Exercii fizice pentru gravide

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 2 minute de citit

Sportul și activitatea fizică sunt recomandate în timpul sarcinii și chiar pot avea beneficii în multe direcții pentru sănătatea  mamei și a copilului.

În cele ce urmează te voi ghida cu câteva direcții de care trebuie să ții cont pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Dacă din punct de vedere clinic mama este aptă pentru sport și nu sunt complicații ale sarcinii, antrenamentele specifice gravidelor aduc un aport important în recuperarea post sarcină și în starea de sănătate atât a mamei, cât și a copilului.

În funcție de particularitățile fiecărei sarcini, poți avea o activitate fizică constantă pe toată perioada primului trimestru al sarcinii. Rutina sportivă nu diferă foarte mult de cea cu care ai fost obișnuită înainte de sarcină. Este de preferat să eviți săriturile și mișcările bruște sau sporturile corp la corp, schiul, gimnastica, scufundările sau orice alt sport imprevizibil.

În al doilea trimestru intensitatea antrenamentelor trebuie redusă, ținându-se cont de transformările la care corpul începe să fie supus. Vei fi nevoită să te adaptezi din mers atât cu tipul exercițiilor, cât și cu intensitatea lor. Se vor evita exercițiile cu încărcătură mare pe spate, cele din culcat pe burtă, săriturile de orice fel sau exercițiile pentru abdomen.

Sunt recomandate exercițiile posturale, cele pentru întărirea musculaturii spatelui și cele pentru tonifierea generală.

În trimestrul al treilea de sarcină este ideal antrenamentul în apă și antrenamentele constante în intensitate, mersul pe bicicleta staționară, mersul pe bandă, exercițiile cu benzi elastice și fitball. Evită antrenamentele în spațiile închise și aglomerate.

O organizare bună și consecventă în antrenament poate fi decisivă într-o recuperare rapidă post sarcină și pentru sănătatea copilului. Cu siguranță nu vor apărea dureri de spate, probleme posturale sau de altă natură. De asemenea, sportul ajută și în echilibrul hormonal, trecând mai ușor peste transformările pe care corpul le suferă în sarcină.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor