Lupus Eritematos Sistemic: Cauze, manifestări și opțiuni de tratament

7. 4. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 8 minute de citit

Lupusul eritematos sistemic se încadrează în categoria bolilor de natură autoimună. Află din articolul nostru ce presupune această afecțiune, de câte tipuri este, ce o cauzează, care sunt semnele și simptomele. În plus, îți prezentăm informații și despre complicații, modalitățile prin care se stabilește diagnosticul, în ce constă tratamentul și ce se poate face pentru a fi prevenită. 

Ce este Lupus Eritematos Sistemic (LES)?

Această afecțiune este cronică și face parte din sfera celor autoimune. Se manifestă când sistemul imunitar nu recunoaște că țesuturile și organele proprii sunt sănătoase, ci le atacă, interpretându-le ca fiind dăunătoare. Este subcategoria cea mai comună a lupusului.

Țesuturile pe care le atacă sunt pielea, articulațiile, plămânii, inima, creierul, rinichii, celulele sangvine. Există perioade în care pacientul se simte mai bine, dar care se alternează cu cele în care simptomele sunt acute. Există riscul ca oricine să fie afectat de Lupus Eritematos Sistemic. Nu se cunoaște cât timp poți trăi cu lupus, deoarece durata vieții este în strânsă legătură cu factorii declanșatori și cu evoluția bolii. 

Tipuri de lupus

Lupusul cuprinde patru subcategorii mari. Iată care sunt acestea:

  • Lupus Eritematos Sistemic reprezintă forma care se întâlnește cel mai des [1]; Acesta afectează mai multe organe, de pildă plămânii, rinichii, inima, pielea, sistemul nervos.
  • Lupus cutanat. Acesta atacă doar pielea, cel mai adesea după ce a fost expusă la soare;
  • Lupus iatrogen, ce apare pe fondul administrării medicamentelor, cum sunt antitiroidienele, anticonvulsivantele, antihipertensivele. O reacție puternică la medicamente determină apariția acestui tip, iar cel mai adesea, simptomele se ameliorează sau dispar după stoparea administrării medicamentelor respective;
  • Lupus de tip neonatal. Acesta este rar și desemnează o condiție în care nou-născuții moștenesc de la mamă autoanticorpii de Lupus Eritematos Sistemic. Această afecțiune se manifestă ca erupție cutanată, număr redus de celule sangvine la naștere (citopenie) și afectare de tip hepatic). Refacerea ficatului, a pielii și a celulelor sangvine se realizează în circa șase luni, dar în cazul inimii, s-ar putea să fie necesară implantarea unui pacemaker. 

Cauzele bolii

Nu se cunosc cu exactitate cauzele ce determină apariția Lupusului Eritematos Sistemic. Este posibil ca un cumul de factori să contribuie la declanșarea acestei afecțiuni. Printre aceștia se pot afla:

  • Factori de natură genetică (istoric familial);
  • Expunerea la soare, cu precădere la ultraviolete B. Persoana în cauză prezintă o fotosensibilitate, ce duce la manifestarea erupției de tip cutanat sau la o hiperactivitate a afecțiunii și la dezvoltarea Lupusului Eritematos Sistemic.
  • Unele infecții de natură virală - în acest caz, este necesar să se realizeze mai multe studii, întrucât cele actuale nu sunt concludente;
  • Unele medicamente;
  • Factori hormonali;
  • Pubertatea;
  • Menopauza;
  • Unele bacterii și virusuri.
  • Contactul cu tricloretilena (ce se poate găsi în apele din fântâni);
  • Este posibil ca femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani să aibă un risc mai ridicat de a dezvolta lupusul, cu precădere cele aflate în perioade fertile [2]. În general, femeile sunt mai expuse la lupus decât bărbații.
  • Expunerea la pesticide, praf de siliciu;
  • Fumatul:
  • Stresul și oboseala;
  • Unele vopsele de păr.

Semne si simptome

Există unele semne și simptome variate ce pot indica Lupusul Eritematos Sistemic. Acestea se pot manifesta subit sau, din contră, se pot instala lent. Intensitatea poate fi scăzută sau severă, cu caracter temporar ori permanent. În cazurile comune, bolnavii manifestă stări ușoare care alternează cu cele severe, după care resimt o îmbunătățire urmată de lipsa simptomelor pentru o vreme. Caracteristicile afecțiunii diferă în funcție de persoană nefiind două identice.

Boala lupus - Simptome:

  • Simptome de tip sistemic: scădere în greutate, febră, astenie:
  • Simptome de natură musculoscheletală: artrite, artralgii/mialgii, miozită;
  • Manifestări cu caracter cutanat: rash discoid, rash malar, alopecie, ulcerații;
  • Manifestări de tip hematologic. Este posibil ca bolnavul să se confrunte cu scăderea globulelor roșii, a globulelor albe sau a trombocitelor.
  • Stări neurologice. Acestea sunt rare și implică depresie, confuzie, convulsii, accident vascular cerebral.
  • Simptome de natură cardiacă și pulmonară. Lupusul poate determina apariția aterosclerozei, a inflamației foițelor ce învăluie plămânii sau inima și mușchiul inimii.
  • Insuficiența renală. Aceasta prezintă un grad ridicat de severitate, iar simptomele sale se pot observa de obicei în stadiul avansat. Este una dintre cauzele ce pot provoca decesul, dacă nu se tratează la timp și în mod adecvat.
  • Simptome gastrointestinale. Acestea au loc rar și sunt reprezentate de vasculită intestinale, pancreatită, ascită.
  • Manifestări oculare - se manifestă rar și implică sindromul Sjogren secundar.
  • Prezența sindromului antifosfolipidic secundar. Au loc tromboze venoase ori arteriale și se pot produce avorturi în mod repetat.

Complicațiile bolii Lupus

Cat de grav este lupusul se poate stabili numai în urma consultului medical și a analizelor de specialitate. Această afecțiune implică și riscuri de apariție a complicațiilor. Unele dintre ele pot surveni în urma tratamentului. 

Pe fondul statusului inflamator ce poate dura o perioadă îndelungată se pot ivi complicații precum:

  • Cele de natură cardiovasculară: vasculită, miocardită, pericardită, dificultăți de coagulare;
  • Cele de tip pulmonar: predispoziție la infecții respiratorii, pneumonii;
  • Complicații renale - sunt deosebit de periculoase și pot duce la insuficiența renală, iar în cazurile avansate, chiar și la deces.
  • Unele cu caracter neurologic, cu, sunt accidentele vasculare cerebrale, tulburările de vedere, de comportament, de memorie, crize de natură convulsivă;
  • Alte posibile complicații: cele legate de sarcină (avort spontan, naștere prematură, hipertensiune la mamă), de apariția infecțiilor cutanate, de dezvoltare a cancerului și de distrugerea structurilor de natură osoasă.

Diagnostic

Diagnosticarea Lupusului Eritematos Sistemic se realizează cu dificultate. Semnele și simptomele sunt diverse, astfel că se pot asemăna cu cele ale altor afecțiuni. De regulă, diagnosticul este stabilit de un medic internist sau specializat în reumatologie. 

Medicul va observa istoricul medical, va evalua simptomele și va solicita analize în vederea stabilirii diagnosticului corect. Prin efectuarea analizelor și testelor de mai multe tipuri, specialistul va putea exclude alte boli.

În general, se ține cont dacă prin intermediul analizelor rezultă că bolnavul prezintă anticorpi antinucleari (ANA) în sânge. Testul ANA pozitiv nu poate indica 100% dacă pacientul are lupus, dar pe lângă acesta mai trebuie să existe cel puțin trei caracteristici relevante din punct de vedere medical, ca diagnosticul să fie lupus. 

Printre analizele care se solicită sunt hemoleucograma completă, teste ale funcției hepatice și ale celei renale, VSH, examen de urină, teste de anticorpi. Pot fi necesare și investigații de imagistică, precum ecografie cardiacă, RMN cerebral, radiografie articulară, radiografie toracică și CT toracic.

Tratament pentru Lupus Eritematos Sistemic 

În cazul în care te întrebi dacă boala lupus se vindeca, este important de știut că nu are leac. Cu toate acestea, tratamentele medicamentoase pot contribui la menținerea sub control a simptomelor. Acestea pot include corticosteroizi, imunosupresive, antiinflamatoare nesteroidiene, antimalarice, terapii biologice.

Tratamentul pentru Lupus Eritematos Sistemic se stabilește de către o echipă formată din mai mulți medici, printre care hematolog, nefrologul, neurologul, cardiologul, dermatologul, pneumologul, endocrinologul și alții. Unul internist sau reumatolog va fi responsabil de coordonarea bolnavului.

Printre componentele care fac parte din tratament se află faptul că boala trebuie cunoscută și înțeleasă, dieta echilibrată, gestionarea stresului, minimalizarea expunerii la soare și utilizarea cremelor cu SPF. Este important ca pacientul să evite fumatul și să respecte practicarea eventualelor exerciții fizice recomandate de medic. 

Cel mai bun tratament pentru lupus este cel care se pliază pe particularitățile pacientului. Nu există o abordare generală. Se recomandă însă o îngrijire corespunzătoare și efectuarea controalelor regulate.

Prevenție

Întrucât nu se pot cunoaște cauzele exacte, nici prevenția nu poate avea loc. În principiu, se recomandă ca pacientul cu Lupus Eritematos Sistemic să evite expunerea la soare, tutunul și alcoolul. 

Este important să se recurgă la gestionarea factorilor de risc a căror natură este cardiovasculară, precum și a celor ce pot duce la osteoporoză. De asemenea, sunt încurajate practicile de relaxare, precum yoga sau masajele, somnul odihnitor, igiena corespunzătoare, folosirea zilnică a cremelor cu SPF, urmarea unei diete echilibrate.

Discută cu medicul despre riscurile pe care le implică Lupusul Eritematos Sistemic, dar și cum se poate interveni pe calea tratamentelor. Această afecțiune este diferită de dermatita atopică sau cea de contact, pete pe piele, psoriazis. Doar medicii specializați în lupus pot diagnostica în mod corect această afecțiune.

Surse:

  1. https://www.cdc.gov/lupus/facts/detailed.html#:~:text=Systemic%20lupus%20erythematosus%20(SLE)%2C,%2C%20kidneys%2C%20and%20blood%20vessels.
  2. https://www.cdc.gov/lupus/basics/women.htm#:~:text=SLE%20is%20the%20most%20common,no%20one%20test%20for%20SLE.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3391953/#:~:text=The%20general%20symptoms%20include%3A%20fever,or%20recurrent%20active%20SLE%20flares.
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr.Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr.Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor