Psoriazis - Tipuri, cauze, simptome, tratament

19. 9. 2023 · 18 minute de citit

Psoriazisul, o afectiune mediata imun, este una dintre cele mai frecvent intalnite boli de piele. Disconfortul pe care il produce si aspectul inestetic  ii determina pe pacienti sa se adreseze dermatologului, iar solutiile medicale disponibile depind, printre altele, de forma de boala si de organism. In acest articol vorbim pe larg despre psoriazis, iti spunem cum se manifesta si cum poate fi tratat. Mai mult, iti vom spune care sunt modalitatile de prevenire a recidivelor. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Psoriazis - Tipuri, cauze, simptome, tratament

Ce este psoriazisul

Psoriazisul este o boala cu mediere imuna care creeaza inflamatie in interiorul corpului. Cel mai evident simptom este reprezentat de aparitia de placi ingrosate si zone cu aspect de solzi pe suprafata pielii. Cand e vorba despre psoriazis, cauzele principale sunt cele genetice. S-a demonstrat, insa, ca mai ales in cazurile de psoriazis instalat tarziu, in jurul varstei de 40 ani, stresul joaca un rol foarte important.

Cum apare psoriazisul

Leziunile caracteristice psoriazisului apar deoarece sistemul imunitar supraactiv accelereaza cresterea celulelor din piele. In mod normal, celulele care alcatuiesc dermul cresc si sunt eliminate in decurs de o luna. In cazul pacientului cu psoriazis, aceasta crestere dureaza doar 3 - 4 zile, si in loc ca aceste celule sa fie eliminate, ele se acumuleaza la suprafata pielii. Desi aspectul pielii nu este intotdeauna cel mai placut, cei care se intreaba daca psoriazisul se ia, daca este o boala molipsitoare, trebuie sa stie ca aceasta boala nu este contagioasa.

Psoriazisul este o boala dermatologica?

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt pe deplin intelese, dar se stie ca exista o componenta genetica. De asemenea, anumiti factori pot declansa boala sau pot agrava simptomele. Printre acesti factori se numara stresul, infectiile, leziunile pielii, unele medicamente, alcoolul sau fumatul. Este important de mentionat ca psoriazisul nu este o boala contagioasa si nu se poate transmite de la o persoana la alta.

Psoriazisul poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii persoanelor afectate. Aceasta este adesea asociata cu dureri si mancarimi, poate provoca stres si anxietate si poate duce la probleme de incredere in sine si izolare sociala. In plus, persoanele cu psoriazis au un risc mai mare de a dezvolta anumite conditii de sanatate, cum ar fi bolile de inima, diabetul sau depresia.

Din pacate, psoriazisul nu se limiteaza la afectarea pielii. Inflamatia care declanseaza formarea placilor cutanate are impact si asupra altor tesuturi si organe. Statistic, 1 din 3 persoane cu psoriazis dezvolta o forma de artrita psoriazica, care presupune umflarea articulatiilor. Acestea devin dureroase iar miscarile sunt dureroase. De aceea este importanta diagnosticarea psoriazisului in faza incipienta si tratarea timpurie a afectiunii, pentru a se preveni afectarea articulara. 

Tipuri de psoriazi

Tipuri de psoriazis, in functie de localizare

Psoriazisul poate fi clasificat in functie de localizarea leziunilor. E important de stiut ca, de cele mai multe ori, mai multe localizari pot coexista la acelasi pacient.

  • psoriazis genital: o forma foarte frecventa care afecteaza pana la doua treimi din persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune. Psoriazisul genital afecteaza pielea din zona intima si partea interioara a coapselor;
  • psoriazisul scalpului: se intalneste la peste 60% dintre pacienti. In acest caz, leziunile sunt localizate pe frunte, la limita cu parul, la ceafa si pe pielea din spatele urechilor. Uneori, pot aparea leziuni de psoriazis pe ureche;
  • psoriazisul pe fata (facial) apare la o treime dintre pacienti: poate afecta orice zona a fetei, dar apare mai frecvent in zona sprancenelor, pe frunte sau pe zona dintre nas si buza superioara. Este, probabil, cea mai dificil de suportat forma din cauza aspectului inestetic, pacientii cu aceasta localizare suferind adesea de anxietate si depresie, asociate;
  • psoriazis pe maini, picioare si unghii: apare la majoritatea pacientilor. Atunci cand apar leziuni de psoriazis in palme si pe talpi, specialistii vorbesc despre o forma palmoplantara, care afecteaza intre 12 - 16% dintre pacienti. Modificarile la nivelul unghiilor apar la peste jumatate dintre persoanele diagnosticate. 
  • psoriazisul pliurilor cutanate apare cel mai frecvent la subrat sau sub sani: in zone iritate frecvent de transpiratie si frecare. Desi leziunile pot fi mai usor ascunse in acest caz, disconfortul pe care il produc poate fi mai mare decat in alte forme de boala. 

Tipuri de psoriazis, in functie de leziuni

Leziunile din psoriazis pot avea aspect si distributie diferite, ceea ce le-a permis specialistilor identificarea mai multor variante de boala.

Psoriazisul gutos

Psoriazisul gutos este diagnosticat la aproximativ 8% dintre pacienti. In acest caz, leziunile caracteristice au dimensiuni mici, sunt rotunde si de culoare rosie, semnaland zone de inflamatie. In general, leziunile de psoriazis gutos apar pe brate, picioare si pe piept, dar pot fi intalnite pe orice zona a corpului. 

Cauzele psoriazisului gutos

Psoriazisul gutos are un debut brusc si poate fi declansat de urmatorii factori:

  • amigdalita streptococica;
  • unele medicamente (medicamente impotriva malariei si beta-blocante;
  • infectii respiratorii de tipul gripei sau al sinuzitei;
  • leziuni cutanate;
  • stres.

Psoriazisul inversat

Psoriazisul inversat este diagnosticat la aproximativ un sfert dintre pacienti. In cazul lor, pielea apare inflamata pana in profunzime, dar ramane neteda si catifelata la suprafata. Cel mai adesea, leziunile de psoriazis inversat apar in pliurile pielii: la subrat, sub sani, in zona genitala si sub fese.

Frecarea continua din aceste zone si transpiratia contribuie la intretinerea pruritului si a disconfortului, psoriazisul inversat fiind mai frecvent la persoanele supraponderale.

Cauzele psoriazisului inversat

Frecvent, psoriazisul inversat apare la persoanele care sufera deja de o alta forma a bolii. Printre factorii declansatori se numara:

  • unele medicamente;
  • inceperea si oprirea tratamentului cu medicamente;
  • infectii;
  • leziuni cutanate;
  • stres;
  • alcool si tutun;
  • frecarea caracteristica localizarii leziunilor.

Psoriazisul eritrodermic

Psoriazisul eritrodermic este un tip mai rar de boala, intalnit la aproximativ 2% dintre pacienti. Aceasta forma determina o roseata pronuntata a zonelor afectate, de pe care straturile de piele se desprind sub forma unor fasii de dimensiuni mari. Ea poate aparea in toate zonele corpului si poate pune in pericol viata. Simptomele asociate acestei forme sunt mult mai intense si mai severe: mancarime puternica si durere, modificari ale frecventei cardiace, febra, deshidratare.

Cauzele psoriazisului eritrodermic

Episoadele acute de psoriazis eritrodermic pot fi declansate de:

  • reactii alergice care antreneaza simptome cutanate;
  • unele medicamente, de tipul steroizilor sistemici;
  • inceperea sau terminarea unui curs de tratament;
  • arsuri solare severe;
  • stres;
  • abuz de alcool. 

Psoriazisul pustulos

Psoriazisul pustulos este o alta forma relativ rara de boala, care afecteaza aproximativ 3% dintre pacienti. Simptomul caracteristic este reprezentat de aparitia de pustule albicioase, pline cu puroi si dureroase, inconjurate de piele rosie si inflamata. La unii pacienti pustulele apar numai pe anumite zone ale corpului, in timp ce la altii pot acoperi toata pielea. 

Cauzele psoriazisului pustulos

Printre factorii care declanseaza psoriazisul pustulos se numara:

  • unele medicamente (cu efect antimicrobian sau steroizi sistemici);
  • expunerea la o doza prea mare de lumina ultravioleta;
  • infectii streptococice sau stafilococice;
  • sarcina;
  • stresul.

Psoriazisul vulgar

Psoriazisul vulgar este cea mai comuna forma de psoriazis, intalnita la 80% dintre pacienti. Placile de piele ingrosata, inflamata, pot aparea in orice zona a corpului si sunt rosii, cu zone descuamate albicioase. Cele mai frecvente localizari sunt psoriazisul pe coate, scalp, genunchi, in zona buricului si in zona lombara.

Cauzele psoriazisului vulgar

Factorii declansatori ai psoriazisului vulgar sunt, in mare, asemanatori celorlaltor forme de boala:

  • unele medicamente;
  • inceperea sau intreruperea unui tratament medicamentos;
  • infectiile;
  • leziunile cutanate;
  • stresul;
  • abuzul de tutun si alcool. 

Atrita psoriazica

De cele mai multe ori, atrita psoriazica apare dupa ani de evolutie a psoriazisului, la varste cuprinse intre 30 - 50 ani. In situatiile in care leziunile cutanate sunt discrete sau absente, diferentierea artritei psoriazice de alte tipuri de artrita reprezinta o provocare. De cele mai multe ori, aceasta forma de artrita este localizata la nivelul articulatiilor degetelor si mainilor, dar nu este o conditie obligatorie, caci ea se poate manifesta si sub forma unei spondilite, de pilda, sau a altor probleme localizate la coloana vertebrala. 

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt pe deplin intelese, dar se crede ca sistemul imunitar si factorii genetici joaca un rol important in dezvoltarea bolii. Factorii de mediu, cum ar fi stresul, infectiile, leziunile pielii, anumite medicamente, fumatul si consumul excesiv de alcool, pot declansa sau agrava simptomele psoriazisului.

Care sunt simptomele psoriazisului si cum il poti identifica in faze incipiente

Psoriazisul are o evolutie cronica si se considera, din punct de vedere statistic, ca afecteaza 2 - 3% din populatia Globului. El este diagnosticat in egala masura la femei si la barbati si se poate localiza in orice regiune a corpului. Cand e vorba despre psoriazis, simptomele depind mult de forma de evolutie si de localizarea leziunilor. Pacientii se plang, in general, de:

  • durere, in cazul formei de psoriazis eritrodermic sau articular sau in cazul leziunilor traumatizate sau suprainfectate;
  • prurit, caracteristic in special formelor de psoriazis eruptiv sau gutat;
  • afebrilitate: febra mare apare doar in cazul psoriazisului pustular sau eritrodermic;
  • unghii distrofice;
  • eruptie cutanata pe termen lung;
  • durere articulara fara leziuni vizibile;
  • debut brusc cu zone de roseata numeroase, raspandite pe corp. 

Simptomele psoriazisului pot aparea pe orice parte a corpului, dar sunt mai frecvente pe genunchi, coate, scalp, maini, picioare si partea inferioara a spatelui. De asemenea, pot afecta unghii de la maini si picioare, interiorul gurii sau zona genitala. Aceste zone pot prezenta pete rosii, solzoase si inflamate, care pot provoca disconfort si afecta calitatea vietii persoanelor afectate.

Severitatea si tipul simptomelor pot varia de la o persoana la alta. Simptomele pot disparea si reaparea periodic. Uneori, simptomele pot fi usoare si aproape imperceptibile, in timp ce in alte cazuri pot fi severe si pot acoperi mari portiuni ale corpului. Unele persoane pot experimenta doar simptome cutanate, in timp ce altele pot avea si simptome articulare, cunoscute sub numele de psoriazis artropatic.

Este esential sa se identifice psoriazisul in fazele incipiente pentru a incepe tratamentul cat mai curand posibil. Daca se suspecteaza psoriazis, este recomandat sa se consulte un dermatolog pentru un diagnostic definitiv si un plan de tratament personalizat. Tratamentul poate include creme si unguente speciale, fototerapie, medicamente orale sau injectii, in functie de severitatea si localizarea leziunilor.

Psoriazis la copii

Avand in vedere componenta genetica a psoriazisului, s-a demonstrat ca acesta se poate transmite din generatie in generatie. Probabilitatea ca un copil sa sufere de psoriazis, in cazul in care unul dintre parinti are acest diagnostic, este de 16%. Daca ambii parinti sunt diagnosticati, riscul creste la 50%.

Simptomele psoriazisului la copii

Exista mai multe tipuri de psoriazis si la copii, cele mai frecvente simptome pe care le declanseaza boala fiind:

  • aparitia de leziuni cutanate rosiatice, acoperite cu cruste albicioase;
  • zone de piele uscata, crapata, care poate sangera;
  • mancarime, durere sau senzatia de arsura in zonele iritate;
  • modificari de aspect ale unghiilor care apar galbene, ingrosate, fisurate si care pot ajunge sa se desprinda.

Tipuri de psoriazis la copii

Cel mai frecvent tip de psoriazis la copii este cel vulgar, localizat pe genunchi, scalp, coate sau piept. Pe locul doi se afla psoriazisul gutos, care poate afecta pana la 30% dintre pacientii copii. Forma pustuloasa este rara la cei mici.

Factori declansatori ai psoriazisului la copii

Lasand la o parte componenta genetica a bolii, printre factorii declansatori se numara:

  • infectiile;
  • iritatiile cutanate;
  • stresul;
  • obezitatea;
  • vremea rece;
  • unele medicamente, mai frecvent litiul.
Factori declansatori ai psoriazisului la copii

Simptomele psoriazisului la copii pot varia, dar cele mai frecvente semne includ leziuni cutanate rosii si solzoase, care pot aparea pe scalp, coate, genunchi sau in zona scutecului. Aceste leziuni pot fi insotite de mancarime sau durere, ceea ce poate provoca disconfort copiilor. Este important sa se identifice timpuriu aceste simptome, deoarece un tratament eficient poate incepe cat mai curand posibil. 

Cauzele psoriazisului la copii nu sunt pe deplin intelese, dar exista mai multi factori care pot contribui la aparitia bolii. Predispozitia genetica joaca un rol important, intrucat copiii cu un istoric familial de psoriazis prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. De asemenea, stresul, infectiile si anumite medicamente pot juca un rol in declansarea sau agravarea psoriazisului la copii. Factorii de risc includ varsta (psoriazisul poate aparea la orice varsta, dar este mai frecvent in copilarie si adolescenta), sexul (afectiunea este similara la baieti si fete) si istoricul familial.

Psoriazisul poate avea un impact semnificativ asupra vietii copiilor. Pe langa disconfortul fizic cauzat de leziunile cutanate si mancarime, aceasta afectiune poate afecta si viata de zi cu zi a copiilor. Performanta scolara poate fi afectata din cauza absentelor frecvente sau a disconfortului fizic, iar relatiile sociale pot fi afectate din cauza stigmatizarii sau a rusinii asociate cu aspectul pielii. De asemenea, psoriazisul poate afecta stima de sine a copiilor, iar suportul emotional si psihologic este esential in gestionarea bolii.

Exista mai multe optiuni de tratament disponibile pentru psoriazisul la copii, iar alegerea depinde de severitatea si raspunsul individual al copilului la tratament. Terapiile topice, cum ar fi cremele sau unguentele cu corticosteroizi, pot fi utilizate pentru a reduce inflamatia si mancarimea. Fototerapia, care implica expunerea pielii la razele ultraviolete controlate, poate fi eficienta in tratarea psoriazisului la copii. In cazurile mai severe, medicamentele sistemice sau biologice pot fi prescrise.

Diagnosticul pentru psoriazis

Diagnosticarea psoriazisului presupune, in general, doua etape:

  • examen clinic;
  • biopsie cutanata.

Examenul clinic

In cele mai multe cazuri, un medic dermatolog cu experienta poate diagnostica psoriazisul in urma unei simple examinari clinice. Simptomele sunt tipice si usor de deosebit de alte tipuri de dermatita. In timpul examenului fizic realizat de medic, acesta verifica pielea, unghiile si scalpul pentru a cauta semne ale bolii. Acest examen poate ajuta medicul sa determine tipul si severitatea psoriazisului.Este foarte important sa ii arati medicului toate zonele in care exista leziuni si sa il informezi daca, in familie, mai sunt si alte cazuri cu acelasi diagnostic.

Biopsia cutanata

Uneori, simptomele sunt diferite de cele obisnuite, leziunile au un aspect deosebit sau medicul poate avea alte motive pentru care sa solicite efectuarea unei biopsii. In general, biopsia poate fi recoltata pe loc, in cabinetul medicului dermatolog. Mostra prelevata va fi trimisa la un laborator acreditat de histopatologie si examinata la microscop, in vederea excluderii altor diagnostice. 

Este extrem de important sa se realizeze un diagnostic timpuriu al psoriazisului, deoarece aceasta afectiune poate afecta semnificativ calitatea vietii unei persoane si poate duce la complicatii pe termen lung daca nu este tratata adecvat. Prin identificarea timpurie a bolii, se poate incepe un tratament corespunzator si se pot preveni evolutiile severe ale psoriazisului.

Diferentierea psoriazisului de alte afectiuni ale pielii este, de asemenea, un aspect important in diagnosticare. Psoriazisul poate fi confundat uneori cu alte boli de piele, cum ar fi eczemele sau dermatita seboreica. Cu toate acestea, exista caracteristici specifice ale leziunilor de pe piele in psoriazis, cum ar fi placile rosii acoperite de piele alba sau argintie, care pot ajuta medicul sa faca o distinctie corecta.

Ce analize se fac pentru psoriazis

Analizele de sange pot fi utile in diagnosticul psoriazisului, dar nu sunt definitive. Unele analize pot verifica prezenta anumitor anticorpi care sunt mai frecvente la persoanele cu psoriazis. De asemenea, testele de sange pot evalua functia hepatica si renala, deoarece psoriazisul poate afecta aceste organe. Cu toate acestea, nu exista un test specific care sa confirme diagnosticul de psoriazis.

De asemenea, medicul poate lua in considerare istoricul medical al pacientului in procesul de diagnosticare a psoriazisului. Unele persoane au un istoric familial de psoriazis, ceea ce poate indica o predispozitie genetica catre aceasta afectiune. Este important sa mentionezi medicului orice antecedente familiale de psoriazis sau alte boli autoimune.

Tipuri de tratament pentru psoriazis

Nu exista un tratament pentru psoriazis care sa determine o vindecare completa si definitiva. Confruntat cu un caz de psoriazis, tratamentul propus de medic urmareste 3 directii diferite:

  • reducerea inflamatiei locale;
  • incetinirea cresterii celulare;
  • indepartarea placilor cutanate deja formate.

Pentru a obtine aceste rezultate, exista mai multe solutii care se aplica, in general, simultan: tratamente locale, medicatie sistemica si terapie prin lumina. 

Tratamente locale

Tratamentele locale sunt reprezentate de creme si unguente care se aplica direct pe piele si care se dovedesc utile in formele usoare si medii de boala, putand determina chiar o temporara si aparenta vindecare de psoriazis:

  • unguente cu corticosteroizi;
  • unguente cu retinoizi;
  • creme pe baza de extrasi sintetici similari celor din pudra de Goa;
  • analogi ai vitaminei D;
  • acid salicilic;
  • creme hidratante.

Medicatia sistemica

Persoanele cu forme medii sau severe de boala si care nu raspund suficient la alte tipuri de tratament pentru psoriazis vor avea nevoie sa utilizeze medicamente pe cale orala sau injectabila. Majoritatea acestor medicamente pot avea efecte adverse, motiv pentru care se iau doar la recomandarea medicului si doar pentru perioade scurte de timp:

  • metotrexat, un imunosupresor administrat si post transplant;
  • ciclosporine;
  • retinoizi pe cale orala. 

Terapia cu lumina

Terapia cu lumina poate folosi lumina naturala sau lampi UV speciale. S-a observat ca lumina soarelui inactiveaza leucocitele hiperactive, care ataca celulele sanatoase din piele si le determina sa se replice haotic. Atat UVA cat si UVB par sa aiba efecte benefice. Majoritatea persoanelor cu forme usoare sau medii gasesc solutii intr-o combinatie de remedii care reusesc sa amelioreze simptomele. Pacientii trebuie sa invete sa tina boala sub control pe toata durata vietii; unii reusesc sa faca asta folosind acelasi tratament, altii trebuie sa varieze metodele de interventie. 

Stil de viata si remedii la domiciliu

In cazul psoriazisului, ingrijirea adecvata a pielii si adoptarea unui stil de viata sanatos pot contribui la gestionarea simptomelor si prevenirea recidivelor. Mentinerea unei hidratari adecvate a pielii, evitarea factorilor de declansare cunoscuti, precum stresul sau anumite alimente, si adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate pot fi utile in gestionarea afectiunii. De asemenea, exercitiile fizice regulate si renuntarea la fumat pot avea un impact pozitiv.

Este important ca pacientii cu psoriazis sa discute cu medicul lor despre optiunile de tratament si sa urmeze recomandarile acestuia. Fiecare persoana poate avea un raspuns diferit la diverse terapii, iar tratamentul trebuie adaptat in functie de necesitatile individuale ale pacientului.

Prevenirea reaparitiei psoriazisului

Psoriazisul este o boala care nu se vindeca, prin urmare pacientii trebuie sa invete sa traiasca cu el toata viata, reducand constant riscul de reactivare si evitand puseele acute. Exista unele schimbari legate de stilul de viata care reusesc sa ii ajute pe cei mai multi dintre ei sa mentina lucrurile sub control si sa isi amelioreze calitatea vietii:

  • mentinerea unei greutati adecvate: obezitatea este unul dintre factorii care intretin o stare de inflamatie generala in organism. Desi mecanismul fiziologic prin care scaderea in greutate contribuie la tinerea sub control a bolii nu este complet elucidat, sa fii normoponderal te ajuta sa gestionezi mai usor psoriazisul;
  • o alimentatie sanatoasa: reducerea aportului de grasimi saturate din carne si lactate s-a dovedit de ajutor in gestionarea psoriazisului. In acelasi timp, este necesara cresterea aportului de proteine din surse bogate in acizi grasi omega-3: somon, sardine, creveti. Sursele vegetale nu trebuie nici ele uitate: nucile, semintele de in si soia sunt excelente din acest punct de vedere. 
  • evitarea unor alimente: psoriazisul determina inflamatie, prin urmare evitarea unor alimente care intretin starea inflamatorie generala din organism se poate dovedi de ajutor pentru ameliorarea simptomelor. Majoritatea pacientilor observa beneficii ale eliminarii din alimentatie a carnurilor rosii, zaharului rafinat, a mancarurilor procesate si a lactatelor;
  • limitarea consumului de alcool: consumul de alcool se asociaza cu o crestere in frecventa si intensitate a puseelor acute de psoriazis. Reducerea consumul de alcool sau eliminarea sa completa sunt eficiente in controlul bolii;
  • un aport mare de vitamine: evident, cea mai buna sursa de vitamine este reprezentata de o dieta variata si sanatoasa, dar unii medici considera necesara cresterea aportului prin intermediul suplimentelor alimentare. Discuta cu medicul specialist despre aceasta posibilitate.
  • respectarea schemei de tratament prescrisa de medic, chiar si dupa ameliorarea simptomelor. Intreruperea brusca a tratamentului poate duce la recidiva si la agravarea bolii. Este important sa se urmeze cu strictete instructiunile medicului si sa se ia medicamentele prescrise conform indicatiilor.
  • ingrijirea corecta a pielii joaca, de asemenea, un rol important in prevenirea recidivei psoriazisului. Pielea trebuie mentinuta hidratata, prin utilizarea regulata a unor creme hidratante adecvate. Este important sa se evite produsele cosmetice care pot irita pielea si sa se opteze pentru cele destinate pielii sensibile. De asemenea, expunerea moderata la soare poate ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului, dar este esentiala protectia adecvata impotriva razelor UV, prin utilizarea de creme cu factor de protectie solara.

Viata cu diagnosticul de psoriazis este o provocare continua pentru pacient. O abordare corecta si optimista si o schimbare a stilului de viata sunt eficiente pentru gestionarea simptomelor si pentru cresterea calitatii vietii si reducerii stigmatului social. 

Psoriazisul este asadar o afectiune cronica a pielii, care se manifesta prin simptome variate si poate afecta orice zona a corpului. Avand in vedere tipurile diferite de psoriazis si complexitatea simptomelor, este esentiala intelegerea acestei boli si identificarea timpurie a semnelor. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840 afisat la 24.03.2022
  2. https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/ afisat la 24.03.2022
  3. https://www.healthline.com/health/psoriasis#living-with-psoriasis afisat la 24.03.2022
  4. https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/what/overview afisat la 24.03.2022
  5. https://www.cdc.gov/psoriasis/index.htm afisat la 24.03.2022
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/52457 afisat la 24.03.2022
  7. https://dermnetnz.org/topics/psoriasis afisat la 24.03.2022
  8. https://www.healthline.com/health/psoriasis/psoriasis-in-children#diagnosis afisat la 24.03.2022
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor