Dermatita atopica: Cauze, simptome si tratament

25. 9. 2023 · 12 minute de citit

Dermatita atopica este cea mai des intalnita boala cronica de piele din perioada copilariei. La nivel mondial, 1 din 5 copii se confrunta cu aceasta afectiune neplacuta, care se poate ameliora abia spre varsta de 5 ani sau chiar dupa incheierea perioadei de pubertate.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Dermatita atopica: Cauze, simptome si tratament

Dermatita este o inflamare a pielii, care poate avea mai multe cauze si poate avea loc in mai multe forme. De obicei, dermatita implica o eruptie cutanata insotita de o inrosire a zonei afectate. Medicii au descoperit trei forme de dermatita, si anume dermatita atopica, dermatita de contact si dermatita seboreica.

Termenii sunt alaturati pentru a descrie cel mai bine boala cronica pornind, asadar, de la inflamatia pielii, care poarta numele de dermatita, si predispozitia genetica de a dezvolta diverse alergii, care inseamna atopie.

Ce este dermatita atopica?

O intrebare comuna se refera la ce este dermatita atopica, de care auzi din ce in ce mai des. Dermatita atopica, denumita si eczema, este o afectiune de durata cu tendinta de reaparitie periodica. Dermatita atopica provoaca inrosirea pielii si mancarimi ale acesteia, avand o frecventa de 20% in cazul copiilor si de maximum 3% in cazul adultilor. Deseori insotita si de astm, dermatita atopica nu poate fi complet vindecata, insa exista multiple metode de preventie si masuri de ingrijire ale afectiunii, care pot reduce din senzatia de prurit si pot preveni recidivele.

Primele semne ale dermatitei atopice pot aparea cel mai devreme la cateva saptamani de la nastere, dar boala va incepe sa se manifeste abia din a treia luna de viata a bebelusului. Dermatita atopica la adulti este mai rar intalnita, dar poate avea efecte puternice. 

Cauze ale dermatitei atopice

O piele sanatoasa este o piele care protejeaza organismul de bacterii, agenti iritanti si alergeni, dar si de o umezeala ridicata, des intalnita in atmosfera. Odata instalata, dermatita atopica va reduce din capacitatea pielii de a oferi aceasta bariera atat de importanta in fata factorilor de mediu. Eczema este strans legata de o variatie a genei care afecteaza principalul rol al scutului reprezentat de piele. Asadar, principalul factor de risc pentru dermatita atopica este un istoric familial de eczema, anumite alergii, astm sau febra fanului.

De vina pentru instalarea dermatitei atopice la bebelusi mai pot fi si diferiti factori din mediul inconjurator, precum poluarea ridicata, fumatul, acarienii din praful care se gaseste intr-o locuinta, mucegaiul, polenul sau parul animalelor de companie. De asemenea, dermatita atopica la bebelusi mai poate aparea si pe fondul unei sensibilizari alergice provocata de laptele de vaca, arahide, cereale, peste sau oua.

Nu pot fi neglijate nici cauzele instalarii unei dermatite atopice la bebelusi pe fondul spalarii excesive a micutilor, utilizarii unor produse cosmetice neadecvate ori oscilatiei mari de temperatura sau de umiditate la care este expusa pielea sensibila a noilor nascuti. Atunci cand vine vorba despre dermatita atopica, cauzele sunt variate si se discuta, de obicei, despre un cumul de factori. 

Simptome ale dermatitei atopice

Primele semne ale acestei boli cronice inflamatorii vor fi mancarimile aparute la nivelul pielii. Pruritul este o senzatie neplacuta, deseori tratata cu un scarpinat excesiv in cazul multor persoane, ceea ce poate duce la o supra iritare a pielii. Imediat dupa aceea, la nivel cutanat se pot instala infectii, ca urmare a lezarii pielii. Asa apare inflamatia cronica, bariera reprezentata de piele in zona corpului afectata de dermatita fiind anulata. Afectiunea se poate extinde in orice zona de piele: dermatita atopica a scalpului este mai greu de observat dar posibila; dermatita atopica a mainilor este dificil de tratat din cauza expunerii frecvente a acestora la o multitudine de fatori agresori.

Principalele simptome ale dermatitei atopice pot fi:

  • pielea uscata
  • mancarimea severa, mai ales pe timpul noptii
  • bubitele care apar in zonele afectate si care pot contine urme de lichid
  • pielea scuamoasa, crapata sau ingrosata
  • petele rosiatice maronii, care se instaleaza de cele mai multe ori in zone precum glezne, incheieturi, brate, picioare, piept, pleoape, in interiorul genunchiului sau al cotului, pe fata sau chiar pe scalp, mai ales in cazul bebelusilor
  • pielea sensibila, inflamata

Ajutorul medical trebuie solicitat de urgenta daca observi ca bebelusul face febra sau prezinta eczeme care par a fi infectate. De asemenea, cere consultul specialistului daca tu sau copilul tau:

  • prezentati dungi rosiatice la nivelul pielii, scuame galbui sau bubite purulente
  • resimtiti un disconfort si nu va puteti urma activitatile zilnice sau un program normal de somn
  • continuati sa experimentati simptomele bolii, chiar daca ati incercat remediile prescrise anterior de un medic pentru dermatita atopica.

Diagnosticul dermatitei atopice

Pentru diagnosticarea dermatitei atopice nu va fi nevoie de efectuarea unor analize dermatita atopica din sange. Medicul va putea identifica afectiunea cutanata prin simpla examinare a pielii si trecerea in revista a istoricului familial in ceea ce priveste bolile de piele. Ulterior, poti cere medicului alergolog examinarea amanuntita a alergiei cutanate, prin efectuarea unor teste specifice identificarii acestei afectiuni. Specialistul va putea exclude si alte boli de piele cu care tu sau bebelusul tau va puteti confrunta.

Poti ajuta medicul sa identifice mai repede potentialele alergii alimentare pe care micutul tau le are, comunicandu-i daca suspectezi ca anumite produse pe care le-ai introdus in alimentatia bebelusului i-ar fi putut provoca eruptia cutanata.

In unele situatii, medicul va recomanda, totusi, efectuarea unor investigatii alergologice prin teste cutanate. Ele sunt destinate in special copiilor cu varsta mai mare de 1 - 3 ani, cand devin relevante. In cadrul acestor teste, pe pielea copilului sunt aplicati diferiti alergeni, urmand ca medicul sa monitorizeze reactia acestuia. 

Tratamentul dermatitei atopice

Fiind vorba de o afectiune persistenta, care poate oricand recidiva, tratamentul dermatitei atopice se realizeaza pe parcursul mai multor luni sau chiar ani, pentru a reusi sa controlezi complet boala. Practic, nu exista un tratament universal pentru combaterea dermatitei atopice, pentru ca e nevoie ca medicamentele testate sa fie cat mai diverse pana la gasirea unuia care are cu adevarat succes. In plus, cu cat boala este depistata mai de timpuriu, cu atat tratamentul perfect pentru dermatita atopica poate fi identificat mai repede.

In general, medicii recomanda rehidratarea pielii afectata de dermatita prin inmuierea acesteia in bai calde sau dusuri care nu ajung la temperaturi foarte mari, urmate de utilizarea unor creme hidratante speciale, cu un continut redus de apa, care ajuta la mentinerea umiditatii. De asemenea, cremele grase, fara parfumuri sau conservanti, functioneaza perfect in combaterea dermatitei atopice. In tratarea acestei afectiuni nu este recomandata utilizarea produselor de igiena pe baza de sapun, care grabesc uscarea pielii prin indepartarea uleiurilor naturale ale acesteia. Limitarea la folosirea de sapun si sampon la o data, maximum de doua ori pe saptamana este o alta recomandate pe care medicii o fac in cazurile de dermatita atopica.

Specialistii mai folosesc in tratarea dermatitei atopice antihistaminice non-sedative orale, cum este si certizina, care ajuta la ameliorarea mancarimii intense si calmarea pielii. De asemenea, reteta pentru tratamentul acestei afectiuni mai poate contine si antihistaminice sedative sau difenhidramina, indicate a fi luate cu putin timp inainte de culcare. Acestea vor asigura un somn adanc si odihnitor, fara mancarimi.

Daca aceste masuri medicale nu vor fi suficiente pentru a controla eczema, medicul iti poate prescrie un corticosteroid topic, care va reduce inflamatia pielii. Acestea trebuie administrat numai in momente diferite ale zilei fata de cele in care folosesti creme hidratante din simplul motiv ca acestea pot bloca absorbtia cremei antiinflamatoare la nivelul pielii. Chiar daca efectul cremelor si a unguentelor ce contin corticosteroizi este unul sigur, aceste medicamente nu pot fi utilizate pentru mai mult de doua saptamani consecutive pe pielea fetei, pentru ca pot provoca ruperea vaselor mici de sange. De asemenea, steroizii puternici nu trebuie folositi pe zone calde sau umede ale pielii, asa cum sunt pliurile, pentru ca aceste portiuni din corp au o absorbtie ridicata.

Odata ce tratamentul incepe sa dea rezultate, medicul iti poate prescrie o administrare regulata a corticosteroizilor de doua ori pe saptamana, ca o masura preventiva, pentru zonele predispuse la reaparitia eczemei. In cazurile extreme de dermatita se pot utiliza si medicamente care suprima sistemul imunitar, dar care sunt foarte eficiente in diminuarea nevoii de corticosteroizi. Acestea nu pot fi administrate, insa, copiilor cu varsta mai mica de doi ani.

Tratament naturist al dermatitei atopice

Medicul iti poate recomanda si urmarea unui tratament naturist, in paralel cu cel medicamentos, pentru combaterea dermatitei atopice. Astfel, specialistul te poate indruma sa:

  • folosesti crema de galbenele facuta in casa, pentru ca cea din comert poate contine parfum sau coloranti, novice pielii bebelusului, deja sensibilizata. Poti face crema de galbenele in casa prin fierberea la bain-marin a doi pumni de flori de galbenele in 250 ml de apa, care mai apoi se strecoara si se amesteca cu o nuca de ceara de albine si rasina de brad. Compozitia se omogenizeaza cu doua linguri de alcool dublu rafinat
  • imbaiezi bebelusul in apa fiarta cu tarate de grau sau de ovaz (aproximativ un kilogram)
  • aplici ulei de cocos in zonele cu roseata sau mancarime ale bebelusului, chiar inainte de culcare
  • folosesti aloe vera, care va vindeca tesutul epitelial.

Tratamente alternative pentru dermatita atopica

Exista o serie de tratamente alternative, multe dintre ele potrivite pacientilor adolescenti sau adulti, care pot include:

  • terapia cu lumina: li se recomanda persoanelor care fac rapid recaderi consecutiv tratamentelor topice. Fototerapia la soare este cea mai simpla forma de tratament; alternativ, se pot folosi lampi ultraviolete UVA si UVB. Se utilizeaza numai la adulti, avand in vedere efectele adverse
  • consilierea: poate fi de ajutor in cazul persoanelor care se confrunta cu emotii puternice referitoare la afectiunea lor de piele
  • modificarea stilului de viata: diminuarea stresului prin folosirea tehnicilor de relaxare, o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos contribuie la controlul nivelului de inflamatie generala din organism si pot ameliora problemele.

Remedii casnice pentru dermatita atopica

Daca ai o piele deosebit de sensibila, primul pas in controlul simptomelor de dermatita atopica este sa o ingrijesti in mod corespunzator:

  • foloseste solutii de hidratare de cel putin doua ori pe zi. Poti testa uleiuri de baie, creme, lotiuni, unguente, sprayuri sau unt vegetal. Unguentele sunt mai grase si pot cauza un usor disonfort la aplicare. Alege produse fara coloranti, parfumuri si alte ingrediente potential iritante
  • aplica o crema antiprurit pe zona afectata
  • ia pe cale orala un antialergic eliberat fara prescriptie medicala
  • evita cu orice pret scarpinatul. Atunci cand simti ca nu te poti abtine, apasa pe zonele de piele afectata in loc sa le freci. Daca scarpinatul apare in somn, acopera zonele de piele cu eruptii. Taie-ti scurt unghiile. 
  • fa baie/dus zilnic. Usuca-te la aer sau prin tamponare cu un prosop moale si proaspat spalat. Aplica o crema hidratanta cat pielea este inca umeda
  • foloseste umidificatorul, mai ales pe timp de iarna, cand aerul din incapere este deosebit de uscat
  • poarta haine din fibre naturale, care permit pielii sa respire. Alege tesaturi moi, care nu stimuleaza si nu irita pielea. 

Complicatii ale dermatitei atopice

Din pacate, dermatita atopica poate veni la pachet cu unele complicatii, printre care se numara si:

  • piele scuamoasa si mancarime cronica - o boala denumita neurodermatita, cauzata de scarpinatul excesiv si urmata de o ingrosare si o decolorare a pielii in zona cu prurit
  • infectii serioase ale pielii - scarpinatul obsesiv poate duce la ruperea pielii si deschiderea acesteia in rani, care ajung sa se infecteze din cauza bacteriilor si a virusurilor, printre care se numara si herpesul
  • astm - mai mult de jumatate dintre copiii diagnosticati cu dermatita atopica ajung sa dezvolte astm sau febra fanului pana la varsta de 13 ani
  • dermatita alergica la contact
  • dermatita mainilor iritate - care afecteaza mai ales persoanele care lucreaza in medii ude, expuse la sapunuri sau detergenti puternici
  • probleme de somn - din cauza mancarimilor, calitatea somnului va scadea
  • alergii alimentare - multi dintre pacientii care sufera de dermatita atopica dezvolta si alergii alimentare, adeseori manifestate prin urticarie
  • pigmentarea sau depigmentarea pielii - este o complicatie denumite hipo- sau hiperpigmentare postinflamatorie si este mai frecvent intalnita la persoanele cu un ton mai inchis al pielii
  • probleme de sanatate mintala - dermatita atopica se asociaza unei incidente crescute a depresiei si anxietatii. 

Cum previi dermatita atopica?

Exista cateva masuri prin care dermatita atopica poate fi prevenita, iar acestea sunt:

  • pastrarea unei temperaturi constante in locuinta, dar si controlarea umiditatii aerului
  • utilizarea articolelor de imbracaminte fabricate din materiale care absorb si nu intretin transpiratia, asa cum este bumbacul.
  • folosirea unor detergenti blanzi, dedicati pielii sensibile si neparfumati
  • evitarea materialelor de tip sintetic sau lana direct pe piele
  • reducerea factorilor de stres, care pot scadea capacitatea pielii de a se reface
  • evitarea spalatului obsesiv, cu sapunuri puternice, care pot provoca o uscare cutanata profunda
  • utilizarea frecventa a cremelor emoliente, care vor mentine pielea hidratata.

Alimentatia si dermatita atopica

Ca in oricare alta situatie, alimentatia joaca un rol foarte important pentru starea de sanatate a pacientului. Mai mult decat atat, anumite alimente pot declansa in organism o reactie a sistemului imunitar care duce rapid la instalarea unor inflamatii. De la aparitia acestora si pana la declansarea episoadelor de dermatita atopica nu mai e decat un pas, asadar e necesara o analiza amanuntita asupra meniului, mai ales in cazul unei persoane care mosteneste din familie aceasta afectiune a pielii.

Alimentatia recomandata in cazul dermatitei atopice este foarte asemanatoare celei indicate in episoadele inflamatorii. De exemplu, pestele este un aliment pe care cei cu predispozitie la dermatita atopica il pot consuma fara griji. Alimentele bogate in probiotice, asa cum este cazul iaurturilor, a kefirului, a muraturilor sau a supei miso, sunt la fel de indicate. Legumele colorate, bogae in flavonoizi, asa cum sunt broccoli, spanacul sau ardeii, sunt, din nou, o alegere potrivita pentru reducerea inflamatiilor cauzate de dermatita atopica.

Din lista alimentelor contraindicate in cazul unei persoane predispusa la dermatite fac parte citricele, lactatele, ouale, produsele care contin gluten, anumite tipuri de nuci, soia, patlagelele rosii sau condimentele. Pacientii diagnosticati cu dermatite atopice au inregistrat reactii alergice si la morcovi, telina, arahide, pere sau mere verzi.

Dermatita atopica poate fi tinuta sub control cu ajutorul unui tratament adecvat recomandat de un specialist si al unui stil de viata sanatos.

Atentie!
Acest articol este informativ si nu inlocuieste un consult medical specializat.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor