Tot ce trebuie sa stim despre noul coronavirus: preventie, simptome, tratament

2. 11. 2020 · Farmacistul Dr. Max · 32 minute de citit
Tot ce trebuie sa stim despre noul coronavirus: preventie, simptome, tratament
 

Atentie! Acest articol nu inlocuieste sfatul direct al unui medic specialist. Daca prezentati simptome de gripa sau raceala, nu le lasati sa se inrautateasca, consultati medicul de familie sau prezentati-va de urgenta la cel mai apropiat spital.Infectia COVID-19 poate deveni fatala daca nu este tratata la timp. Afla totul despre coronavirus, cum sa te protejezi si ce ar trebui sa faci daca te infectezi.

COVID-19 in Romania: Noutati 


Update 15.11.2021


In prezent Google afiseaza un sumar al cazurilor de coronavirus din lume. 

 

Tot ce trebuie sa stim despre noul coronavirus: preventie, simptome, tratament

 

Pentru a vedea sumarul cazurilor de Coronavirus in Romania, nu trebuie decat sa intre pe Google si sa cauti coronavirus sumar. Apoi din casuta unde este afisata tara in stanga, sa selectati Romania pentru a vedea rezultatele cu numarul de cazuri pe zi, dar si retrospectiv.

Ieri, 14.11.2021 in Romania au fost 3.021 de cazuri noi, media pe ultima saptamana fiind de 5060 de cazuri. Tot din graficul de mai sus, putem vedea si numărul de decese, vaccinari si teste.

 

Tot ce trebuie sa stim despre noul coronavirus: preventie, simptome, tratament

 

Pana la 23.10.2021, in Romania s-au vaccinat complet 5.876.290 de persoane.

Pentru legislatie si consultarea masurilor suplimentare luate de guvern in scopul gestionarii riscului de sanatatea publica cauzat de numarul mare de infectari cu virusul SARS-CoV-2, puteti vedea pe site-ul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile ultimele hotarari.

Câteva din ultimele masuri luate de guvern sunt:

  • Art.1 - (1) Se propune interzicerea circulatiei persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in intervalul orar 22,00-05,00, indiferent de rata de incidenta cumulata la 14 zile, pentru o perioada de 30 de zile, cu exceptii,
  • Art.2 - (1) Se propune interzicerea desfasurarii activitatii operatorilor economici care activeaza in domeniul comertului/prestarilor de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, indiferent de rata de incidenta cumulata la 14 zile, pentru o perioada de 30 zile, in intervalul orar 21,00-05,00. Intre orele 21,00-05,00, operatorii economici pot activa doar in relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu,
  • (5) Organizarea si desfasurarea activitatilor prevazute la alin. (2) este permisa, in intervalul orar 05,00-21,00, pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului.


Consultati toate masurile aici: https://www.cnscbt.ro/index.php/lex/2763-hotarare-cnsu-masuri-nr-91-din-22-10-2021-final-v2/file.

Update 08.03.2021: Vaccinarea anti-COVID-19 in Romania

Pentru ca numarul de cazuri de COVID-19 a reinceput sa creasca, sectiile de terapie intensiva s-au aglomerat din nou si unele localitati au intrat in scenariul rosu. Formele avansate de boala au aratat si o afectare pulmonara de peste 50%. In aceste conditii, doctorul Virgil Musta (de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara) sustine ca este in continuare vital sa ne protejam (vaccin, masca, distantare). De asemenea, dr. Musta recomanda ca daca aveti simptome sa tineti legatura cu medicul de familie daca prezentati simptome si, daca acestea evolueaza, trebuie sa mergeti la spital pentru o evaluare mai complexa (analize de sange si evaluarea plamanilor).

Daca starea pacientului nu este foarte grava, acesta se poate intoarce acasasi va trebui sa urmeze sfaturile medicilor. Important insa este ca aceasta evaluare (analize de sange plus investigatia plamanilor) sa fie facuta in jurul celei de a 5-a zile a bolii.


Alte noutăti coronavirus:

  • Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta a decis ca de pe 8 martie restaurantele, teatrele, salile de jocuri din Capitala sa fie inchise la interior pentru 14 zile. Timisoara a intrat, de asemenea, in carantina.
  • Premierul Florin Catu a declarat ca etapa a treia de vaccinare ar putea incepe mai devreme, mai ales in zonele unde exista doze de vaccin si locuri libere.
  • Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, considera ca din luna aprilie vor intra in UE circa 100 de milioane de doze de vaccin pe luna astfel incat, pana la sfarsitul lunii iunie, numarul de doze intrate in UE va depasi 300 de milioane. Comisia Europeana a incheiat contracte deja pentru 2,6 miliarde de doze de vaccinuri si negociaza pentru doze suplimentare. Livrarile de doze de vaccin anti COVID-19 au crescut, iar procesul de vaccinare se accelereaza.
  • A fost eliminata restrictia de varsta pentru vaccinul Astra Zeneca, astfel incat se pot vaccina cu vaccinul britanic realizat la Oxford si persoanele de peste 55 de ani.
  • Mastile de protectie, dar si gulerele care acopera gura si nasul, pot reduce riscul raspandirii coronavirusului in salile de sport interioare. Pot reduce raspandirea coronavirusului in salile de sport de interior si gulerele ridicate pe post de masca. Atentie insa, purtarea mastii in timpul exercitiilor fizice intensepoate ingreuna respiratia. Daca acest lucru este o problemă, ori renuntati sa faceti exercitii fizice in interior, ori diminuati gradul acestora de intensitate.


Update 04.12.2020: Vaccinarea anti-COVID-19 în Romania

Medicii si cercetatorii spun ca pandemia de coronavirus nu poate fi oprita decat prin vaccinare. Romanii sunt reticenti in ceea ce priveste vaccinarea anti-COVID, temerile lor fiind legate de eficienta si de reactiile adverse ale vaccinului. In plus, exista persoane care spun ca realizarea unui vaccin dureaza mult mai mult de un an si ca acesta nu a fost testat suficient pe oameni. Exista asadar numeroase temeri si semne de intrebare legate de eficienta vaccinului.

Pe de alta parte,s-a realizat un efort extraordinar la nivel mondial pentru a obtine un vaccin impotriva noului coronavirus intr-o perioada atat de scurta de timp. Drept rezultat, au fost dezvoltate mai multe tipuri de vaccin. Cele care vor ajunge pe piata europeana si in Romania vor corespunde tuturor rigorilor.

Vaccinul anti-coronavirus induce imunitate la 95% dintre persoanele vaccinate. Acest procent indica faptul ca acesta este foarte eficient, din punct de vedere imunogen. Prin comparatie, vaccinul antigripal sezonier are o eficienta de 80%.

In Romania se vor utiliza numai vaccinuri anti-COVID autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului. Vor exista, la nivelul intregii tari, circa 900 de centre de vaccinare si caravane mobile. Se intentioneaza ca, in 6 luni, sa fie vaccinati 13 milioane de romani, pentru a se ajunge la imunizarea colectiva dorita. Nu se intentioneaza, cel putin in aceasta etapa, vaccinarea la cabinetele de medicina de familie, tocmai pentru ca efortul va fi urias.

Vaccinul anti-COVID este in curs de obtinere a avizului de punere pe piata. Vaccinarea anti-coronavirus este voluntara, nu este asadar obligatorie pentru ca vaccinarea reprezinta un drept, nu o obligatie. Persoanele care intampina dificultati in deplasareala centrele autorizate vor fi vaccinate de catre echipe mobile.

Se intentioneaza vaccinarea urmatoarelor categoriil de populatie in aceasta ordine:

  • lucratorii din sistemul medical si social (angajati din sistemul medical, din centrele de rezidenta, din caminele pentru persoanele cu dizabilitati);
  • persoanele cu varsta de peste 65 de ani, persoanele diagnosticate cu boli cronice si cele care deservesc activitati esentiale in statul roman;
  • restul populatiei.


Update 02.11.2020:

Romania se afla in stare de alerta de la 15 octombrie.

  • au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate.
  • 163.852 persoane au fost declarate vindecate.
  • au fost inregistrate 6.481 cazuri noi.
  • in intervalul de timp 28.10 - 29.10, au fost raportate 83 de decese.
  • in acelasi interval au fost efectuate 36. 169 de teste.


Informatiile in legatura cu noul coronavirus se modifica de la o zi la alta: cifrele infectarilor, ale deceselor, deciziile luate de autoritati, noile descoperiri ale oamenilor de stiinta in legatura cu simptomele, evolutiile virusului, cat de departe suntem de aparitia pe piata a unui vaccin. Informati-va din surse credibile (OMS, autoritatile locale si centrale), protejati-va pe voi si familiile voastre, mai ales persoanele vulnerabile.

Bilantul Covid-19 in Romania a crescut dramatic in ultima perioada. Tara se afla in stare de alerta. Exista sanse mari ca trendul ascendent sa se mentina si in urmatoarele saptamani. 

Ce faci daca ai simptome Covid-19

In cazul in care suspectezi ca ai putea fi infectat cu virusul SARS-CoV-2:

  • ramai in izolare;
  • contacteaza medicul de familie pentru a sti ce trebuie sa faci mai departe;
  • roaga pe cineva sa-ti asigure alimentele si medicamentele de care ai nevoie:
  • poarta intotdeauna o masca medicala pentru a evita infectarea altora.
  • daca ai febra, tuse si dificultati de respiratie, solicita ajutor medical de urgenta prin telefon si ofera informatii unde poti fi gasit.

Cum se diagnosticheaza COVID-19?


Infectia cu noul coronavirus se poate diagnostica numai prin teste de laborator. Testul RT-PCR se realizeaza prin prelevarea de probe din nasul si gatul pacientului, care sunt apoi analizate si in care se poate evidentia prezenta sau absenta materialului genetic al virusului (ARN-ul viral).


Aceste teste sunt precise, evidentiind prezenta virusului chiar si daca se afla in concentratii mai mici, chiar si la persoanele asimptomatice. Ele pot semnala in mod corect pacientii care au boala activa in momentul testarii. Insa, eliberarea rezultatelor dureaza mai mult timp.


Testele antigen, sau testele rapide, se bazeaza pe probe prelevate din nas sau din gat si semnaleaza prezenta proteinelor virale (antigene). Insa, acestea pot identifica infectia numai cand boala se afla deja in faza acuta. Asadar, un astfel de test realizat in primele zile dupa infectare poate oferi un rezultat fals negativ.


Update 06.08.2020.

  • Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că școala în învățământul preuniversitar începe la 14 septembrie. Au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate, iar felul în care va funcţiona fiecare unitate școlară va fi decis local.
  • În numeroase județe din țară, pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus, masca de protecție a devenit obligatorie și în spațiile publice deschise.
  • În România, până la data de 5 august ora 14.00, s-au înregistrat 56.550 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, dintre care 2.521 decese. Au fost confirmate 1.309 cazuri noi de infecție cu coronavirus.
statistici legate de bilantul noilor cazuri de coronavirus

Update 22.04.2020. 

Ultimele comunicari transmise de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, spun ca dupa data de 15.05.2020 se vor ridica restrictiile de circulatie, dar in transportul in comun si in spatiile publice inchise va trebui sa purtam masti de protectie.  

Update 16.03.2020. 

Poti afla totul despre coronavirus, inclusiv ultimele comunicari si statistici, din aceasta sursa oficiala: https://www.who.int/en/, mai exact aici: https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd. Accesand acest link creat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, puteti vedea in timp real care este bilantul cazurilor globale.

Tot ce trebuie sa stim despre noul coronavirus: preventie, simptome, tratament

O sursa mai putin oficiala, dar care incearca sa obtina datele din cele mai bune surse este: https://www.worldometers.info/coronavirus/ Aceasta ofera statistici despre cazuri in timp real, provenite din surse reputabile (sursele pot fi identificate la finalul paginii). 

De asemenea, va rugam consultati si urmatoarele surse oficiale de comunicare si recomandari cu privire la ultimele stiri despre situatia COVID-19: 

Cat de periculos este noul coronavirus si cum facem fata acestei pandemii, iata doua intrebari care preocupa omenirea in aceasta perioada.

Ne aflam, de la sfarsitul anului trecut, intr-un punct de cotitura, asa cum s-a mai intamplat in decursul istoriei, fie ca a fost vorba despre epidemii (ciuma neagra, gripa spaniola, epidemia de Ebola sau de SARS), razboaie, sau cataclisme naturale (cutremure, eruptii vulcanice, uragane).

De aceasta data, ingrijorarea este legata de aparitia unui nou coronavirus despre care, la data descoperirii sale, nu se cunosteau prea multe. Initial, s-au testat ipoteze de virus gripal (inclusiv forma spaniola din 1918), coronavirus SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), MERS (Middle East Respiratory Syndrome) sau chiar gripa aviara. Pana la urma a devenit evident ca era vorba despre un nou tip de coronavirus, despre care nu existau suficiente date.

Acest nou coronavirus poarta numele SARS-CoV-2, sau 2019-nCoV, iar boala pe care o declanșeaza se numește COVID-19. La cateva saptamani de la aparitia primului caz a fost identificata structura noii tulpini, care a primit numele Wuhan, dupa orasul in care aceasta a aparut. Primul caz de infestare cu noul coronavirus a fost asadar, depistat in China, in decembrie 2019. Un pacient s-a prezentat la spital cu stari de rau: febra, frisoane si dureri musculare. A fost diagnosticat cu raceala, dar ulterior simptomele s-au agravat, iar analizele au confirmat ca raceala era de fapt altceva: o noua forma de coronavirus, care nu mai fusese identificata la oameni, pana in acel moment.

Epidemia, devenita pandemie in urma deciziei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a devenit un subiect de interes pentru intreaga lume, nu numai din cauza numarului foarte mare de morti si de cazuri infectate, ci si din cauza gravelor consecinte economice si sociale pe care le-a declansat.

Infectarea cu coronavirusul este un motiv de ingrijorare si pentru ca nu exista inca, pana la acest moment, un vaccin disponibil. Vaccinul ar putea aparea abia in urmatoarele luni, cel mai probabil insa in cursul anului urmator. Exista cateva echipe medicale si farmaceutice, în centre de cercetare prestigioase din aceasta lume, care lucreaza la forme de vaccin, dar chiar si asa, vor mai trece luni bune pana la aparitia pe piata a acestuia. Intre momentul in care se identifica o formula de vaccin pana la momentul in care acel vaccin poate fi utilizat pe scara larga trec cel putin cateva luni, iar aceasta perioada este importanta pentru ca este nevoie ca siguranta si eficacitatea vaccinului sa poate fi cunoscute cu precizie.

Deocamdata stim ca daca boala nu este tratata, sau daca este tratata prea tarziu, poate fi mortala. Mai stim ca persoanele cele mai vulnerabile sunt cele in varsta, care prezinta si alte afectiuni prealabile grave. De aceea, in afara masurilor de protectie impotriva coronavirusului, este recomandat ca varstnicii sa ia si masuri pentru cresterea imunitatii, pentru ca acest lucru le poate face bine nu numai in cazul infectiei cu coronavirus.

Masurile de preventie, in cazul noului coronavirus, sunt complicate de prezenta persoanelor asimptomatice, despre care nu este sigur daca pot, sau nu, sa transmita virusul.

COVID-19: Posibile complicatii


Virusul poate duce la aparitia pneumoniei, a insuficientei respiratorii, a unor probleme cardiovasculare si, in anumite cazuri, poate cauza aparitia septicemiei si a decesului. Acest lucru este posibil deoarece coronavirusul poate declansa raspuns imun anormal al organismului, care duce la deteriorarea organelor.


Chiar si dupa vindecarea de COVID-19 este posibil ca pacientii sa ramana cu probleme pulmonare, cardiace, neurologice etc.

Vaccinul anti-COVID-19


Vaccinul anti-COVID-19 este recomandat de catre medici si oameni de stiinta pentru a scadea riscul de a dezvolta o forma severa a bolii, care ar putea duce la deces. In prezent, exista mai multe tipuri de vaccinuri care indeplinesc criteriile impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii privind siguranta si eficacitatea. Acestea sunt:

  • Pfizer - BioNTech;
  • Moderna;
  • AstraZeneca;
  • Johnson and Johnson;
  • Sinovac;
  • Sinopharm.


COVID-19: Metode de preventie


Afla totul despre coronavirus si cum sa previi imbolnavirea. Riscul infectarii cu acest virus poate scadea daca sunt respectate cateva masuri de igiena si comportament (masurile de distantare sociala sunt foarte importante in aceasta perioada).

O componenta importanta a preventiei o reprezinta responsabilitatea individuala. Purtam mască, manusi in spatii inchise si aglomerate pentru ca alegem sa fim responsabili fata de noi insine si fata de cei din jurul nostru. Masurile care au fost luate in aceasta perioada ne pot ajuta in primul rand sa ne mentinem sanatosi si in al doilea rand sa putem sa ne intoarcem, cat mai curand, la activitatile profesionale de dinainte de izbucnirea pandemiei, repornind astfel economiile nationale.

Ce este noul coronavirus si cat de periculos este?

Ce este COVID-2019?

Noul coronavirus face parte din familia virusurilor care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS, agentul cauzal al epidemiei din 2003) si a anumitor tipuri de raceala, dar nu trebuie confundat cu acestea. Este vorba despre virusuri care provoaca diferite boli, de la o simpla raceala pana la afectiuni mult mai grave, precum bolile respiratorii acute. Virusurile de acest tip afecteaza in general animale,dar ele pot fi transmise si omului.

Aparitia acestui virus a reprezentat o mare provocare pentru comunitatea medicala internationala, in special pentru ca nu au existat suficient de multe date despre epidemiologia noului tip de virus.Insa, s-a observat ca virusul sufera constant mutatii genetice, iar noile tulpini provoaca forme mai agresive ale bolii.

Cercetarile au fost ingreunate de faptul ca nici pana astazi nu exista foarte multe informatii despre sursa originala a focarului, aceasta sursa putand fi inca activa. In mod cert, coronavirusurile sunt zoonotice, acest lucru inseamna ca se pot transmite intre animale si oameni. Cu toate acestea, animalele de companie nu sunt considerate surse de imbolnavire.

Cat de periculos este COVID-2019?

Singura modalitate prin care se puteau afla date despre acest nou coronavirus (perioada de incubatie, mortalitate) era cercetarea cazurilor de infecție. Conform OMS, COVID-2019 are urmatoarele caracteristici:

  • perioada de incubatie este de 5-6 zile in medie, dar variaza intre 0 si 14 zile. Unele surse mentioneaza chiar 27 de zile;
  • in cazul transmiterii de la om la om exista un interval de 4,4-7,5 zile intre debutul simptomatologiei la prima persoana si debutul la persoana infectata;
  • rata de mortalitate difera de la tara la tara, in functie de situatiile specifice, dar si de numarul de testari facute la nivel national. Trebuie tinut seama si de numarul mare de asimptomatici, dar si de numarul cazurilor usoare, care nu se prezinta la medic dar care ii pot infecta pe cei din jur.

Simptome COVID-2019

Pentru a afla totul despre coronavirus, este foarte important sa stii sa recunosti simptomele pe care le provoaca.

COVID-2019 prezinta caracteristici similare cu virusul SARS din 2003. Noul coronavirus poate provoca simptome usoare, asemanatoare unei raceli sau chiar gripei, dar poate declansa si afectiuni severe precum pneumonia. Netratata la timp sau in mod eficient, boala declansata de noul coronavirus poate fi mortala.

Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, pneumonia produsa de noul coronavirus este o boala respiratorie acuta, al carei spectru clinic nu este cunoscut pe deplin. Se cunosc in schimb simptomele acestui tip de pneumonie:

  • febra (cel putin 38 grade Celsius);
  • tuse;
  • dificultati respiratorii (in cazurile mai severe).

Aceste simptome sunt cele mai des intalnite in cazul infectarii cu virusul SARS-CoV-2. Insa, mai pot aparea si manifestari precum dureri musculare, stari de oboseala, frisoane sau pierderea gustului si a mirosului.

Nu pneumonia este insa cea care pune probleme medicilor si cercetatorilor, ci modul de transmitere a virusului de la om la om. Nici acum, desi a trecut mai bine de jumatate de an de la declansarea epidemiei, nu exista suficiente informatii epidemiologice pentru a determina amploarea acestei epidemii.

Diferente dintre infectia cu noul coronavirus si gripa

COVID-19 si gripa au multe simptome asemanatoare, iar acest lucru face diagnosticarea dificila, mai ales in perioada sezonului rece, cand poate aparea si gripa.

Principalele simptome ale infectiei cu coronavirus sunt febra si tusea. Gripa are aceleasi simptome, dar mai poate cauza si dureri de gat. Infectia cu coronavirus se poate manifesta mai degraba prin dificultate in respiratie decat prin durere de gat. Ceea ce trebuie sa stii este ca raceala si gripa se trateaza diferit fara de infectia cu coronavirus.

Simptome COVID-19 - Varianta Delta


De la aparitia sa si pana in prezent, coronavirusul a suferit numeroase mutatii genetice. Astfel, s-au dezvoltate diverse tulpini are virusului, dintre care varianta Delta provoaca in acest moment cele mai multe victime. Aceasta este considerata foarte periculoasa din cauza gradului sau mai ridicat de raspandire comunitara si pentru ca provoaca deseori forme mai severe ale bolii, in special in cazul persoanelor nevaccinate.


Simptomele comune includ tot tuse seaca, febra peste 38 grade Celsius si dificultati respiratorii, dar pot aparea si secretiile nazale, simptom nu la fel de comun in cazul altor tulpini. Aceste manifestari apar de obicei in forme mult mai grave in cazul variantei Delta.

Tratamentul COVID-2019

Momentan, nu exista un tratament standard care sa actioneze impotriva virusului. In schimb, se apeleaza la tratamentul medicamentos este individualizat in functie de simptomele pacientului. Bolnavul beneficiaza de ingrijire adecvata pentru ameliorarea si tratarea simptomelor cu care are de-a face.

Pacientii care sufera de boli si complicatii grave (precum pneumonie, probleme respiratorii grave, diabet, cancer, afectiuni cardiovasculare) beneficiaza de ingrijire optima pentru sustinerea functiilor vitale. In toata aceasta perioada, de la inceputul pandemiei, au fost utilizate medicamente folosite deja in alte afectiuni, a caror siguranta a fost deja testata pe oameni. Exista, de exemplu, un medicament care a fost testat deja pentru tratamentul persoanelor infectate cu Ebola si MERS. Se numeste Remdesivir. Alte medicamente administrate pacientilor COVID-19 sunt: clorochina (medicament folosit in tratarea malariei), lopinavir (medicament folosit pentru tratarea infectiei HIV), medicamente folosite pentru tratarea virusului sincitial respirator sau al hepatitei C (ribavirina).

Vitamina C poate trata noul coronavirus?

In ceea ce priveste vitamina C, exista un studiu clinic in desfasurare, care a inceput in februarie 2020 si are ca termen de finalizare septembrie 2020. Nu exista date cu privire la eficienta vitaminei C in combaterea infectiei cu coronavirus.

Ce trebuie sa stii despre noul coronavirus?

Cum se transmite noul coronavirus?

Initial, COVID-19 a fost o infectie care s-a transmis de la animal la om. Ulterior, acesta a devenit comunitara (s-a transmis de la om la om), devenind principalul mod de diseminare a virusului. Transmiterea interumana este cea mai importanta in ceea ce priveste diseminarea virusului. Era necesar sa se cunoasca metodele de transmitere, pentru a se stopa infectia cu COVID-2019, inclusiv prin masuri sanitare si sociale.

Mai precis, transmiterea noului coronavirus este preponderent aeriana. Pacientii pot infecta alti oameni prin picaturile de lichid eliminate prin tuse, stranut, vorbit care pot intra in contact cu mainile si mucoasa nazala sau orala a persoanelor sanatoase. Asadar, virusul se transmite prin contact direct, prin secretii respiratorii eliminate prin tuse sau stranut, sau prin atingerea suprafetelor contaminate.

Care sunt categoriile vulnerabile?

Descopera totul despre coronavirus si categoriile cele mai vulnerabile la aceasta infectie. Persoanele in varsta si cei cu boli cronice (diabet, boli cardiace, boli renale sau de plamani) prezinta un risc mai mare de a suferi forme severe ale bolii. Insa, exista si alte categorii mai sensibile care ar trebui sa ia masuri suplimentare de protectie. Cu totii ar trebui sa ia masuri pentru a-si creste imunitatea.

Infectia cu noul coronavirus COVID-2019 este majoritar raspandita in categoria de varsta 30-70 ani. Gradul de contagiozitate este maxim pentru ca aceste persoane sunt cele mai active, intrand in contact frecvent cu un numar mare de oameni.

Coronavirusul la varstnici

Persoanele care au peste 60 de ani si care sufera de afectiuni precum boli de inima, diabet zaharat, cancer, afectiuni renale sau de plamani, au un risc mai mare de a dezvolta o forma severa de infectie cu noul coronavirus. Numarul cel mai mare de decese la nivel mondial s-a inregistrat la persoane cu varsta peste 80 de ani care aveau si alte boli grave. Riscul asadar poate sa vina mai curand din prezenta altor boli, concomitent cu infectia COVID-19.

Noul coronavirus s-a dovedit fatal in cazuri rare. Cu toate acestea, s-au inregistrat decese in randul persoanelor varstnice, care aveau afectiuni medicale prealabile. Persoanele care au afectiuni cronice severe par a fi cel mai vulnerabile la complicatii. Astfel de afectiuni includ:

  • hipertensiunea arteriala;
  • alte afectiuni cardiovasculare;
  • diabetul zaharat;
  • afectiunile hepatice;
  • diversele boli respiratorii.

Aparitia variantei Delta a coronavirusului a crescut numarul de cazuri severe printre varstnici si persoanele cu comorbiditati. Sansele de aparitie a complicatiilor sunt mari si in cazul persoanelor nevaccinate.

Coronavirusul la copii

La debutul pandemiei, copiii au parut a fi mai putin susceptibili la infectia cu noul coronavirus. Majoritatea cazurilor de infectie s-au inregistrat la adulti si persoane in varsta, iar copiii infectati au suferit forme mai usoare. Insa, odata cu aparitia variantei Delta, au inceput sa apara din ce in ce mai multe cazuri de COVID-19 si printre cei mici.

Coronavirusul la femei insarcinate

Femeile insarcinate sufera schimbari in sistemul imunitar si fiziologic care le pot face mai susceptibile la infectiile respiratorii virale, inclusiv la COVID-19. Tocmai de aceea, este bine ca femeile insarcinate sa ia masuri de protectie obisnuite pentru a evita orice fel de infectie in aceasta perioada: spalarea mainilor si evitarea persoanelor care tusesc sau prezinta semne de boala.

Noul coronavirus se poate transmite prin laptele matern?

In ceea ce priveste alaptarea, aici sunt doua aspecte diferite de care trebuie tinut cont. Pe de o parte, sunt cunoscute beneficiile alaptarii si rolul insignifiant pe care il joaca laptele matern in transmiterea unor virusuri respiratorii. Din acest punct de vedere, mama poate continua sa alapteze, nu laptele este mijlocul prin care copilul poate fi infectat.

Pe de alta parte insa, trebuie luate masuri suplimentare de precautie, dat fiind faptul ca exista riscul transmiterii virusului de la mama la copil prin secretii respiratorii si contact direct sau indirect, prin intermediul unor suprafete contaminate. De aceea,se recomanda purtarea mastii in timpul alaptarii, spalarea mainilor inainte si dupa alaptare, precum si dezinfectarea suprafetelor care pot fi contaminate.

In ceea ce priveste cazul mamelor care sunt deja infectate cu noul coronavirus, acestea ar trebui sa pompeze laptele matern si sa-l administreze copilului prin intermediul biberonului sau a unei lingurite si cani curate, urmand toate masurile de prevenire a infectiei.

Ce trebuie sa faci ca sa te protejezi de noul coronavirus

In mod evident, noul coronavirus este mortal. Avem cifrele din China, Italia, Spania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, de fapt avem cifrele de peste tot din lume iar aceste cifre spun un singur lucru, virusul ucide persoanele vulnerabile. In ultimele luni, omenirea nu a avut numai o problemă medicala, ci si una etica, salvarea categoriilor sociale vulnerabile, predispuse la imbolnavire. Ce ai de facut pentru a te proteja pe tine si pe cei din jur? Iata cateva idei.

Spala-te des pe maini

Spala-te pe maini de cateva ori pe zi, chiar daca mainile nu sunt vizibil murdare. Cand nu te poti spala cu apa si sapun, foloseste o solutie pe baza de alcool. In acest fel, vei elimina virusul, in cazul in care acesta se gaseste pe mainile tale.

Acopera gura si nasul cand stranuti sau tusesti

Acopera-ti gura si nasul cu pliul cotului sau cu un servetel atunci cand tusesti sau stranuti. Arunca apoi servetelul la cos si spala-te pe maini cu apa si sapun, sau foloseste o solutie pe baza de alcool. Stai, pe cat posibil, pastreaza distanta de cel putin un metru fata de persoanele care tusesc sau careprezinta simptome respiratorii. Coronavirusul se transmite foarte usor prin contact direct cu o persoana care este deja infectata.

Poarta masca!

Poarta masca pe gura si nas in spatiile inchise si aglomerate. Este recomandat sa folosesti o masca chirurgicala, pe care sa o arunci dupa folosire in locurile special amenajate si sa o inlocuiesti cu una noua.

De asemenea, trebuie sa stii ca simpla purtare a unei masti nu este suficienta pentru a opri infectia. Trebuie aplicate toate celelalte masuri de igiena personala: spalarea frecventa pe maini cu apa si sapun, evitarea atingerii zonei fetei, acoperirea gurii si nasului in caz de stranut sau tuse, evitarea contactului direct cu persoanele care prezinta simptome de raceala sau gripa (tuse, stranut, febra).

Evita sa atingi ochii, nasul si gura

Zilnic atingi cu mainile tot felul de suprafete, iar unele dintre acestea pot fi contaminate.  Evita sa iti atingi apoi fata, deoarece virusul poate intra foarte usor in organismul tau prin ochi, gura si mucoasa nazala.

Pastreaza distanta sociala

Mentine distanta de cel putin 1 metru fata de alte persoane, mai ales fata de cele care tusesc sau par a fi bolnave. Nu uita ca daca cineva stranuta, picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.

Daca ai febra si tusesti mergi la medic

Daca tusesti, ai febra sau respiri cu dificultate, mergi de urgenta la medic. Anunta inainte sa te duci si spune care sunt problemele pentru ca personalul medical sa fie avertizat. Respecta recomandarile medicului tau sau ale autoritatilor sanitare. Nu uita! Spitalele publice de boli infectioase sunt singurele centre medicale care pot administra cazurile suspecte sau de infectare cu CODID-19. Poți obtine mai multe informatii despre COVID-19 daca suni la TELVERDE 0800 800 358 (linie speciala pentru informare).

Nu lua medicamente fara sa consulti medicul

Nu trebuie sa iei medicamenteantivirale si nici antibiotice decat in cazul in care iti recomanda medicul. Acesta este singurul care iti poate spune care sunt dozele si perioada in care ai nevoie de tratament. De asemenea, te poate sfatui cu privire la evolutia bolii. Trebuie sa stii ca nu exista, pana acum, cercetari stiintifice care sa evidentieze ca medicamentele antivirale pot preveni infectarea cu noul coronavirus (COVID-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor, nu împotriva virusului.

COVID-19: Posibile complicatii


Virusul poate duce la aparitia pneumoniei, a insuficientei respiratorii, a unor probleme cardiovasculare si, in anumite cazuri, poate cauza aparitia septicemiei si a decesului. Acest lucru este posibil deoarece coronavirusul poate declansa raspuns imun anormal al organismului, care duce la deteriorarea organelor.


Chiar si dupa vindecarea de COVID-19 este posibil ca pacientii sa ramana cu probleme pulmonare, cardiace, neurologice etc.

Vaccinul anti-COVID-19


Vaccinul anti-COVID-19 este recomandat de catre medici si oameni de stiinta pentru a scadea riscul de a dezvolta o forma severa a bolii, care ar putea duce la deces. In prezent, exista mai multe tipuri de vaccinuri care indeplinesc criteriile impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii privind siguranta si eficacitatea. Acestea sunt:

Pfizer - BioNTech;
Moderna;
AstraZeneca;
Johnson and Johnson;
Sinovac;
Sinopharm.
COVID-19: Metode de preventie
Afla totul despre coronavirus si cum sa previi imbolnavirea. Riscul infectarii cu acest

 

Curata suprafetele cu dezinfectanti

Curata suprafetele de lucru (birou, masa, tastatura) cu dezinfectanti. Dezinfectia elimina virusul,iar aceasta este cea mai la indemana masura de protectie. Intreaba medicul si farmacistul care sunt cele mai bune produse dezinfectante.

Dezinfecteaza telefonul

Se considera ca noul coronavirus poate supravietui pe suprafete aproximativ doua zile, in functie de tipul acestora. Tocmai de aceea este important sa cureti minutios si des telefonul. Atentie la solutiile potrivite pentru curatarea si dezinfectarea telefonului.

Ce fac dupa ce umblu cu bani

Bancnotele si monedele pot fi de asemenea contaminate. Nu duce mana la nas, gura sau ochi dupa ce ai atins banii, ci spala-te corect pe maini imediat. Incearca sa folosesti, pe cat posibil, cardurile bancare.

Cum procedez daca eu sau un membru al familiei prezinta simptome de infectare cu coronavirus?

Ar trebui sa consulti un medic de indata ce apar simptome precum febra, tuse sau dificultati de respiratie. De asemenea, trebuie sa-ti informezi medicul daca ai calatorit recent intr-o regiune in care au fost raportate cazuri de infectare cu noul coronavirus, sau daca ai intrat in contact cu orice persoana care a calatorit intr-o asemenea zona si care prezinta simptome specifice. Informeaza medicul de familie si daca te afli in autoizolare la domiciliu. Suna medicul chiar daca simptomele par a fi ale unei afectiuni respiratorii.

Ce fac cu produsele made in China?

Produsele realizate in China sau pachetele trimise din China nu sunt periculoase. OMS a informat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, pentru ca acesta nu traieste atat de mult timp pe suprafete. Din datele care exista pana la acest moment, nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus.

Cand trebuie sa sun la 112?

Perioada de incubatie a noului coronavirus este intre 1 si 14 zile.  Daca ai intrat in contact cu persoane confirmate cu COVID-19 si/sau ai febra, tusesti, ai dificultati respiratorii, dureri musculare si stari de oboseala, suna imediat la 112. Poarta masca de protectie daca intri in contact cu alte persoane, foloseste servetele de unica folosinta si spala-te bine si corect pe maini. Ambulanta te va duce la un centru de boli infectioase unde se efectueaza testarea pentru COVID-19 si unde poti primi ingrijirile medicale necesare.

Daca simptomele sunt mai usoare, suna medicul de familie si cere-i sfatul despre ce ar trebui sa faci mai departe. Ia legatura cu acesta chiar si daca suspectezi ca simptomele sunt ale unei viroze respiratorii. De asemenea, este recomandat sa iti informezi pe acesta si daca te afli in autoizolare la domiciliu, in urma contactului cu persoane infectate.

Ce trebuie sa fac in spatiile publice?

Evita pe cat posibil zonele aglomerate. Nu atinge nasul, gura sau ochii decat dupa ce ai igienizat mainile inainte. Daca stranuti sau tusesti, foloseste un servetel de unica folosinta, sau tuseste/stranuta in pliul cotului. Foloseste mereu masca de protectie in zonele aglomerate, este o masura de protectie pentru tine. Spala-te pe maini cu apa si sapun cel putin 20 de secunde.

Ce trebuie sa fac in mijloacele de transport in comun?

Cel mai bine ar fi sa folosesti masina personala. Sau foloseste bicicleta sau trotineta. Este recomandat sa incerci pe cat posibil sa eviti folosirea mijloacelor de transport in comun in orele de varf. Incearca in interiorul mijlocului de transport sa pastrezi distanta de cel putin 1 metru fata de ceilalti calatori. Poarta permanent cu tine o solutie de dezinfectat mainile si spala-te pe maini de indata ce ai acces la apa si sapun.

Ce trebuie sa fac la birou?

Aeriseste si igienizeaza biroul si suprafetele din jur cu dezinfectant pe baza de alcool. Evita sa atingi suprafetele comune. NU da mana cu alte persoane. Ai grija la igiena mainilor, spala-te des cu apa si sapun. Amana pe cat posibil calatoriile si tine seama de masurile de distantare sociala. Izoleaza-te daca ai simptome de raceala sau gripa.

Ce fac in cazul unei suspiciuni de infectare?

Autoizoleaza-te timp de 14 zile. Este obligatoriu sa faci asta, mai ales daca ai calatorit in zone cu risc, chiar si daca nu prezinti simptome.

Pana la urma, lupta impotriva noului coronavirus se reduce la un set de masuri de preventie care ne pot feri de multe neplaceri medicale. Iata ce alte sfaturi de igiena ar mai trebui sa respecti:

  • Spala sau dezinfecteaza mainile si daca ai ingrijit o persoana bolnava, inainte de masa si de prepararea alimentelor, inainte si dupa folosirea toaletei, daca ai atins un animal sau daca ai dus gunoiul;
Tot ce trebuie sa stim despre noul coronavirus: preventie, simptome, tratament
  • Respecta eticheta tusei, adica pastreaza distanta, acopera-ti gura si nasul atunci cand tusesti sau stranuti. Poti folosi pentru asta fie o batista de unica folosinta fie pliul cotului.
  • Nu-ti atinge fata cu mana. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura. De aceea se recomanda evitarea atingerii daca nu te-ai spalat foarte bine pe maini. De altfel mainile sunt cele care intra cel mai repede in contact cu suprafetele contaminate de virus, dupa care acesta se raspandeste in tot corpul.
  • Curata/dezinfecteaza suprafetele cu substante chimice care pot ucide noul coronavirus. Acestea trebuie sa contina clor, inalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Daca nu stii ce produse sa achizitionezi, intreaba un medic sau un farmacist.
  • Evita contactul direct cu orice persoana care prezinta simtome de raceala sau gripa. Mentine distanta de cel putin un metru intre tine si alte persoane, mai ales atunci cand acestea tusesc, stranuta sau au febra. Picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta foarte mica.
  • Solicita asistenta medicala timpurie daca ai febra, tusesti sau respiri greu. De asemenea, nu uita sa comunici doctorului tau istoricul de calatorie anterior.
  • In cazul agravarii simptomelor, cheama doctorul sau salvarea acasa.
  • Gateste carnea si ouale respectand toate practicile de siguranta alimentara. De asemenea, evita consumul de produse crude. Legumele si fructele trebuie manipulate cu grija pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele de origine animala negatite.
  • Daca vizitezi pietele de animale, evita contactul direct cu acestea;
  • Daca esti suspect de infestarea cu noul coronavirus sau daca ajuti persoane care au fost deja infectate, foloseste o masca medicala.

Odata ce ai aflat totul despre coronavirus, este important sa pui in aplicare aceste informatii. Ai grija de tine si de cei din jur respectand toate masurile de protectie si contacteaza medicul imediat cum observi simptome precum febra, tusea sau dificultatile respiratorii.

Surse:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor