Alopecie (caderea parului): cauze, simptome, tratament
Alopecia sau caderea parului este o afectiune de natura dermatologica manifestata prin pierderea firelor de par, la femei si barbati. Caderea parului poate sa apara in orice parte a corpului, atunci cand are loc preponderent pe scalp se mai numeste si "chelire". Motivele de ingrijorare in aceasta conditie medicala nu ar trebui sa fie doar estetice, alopecia poate fi un semn al unei tulburari mai grave din organism. Exista mai multe tipuri de alopecie si pentru aceasta exista si variante diferite de tratament.
Oferim in cadrul acestui material informatii complete despre alopecie (caderea parului), de la explicatia fenomenului, prezentarea simptomelor si a cauzelor, pana la metode de diagnostic si optiuni de tratament.
Ce inseamna alopecie (caderea parului)?
Alopecia (caderea parului) este cunoscuta si sub numele de "calvitie" sau "chelire" si reprezinta o afectiune de natura dermatologica a foliculilor pilosi ce apare deopotriva la femei si la barbati. Nu are caracter contagios si, in general, se poate vorbi de caderea parului din orice regiune a corpului. Noi ne vom rezuma la zona scalpului.
In general, la barbati, alopecia (caderea parului) afecteaza zona fronto-temporala, cu extindere spre vertex. La femei, in schimb, tinde sa se manifeste printr-o rarefiere a parului aflat in partea coronara. Exista unii factori care pot avea o influenta in dezvoltarea alopeciei. Printre acestia se afla schimbarile hormonale caracteristice varstei sau altor conditii fiziologice specifice, precum prezenta sarcinii, unele afectiuni medicale sau tratamente administrate.
Caderea parului este ceva firesc, cata vreme nu este masiva. Daca observi o pierdere de peste 150 de fire pe zi, este esential sa te adresezi unui medic dermatolog. Numai acesta poate determina cu exactitate cauza si poate prescrie un tratament adecvat. (1)
Tipuri de alopecie (caderea parului)
Sunt mai multe tipuri de alopecie (caderea parului), fiecare avand caracteristici specifice, factori care favorizeaza aparitia si abordari diferite in vederea ameliorarii.
Alopecia androgena
Factorul genetic este cel care determina acest tip de alopecie (caderea parului) atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Zona in care se manifesta alopecia androgena este cea fronto-parietala. Este necicatriciala si presupune pierderea treptata a parului in zona respectiva.
La barbati, perioada cu un risc ridicat de aparitie este adolescenta sau in jurul varstei de 20 de ani, vizeaza caderea progresiva a parului deasupra tamplelor si subtierea la nivelul coroanei capului, sub forma de "M". La femei, alopecia se poate manifesta pe fondul sindromului ovarelor polichistice, mai degraba dupa varsta de 40 - 50 de ani, cand este posibil sa se observe subtierea firului de par de la nivelul intregului scalp.
Alopecia areata
Aceasta se mai numeste “pelada” este de natura autoimuna, cronica si inflamatorie. Este frecventa in randul femeilor, dar apare si la barbati. Alopecia areata are ca forma de manifestare prezenta unor placi de forma circulara la nivelul scalpului, unde parul lipseste in totalitate.
Poate aparea la orice varsta si este considerata imprevizibila cand vine vorba despre evolutia pe care o poate avea. Nu se cunoaste cu exactitate cauza stoparii bruste sau generalizarea acesteia, cand se poate ajunge la pierderea totala a parului.
Effluvium telogen
Vorbim de alopecie (caderea parului) necicatriciala si se caracterizeaza prin caracterul difuz, acut sau cronic. In general, manifestarea sa nu are loc imediat, ci la cateva luni distanta dupa stresul majorprin care trece organismul, in urma unei afectiuni, a unei infectii chirurgicale majore sau dupa ce nivelul hormonilor s-a modificat subit, cum se poate intampla dupa o nastere.
Tinea capitis
Acest tip de alopecie este cauzat de o infectie fungica ce se manifesta la nivelul scalpului. Exista unele ciuperci care ar putea ataca scalpul.
Alopecia de tractiune
Aceasta poate aparea in urma tehnicilor dure de coafare, care suprasolicita firul de par. Astfel de metode implica utilizarea caldurii foarte ridicate pentru ondulare sau actiunea unor substante puternice din vopsele sau din solutiile destinate stilurilor permanente, dar si prinderea repetata foarte strans a parului cu elastic.
Alopecia cicatriciala
Acest tip de alopecie implica distrugerea foliculului pilos ceea ce determina crearea unui tesut cicatricial in locul respectiv. (2), (3), (4)
Alopecie (caderea parului): cauze
Alopecia (caderea parului) se manifesta pe fondul distrugerii foliculilor pilosi sau al inlocuii lor de tesut cicatricial, ori cand ciclul de crestere a firului de par a fost intrerupt. In cazurile respective, nu pot aparea fire noi de par. Iata care sunt principalele cauze ale alopeciei (caderii parului).
Ereditatea
Istoricul familial poate fi una dintre cauzele caderii parului, la barbat si femei. Alopecia dobandita pe cale ereditara se instaleaza odată cu inaintarea in varsta. In cazul barbatilor, tiparul presupune retragerea liniei parului, cu aparitia unor portiuni lipsite de par, iar la femei firele de par se raresc.
Efectele secundare ale unor medicamente ori suplimente
De pilda, cele care se administreaza in terapiile contra cancerului, depresiei, artritei, afectiunilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, gutei, lupusului.
Schimbarile hormonale
Acestea pot duce la alopecia cu caracter temporar sau permanent si sunt asociate cu unele conditii fizice sau afectiuni. Astfel, este posibil ca persoanele insarcinate sau care au nascut, cele care sunt la menopauza si cele care sufera de afectiuni ale tiroidei sunt predispuse la alopecie.
Radioterapia in zona capului
Este posibil ca aceasta sa incetineasca ritmul de crestere a parului in zona capului.
Evenimente stresante
Un soc puternic, fizic sau emotional determina aparitia alopeciei (caderii parului) si la cateva luni de la incident. Caracterul sau este insa temporar.
Tehnici dure de coafare
In situatii de acest gen, aparitia cicatricilor poate indica o alopecie permanenta. (1), (3)
Factori de risc
- Istoric familial de alopecie (caderea parului) din partea mamaie sau tatalui;
- Varsta;
- Pierderea in greutate semnificativa;
- Unele afectiuni medicale - lupus, diabet;
- Factorii stresori;
- Alimentatie deficitara. (1)
Simptome in alopecie (caderea parului)
Simptomele ce pot indica o alopecie (caderea parului) sunt diferite in functie de cauza. Unele se instalează brusc, in vreme ce altele au o evolutie treptata. Exista situatii in care caderea parului se manifesta doar in anumite zone ale capului, dar si altele in care corpul poate fi afectat in intregime. De asemenea, alopecia poate fi cu caracter temporar sau permanent.
- Rarirea in mod treptat a parului din crestet, odata cu inaintarea in varsta. In cazul barbatilor, se remarca modul in care parul se retrage la nivelul fruntii, in timp ce la femei, rarirea parului tinde sa se faca pe lateralele capului;
- Ivirea unor zone sub forma rotunda ce seamana cu pete, de obicei, in zona scalpului. Nu este exclusa zona barbii sau a sprancenelor. Este posibil ca inainte sa aiba loc caderea parului, sa se remarce senzatie de prurit sau mancarimi in regiunile afectate, fapt ce poate determina si prezenta matretii;
- Caderea parului in smocuri la pieptanare, spalare sau cand se trage usor de el, in urma unui soc emotional sau fizic de o intensitate mare provoaca rarirea graduala, in mod general;
- Aparitia pe scalp a unor pete sub forma circulara sau neregulate, din care lipsesc fire;
- Caderea temporara a parului de pe corp, ca urmare a unor tratamente. In cazurile de acest tip, alopecia are caracter reversibil;
- Este posibil sa se prezinte cruste la nivelul scalpului, ceea ce semnifica o potentiala infectie. Alte simptome in acest caz pot fi caderea parului, aspectul rosiatic al scalpului, inflamatia, unele scurgeri - ce nu trebuie confundate cu simptomele dermatitei atopice;
- Petele lipsite de par ce se extind pana la scalp ar putea indica impetigo - o infectie bacteriana ce se manifesta la nivelul pielii si care poate fi insotita si de inflamatie, roseata, par rupt, schimbare a structurii firului de par;
- Subtierea in mod treptat a firului de par. (1), (2), (3)
Cum se diagnosticheaza alopecia (caderea parului)?
Un diagnostic de apolecie (caderea parului) se stabileste de catre medicul dermatolog, dupa o discutie cu persoana afectata, in care va dori sa afle mai multe despre simptomele sesizate, momentul aparitiei, dieta, rutina de ingrijire a parului, dar si istoricul medical si familial.
Abia apoi urmeaza examinarea fizica si efectuarea unor investigatii paraclinice care sa excluda alte afectiuni de sanatate si sa il poata ajuta pe medic sa stabileasca diagnosticul corect. (1)
Analize pentru caderea parului
Analizele de laborator de sange pot oferi informatii care ajuta dermatologul sa identifice motivul care a condus la caderea parului.
Alaturi de acestea, medicul va efectua testul de tragere pentru a vedea cate fire ies atunci cand sunt prinse mai multe la un loc si specialistul trage usor de acestea.
Biopsia scalpului este necesara in unele situatii si presupune colectarea unor mostre de piele si fire de par smulse, produse ce sunt apoi analizate la microscop pentru a determina daca o infectie provoaca alopecia.
O alta varianta de investigare este microscopia usoara in care medicul utilizeaza un instrument special creat pentru a examina in detaliu firele de par taiate la baza lor. Tehnica ofera informatii despre tulburarile prin care pot trece firele de par ca urmare a unor probleme de sanatate sau a unor factori externi. (1), (4)
Tratament pentru caderea parului
Nu se cunoaste cu exactitate daca alopecia (caderea parului) se poate vindeca sau nu. Cu toate acestea, se poate recurge la unele optiuni de tratament cu scopul de a ameliora simptomele. Este posibil sa se obtina incetinirea evolutiei sau reversibilitatea acestei afectiuni.
Tratament medicamentos
Exista unele tipuri de medicamente ce pot fi utilizate ca tratament pentru caderea parului sau drept adjuvant. In cazurile in care alopecia este asociata unei boli, medicul ia masuri cu privire la ajustarea tratamentului respectiv, in vederea reducerii sau stoparii efectelor adverse ce implica si caderea parului.
Cand caderea parului are drept cauza o boala cronica va fi nevoie de tratament pentru a o tine sub control. Exista si unele medicamente ce pot fi prescrie pentru caderea parului, medicul va decide daca este si cazul tau si iti va indica solutia potrivita nevoilor.
Uneori sunt recomandate antiinflamatoare precum corticosteroizii, cand caderea parului este asociata unei afectiuni autoimune. Steroizii orali sau injectabili sunt o alta optiune pentru situatii specifice.
Medicul poate prescrie si suplimente alimentare pe baza de vitamine B2, B5, B6, E, H, cistina, metionina, arginina, zinc, magneziu, fier. (1), (2), (5)
Terapia laser
Tratamentul ce implica utilizarea laserului de intensitate scazuta ar putea contribui la inmultirea numarului de fire ce cresc si la ingrosarea acestora. (1), (4)
Transplant de par
Transplantul de par sau operatia de restaurare poate fi o alta solutie la care pot recurge persoanele ce sufera de alopecie (caderea parului). (1), (2)
Psihoterapie
Ar putea fi de ajutor si psihoterapia sau consilierea, in special in cazul persoanelor care au suferit un soc emotional. Caderea parului poate fi suparatoare si afecteaza uneori viata persoanei aflate in aceasta situatie. Consilierea de specialitate ar putea fi necesara, la fel si grupurile suport ce se pot regasi online. (1), (5)
Alte tipuri de terapii
Unele forme de terapie pentru caderea parului pot fi ceva mai complicate si nu sunt recomandate in orice situatie.
Tratamentul cu plasma autologa ce este imbunatatit cu trombocite ar putea fi de ajutor in alopecia de tip androgenica.
Imunoterapia vizeaza aplicarea unei solutii chimice pe scalp, in timp ce terapia cu lumina se refera la lumina ultravioleta tintita pe zonele unde sunt pete fara par.
Acolo unde pierderile de par sunt mici se poate opta pentru tatuaje cosmetice. La polul opus, cand regiunile fara par sunt mai definite, o forma de chirurgie poate sa intinda zonele cu par pentru a acoperi golurile. (4), (5)
Cum se previne alopecia (caderea parului)?
Nu se cunosc metode clare de preventie a caderii parului, intrucat exista mai multe forme pe cale ereditara. Sunt insa unele masuri pe care le poti lua pentru sanatatea parului tau si diminuarea riscului de aparitie a alopeciei.
- Atunci cand iti piepteni sau speli parul, executa miscari blande si evita sa tragi de el;
- Utilizeaza produse de frumusete si ingrijire adecvate tipului tau de par, dar fara a le folosi in exces;
- Intrebuinteaza remedii naturiste cu acordul medicului;
- Protejeaza parul impotriva razelor UV;
- In cazul in care urmezi tratamente de chimioterapie, discuta cu medicul despre o casca de racire, care ar putea fi de ajutor in reducerea cantitatii de par care se pierde;
- Renunța la fumat. (1), (2)
Acest articol despre alopecie (caderea parului) este strict informativ si nu poate inlocui un consult medical avizat. Daca te confrunti cu caderea parului sau ai sesizat regiuni pe scalp unde firele de par sunt mai rare sau mai subtiri, programeaza o consultatie la dermatolog si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
- Hair loss - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
- Everything You Need to Know About Hair Loss - https://www.healthline.com/health/hair-loss
- Alopecia (Hair loss) - https://www.healthdirect.gov.au/alopecia
- Alopecia (Hair Loss) -https://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/hair-disorders/alopecia-hair-loss
- Hair loss -https://www.nhs.uk/conditions/hair-loss/