Cum sa eviti complicatiile asociate racelii?

27. 3. 2020 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Cum sa eviti complicatiile asociate racelii?

Cum sa eviti complicatiile asociate racelii?

  1. Stai acasa
  2. Vaccineaza-te si trateaza simptomele din timp
  3. Hraneste-te sanatos
  4. Dormi cat mai mult
  5. Raceala, gripa sau Coronavirus?

Ai racit sau ai o gripa de sezon? Probabil starea ta fizica, dar mai ales cea de spirit, nu este una buna in aceste zile, insa aceasta nu este singura veste proasta cu care trebuie sa te confrunti, daca nu te tratezi cum trebuie. Din pacate, un tratament aplicat dupa ureche sau o neglijare a simptomelor care descriu clar o raceala puternica pot da nastere unor complicatii medicale de care, suntem siguri, ai vrea sa stai departe.

Ne-am gandit sa iti venim in ajutor cu cateva sfaturi prealuate de la specialisti in medicina, pentru ca afectiunea de care suferi acum sa dispara cat mai curand, fara sa lase in urma sechele la nivelul sistemului respirator sau digestiv. Iata, asadar, ce vei avea de facut.

Stai acasa

Chiar daca jobul tau presupune prezenta fizica in cadrul sedintelor cu echipa, a intalnirilor cu clientii sau a propunerilor de colaborare cu viitori asociati, ia cateva zile pauza de la contactul cu altii si ramai acasa. Gravitatea simptomelor ar trebui sa iti indice momentul oportun pentru a pune totul pe Hold si a-ti rezerva ceva timp pentru tratarea corecta a problemelor de sanatate cu care te confrunti. Tratarea racelii si a gripei poate fi facuta mai rapid printr-o autoizolare, care va scurta perioada de convalescenta si te va pune mai curand pe picioare.

Mai mult decat atat, e bine sa stii ca multe dintre racelile pe care le-ai putea avea pot fi contagioase, chiar inainte ca acestea sa isi faca simtita prezenta prin simptome, asa ca renuntand pentru o perioada scurta la contactul cu alte persoane le vei feri pe acestea de boala. Pana in a cincea zi de manifestare a gripei, nu esti altceva decat un transmitator al acesteia, deci izoleaza-te de indata ce ai primit primele semne ca ceva ar putea fi in neregula.

Profita de tot timpul in care stai departe de oameni pentru a te odihni cat mai mult timp posibil, reducand si accesul la televizor sau social media, care te-ar putea stresa si mai mult decat esti deja. Nu cauta simptomele si explicatiile de care ai putea avea nevoie pe internet, ci da fuga la medicul de familie sau ia legatura prin telefon cu acesta si cere intotdeauna un sfat avizat pentru starea sanatatii tale si pentru un tratament adecvat.

Vaccineaza-te si trateaza simptomele din timp

Daca nu faci febra, te poti vaccina impotriva gripei chiar daca boala apucat sa se instaleze. Medicul de familie este, dupa cum iti explicam mai sus, cel mai in masura sa iti recomande un tratament adecvat pentru tipul de raceala contactat, asa ca nu apela la cunostinte sau prieteni pentru a cere recomandari in ceea ce priveste medicamentatia.

Nu astepta ca simptomele sa se agraveze pentru a incepe un tratament, ci administreaza pastilele, siropurile sau injectiile recomandate de medic imediat ce intri in posesia medicamentelor. Orice zi de amanare te poate aduce in pragul unor complicatii la plamani sau sistemul digestiv, asa ca nu intarzia!

Ajuta-ti corpul sa lupte cu virusul gripal si ia suplimente care sa te intareasca, asa cum este vitamina C de 1000 mg, o data pe zi, dupa ce ai mancat.

Hraneste-te sanatos

Si daca tot am ajuns la acest capitol, e bine sa stii ca o dieta plina de vitamine si minerale te va ajuta sa lupti mai aprig cu raceala sau cu gripa. Cine iti spune ca organismul unui adult poate lupta singur impotriva bolii se insala! Ai nevoie de mese dese, cu legume, fructe, carne si lactate naturale, daca vrei ca simptomele sa dispara cat mai curand, asa ca nu uita ca alimentatia sanatoasa este secretul impotriva gripei si racelii.

La fel de importante in aceasta etapa sunt si lichidele. Vorbim, desigur, de apa, ceaiuri si sucuri naturale, obtinute prin stoarcerea fructelor si legumelor chiar in bucataria ta. Un volum mare de lichide va ajuta organismul tau sa dreneze mai repede toxinele, dar si posibilele substante din medicamente cu care ficatul si rinichii tai vor avea de-a face. Ajuta-ti organele interne sa lucreze la capacitate maxima si bea cel putin trei litri de lichide pe zi!

Dormi cat mai mult

Prin somn, organismul prinde mai multa putere si reuseste sa administreze corect situatia in care se afla. Cu cat vei dormi mai mult atunci cand esti racit sau gripat, cu atat corpul tau va putea lupta mai aprig impotriva virusilor sau a bacteriilor care au provocat afectiunea de care suferi.

Mai poti reduce starea de oboseala cu ajutorul unor suplimente alimentare special create pentru a te energiza, cum este si cazul Dr. Max Multivit, care va contribui la functionarea normala a sistemului imunitar si te va ajuta sa reduci cat mai mult efectele extenuarii, cauza principala pentru care ai contactat boala.

Raceala, gripa sau Coronavirus?

Daca nu ai citit inca informatiile pe care ti le-am pregatit in articolul Tot ce trebuie sa stii despre noul Coronavirus, suntem aici sa iti descriem principalele diferente intre o raceala, o gripa si Covid-19, virusul care a provocat o pandemie mondiala. Iata cum poti face diferenta dintre acestea si care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmezi, in cazul fiecarei afectiuni in parte.

Simptome raceala

Daca ai racit, cel mai probabil acum:

  • Tusesti
  • Ai dureri sau intepaturi in gat
  • Ai nasul infundat
  • Ti-ai pierdut gustul si mirosul
  • Iti curge nasul
  • Ai o febra usoara

In aceasta situatie, ia legatura cu medicul de familie si cere-i sa-ti recomande un tratament pe baza de paracetamol, extrem de eficient impotriva racelilor sezoniere.

Simptome gripa

 

Unele dintre simptomele racelii le vei putea avea si in cazul unei gripe. La toate cele de mai sus se pot adauga si:

  • Febra mare
  • Frisoanele
  • Oboseala
  • Durerile musculare in tot corpul

Si aici un simplu apel catre medicul de familie te-ar putea scuti de un drum la cabinet, pentru ca multe dintre medicamentele recomandate in caz de gripa se pot elibera fara prescriptie. Nu lua, chiar daca ai prin casa, antibiotice, pentru ca efectul acestora va fi nul! Antibioticele lupta impotriva bacteriilor si nu a virusilor. Doar in cazul unor complicatii, cum ar putea fi inflamarea sinusurilor sau a unei infectii bacteriene, medicul iti poate recomanda sa iei si antibiotice, pe langa tratamentul obisnuit pentru eliminarea simptomelor de gripa.

Simptome Coronavirus

E important sa stii faptul ca virusul Covid-19 isi poate face simtita prezenta in interiorul organismului chiar si la 14 zile dupa ce l-ai contactat, asa ca o autoizolare de minimum doua saptamani si evitarea contactului cu oamenii si dupa aceea te-ar putea tine departe de spital. Boala poate debuta cu simptome asemanatoare celor de raceala si gripa, avandu-le, in plus, pe urmatoarele:

  • Stare generala proasta
  • Tuse seaca
  • Dificultate in a respisa
  • Cefalee (dureri de cap)
  • Diaree

Pentru oricare din semnalmentele bolii descrise mai sus, suna la linia TELVERDE 0800.800.358 sau la numarul de Urgente 112 si asteapta indicatiile autoritatilor.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor