Laringita: tipuri, cauze, simptome, tratament

4. 9. 2023 · 14 minute de citit

Laringita este o inflamatie a laringelui, organul responsabil cu emiterea sunetelor (fonatie). Laringele se afla intre faringe si trahee si are forma unui cilindru gol. In acest articol iti spunem care sunt cauzele, simptomele, complicatiile, tratamentul laringitei si cand trebuie sa consulti de urgenta medicul.

Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
Laringita: tipuri, cauze, simptome, tratament

Ce trebuie sa stii despre laringe"

Laringele este un tub muscular situat in gat, care joaca un rol esential in respiratie, deglutitie si vorbire. Structura sa este formata din cartilaje, ligamente si muschi si este acoperita de o mucoasa. Prin intermediul corzilor vocale, laringele controleaza fluxul de aer catre plamani si contribuie la producerea sunetelor. Cand respiram, corzile vocale se deschid pentru a permite aerului sa treaca in plamani. Atunci cand vorbim, corzile vocale se inchid si vibreaza datorita fluxului de aer care le strabate, producand astfel sunetele care permit vorbirea.

Sanatatea laringelui este extrem de importanta pentru functionarea normala a respiratiei, inghitirii si vorbirii. Orice afectiune a laringelui, cum ar fi laringita, poate afecta aceste functii vitale.

In laringe se afla corzile vocale, de aceea laringele se mai numeste si „caseta vocala”. Corzile vocale sunt importante pentru respiratie, inghitire si vorbire, acestea se deschid, se inchid si formeaza sunete prin miscarea si vibratia lor. In mod normal, corzile vocale sunt deschise si apropiate pentru a genera vocea. In caz de laringita, corzile vocale sunt inflamate sau iritate, ceea ce duce la o distorsionare a sunetelor. Rezultatul este ceea ce noi spunem ca este o raguseala (disfonie). In situatii si mai grave, persoana afectata de laringita poate ramane complet fara voce, pe o perioada temporara.

Tipuri de laringita

Laringita este o afectiune comuna care poate afecta atat adultii, cat si copiii. Exista mai multe tipuri de laringita, fiecare avand simptome specifice.

 • laringita acuta: este cea mai frecventa forma de laringita si apare brusc;
 • laringita cronica: aceasta forma de laringita persista pe o perioada mai lunga de timp, de obicei mai mult de trei saptamani. Este important sa consulti un medic pentru a determina cauza exacta si pentru a primi tratament adecvat.
 • laringita la copii: copiii sunt mai susceptibili sa dezvolte laringita, deoarece au caile respiratorii mai mici si mai sensibile.

Diferentele dintre tipurile de laringita: Laringita acuta si laringita cronica se diferentiaza prin durata simptomelor si prin cauzele subiacente. Laringita la copii poate fi similara cu laringita acuta la adulti, dar evolutia bolii poate fi mai rapida si mai severa la copii, din cauza dimensiunilor lor mici ale cailor respiratorii si a sistemului lor imunitar imatur. 

Laringita acuta

Laringita acuta este o inflamatie brusca a laringelui si poate fi cauzata de diverse factori, cum ar fi infectii virale sau bacteriene, expunerea la iritanti precum fumul de tigara sau alcoolul, sau utilizarea excesiva sau fortata a vocii. Aceasta afectiune poate afecta atat adultii, cat si copiii.

Laringita acuta poate fi:

 • simpla: este de scurta durata, este consecinta inflamatiei mucoasei si submucoasei laringelui, din cauze virale sau bacteriene.
 • subglotica: are intotdeauna o cauza virala. Evolutia este benigna, se manifesta mai mult la copiii cu varsta intre 1-3 ani, mai ales prin tuse si raguseala.
 • spastica: se manifesta cel mai adesea la copii cu varsta pana la 3 ani. Cauza este virala. Copiii sunt dispusi la laringita daca se afla in colectivitate (gradinita, scoala).
 • epiglotita/laringotraheita acuta maligna Chevallier-Jackson: acestea sunt forme severe de laringita. Sunt considerate urgente medicale, necesita internare si tratament de specialitate. In lipsa acestuia, evolutia este rapida si se poate ajunge la deces.

Simptomele laringitei acute pot varia, dar cele mai comune includ:

 • raguseala sau pierderea vocii;
 • durere in gat sau disconfort;
 • tuse uscata;
 • dificultate la inghitire;
 • febra;
 • dificultati de respiratie.

Aceste simptome pot afecta calitatea vietii pacientului si necesita tratament de specialitate. Diagnosticul laringitei acute poate fi pus de catre medic pe baza simptomelor pacientului si a unui examen fizic. In unele cazuri, poate fi necesar un examen al gatului cu un instrument special numit laringoscop, pentru a observa inflamatia laringelui.

Tratamentul laringitei acute implica de obicei repaus vocal, hidratare adecvata si evitarea iritantilor precum fumatul sau alcoolul. In cazul unei infectii bacteriene, medicul poate prescrie antibiotice pentru a combate infectia. In cazurile severe, in care pacientul are dificultati de respiratie sau alte complicatii, poate fi necesara internarea in spital pentru tratament si monitorizare.

Laringita cronica

Laringita cronica este o inflamatie persistenta a laringelui, care dureaza mai mult de trei saptamani. Aceasta poate aparea ca o evolutie a laringitei acute sau ca o afectiune independenta. Cauzele laringitei cronice pot fi variate, inclusiv fumatul, consumul excesiv de alcool, refluxul gastroesofagian,infectii respiratorii, sau expunerea la substante iritante.

Simptomele laringitei cronice includ voce ragusita sau schimbata, durere sau disconfort in gat, tuse persistenta si dificultate in inghitire. Aceste simptome pot varia in intensitate si pot fi mai grave dimineata.

Tratamentul laringitei cronice depinde de cauza subiacenta. Acesta poate include administrarea de medicamente, terapie vocala, modificari ale stilului de viata (cum ar fi renuntarea la fumat sau limitarea consumului de alcool) si, in unele cazuri, interventie chirurgicala. Este important sa consulti un medic in cazul in care simptomele persista pentru a preveni complicatiile si a incepe tratamentul cat mai curand posibil.

Laringita in cazul copiilor

Laringita pediatrica este o afectiune care afecteaza laringele copiilor si poate fi cauzata de infectii virale sau bacteriene. Aceasta inflamatie a corzilor vocale poate determina raguseala, tuse seaca, febra si dificultati de respiratie. Copiii mai mici, in special cei cu varsta sub 5 ani, sunt mai susceptibili sa dezvolte laringita, deoarece laringele lor este inca in curs de dezvoltare si mai sensibil la infectii.

Laringitele la copii sunt cauzate de raceli sau episoade gripale, reactii alergice (edem laringian), sau plans indelungat. Un factor declansator al laringitei pediatrice poate fi obstructia nazala, care obliga copilul sa deschida gura mai ales in timpul noptii pentru a respira. Aerul ajunge direct la laringe si faringe. Laringita afecteaza mai ales baietii, in perioada toamnei si a iernii. 

Simptomele laringitei la copii includ: raguseala, tuse iritativa (cu sau fara expectoratie) obstructia nazala, uscaciunea gatului, febra (sau stare de subfebrilitate). Copilul reactioneaza prin insomnie, neliniste, oboseala, lipsa poftei de mancare, pierderea vocii, dificultati de respiratie, raguseala. Raguseala nu dureaza mai mult de 3-4 saptamani.
Epiglotita acuta este o infectie bacteriana care are un debut brutal la copii. Acestia pot avea febra ridicata (39,5-40 grade Celsius) si dificultati de a respira. Ca urmare, copilul devine agitat si iritat. In acest caz trebuie mers cu copilul la medicul pediatru pentru consult. Daca starea copilului nu se amelioreaza in 24 de ore, trebuie sa te adresezi medicului specialist ORL.

Diagnosticul laringitei pediatrice se bazeaza pe simptomele si examinarea fizica a copilului. Medicul poate verifica corzile vocale si poate evalua gradul inflamatiei. In unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi o radiografie a gatului sau o cultura de mucus pentru a identifica agentul cauzal.

Tratamentul laringitei la copii se concentreaza pe gestionarea simptomelor si tratarea cauzei subiacente. Este important sa oferi copilului o perioada de odihna vocala si sa incurajezi hidratarea adecvata pentru a calma corzile vocale inflamate. In cazuri severe sau persistente, medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare sau antibiotice, in functie de cauza infectiei.

Pentru a preveni laringita la copii, este recomandat sa se evite expunerea la persoanele infectate si sa se mentina o igiena buna, cum ar fi spalarea regulata a mainilor. Vaccinarea copiilor impotriva unor boli precum gripa si difteria poate ajuta la reducerea riscului de laringita. De asemenea, este important sa se evite expunerea la fum de tutun si substante iritante care pot agrava inflamatia laringelui.

Cand trebuie consultat medicul

In mod normal, un acces de laringita nu ar trebui sa depaseasca 2 saptamani. Daca insa dureaza mai mult, trebuie mers imediat la doctor. De asemenea, trebuie sa mergi la doctor si daca apar urmatoarele simptome:

 • probleme de respiratie (zgomot ca un suierat in timpul respiratiei);
 • tuse (cu sange sau nu);
 • febra peste 39,4 grade Celsius (mai ales daca nu cedeaza);
 • durere la inghitire;
 • salivatie abundenta.

Trebuie sa te prezinti la medic in oricare dintre aceste simptome pentru a afla daca nu este vorba despre epiglotita, o afectiune care acopera traheele si care poate pune in pericol viata pacientului. Pe de alta parte, raguseala persistenta poate indica o boala mai grava decat laringita.

Cauzele laringitei

Iata care sunt principalele cauze ale laringitei:

 • utilizarea excesiva a vocii: activitati precum strigatul, vorbitul prelungit sau cantatul fortat pot duce la suprasolicitarea corzilor vocale si, in consecinta, la dezvoltarea laringitei acute. Profesionistii vocii, cum ar fi cantaretii si profesorii, sunt expusi in mod special riscului de a dezvolta laringita din aceasta cauza.
 • substante iritante: fumatul si consumul excesiv de alcool pot irita laringele si pot cauza inflamatie, determinand aparitia laringitei. Fumatul in special poate duce la dezvoltarea laringitei cronice.
 • infectii (cel mai frecvent tip de infectie asociata cu laringita acuta este o infectie virala precum raceala sau gripa). Pojarul, oreionul sau varicela (alte infectii virale) sunt mai putin asociate cu laringita acuta.
 • refluxul gastroesofagian: este o afectiune in care acidul din stomac revine in esofag si gat, iritand laringele. Aceasta este o cauza frecventa de laringita cronica.

Factori de risc ai laringitei

Exista factori care pot provoca inflamatii pe termen lung ale laringelui, cum ar fi:

 • tutun (inclusiv fumat pasiv): irita corzile vocale;
 • infectii respiratorii (bronsita, pneumonie, sinuzita);
 • suprasolicitarea vocii;
 • inhalare de substante iritante;
 • exces de alcool;
 • alergii la praf: pot duce la inflamarea corzilor vocale;
 • refluxul acid (acidul din stomac care se intoarce in gat). Refluxul este mai intens in pozitie intinsa, de aceea
 • raguseala cauzata de reflux este mai intensa dimineata, dupa trezire;
 • tuse;
 • cancer;
 • infectii fungice sau cu paraziti;
 • expunere la aer rece sau uscat;
 • traumatisme la nivelul laringelui.

Simptomele laringitei

Simptomele laringitei pot varia in functie de tipul si severitatea afectiunii. Printre cele mai comune simptome ale laringitei se numara raguseala sau pierderea vocii, durerea in gat, tusea uscata si dificultatea la inghitire. Aceste simptome pot fi cauzate de inflamatia laringelui si de afectarea corzilor vocale. Este important sa se consulte un medic in cazul in care simptomele persista pentru mai mult de doua saptamani sau se inrautatesc. Un diagnostic si tratament adecvat pot ajuta la evitarea complicatiilor si la o recuperare mai rapida.

Complicatiile laringitei

Daca laringita nu este tratata corect si la timp, aceasta poate persista vreme indelungata si poate cauza:

 • accese de sufocare: in general, acestea apar in cazul unei inflamatii severe a laringelui, care duce la ingustarea traheii. Daca afectiunea se agraveaza, este nevoie de asistenta medicala;
 • insuficienta respiratorie;
 • tuse persistenta;
 • epiglotita: afectiunea este provocata de o infectie bacteriana si se poate raspandi in alte zone ale tractului respirator;
 • simptomele laringitei pot fi date de cancer in stare avansata, chimioterapie sau interventie chirurgicala.

In unele cazuri, laringita poate determina formarea de abcese in gat. Acestea sunt colectii de puroi care se formeaza in tesuturile inconjuratoare si pot necesita interventie chirurgicala pentru drenaj. Abcesele pot provoca durere intensa in gat, dificultati la inghitire si febra. Este important sa se identifice si sa se trateze abcesele in gat pentru a preveni complicatii suplimentare.

In cazuri severe, inflamatia laringelui poate duce la obstructia cailor respiratorii, o urgenta medicala care necesita tratament imediat. Aceasta poate aparea atunci cand umflarea laringelui si inflamatia conduc la ingustarea sau blocarea completa a cailor respiratorii. Obstructia cailor respiratorii poate determina dificultati de respiratie, respiratie suieratoare si, in cazuri extreme, poate duce la asfixie.

Cum se pune diagnosticul de laringita

Medicul pune diagnosticul de laringita in urma anamnezei. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul poate solicita si alte teste precum:

 • exudat faringian: ajuta la identificarea unor infectii virale, bacteriene sau fungice.
 • teste de alergie: sunt necesare pentru a afla daca pacientul este alergic la ceva anume.
 • radiografie: pentru identificarea anomaliilor sau ingustarea laringelui.
 • laringoscopie: prin laringoscopie directa sau cu ajutorul unui endoscop (cu o camera cu fibra optica) se verifica daca laringele este deteriorat. Laringoscopia verifica de asemenea daca raguseala vocii nu este provocata de cauze mai grave, precum: noduli benigni aparuti pe corzile vocale; tumori canceroase aparute la nivelul laringelui sau la una din structurile din apropiere; paralizia corzilor vocale. Pentru cazurile mai dificile, se poate folosi un anestezic local pentru a amorti nasul si gatul, scazand astfel disconfortul din timpul testului.
 • CT, RMN, biopsii: sunt necesare pentru excluderea diagnosticului de cancer laringian. Cazurile de cancer laringian sunt putine, dar trebuie eliminat acest diagnostic.

Daca raguseala nu se amelioreaza in 2-3 saptamani, trebuie sa iei legatura cu medicul. Dupa ce diagnosticul a fost stabilit, medicul poate recomanda tratamentul sau te poate directiona spre alt specialist. Daca laringita este o consecinta a utilizarii excesive a vocii, poti fi trimis la un terapeut logopedic. Daca laringita a fost provocata de refluxul gastro-esofagian, este necesar sa tratezi boala care a dus la aparitia simptomelor de laringita, nu laringita in sine.

Tratamentul laringitei

Laringita ar trebui sa se vindece de la sine, in cel mult o saptamana, fara tratament. Dar daca simptomele persista sau se agraveaza, trebuie sa mergi la medic. Tratamentul din primele 2 saptamani de laringita cuprinde:

 • repaus vocal;
 • renuntarea la fumat;
 • evitarea mediilor uscate cu fum sau praf;
 • hidratare corespunzatoare (mai ales apa);
 • evitarea alcoolului sau a bauturilor care contin cofeina;
 • sunt necesare antipiretice si antiinflamatoare, decongestionante nazale, tratament pentru scaderea aciditatii gastrice daca este cazul, antiseptice orofaringiene;
 • in anumite cazuri, medicul specialist poate decide si alta abordare de tratament, care sa includa antibiotice si corticosteroizi;
 • antibiotice: se prescriu numai pentru infectii bacteriene;
 • administrarea de analgezice: paracetamol sau ibuprofen;
 • umidificator in camera unde se doarme.

Tratamente alternative impotriva laringitei

Exista si alte proceduri care pot usura simptomatologia in cazul laringitei:

 • inhalatii cu substante balsamice;
 • aplicarea de caldura locala in jurul gatului;
 • acupunctura: consta in insertia unor ace lungi foarte subtiri in anumite puncte de pe suprafata corpului. Este o procedura dureroasa, care ajuta la vindecare, creste imunitatea si poate fi folosita in scop terapeutic.
 • reflexoterapie: este o forma de masaj localizat la nivelul talpilor, palmelor si lobului urechii. Trebuie o atentie deosebita la punctele cheie energetice. Este esentiala precizia. Reflexoterapia poate vindeca numeroase afectiuni.
 • mesaj terapeutic / balneoterapia: metoda de tratament care foloseste baile pentru ameliorarea sau tratarea unor afectiuni.

Tratament homeopat impotriva laringitei

Trebuie sa stii ca eficienta tratamentelor homeopate este limitata. Nu exista studii suficiente care sa ateste cu certitudine eficienta acestor tratamente in ameliorarea simptomelor laringitei. Cu toate acestea, daca simptomele laringitei nu pun viata in pericol, se pot incerca urmatoarele remedii naturiste:

 • Aconitum: cu efect pentru tuse uscata, raguseala, expunere la aer rece sau uscat.
 • Spongia tosta 30: tuse laringiana.
 • Belladona: raguseala, durere de gat, gat inflamat si rosu, dificultati la inghitire.
 • Drosera 30: tuse uscata si iritata, dificultati de inghitire.
 • Flori de musetel: musetelul este antiinflamator, antiseptic, emolient, cicatrizant. Se poate consuma de 2 ori pe zi, sub forma de infuzie.
 • Propolis: se ia in fiecare dimineata o granula de propolis (cat un bob de piper). Se poate administra o perioada indelungata (in anotimpul rece) sau 10 zile pe luna.
 • Sanziene.
 • Arnica.
 • Patlagina.
 • Sulfina.
 • Fenicul (fructe).

Poti face inhalatii cu flori de musetel, anason, menta, rozmarin, lavanda, uleiuri eterice de menta, brad, lavanda (cateva picaturi turnate in apa fierbinte). Se repeta dimineata si seara. De asemenea, poti face gargara de apa cu sare pentru laringita acuta (1/2 litru de apa in care se dizolva un pumn de sare).

Cum previi laringita

Laringita poate fi prevenita. Iata cum:

 • protejeaza vocea: folosirea vocii in timpul unui episod de laringita deterioreaza corzile vocale;
 • nu fuma: fumul usuca gatul si irita corzile vocale;
 • nu consuma alcool si cofeina: te face sa pierzi apa;
 • bea apa multa: lichidele ajuta la pastrarea mucusului la nivelul gatului;
 • nu manca alimente picante: alimentele picante pot provoca arsuri la stomac sau boala de reflux gastroesofagian;
 • consuma cereale integrale, fructe si legume (contine vitamina A, E, C);
 • evita sa cureti gatul in exces: se poate provoca o vibratie anormala a corzilor vocale, ceea ce duce la o si mai mare inflamare;
 • spala-te pe maini si evita contactul cu persoanele care au infectii respiratorii (raceli).

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

Mayo Cinic, "Laryngitis": https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis/symptoms-causes/syc-20374262

NHS, "Laryngitis": https://www.nhs.uk/conditions/laryngitis/

Healthline, "Laryngitis": https://www.healthline.com/health/laryngitis-2

WebMD, "Laryngitis": https://www.webmd.com/cold-and-flu/what-is-laryngitis#1

MedicineNet, "Laryngitis": https://www.medicinenet.com/laryngitis/article.htm

Medical News Today, "What you need to know about laryngitis": https://www.medicalnewstoday.com/articles/180271

Harvard Health Publishing, "Laryngitis": https://www.health.harvard.edu/a_to_z/laryngitis-a-to-z

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor