Fistic: proprietati, beneficii, utilizari

21. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Fistic

 

Fisticul este gustos, iti tine mainile si atentia ocupata si are si valoare nutritiva semnificativa. In acest articol poti afla mai multe despre beneficiile fisticului pentru sanatate, despre modul in care poate fi utilizat si despre eventualele precautii recomandate consumatorilor.

Ce este fisticul?

Fisticul intra in categoria nucilor si semintelor. De fapt, el reprezinta semintele comestibile ale copacului Pistacia vera. Consumul de fistic este documentat inca de acum 300.000 ani, in prezent el fiind consumat frecvent in numeroase retete, in special in deserturi si inghetata [1].

Semintele de fistic contin grasimi sanatoase, proteine, fibre si antioxidanti, ele reprezentand o gustare ideala. Dar beneficiile pe care le are fisticul pentru sanatate sunt mai numeroase de atat.

Fisticul - proprietati nutritive

Fisticul este un aliment cu valoare nutritiva foarte mare, lucru dovedit de urmatoarea analiza nutritionala. O portie de 28 de grame de fistic (approximativ 50 seminte) contin:

  • calorii: 150;
  • carbohidrati: 8 g;
  • fibre: 3 g;
  • proteine: 6 g;
  • grasimi: 13 g;
  • potasiu: 6% din doza zilnica recomandata (DZR);
  • fosfor: 11 % din DZR;
  • vitamina B6: 28% din DZR;
  • tiamina: 21% din DZR;
  • cupru: 41% din DZR;
  • mangan: 15% din DZR [2].

Semintele din fistic sunt una dintre cele mai bogate surse alimentare de vitamina B6. Vitamina B6 este implicata in reglarea glicemiei si formarea hemoglobinei. De asemenea, fisticul este o sursa importanta de potasiu, o portie de 28 g fistic continand mai mult potasiu decat o banana. 

Beneficiile fisticului pentru sanatate

Consumul regulat de fistic presupune o serii de beneficii importante pentru sanatate, despre care vom discuta in detaliu in continuare.

Fisticul este bogat in antioxidanti

Antioxidantii sunt esentiali pentru sanatatea oricarui individ, ei prevenind imbatranirea celulara prematura si reducand riscul unor boli precum cancerul. Fisticul contine o cantitate mare de antioxidanti, fiind mai bogat, din acest punct de vedere, decat orice alte seminte sau nuci. 

In fistic se regasesc cantitati importante de luteina si zeaxantina, ambele esentiale pentru pastrarea starii de sanatate a ochilor. Acesti compusi protejeaza structurile oculare de agresiunile reprezentate de lumina albastra si intarzie instalarea degenerescentei maculare.

Fisticul contine, de asemenea, polifenoli si tocoferol, ambele cu efect protector impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare. In plus, biodisponibilitatea antioxidantilor din fistic este surprinzator de mare [3].

Fisticul contribuie la scaderea in greutate

Fisticul este o sursa excelenta de proteine, in ciuda aportului caloric redus. De altfel, in categoria atat de bogata in calorii a nucilor si semintelor, fisticul face nota discordanta, oferind cantitatea minima de energie. 

Pe de alta parte, fisticul contine aminoacizi esentiali, este bogat in fibre si proteine, ambele crescand senzatia de satietate si ajutand la limitarea consumului de alimente. Conform unor studii, consumul de fistic ar putea contribui la scaderea in greutate si la reducerea indicelui de masa corporala.

Un alt studiu efectuat pe durata a 24 de saptamani a demonstrat ca persoanele supraponderale cu un aport caloric provenit, in proporție de 20% din fistic, au scazut in talie cu 1,5 cm mai mult decat cele care nu au consumat fistic [4]. 

Acest rezultat se explica prin aceea ca absorbtia grasimilor din fistic se realizeaza doar partial. In plus, consumul de fistic presupune desfacerea cojilor, ceea ce ajuta la limitarea aportului zilnic, cantitatea de coji rezultata atragand atentia asupra consumului. De altfel, exista un studiu care arata ca persoanele care consuma fistic in coaja au un aport de calorii cu 41% mai mic decat cele care aleg fisticul desfacut [1].

 

Fistic decojit

 

Fisticul contribuie la reducerea colesterolului si la scaderea tensiunii arteriale

Fisticul reduce riscul de boala cardiovasculara prin mai multe mecanisme. Efectul hipocolesterolemiant al fisticului a fost demonstrat in repetate randuri, dovedindu-se de asemenea o reducere a colesterolului LDL si o crestere a colesterolului HDL. 

Nu mai putin de 21 de studii au demonstrat ca un consum regulat de fistic determina reducerea tensiunii arteriale sistolice cu 1.82 mm Hg si a tensiunii arteriale diastolice cu 0.8 mm Hg [2]. 

Fisticul contribuie la sanatatea vaselor de sange

Interiorul vaselor de sange este captusit de un strat de celule denumit endoteliu vascular. Leziunile acestuia sau disfunctiile sale pot favoriza aparitia bolilor cardiovasculare. Afectarea endoteliului vascular impiedica vasodilatatia, ceea ce reduce fluxul de sange si determina cresterea tensiunii arteriale. 

Oxidul de azot este un compus care joaca un rol esential in procesul de vasodilatatie. El rezulta dintr-un aminoacid denumit L-arginina, care se gaseste in cantitati importante in semintele de fistic. Un studiu efectuat pe un esantion de 42 de persoane care au consumat 40 g fistic zilnic timp de 3 luni a aratat o imbunatatire semnificativa a functiei endoteliale si o reducere a rigiditatii vasculare [1].

Circulatia sangvina este importanta pentru numeroase dintre functiile organismului, inclusiv in tratarea difunctiei erectile la barbati. 

Fisticul in bucatarie 

Fisticul poate fi consumat intr-o mare varietate de moduri: ca gustare, adaugat in salate, ca topping pentru pizza, in diverse aluaturi si produse de patiserie si in deserturi. Inghetata de fistic si cheesecake-ul cu fistic sunt preferatele papilelor gustative ale multor gurmanzi.

La fel ca alte nuci si seminte, fisticul poate fi folosit in prepararea sosului pesto sau a untului de fistic. El poate fi presarat pe pestele preparat la cuptor, poate fi adaugat in cerealele de dimineata sau poate fi rontait ca atare, sub forma unei gustari sanatoase. 

Fisticul este o sursa excelenta si gustoasa de grasimi sanatoase, fibre, proteine, antioxidanti si alte substante nutritive. Efectele sale benefice asupra sanatatii sunt documentate prin studii stiintifice, astfel incat adaugarea lui in alimentatie este o modalitate grozava pentru a te mentine in forma.

Bibliografie

1. Are Pistachios Good for You? Benefits, Nutrition, and Effects. Www.medicalnewstoday.com, 3 Dec. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/322899, accesat la 20.02.2023;

2. Benediktsdottir, Audur. 9 Health Benefits of Pistachios. Healthline, 23 Oct. 2019, www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios, accesat la 20.02.2023;

3. Gulati, Seema, et al. Effects of Pistachio Nuts on Body Composition, Metabolic, Inflammatory and Oxidative Stress Parameters in Asian Indians with Metabolic Syndrome: A 24-Wk, Randomized Control Trial. Nutrition, vol. 30, no. 2, Feb. 2014, pp. 192197, https://doi.org/10.1016/j.nut.2013.08.005, accesat la 20.02.2023;

4. Stuetz, Wolfgang, et al. B-Vitamins, Carotenoids and α-/γ-Tocopherol in Raw and Roasted Nuts. Food Chemistry, vol. 221, Apr. 2017, pp. 222227, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.10.065, accesat la 20.02.2023.

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor