Jurnalul mamicii - pregatirea pentru sarcina

17. 8. 2021 · 3 minute de citit

In viata fiecarei femei vine un moment in care descoperirea unui test de sarcina pozitiv este un motiv de mare bucurie, de implinire ca femeie si de evolutie catre statutul de mama.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Jurnalul mamicii - pregatirea pentru sarcina

Daca te pregatesti sa devii mamica si menstra ti-a intarziat, atunci poti face un test de sarcina acasa. Daca acesta este pozitiv, trebuie sa te programezi pentru o vizita la medicul ginecolog. Cu aceasta ocazie, vei face un consult prin care se va confirma sarcina, insotit de o ecografie transvaginala care va evidentia prezenta sacului gestational in uter si chiar va evidentia (incepand cu sase saptamani de sarcina) primele batai ale cordului fetal.

Analizele medicale ce trebuie efectuate

Medicul va prescrie un set de analize ce vor trebui efectuate in primul trimestru de sarcina: 

▶ analize uzuale: hemoleucograma, grup sanguin, Rh (atat pentru mama, cat si pentru tata), analize de screening pentru hepatitele B si C, HIV, sifilis, sumar urina, Papanicolau, secretie vaginala. 

▶ analize complementare: complexul TORCH (paraziti, virusuri care pot determina malformatii la copil), culturi din col pentru streptococ, chlamidia, mycoplasma, ureaplasma. 

Importanta acidului folic in preventia malformatiilor sistemului nervos. Acidul folic este o vitamina hidrosolubila care are rol in preventia malformatiilor de tub neural (de tipul spina bifida) la nou-nascut. El trebuie administrat inainte de conceptie, este complet lipsit de riscuri, iar surplusul se elimina din organism, neexistand riscul de supradozare. Surse excelente de acid folic sunt: cerealele integrale pentru micul dejun, lintea, fasolea, mazarea, ficatul de pui si de vita, dar si broccoli, spanacul sau ovazul. Pentru ca, de regula, 50% dintre sarcini sunt neplanificate, orice femeie de varsta fertila trebuie sa se asigure ca isi acopera necesarul zilnic de folati.

Sarcina e o stare fiziologica in care organismul traverseaza transformari multiple atat in plan fizic, cat si psihic. Activitatea femeii dinainte de a ramane insarcinata poate, in anumite limite, sa ramana neschimbata. in primul trimestru cand are loc organogeneza sunt interzise consumul de alcool, fumatul si trebuie atentie sporita fata de anumite medicamente care pot avea efect teratogen, de aceea acestea trebuie prescrise doar de medicul specialist. in rest, alimentatia trebuie sa fie echilibrata, sa acopere toate principiile nutritive fundamentale (proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale). Activitatea fizica si sexuala se poate desfasura in conditii obisnuite atat timp cat sarcina evolueaza optim, fara complicatii, iar nivelul de efort va fi particularizat pentru fiecare gravida in parte.

Sarcina se anunta la locul de munca printr-o scrisoare medicala eliberata de medicul de familie in care se specifica varsta gestationala si eventuale stari patologice (in sarcini cu risc crescut). Dupa caz, se poate conveni cu angajatorul un program redus de lucru.

 

Expert: Sanda Nafornita 

Medic specialist medicina de familie 

Anima Victoriei

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor