Fumatul si sanatatea mentala

8. 12. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 3 minute de citit

Fumatul creste anxietatea si tensiunea

Nicotina creeaza un sentiment imediat de relaxare, asa ca oamenii fumeaza crezand ca astfel reduc stresul si anxietatea. Sentimentele de relaxare sunt temporare si in cele din urma lasa loc unor simptome de sevraj si pofte crescute.

Fumatul reduce simptomele de sevraj la nicotina, care sunt similare cu simptomele de anxietate, dar nu reduce anxietatea si nu trateaza cauzele care stau la baza acesteia. [1]

Fumatul si depresia

Nicotina stimuleaza eliberarea de dopamina, care este implicata in declansarea sentimentelor pozitive. Persoanele cu depresie au adesea niveluri scazute de dopamina si pot fuma ca o modalitate de a-si creste temporar nivelul de dopamine.

Pe termen lung, fumatul poate determina creierul sa reduca nivelul de dopamina, care la randul sau, ii determina pe oameni sa fumeze tot mai mult. [2]

Majoritatea fumatorilor ar putea sa nu stie ca fumul de tutun contine molecule numite beta-carboline, care actioneaza ca inhibitori de monaminoxidaza (IMAO), un tip de antidepresiv.

Persoanele cu depresie se simt mai bine atunci cand fumeaza, astfel incat expunerea la fumat produce o imbunatatire a simptomelor (prin cresterea nivelului de dopamine), iar fumatul continua si este rapid integrat ca un comportament care provoaca dependenta. Renuntarea la fumat poate duce la disparitia activitatii IMAO si pot aparea din nou simptomele de depresie.

Renuntarea la fumat aduce beneficii pacientilor

Pe termen scurt, pacientii pot experimenta dificultati asupra sanatatii lor mintale, care este adesea ameliorata cu medicamente adecvate, inclusiv NRT:

 • Pacientii care nu sunt tratati pentru sevraj de nicotina pot prezenta efecte secundare semnificative care contribuie la schimbarile de dispozitie;
 • Renuntarea la fumat la orice pacient creste probabilitatea tulburarilor de dispozitie si a anxietatii care pot fi gestionate printr-o urmarire consecventa;    

Pe termen lung, beneficiile renuntarii la fumat depasesc cu mult orice provocari pe termen scurt:

 • Toti pacientii ar trebui incurajati si sprijiniti sa renunte la fumat;
 • Renuntarea la fumat previne bolile legate de fumat;
 • Exista un beneficiu net pentru stabilizarea sanatatii mintale pe termen lung prin renuntare;

Pentru majoritatea persoanelor care consuma tutun, pofta de tutun sau nevoia de a fuma poate fi puternica. Dar puteti face fata acestor pofte. Atunci cand simtiti nevoia de a consuma tutun, retineti ca, desi nevoia poate fi puternica, probabil ca va trece in 5 pana la 10 minute, indiferent daca fumati sau nu o tigara sau daca consumati produse pe baza de tutun. De fiecare data cand rezistati unei pofte de tutun, sunteti cu un pas mai aproape de a renunta definitiv la consumul de tutun [2].


Surse de informare:

[1] Taylor G, et al. Change in mental health after smoking cessation: systematic review and meta-analysis BMJ 2014;348:g1151

[2] Kumari V and Postma P. Nicotine use in schizophrenia: The self medication hypotheses. Neurosci Biobehav Rev 2005;29(6):1021-34

[3] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/quit-smoking/in-depth/nicotine-craving/art-20045454 

[4] https://kwit.app/en/blog/posts/quit-smoking-importance-positive-thinking 

Iti recomandam si:

 • Popularitatea tigarilor electronice a crescut in ultimii ani, acestea fiind utilizate ca o noua alternativa la tigarile traditionale. Despre componentele acestora, eficienta sau riscurile pe care le implica pentru sanatate se vorbeste frecvent.  
 • Fumatul in sarcina

  Fumatul in sarcina

  · 5 minute de citit
  Daca sunteti fumatoare si va ganditi sa va intemeiati o familie sau sunteti insarcinata, trebuie sa stiti ca substantele chimice din fumul de tutun au efecte adverse asupra sanatatii sistemului reproducator, a fertilitatii si a copilului nenascut.
 • Renunta la fumat: Terapii disponibile

  Renunta la fumat: Terapii disponibile

  · 5 minute de citit
  Suntem aici pentru a va ajuta sa scapati de fumat, oferindu-va informatiile si ajutorul de care aveti nevoie. Aceste informatii va ofera detalii despre fumat si renuntare, precum si motivatia de a incepe procesul de renuntare.