De ce trebuie sa tii cont cand faci sex in timpul sarcinii?
Unele femei doresc sa faca sex in timpul sarcinii, dar nu stiu in ce conditii este indicat. Ti-am pregatit acest material in care iti prezentam informatii despre beneficiile actului sexual in sarcina, dar si cand se recomanda evitarea acestuia. De asemenea, te invitam sa afli si daca raporturile sexuale pot determina sau nu un avort si care sunt pozitiile sigure.
Ce se intampla cu libidoul in timpul sarcinii?
Sarcina aduce cu sine unele schimbari in privinta dorintei sexuale a femeii, astfel ca si comportamentul sau se poate schimba. Este posibil sa nu mai aiba atat de multa dispozitie pentru sex in timpul sarcinii.
Lipsa poftei de sex in timpul sarcinii este un lucru comun in randul femeilor. Acest fapt poate aparea pe fondul oboselii, al greturilor si din cauza modificarilor care au loc din punct de vedere fizic. Alte femei, in schimb, pot avea apetit sexual crescut, datorita faptului ca nivelurile de estrogen si de progesteron se pot mari, iar fluxul de sange care circula catre organele sexuale va fi si el crescut.
Atat apetitul sexual, cat si celelalte schimbari depind de la femeie la femeie. Fiecare are un mod propriu de a reactiona, dar, de regula, dorinta de a face sex in primul trimestru de sarcina este mai scazuta, urmand ca apoi sa creasca iarasi in celelalte doua trimestre. Discuta cu un medic despre cum ti-ai putea imbunatati viata sexuala.
Care sunt beneficiile sexului in sarcina?
Exista unele beneficii pe care le pot aduce partidele de sex in timpul sarcinii. Printre acestea se afla orgasmele mai intense si intr-un numar mai mare pentru femeie. Alte beneficii sunt faptul ca ambii parteneri se pot mentine in forma, intarirea legaturiii lor si cresterea numarului endorfinelor. In plus, sistemul imunitar ar putea fi stimulat.
Cand nu este recomandat sexul in timpul sarcinii?
Este posibil ca medicul sa iti recomande sa eviti partidele de sex in timpul sarcinii atunci cand exista circumstante deosebite, precum afectiuni ale colului uterin, sarcina multipla, daca cervixul este deschis timpuriu, daca exista sangerari abundente sau care nu pot fi explicate.
Alti factori de risc ce pot implica evitarea sarcinii sunt pierderea lichidului amniotic, daca a avut loc ruperea apei, cand exista riscul de a naste prematur, mai exact, cand exista contractii inainte de saptamana 37 de sarcina, daca exista o sarcina ce are risc sau daca ai mai pierdut o sarcina la un moment dat in trecut, ori daca placenta este coborata mult in uter - placenta previa.
Folosirea prezervativelor in sarcina
Este indicat sa eviti sa faci orice forma de sex in timpul sarcinii daca partenerul tau a fost diagnosticat de curand cu o infectie cu transmitere sexuala.
Se recomanda utilizarea prezervativului in urmatoarele situatii:
- Daca nu te afli intr-o relatie monogama;
- Daca alegi sa faci sex cu un partener nou in timp ce esti insarcinata.
Raporturile sexuale pot determina un avort?
In cazurile comune, partidele de sex in timpul sarcinii nu duc la complicatii, indiferent de etapa. Cu toate acestea, in cazul in care medicul considera ca exista riscuri, iti va recomanda sa eviti sexul.
O sarcina sanatoasa, care este lipsita de complicatii, nu este afectata de sex sau de orgasme. Discuta cu medicul tau daca este sigur pentru tine si partenerul tau sa intretineti relatii intime pe durata sarcinii.
Care sunt cele mai sigure pozitii sexuale in sarcina?
Exista anumite pozitii de sex in timpul sarcinii care ofera mai multa siguranta, deoarece nu pun presiune in zona burtii. Printre acestea sunt cele in care femeia se afla deasupra partenerului, intrucat poate controla atat adancimea, cat si viteza cu care are loc penetrarea. Alte pozitii benefice sunt si cele in care femeia sta la marginea patului.
Pozitia misionarului nu este indicata, intrucat burta pune presiune pe organele interne ale femeii si asupra arterelor mari. Sunt de evitat pozitiile in care femeia simte disconfort major.
Alege cu atentie ce mananci in sarcina si adopta obiceiuri cat mai sanatoase. Poti utiliza remedii naturiste, dar este indicat sa ii ceri inainte parerea medicului, pentru a te asigura ca nu iti pun sarcina in pericol.
Daca pe durata sarcinii te cofrunti cu dureri de cap sau de stomac, discuta cu medicul tau obstetrician. La fel si in cazul incare ai nelamuriri.
In concluzie, daca faci sex in timpul sarcinii, poti avea parte de beneficii, cata vreme nu alegi pozitii inconfortabile sau care sunt nesigure. Pentru orice nelamuriri, adreseaza-te medicului. Numai acesta iti poate oferi raspunsuri pliate pe particularitatile sarcinii tale.
Pentru realizarea acestui articol s-au folosit informatiile din urmatoarele surse:
1. Taylor, Rebecca Buffum. “Sex during Pregnancy - Is It Safe to Have Sex When Pregnant?” WebMD, WebMD, www.webmd.com/baby/guide/sex-and-pregnancy, accesat la 1 iulie 2022;
2. Taylor, Rebecca Buffum. “Sex during Pregnancy - Is It Safe to Have Sex When Pregnant?” WebMD, WebMD, www.webmd.com/baby/guide/sex-and-pregnancy, accesat la 1 iulie 2022.