Insulina: surse si rolul acesteia in organism

12. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Insulina

Insulina exista natural in organism si este implicata in procesele de utilizare ale carbohidratilor din unele alimente. Afla din cadrul acestui articol ce este insulina, din ce surse se poate procura, ce rol are si care sunt afectiunile asociate cu nivelurile crescute de insulina.

Ce este insulina?

Insulina reprezinta un hormon pe care organismul il produce natural. Este implicata in controlul carbohidratilor din unele alimente, care, in urma descompunerii lor, rezulta glucoza - principala sursa de energie pe care o folosesc celulele.

Acest hormon faciliteaza absorbtia si stocarea glucozei in celulele din muschi, din tesutul adipos si din ficat pentru a functiona in parametri optimi. In lipsa acesteia, celulele din organele respective vor fi afectate si nu vor functiona corect. Insulina este esentiala organismului.

Surse naturale si de sinteza

Surse naturale si de sinteza

Daca te intrebi ce organ produce insulina, afla ca pancreasul este cel responsabil de aceasta. Mai exact, in pancreas, insulina este secretata de circa trei mii, pana la patru mii de celule beta si reprezinta sursa naturala.

Exista si surse de insulina care au fost create sintetic. Cu toate ca, initial, s-a pornit de la extractul brut al insulinei din pancreasul animalelor, progresul stiintific si medical a permis inventarea celei sintetice, care este non-alergica. 

Ce rol are insulina in organism?

Rolul insulinei in organism este de a facilita glucoza sa ajunga la celule. Acestea din urma se folosesc de glucoza pentru a obtine energie. Astfel, exista doua modalitati prin care actioneaza insulina. Unul dintre ele se refera la faptul ca stimuleaza si faciliteaza absorbtia glucozei si modul in care sunt sintetizate lipidele. 

Al doilea mod se refera la inhibarea descompunerii lipidelor, glicogenului si proteinelor - acest fapt regleaza viteza prin care glucoza este produsa la nivelul ficatului, pentru a fi la egalitate cu viteza in care celulele o utilizeaza. 

Insulina are si alte roluri, printre care se afla urmatoarele:

  • Contribuie la absorbtia aminoacizilor si potasiului in celulele unde insulina este indispensabila si de ajutor in refacerea tesutului muscular prin faptul ca transporta aminoacizii, in vederea repararii leziunilor musculare;
  • Sprijina modificarea modului in care activeaza enzimele si modul in care ele reactioneaza in corp;
  • Este utila in sinteza lipidelor datorita faptului ca absoarbe celulele adipoase si le transforma in trigliceride;
  • Ajuta la descompunerea proteinelor si lipidelor, pe fondul schimbarilor care se petrec in celulele adipoase;
  • Influenteaza prin stimulare procesul de a invata si de a memora.

Afectiuni asociate cu nivelul crescut de insulina

Acest hormon este un element esential in gestionarea glucozei si mentinerea ei la nivelul optim. Insulina crescuta sau scazuta este asociata cu unele afectiuni grave de sanatate. Nivelul de insulina se poate determina numai prin intermediul unei analize la sange. In urma acesteia, medicul va observa daca insulina este mare, scazuta sau la un nivel normal.

Cand valorile insulinei nu se incadreaza in cele obisnuite, exista doua posibilitati:

  • Hiperglicemie, caz in care valorile glicemiei sunt ridicate (nivelul de zahar din sange este crescut). Aceasta apare in situatia in care organismul nu secreta suficient de multa insulina (hiposecretia de insulina). Din acest motiv, glucoza nu patrunde in celule, ci ramane in cadrul fluxului sangvin;
  • Hipoglicemie, cand apare hipersecretia de insulina, adica insulina este produsa in cantitate prea mare in organism. In aceasta situatie, glucoza patrunde foarte mult in celule, iar in fluxul sangvin ramane o cantitate mult prea redusa.

Efectele insulinei, mai precis, ale valorilor pe care le are aceasta pe fondul nivelurilor anormale pe care le are glucoza, il ajuta pe medic sa constate ca pacientul se confrunta cu diabetul zaharat. Insulina este, in acest mod, asociata cu diabetul si exista doua tipuri ale acestei afectiuni:

  1. Diabet zaharat de tipul 1 - cand insulina pe care o produce in mod natural organismul este insuficienta sau lipseste cu desavarsire; 
  2. Diabet zaharat de tipul 2 - in acest caz, organismul ar putea sa mai produca insulina, insa celulele nu pot absorbi corect glucoza si opun rezistenta la aceasta. 

De regula, rezistenta la insulina se manifesta inainte ca diabetul de tip 2 sa se declanseze. Organismul se forteaza si produce suplimentar insulina, cu scopul de a o compensa pe cea care nu este absorbita, iar acest fapt poate duce la hipoglicemie. Pe masura ce trece timpul, fenomenul capata proportii negative, iar organismul isi scade capacitatea de a produce in mod natural insulina. 

Insulina crescuta foarte mult se asociaza cu hipoglicemie, diabet zaharat de tipul 2, rezistenta la insulina, insulinom (care este denumirea medicala pentru un tip de tumora la nivelul pancreasului) si sindromul Cushing (termen pentru o tulburare ce are loc in cadrul glandelor suprarenale).

Insulina scazuta se asociaza cu hiperglicemie, diabet zaharat de tipul 1 si pancreatita, ce reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului.

Tipuri de insulina de sinteza

Tipuri de insulina de sinteza

Insulina de sinteza este cea care nu se produce in mod natural in organism, ci este sintetica. Exista mai multe forme prin care se poate administra, in functie de necesitatile fiecarui pacient care a fost diagnosticat cu diabet de tipul 1. De asemenea si dozele variaza tot in functie de caracteristicile pe care le are fiecare pacient in parte. 

Acest tip de insulina, de sinteza, se poate clasifica dupa intervalul de timp in care actioneaza sau dupa modul de administrare:

In functie de actiune

Insulina de sinteza se clasifica in cinci categorii principale, in functie de intervalul de timp in care actioneaza, astfel:

  1. Tipul de insulina ce actioneaza rapid - durata sa este cuprinsa intre doua si douazeci de minute, cu actiune majora la trei ore, dupa care la cinci ore distanta incepe sa se reduca;
  2. Insulina cu interval scurt de actiune - efectul sau are loc dupa treizeci de minute din momentul in care a fost administrata, actiunea de varf are loc in intervalul doua si cinci ore, iar dupa sase sau opt ore incepe sa se reduca;
  3. Genul de insulina cu actiune de tip intermediar - efectul survine dupa 60 - 90 de minute dupa ce a avut loc administrarea, actiunea de varf are loc in intervalul patru si zece ore, iar ulterior se reduce dupa 16 - 24 de ore;
  4. Insulina a carei actiune este cu efect indelungat - actiunea se mentine la acelasi nivel intr-o perioada de 24 de ore din momentul in care a avut loc administrarea;
  5. Tipul mixt de insulina - acest fel prezinta caracteristici atat de la insulina cu efect rapid, cat si de la cea scurta, iar efectul pe care il are este intermediar.

In functie de modul de administrare

Potrivit acestui criteriu, insulina se imparte in doua:

  1. Tipul de insulina injectabila. De regula, zonele pentru injectare sunt reprezentate de una dintre urmatoarele parti ale corpului: fesele, coapsele, bratul sau umarul, abdomenul.
  2. Insulina care este non-injectabila.

Insulina injectabila se poate administra de catre o alta persoana, dar, de regula, pacientul si-o administreaza singur. Administrarea pe cont propriu se poate face cu ajutorul unei seringi sau al unui instrument ce seamana cu un stilou prevazut cu un ac de mici dimensiuni. Se mai poate injecta si prin intermediul unei pompe de insulina, ce actioneaza subcutanat, sau insulina cu efect de „jet”, ce se aplica pe piele.

Insulina non-injectabila consta in tratament medicamentos, fiind o alternativa pentru persoanele care au fobie de ace sau care nu doresc sa incerce metodele injectabile. Modul de administrare, cantitatile si frecventa sunt stabilite de catre medicul specialist impreuna cu pacientul, in functie de particularitatile afectiunii acestuia si optiunile cu care se simte mai confortabil.

Informatiile din acest articol despre insulina nu substituie consultul medical de specialitate. In cazul in care prezinti manifestari ce pot fi asociate cu diabetul zaharat sau daca ai semne de intrebare despre acest subiect, apeleaza la un diabetolog. Numai acesta este in masura sa stabileasca diagnosticul si tratamentul, in baza analizelor si investigatiilor de specialitate. 

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informatii:

1. DiGiacinto, Jessica. “About Insulin: What It Is, How It Works, and More.” Healthline, Healthline Media, 5 Oct. 2021, www.healthline.com/health/type-2-diabetes/insulin, accesat la 1 septembrie 2022;

2. “Diabetes Treatment: Using Insulin to Manage Blood Sugar.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 7 Aug. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-treatment/art-20044084, accesat la 1 septembrie 2022;

3. “Insulin Resistance and Diabetes.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 10 Aug. 2021, www.cdc.gov/diabetes/basics/insulin-resistance.html, accesat la 1 septembrie 2022.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor