Monitorizarea glicemiei si dieta in diabet

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 2 minute de citit

Analiza care evidentiaza diabetul este glicemia (valori normale: 60-100 mg% ml sânge). Diabetul apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta sau cand organismul nu poate sa utilizeze eficient insulina produsa - asa-numita rezistenta la insulina. 

Insulina este un hormon care ajuta celulele sa preia glucoza din sange,pe care o transforma ulterior in energie. Cea mai obisnuita forma de diabet este diabetul de tip II, al vârstei adulte. Persoanele afectate de acest tip de diabet nu pot utiliza eficient insulina existenta. Sunt necesare modificari in stilul de viata si alimentatie, tratament medicamentos oral, foarte rar tratament injectabil cu insulina.

Semnale de alarma

Urmatoarele simptome ar trebui sa ne atraga atentia, ele putând anunta un diabet: sete cronica excesiva, gura uscata, urinare frecventa, senzatie de foame, scadere in greutate, vedere incetosata, infectii trenante. Pacientii cu risc crescut de a dezvolta aceasta boala sunt: 

- rudele de gradul I ale pacientilor cu diabet zaharat, 

- cei care au hipertensiune arteriala (tensiune arteriala > 140/90 mm Hg), 

- cei cu dislipidemie (colesterol > 200 mg%, trigliceride > 150 mg %), 

- femei care au nascut bebelusi peste 4 kg, br> - obezi, mai ales cei cu obezitate abdominala (indice de masa corporala > 25 kg/mp; circumferinta abdominala > 102 cm la barbat si > 88 cm la femeie) 

- pacientele cu sindrom de ovare polichistice.

Monitorizare permanenta

Odata descoperit, diabetul zaharat trebuie monitorizat prin determinarea glicemiei, la inceput lunar, apoi trimestrial sau ori de câte ori apar simptome noi. Monitorizarea se poate face acasa, cu ajutorul glucometrului, un aparat simplu de masurat care afiseaza rezultatul in cateva secunde, sau la cabinetul medicului de familie sau al specialistului din ambulator. 

In functie de valorile glicemiei si raspunsul pacientului la dieta si tratament, medicatia se modifica. Persoanele care au glicemia la limita superioara a normalului vor fi supravegheate atent prin instituirea unui program de optimizare a stilului de viata: alimentatie sanatoasa, scaderea greutatii la pacien]ii obezi, cresterea activitatii fizice zilnice, renun]area la fumat, reducerea consumului de alcool. Mersul rapid pe jos, timp de 30 de minute zilnic, este cel mai bun exercitiu care poate fi recomandat la pacientii diabetici supraponderali, inclusiv persoanelor vârstnice; se stabileste un numar de calorii sau cantitatea de hidrocarbonati pe zi, in functie de greutatea corporala si activitatea fizica pe care o desfasoara fiecare. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor