Dermatita de contact: Cauze, simptome, tratament

28. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Dermatita de contact este o afecțiune comună, care se manifestă la nivelul pielii. Acesta apare atât la adulți, cât și la copii. În cele ce urmează, îți prezentăm detalii despre ce este dermatita de contact, câte tipuri există, care sunt simptomele sale, ce tratament se recomandă și cum poate fi prevenită.

Ce este dermatita de contact?

Aceasta este o afecțiune a pielii și se manifestă în urma contactului cu alergenii, prin iritanții, mâncărimi, inflamații. Nu se ia prin contactul cu persoanele care suferă de aceasta, ci apare ca o iritație sau reacție alergică la diverse substanțe. Mai este cunoscută și sub denumirea eczemă de contact.

Factorii de risc sunt reprezentați de expunerea prelungită la substanțe de diferite naturi și la apă fierbinte, existând mai multe cauze pentru fiecare tip de dermatită în parte. Cu toate că simptomele nu sunt severe, creează disconfort sporit.

Câte tipuri de dermatită de contact există?

Dermatita de contact este diferită de dermatita atopică. Există patru tipuri mari în care este încadrată dermatita de contact: alergică, iritativă, fototoxică, dermatita de contact la bebeluși și copii. Iată ce particularități are fiecare dintre acestea!

Dermatita de contact alergică

Aceasta apare atunci când pielea intră în contact cu anumite substanțe din exterior, care îi provoacă reacții alergice. În momentul în care are loc contactul cu acestea, corpul reacționează prin eliberarea unor substanțe inflamatoare, ce provoacă mâncărimi și iritații. 

Printre cauzele care declanșează dermatita alergică de contact se află substanțe de origine chimică ce se folosesc drept ingrediente în parfumuri, produse cosmetice sau de îngrijire, bijuterii ce au în compoziție aur sau nichel. Dermatita de contact alergică poate apărea și în urma contactului cu mănuși din latex.

Dermatita de contact iritativă

Acest tip de dermatită este cel mai des întâlnit [1] și se manifestă atunci când pielea intră în contact cu materiale în a căror compoziție se află substanțe toxice. Printre substanțele care o pot cauza se află: spray-urile pe bază de piper, dezinfectanții, detergenții, clorul, unele săpunuri parfumate. 

Expunerea îndelungată la apă poate fi un alt factor ce provoacă dermatita de contact iritativă. Astfel, unele persoane sunt mai predispuse la acest tip de afecțiune, prin prisma profesiei sau a jobului pe care îl au: medicii, barmanii și cei care spală vasele în restaurante.

Dermatita fototoxică

Aceasta se mai numește dermatită de fotocontact și se declanșează când pielea este expusă la razele solare după s-au aplicat pe ea creme/loțiuni precum cele de bărbierit, cele de protecție solară sau alte asemenea produse în compoziția cărora intră substanțe chimice.

Dermatita de contact la copii

Copiii de orice vârstă pot face dermatită de contact, dar nou-născuții și sugarii sunt mai predispuși, deoarece stratul cornos pe care îl au este mai subțire decât al persoanelor adulte, întrucât sunt în creștere [2]. Dermatita la copii este de două feluri: alergică și iritantă.

Forma alergică tinde să afecteze mai degrabă copiii cu vârste cuprinse între zero și trei ani [2]. Printre cauzele acesteia se pot afla metalele, substanțele din tratamente topice care nu sunt prescrise de medic, unele materiale folosite la îmbrăcăminte și încălțăminte. 

Forma iritantă poate apărea la orice vârstă a copiilor. Totuși, una dintre cele mai comune este dermatita de contact la bebeluși, iar la baza ei se află iritația de scutec (adică cea provocată de urină). Alte cauze posibile sunt saliva, substanțe din săpunuri, detergenți, loțiuni și parfumuri, materiale din care sunt făcute unele jucării.

Care sunt simptomele pentru eczemele de contact?

Simptomele diferă în funcție de tipurile de eczeme de contact. Există unele asociate cu forma alergică, iar altele sunt specifice formei iritante.

Printre simptomele și manifestările asociate cu dermatita alergică sau eczema de contact alergică se află următoarele:

  • Mâncărime severă;
  • Urticarie;
  • Sensibilitate la razele soarelui, indiferent dacă există sau nu în prealabil pete pe piele, micoze sa infecții cutanate;
  • Bășici care apar sub formă uscată;
  • Umflături, cu precădere în zona feței, la nivelul ochilor;
  • Piele uscată și care seamănă cu fulgi sau solzi;
  • Roșeață însoțită de senzații ca de arsuri.

Printre simptomele și manifestările ce pot semnala dermatita iritativă sunt:

  • Apariția ulcerațiilor;
  • Răni deschise și care ajung să formeze cruste;
  • Piele excesiv de uscată și care se crapă;
  • Prezența veziculelor.

Ce tip de tratament se recomandă pentru dermatita de contact?

Tratamentele pentru dermatita de contact pot fi atât naturiste, cât și medicamentoase. De exemplu, unele medicamente fără rețetă pentru afecțiuni dermatologice ar putea fi de ajutor pentru ameliorarea simptomelor. Trebuie reținut însă că produsele naturiste și cele eliberate fără prescripție nu pot substitui medicația pe care o prescrie medicul specialist.

Printre remediile naturiste pentru afectiuni ale pielii care pot avea rol în ameliorarea dermatitei de contact se află cele pe bază de plante, de exemplu, gelul de aloe vera, aplicat local, ce poate contribui prin reducerea inflamației și inducerea calmării mâncărimilor. Un alt exemplu poate fi uleiul  de primula, aplicat local, ce ar putea scădea nivelul mâncărimilor și ar susține hidratarea și elasticitatea pielii. Atenție: persoanele cu sensibilitate sau alergii la aloe vera și primula trebuie să evite și produsele care le conțin.

În cazul oricărei forme de dermatită de contact ar putea fi de folos și evitarea atingerii zonelor iritate, chiar dacă mâncărimile sunt intense (nu trebuie să te scarpini sau să te zgârii), curățarea cu apă și călduță și săpun hipoalergenic.

Tratamentul dermatitei de contact prescris de medic poate include o cremă pentru dermatita de contact, loțiuni sau unguente, produse emoliente, medicamente specifice care se administrează pe cale orală, de exemplu, antihistaminicele și, după caz, antibiotice. 

Important de reținut: se recomandă consultul medicului dermatolog sau al celui alergolog înainte de a încerca orice formă de tratament. Numai medicul poate stabili cu exactitate diagnosticul și, în funcție de acesta, poate prescrie un tratament adecvat și durata în care se urmează.

Cum poate fi prevenită această afecțiune?

Ar putea exista câteva metode prin care se poate preveni dermatita de contact. Iată câteva soluții la care poți recurge pentru a minimaliza riscurile:

  • Evită expunerea la alergenii care te afectează;
  • O dietă echilibrată ar putea contribui la prevenirea dermatitei de contact. În ea se pot include fructe cu proprietăți care pot reduce inflamațiile din organism și reacțiile alergice, precum murele și afinele.
  • Utilizează în rutina zilnică produse hipoalergenice și hidratante, care sunt lipsite de parfum; dacă ai pielea uscată, hidrateaz-o de mai multe ori pe zi;
  • Pentru baie și duș, utilizează produse cu formule de tip ulei, în locul săpunurilor și nu folosi apă fierbinte, ci caldă; se recomandă să te usuci prin tamponare și nu prin frecare;
  • Achiziționează detergenți cu formule bio;
  • Evită articolele vestimentare strâmte, pe cele care au în componență materiale sintetice și înlocuiește-le cu unele din fibre naturale, care sunt lejere, deoarece acestea nu predispun la reținerea umezelii;
  • Când desfășori activități casnice, folosește mănuși din vinil și evită-le pe cele confecționate din latex, în cazul în care ai dermatită de contact provocată de latex;
  • Când utilizezi un produs nou, mai întâi testează-l și, dacă observi o reacție alergică sau o iritație, evită utilizarea acestuia.

În cazul în care dermatita de contact nu se ameliorează prin metodele naturiste sau soluțiile de prevenție nu se dovedesc a fi eficiente în cazul tău, apelează la medicul dermatolog sau la cel alergolog, pentru diagnosticare corectă și tratament personalizat în funcție de caracteristicile și istoricul tău medical.

Surse:

  1. https://medlineplus.gov/ency/article/000869.htm
  2. Articolul Contact dermatitis in children, scris de Ital J Pediatr, publicat în National Library of Medicine, pe data de 13 ian. 2010, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2828457
  3. https://www.healthdirect.gov.au/contact-dermatitis
  4. https://www.nidirect.gov.uk/conditions/contact-dermatitis
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor