Alopecia: Cauze, simptome, tratament

6. 4. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 9 minute de citit
Alopecia: Cauze, manifestări și opțiuni de tratament

Alopecia este o afecțiune de natură dermatologică, ce se manifestă la nivelul scalpului. Îți oferim în continuare informații detaliate despre ce este alopecia, câte tipuri există, care sunt  cauzele și factorii ce o pot dezvolta. De asemenea, vei afla și în ce constau simptomele, cum se realizează diagnosticarea, care sunt opțiunile de tratament. 

Ce este alopecia?

Alopecia este cunoscută și sub numele de “calviție”, “căderea părului” sau “chelire”. Aceasta reprezintă o afecțiune de natură dermatologică a foliculilor piloși și apare deopotrivă la femei și la bărbați. Nu are caracter contagios. 

În general, la bărbați, această afecțiune afectează zona fronto-temporală, cu extindere spre vertex. La femei, în schimb, tinde să se manifeste printr-o rarefiere a părului aflat în partea coronară.

Există unii factori despre care s-a observat că pot avea o influență în dezvoltarea alopeciei. Printre aceștia se află schimbările hormonale caracteristice vârstei sau altor condiții fiziologice specifice, ca în cazul prezenței sarcinii, ori medicale, în cazul unor afecțiuni sau când se urmează tratamente. 

Căderea părului este ceva firesc, câtă vreme nu este masivă. Dacă observi o cădere mai mare a părului, de peste 150 de fire pe zi, este esențial să te adresezi unui medic dermatolog. Numai acesta poate determina cu exactitate cauza și poate prescrie un tratament adecvat.

Tipuri de alopecie

Sunt mai multe tipuri de alopecie, fiecare având caracteristici specifice, factori care favorizează apariția și abordări diferite în vederea ameliorării. Iată care sunt acestea și ce implică fiecare:

 • Alopecia androgenică 

Factorul genetic este cel care determină apariția acestui tip atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Zona în care se manifestă alopecia androgenică este cea fronto-parietală. Este necicatricială și presupune pierderea treptată a părului în zona respectivă. 

În cazul bărbaților, perioada cu un risc ridicat de apariție este adolescența sau în jurul vârstei de 20 de ani. În privința femeilor, alopecia se poate manifesta pe fondul ovarelor polichistice, mai degrabă după vârsta de 40-50 de ani [1], când este posibil să se observe subțierea firului de păr de la nivelul întregului scalp.

 • Alopecia areată

Aceasta se mai numește “peladă” se caracterizează prin natura autoimună, cronică și inflamatorie. Este mai comună în rândul femeilor, dar apare și la bărbați. Alopecia areată este o tipologie circumscrisă, ce are ca formă de manifestare prezența unor plăci de formă circulară la nivelul scalpului unde părul lipsește în totalitate.

Alopecia areată poate apărea la orice vârstă și este considerată imprevizibilă când vine vorba despre evoluția pe care o poate avea. Nu se cunoaște cu exactitate ce determină stoparea bruscă sau generalizarea acesteia, când poate duce la pierderea totală a părului.

 • Effluvium Telogen

Aceasta formă de alopecie este necicatricială și se caracterizează prin caracterul difuz, acut sau cronic. În general, manifestarea sa nu are loc imediat, ci la câteva luni distanță după un stres de nivel major prin care a trecut organismul. De pildă, în urma unei afecțiuni, a unei infecții chirurgicale majore sau după ce nivelul hormonilor s-a modificat subit, cum se poate întâmpla după o naștere.

 • Tinea Capitis

Acest tip de alopecie este cauzat de o infecție fungică ce se manifestă la nivelul scalpului. Există unele ciuperci care ar putea ataca scalpul.

 • Alopecia de tracțiune

Aceasta poate apărea în urma tehnicilor dure de coafare, care suprasolicită firul de păr. Astfel de metode implică utilizarea căldurii foarte ridicate pentru ondulare sau acțiunea unor substanțe puternice din vopsele sau din soluțiile destinate stilurilor permanente.

 • Alopecia cicatricială 

Acest tip de alopecie implică distrugerea foliculului pilos și crearea unui țesut cicatricial în locul respectiv. 

Cauzele și factorii de risc

Alopecia apare pe fondul faptului că foliculii piloși sunt distruși sau au fost înlocuiți de țesutul cicatricial, ori când ciclul de creștere a firului de păr a fost întrerupt. În cazurile respective, nu pot apărea fire de păr noi.

Căderea părului nu presupune motive de îngrijorare, câtă vreme nu determină o rărire considerabilă a firelor de păr. Află de ce cade părul femeilor și bărbaților, citind în continuare. 

Căderea părului - cauze și factori de risc:

 • Ereditatea. Istoricul familial poate fi una dintre cauzele căderii părului, atât la bărbați, cât și la femei. Alopecia dobândită pe cale ereditară se instalează odată cu înaintarea în vârstă. În cazul bărbaților, tiparul presupune retragerea liniei părului, apărând porțiuni lipsite de păr. La femei apare rărirea cantității firelor de păr.
 • Efectele secundare ale unor medicamente ori suplimente. De pildă, cum sunt cele care se administrează în terapiile contra cancerului, depresiei, artritei, afecțiunilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, gutei, lupusului.
 • Schimbările hormonale. Acestea pot duce la alopecia cu caracter temporar sau permanent și sunt asociate cu unele condiții fizice sau afecțiuni. Astfel, este posibil ca persoanele însărcinate sau care au născut, cele care sunt la menopauză și cele care suferă de afecțiuni ale tiroidei sunt predispuse la alopecie.
 • Radioterapia realizată la cap. Este posibil ca aceasta să încetinească ritmul de creștere a părului în zona capului.
 • Stresul major. Un șoc puternic, fizic sau emoțional, poate determina apariția alopeciei după câteva luni de la incident. Caracterul său este însă temporar.
 • Tehnicile dure de coafare. Acestea pot duce la suprasolicitarea firului de păr, de exemplu, prin intermediul expunerii la o temperatură prea crescută. În situații de acest gen, apariția cicatricilor poate indica o alopecie permanentă.
 • Alte cauze posibile sunt unele infecții fungice, tricotilomania, alopecia areată, înaintarea în vârstă, pierderea semnificativă în greutate, alimentația dezechilibrată.

Simptomele alopeciei

Simptomele ce pot indica o alopecie sunt diferite în funcție de cauză. Unele se instalează brusc, în vreme ce altele au o evoluție treptată. Există situații în care căderea părului se manifestă doar în anumite zone ale capului, dar și altele în care corpul poate fi afectat în întregime. De asemenea, alopecia poate fi cu caracter temporar sau permanent.

 • Rărirea în mod treptat a părului din creștet, odată cu înaintarea în vârstă. În cazul bărbaților, se remarcă modul în care părul se retrage la nivelul frunții și formează o linie asemănătoare cu litera M. În cel al femeilor, rărirea părului tinde să se facă în lateralele capului;
 • Ivirea unor zone sub formă rotundă ce seamănă cu pete, de obicei, în zona scalpului. Nu este exclus să apară și în cea a bărbii sau a sprâncenelor. Este posibil ca înainte să aibă loc căderea părului, să se simtă senzații de puruit (mâncărimi) în zonele afectate, fapt ce poate determina și prezența mătreții;
 • Căderea părului în smocuri la pieptănare, spălare sau când se trage ușor de el, în urma unui șoc emoțional sau fizic de o intensitate mare. Rărirea are loc gradual, în mod general, nu în unele zone;
 • Apariția pe scalp a unor pete sub formă circulară sau neregulate, din care lipsesc fire;
 • Căderea temporară a părului de pe corp, ca urmare a unor tratamente. În cazurile de acest tip, alopecia are caracter reversibil;
 • Este posibil să apară cruste la nivelul scalpului, ceea ce semnifică o potențială infecție. Alte simptome în acest caz pot fi căderea părului, aspectul roșiatic al scalpului, inflamația, unele scurgeri - nu trebuie confundate cu simptomele dermatitei atopice;
 • Petele lipsite de păr ce se extind până la scalp ar putea indica impetigo - o infecție bacteriană ce se manifestă la nivelul pielii și care poate fi însoțită și de inflamație, roșeață, păr rupt, schimbare a structurii firului de păr;
 • Subțierea în mod treptat a firului de păr.

Diagnosticarea alopeciei

Aceasta se stabilește de către medicul dermatolog, ce va efectua consultul fizic și va solicita unele investigații paraclinice. De pildă, analize de sânge, testul tragerii unei șuvițe de păr, biopsia de la nivelul scalpului, examinarea histologică, tricoscopia, dermatoscopia.

Este posibil ca medicul să se intereseze și în legătură cu vârsta de debut a alopeciei, istoricul familial, stilul de viață al pacientului (dacă este fumător, dacă are o dietă echilibrară).

Opțiuni de tratament pentru alopecie

Nu se cunoaște cu exactitate dacă alopecia se poate vindeca sau nu. Cu toate acestea, se poate recurge la unele opțiuni de tratament pentru căderea părului, cu scopul de a ameliora simptomele. Este posibil să se obțină încetinirea evoluției sau reversibilitatea acestei afecțiuni.

Există unele tipuri de medicamente ce se pot utiliza ca tratament în alopecie sau drept adjuvant. În cazurile în care alopecia este asociată unei boli, medicul ia măsuri cu privire la ajustarea tratamentului respectiv, în vederea reducerii sau stopării efectelor adverse ce implică și căderea părului.

Tratamentul ce implică utilizarea laserului de intensitate scăzută ar putea contribui la înmulțirea numărului de fire ce cresc și la îngroșarea acestora. Tratamentul cu plasmă autologă ce este îmbunătățit cu trombocite ar putea fi de ajutor în alopecia de tip androgenică.

Transplantul de păr poate fi o altă soluție la care pot recurge persoanele ce suferă de alopecie. Medicul poate recomanda și suplimente alimentare pe bază de Vitamine B2, B5, B6, E, H, Cistină, Metionină, Arginină, Zinc, Magneziu, Fier. Ar putea fi de ajutor și psihoterapia sau consilierea, în special în cazul persoanelor care au suferit un șoc emoțional.

Prevenirea alopeciei

Nu se cunosc metode clare de prevenție a alopeciei, întrucât există mai multe forme pe cale ereditară. Sunt însă unele măsuri pe care le poți lua pentru sănătatea părului tău și limitarea expunerii acestuia la cădere:

 • Atunci când îți piepteni sau îți speli părul, aplică mișcări blânde și evită să tragi de el;
 • Utilizează produse de frumusețe și îngrijire adecvate tipului tău de păr, dar fără a le utiliza în exces;
 • Folosește remedii naturiste cu acordul medicului;
 • Folosește metode de protejare a părului împotriva razelor UV;
 • În cazul în care urmezi chimioterapie, discută cu medicul tău despre o cască de răcire, care ar putea fi de ajutor în reducerea cantității de păr care se pierde.
 • Renunță la fumat.

Așadar, dacă ai simptome ce pot indica un tip de alopecie, apelează la ajutorul unui medic dermatolog. Acesta poate stabili corect diagnosticul și îți va prezenta opțiunile de tratament care se potrivesc cel mai mult în situația ta.

Surse:

 1. Articolul “Thinning hair in women: Why it happens and what helps”, Kelly Bilodeau, in Harvard Medical Publishing, pe 27 martie 2020, https://www.health.harvard.edu/blog/thinning-hair-in-women-why-it-happens-and-what-helps-2020032719267#:~:text=The%20most%20common%20genetic%20condition,from%20one%20or%20both%20parents.
 2. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/hair-loss
 3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926