilena (ce se poate gasi in apele din fantani);
  • Este posibil ca femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani sa aiba un risc mai ridicat de a dezvolta lupusul, cu precadere cele aflate in perioade fertile [2]. in general, femeile sunt mai expuse la lupus decat barbatii.
  • Expunerea la pesticide, praf de siliciu;
  • Fumatul;
  • Stresul si oboseala;
  • Unele vopsele de par.

Semne si simptome

Exista unele semne si simptome variate ce pot indica lupusul eritematos sistemic. Acestea se pot manifesta subit sau, din contra, se pot instala lent. Intensitatea poate fi scazuta sau severa, cu caracter temporar ori permanent. in cazurile comune, bolnavii manifesta stari usoare care alterneaza cu cele severe, dupa care resimt o imbunatatire urmata de lipsa simptomelor pentru o vreme. Caracteristicile afectiunii difera in functie de persoana nefiind doua identice.

Attunci cand vine vorba despre lupus, simptome frecvente sunt:

  • Simptome de tip sistemic: scadere in greutate, febra, astenie;
  • Simptome de natura musculoscheletala: artrite, artralgii/mialgii, miozita;
  • Manifestari cu caracter cutanat: rash discoid, rash malar, alopecie, ulceratii;
  • Manifestari de tip hematologic. Este posibil ca bolnavul sa se confrunte cu scaderea globulelor rosii, a globulelor albe sau a trombocitelor.
  • Stari neurologice. Acestea sunt rare si implica depresie, confuzie, convulsii, accident vascular cerebral.
  • Simptome de natura cardiaca si pulmonara. Lupusul poate determina aparitia aterosclerozei, a inflamatiei foitelor ce invaluie plamanii sau inima si muschiul inimii;
  • Insuficienta renala. Aceasta prezinta un grad ridicat de severitate, iar simptomele sale se pot observa de obicei in stadiul avansat. Este una dintre cauzele ce pot provoca decesul, daca nu se trateaza la timp si in mod adecvat;
  • Simptome gastrointestinale. Acestea au loc rar si sunt reprezentate de vasculita intestinale, pancreatita, ascita;
  • Manifestari oculare - se manifesta rar si implica sindromul Sjogren secundar;
  • Prezenta sindromului antifosfolipidic secundar. Au loc tromboze venoase ori arteriale si se pot produce avorturi in mod repetat.

Complicatiile bolii Lupus

Cat de grav este lupusul se poate stabili numai in urma consultului medical si a analizelor de specialitate. Aceasta afectiune implica si riscuri de aparitie a complicatiilor. Unele dintre ele pot surveni in urma tratamentului. 

Pe fondul statusului inflamator ce poate dura o perioada indelungata, in boala lupus se pot ivi complicatii precum:

  • Cele de natura cardiovasculara: vasculita, miocardita, pericardita, dificultati de coagulare;
  • Cele de tip pulmonar: predispozitie la infectii respiratorii, pneumonii;
  • Complicatii renale - sunt deosebit de periculoase si pot duce la insuficienta renala, iar in cazurile avansate, chiar si la deces.
  • Unele cu caracter neurologic, cu, sunt accidentele vasculare cerebrale, tulburarile de vedere, de comportament, de memorie, crize de natura convulsiva;
  • Alte posibile complicatii: cele legate de sarcina (avort spontan, nastere prematura, hipertensiune la mama), de aparitia infectiilor cutanate, de dezvoltare a cancerului si de distrugerea structurilor de natura osoasa.

Diagnostic

Diagnostic lupus

Diagnosticarea Lupusului Eritematos Sistemic se realizeaza cu dificultate. Semnele si simptomele sunt diverse, astfel ca se pot asemana cu cele ale altor afectiuni. De regula, diagnosticul este stabilit de un medic internist sau specializat in reumatologie. 

Medicul va observa istoricul medical, va evalua simptomele si va solicita analize in vederea stabilirii diagnosticului corect. Prin efectuarea analizelor si testelor de mai multe tipuri, specialistul va putea exclude alte boli. Exista mai multe tipuri de anaize lupus despre care vom detalia in continuare.

Anticorpi antinucleari (ANA)

Pacientii cu lupus eritematos sistemic au, in general, un rezultat pozitiv pentru testul de anticorpi antinucleari. Totusi, rezultatul pozitiv al acestei analize nu este considerat definitoriu pentru lupus, ei putandu-se pozitiva si in cazul antor afectiuni autoimune.

Anticorpi anti-Smith

Aceasta analiza de sange este considerata mult mai precisa in ceea ce priveste diagnosticarea lupusului eritematos sistemic, ei fiind prezenti numai in contextul acestei afectiuni. 

Anticorpi anti-ADN dublu catenar (anti-ADNdc)

Testul de identificare si determinare a anticorpilor anti-ADN dublu catenar este considerat un test de referinta pentru lupusul eritematos sistemic activ.

Anticorpi anti-Ro (SS-A) si anticorpi anti-La (SS-B)

Acesti doi parametri imunologici au semnificatie clinica in diagnosticul lupusului eritematos sistemic si se coreleaza adesea cu starea clinica a pacientului, indicand evolutia bolii. 

Anticorpi anti-RNP (anti ribonucleoproteine)

Determinarea acestui parametru este recomandata dupa obtinerea unui rezultat pozitiv pentru anticorpii anti-nucleari, pentru a confirma corelarea acestora cu lupusul.

Anticorpi IgG anti-proteina P ribozomala

Este o categorie de anticorpi descrisa recent la pacientii cu lupus, prezenta lor fiind deocamdata asociata cu o complicatie denumita nefrita lupica.

Alte teste generale utile

Exista si alte analize generale, menite sa contribuie la evaluarea statusului clinic al pacientului cu lupus eritematos sistemic:

  • Examen de urina - proteinuria si hematuria indica afectare renala;
  • Hemograma - poate indica anemie sau leucocitopenie;
  • Panel metabolic complex - permite evaluarea starii rinichilor, ficatului, a echilibrului hidroelectrolitic, nivelului de glucoza si a proteinelor din sange;
  • Electroforeza proteinelor serice - evalueaza concentratia de proteina gamma globulinice, reprezentative in bolile inflamatorii;
  • Sistemul Complement - indica evolutia afectiunilor autoimune;
  • Viteza de sedimentare a hematiilor si proteina C reactiva - ofera informatii despre nivelul de inflamatie din organism.

Tratament pentru Lupus Eritematos Sistemic 

In cazul in care te intrebi daca boala lupus se vindeca, este important de stiut ca nu are leac. Cu toate acestea, tratamentele medicamentoase pot contribui la mentinerea sub control a simptomelor. Acestea pot include corticosteroizi, imunosupresive, antiinflamatoare nesteroidiene, antimalarice, terapii biologice.

Tratamentul pentru Lupus Eritematos Sistemic se stabileste de catre o echipa formata din mai multi medici, printre care hematolog, nefrologul, neurologul, cardiologul, dermatologul, pneumologul, endocrinologul si altii. Unul internist sau reumatolog va fi responsabil de coordonarea bolnavului.

Printre componentele care fac parte din tratament se afla faptul ca boala trebuie cunoscuta si inteleasa, dieta echilibrata, gestionarea stresului, minimalizarea expunerii la soare si utilizarea cremelor cu SPF. Este important ca pacientul sa evite fumatul si sa respecte practicarea eventualelor exercitii fizice recomandate de medic. 

Cel mai bun tratament pentru lupus este cel care se pliaza pe particularitatile pacientului. Nu exista o abordare generala. Se recomanda insa o ingrijire corespunzatoare si efectuarea controalelor regulate.

Alimente interzise in lupus

Desi nu exista o dieta oficiala recomandata pacientilor care sufera de lupus, s-a observat ca impunerea unei anumite conduite alimentare este de natura sa rareasca episoadele de boala si sa reduca intensitatea acestora. O lista a elementelor care ar trebui complet eliminate din rutina ta zilnica include:

  • Alcoolul; interfereaza cu antiinflamatoarele nesteroidiene si creste riscul de manifestare a efectelor adverse ale acestora;
  • Usturoiul; contine compusi activi cu rol imunostimulator care pot exacerba reactiile pe care le are sistemul imunitar;
  • Carnea rosie; contine o cantitate mare de grasimi saturate, care contribuie la declansarea patologiei cardiovasculare. Se recomanda inlocuirea carnii rosii cu peste gras de tipul macroului, sardinelor, somonului sau tonului;
  • Grasimile saturate si grasimile trans; pe langa efectul negativ asupra inimii, acestea au o serie de steroizi care contribuie la luarea in greutate, iar obezitatea este extrem de nociva in cazul pacientilor cu lupus;
  • Sodiul; un aport excesiv de sare creste riscul de boala cardiovasculara si de hipertensiune, ambele fiind complicatii cunoscute ale lupusului.

Preventie

intrucat nu se pot cunoaste cauzele exacte, nici preventia nu poate avea loc. in principiu, se recomanda ca pacientul cu Lupus Eritematos Sistemic sa evite expunerea la soare, tutunul si alcoolul. 

Este important sa se recurga la gestionarea factorilor de risc a caror natura este cardiovasculara, precum si a celor ce pot duce la osteoporoza. De asemenea, sunt incurajate practicile de relaxare, precum yoga sau masajele, somnul odihnitor, igiena corespunzatoare, folosirea zilnica a cremelor cu SPF, urmarea unei diete echilibrate.

Discuta cu medicul despre riscurile pe care le implica Lupusul Eritematos Sistemic, dar si cum se poate interveni pe calea tratamentelor. Aceasta afectiune este diferita de dermatita atopica sau cea de contactpete pe pielepsoriazis. Doar medicii specializati in lupus pot diagnostica in mod corect aceasta afectiune.

Surse:

  1. https://www.cdc.gov/lupus/facts/detailed.html#:~:text=Systemic%20lupus%20erythematosus%20(SLE)%2C,%2C%20kidneys%2C%20and%20blood%20vessels.
  2. https://www.cdc.gov/lupus/basics/women.htm#:~:text=SLE%20is%20the%20most%20common,no%20one%20test%20for%20SLE.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3391953/#:~:text=The%20general%20symptoms%20include%3A%20fever,or%20recurrent%20active%20SLE%20flares.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor