Anemia (scaderea hemoglobinei): Cauze, simptome, diagnostic si tratament

13. 5. 2021 · Oana Trufasila (Popescu)

Anemia reprezinta o afectiune destul de frecventa si care se poate manifesta la toate categoriile de populatie, de la copii si pana la persoane in varsta. In cele ce urmeaza, va prezentam principalele cauze, simptome, formule de diagnostic, tratament si preventie.

Ce este anemia?

Anemia este o afectiune care se caracterizeaza printr-un deficit de globule rosii in organism. Globulele rosii, denumite si eritrocite sau hematii, reprezinta unul din cele trei tipuri de celule care se gasesc la nivelul sangelui alaturi de globulele albe/ leucocitele si plachetele sanguine/trombocitele. Ele indeplinesc rolul de a furniza oxigenul necesar fiecarei celule din corp. Pentru a face acest lucru, globulele rosii colecteaza moleculele de oxigen de la nivelul plamanilor, transporta oxigenul prin vasele de sange si il cedeaza fiecarei celule in parte la nivelul tesuturilor. Toate aceste fenomene sunt posibile datorita prezentei hemoglobinei in globulele rosii.

Ce este hemoglobina si care sunt valorile sale normale?

Hemoglobina este o molecula alcatuita dintr-o grupare proteica, numita „globina”, si o grupare prostetica, aditionala, numita „Hem”–grupare care contine fier. Ea se gaseste la nivelul globulelor rosii si are proprietatea de a lega si elibera molecule de oxigen. Valorile hemoglobinei in sange se masoara in grame pe decilitru (g/dL).

Valorile normale ale hemoglobinei difera in functie de sex, astfel:

  • la barbati, acestea sunt 14-18 g/dL;
  • la femei, 12-16 g/dL.

Scaderea nivelului hemoglobinei sub aceste valori alaturi de diminuarea numarului de globule rosii in sange determina aparitia sindromului anemic.

In acest caz, aprovizionarea tesuturilor cu oxigen va fi insuficienta, fenomenul purtand denumirea de ischemie. Din cauza fenomenului de ischemie, celulele nu-si pot desfasura activitatile pentru care, in mod normal, au nevoie de oxigen.

Care sunt cauzele anemiei?

Cauzele care duc la aparitia sindromului anemic sunt multiple si pentru a intelege procesul de instalare a anemiei trebuie sa cunoastem ciclul de viata al globulelor rosii. Globulele rosii iau nastere la nivelul unui tesut ce se gaseste in interiorul oaselor si poarta denumirea de maduva osoasa hematogena. Acolo, ele se maturizeaza pana la forma de hematii adulte, dupa care sunt eliberate in sange pentru a-si exercita rolul de furnizor de oxigen. Durata de viata a globulelor rosii este de aproximativ 120 de zile. Cand acestea imbatranesc nu mai au capacitatea de a-si indeplini rolul in mod corespunzator si sunt transportate la nivelul unor organe precum splina (in principal) si ficatul unde sunt distruse. Acest proces de distrugere a globulelor rosii poarta denumirea de hemoliza.

O prima cauza de aparitie a anemiilor o reprezinta productia insuficienta de globule rosii la nivelul maduvei. Pentru a fi produse si a se maturiza, globulele rosii au nevoie de mai multe substante, cele mai importante fiind fierul, vitamina B12 (ciancobalamina) si acidul folic. Aceste substante provin din alimentatie, iar lipsa lor determina aparitia de anemii carentiale. Procesul de distrugere a globulelor rosii este unul necesar intrucat imbatranirea hematiilor duce la incapacitatea de a furniza oxigen. Insa, daca acest proces este exagerat, durata de viata a hematiilor scade iar maduva nu produce mai multe globule rosii. In aceasta situatie, numarul acestor globule va fi diminuat si va rezulta o anemie hemolitica.

O alta cauza a anemiilor este reprezentata de pierderea de sange, fie brusc si in cantitati mari, fie prin pierderi de sange mici si repetate. Pierderea de sange inseamna automat si pierderea de globule rosii rezultand anemia. Exista si alte cauze care pot duce la instalarea anemiilor:

  • sarcina;
  • intoxicatiile;
  • alcoolismul;
  • infectiile;
  • bolile inflamatoare;
  • bolile endocrine–hipotiroidie;
  • boli genetice–talasemie,
  • ciroza;
  • parazitii.

Tipuri de anemie

Clasificarea anemiilor se face in functie de cauza acestora. Exista multe tipuri de anemii, dar, in acest caz, vom discuta despre cele mai des intalnite. Acestea sunt reprezentate de:

  • anemia feripriva;
  • anemia megaloblastica;
  • anemia pernicioasa;
  • anemia hemolitica;
  • siclemia;
  • anemia aplastica.

Anemia feripriva

Anemia feripriva apare in urma deficitului de fier. Este cea mai frecventa anemie la nivel global, constituind aproximativ 30% din total. Fierul este necesar pentru formarea gruparii Hem care face parte din structura hemoglobinei. Mare parte din fierul necesar pentru organism se gaseste in alimente, lipsa lui provocand scaderea hemoglobinei si instalarea anemiei. Alimente bogate in fier sunt cerealele fortificate cu fier, carnea rosie si organele. Sangerarile cronice (inclusiv cele din timpul menstruatiei), cererea sporita de fier in perioada de crestere si pe parcursul sarcinii si scaderea absorbtiei fierului la nivelul stomacului pot duce si ele la anemia prin deficit de fier.

Anemia megaloblastica

Anemia megaloblastica apare prin lipsa de vitamina B12 si acid folic. In lipsa acestor substante, maduva osoasa hematogena va produce niste globule rosii imature, de dimensiuni mari, si care prezinta nuclei mari (globulele rosii mature normale nu au nucleu pentru ca il pierd in timpul procesului de maturizare). Aceste globule se numesc megaloblasti, de aici si denumirea acestui tip de anemie.

Vitamina B12 se gaseste doar in alimentele de origine animala (carne, peste, oua, lapte).

Acidul folic se gaseste in legumele verzi (precum spanacul si broccoli) si in organe (precum ficatul si rinichii).

Anemia pernicioasa

Anemia pernicioasa este o afectiune autoimuna si este asemanatoare anemiei megaloblastice. Ea se caracterizeaza printr-o gastrita atrofica. Din cauza acesteia, lipsesc celulele din stomac care, in mod normal, secreta o substanta numita Factor Intrinsec (FI). Lipsa FI face imposibila absorbtia vitaminei B12, lucru care va duce la absenta acesteia din organism, indiferent de aportul alimentar.

Anemia hemolitica

Anemia hemolitica este cauzata de cresterea distructiei globulelor rosii. Din cauza acestei cresteri, durata lor de viata este semnificativ scurtata si apare deficitul de globule rosii care duce la anemie.

Siclemia

Siclemia, denumita si anemia falciforma, este o afectiune cu transmitere genetica. Aceasta se caracterizeaza prin faptul ca organismul nu produce o hemoglobina normala, ci una modificata, numita hemoglobina S. Structura acestui tip de hemoglobina determina modificarea formei globulelor rosii din disc biconcav in secera. Din cauza acestei modificari, hematiile au o durata de viata mai redusa si isi pierd flexibilitatea, motiv pentru care nu mai pot patrunde prin vasele mici de sange pe care le blocheaza. Acest lucru poate duce la complicatii cardiovasculare. Acest tip de anemie este cel mai des intalnita in Africa, in India, Orientul Mijlociu si sudul Europei.

Anemia aplastica

Anemia aplastica este denumita si anemia insuficientei medulare si este cauzata de distrugerea tesutului formator de hematii de la nivelul maduvei osoase hematogene. Aceasta poate fi congenitala, caz in care poarta denumirea de anemie Fanconi, sau poate fi dobandita. 75% din anemiile aplastice dobandite nu au o cauza cunoscuta. Restul de 25% este cauzat de factori precum: radiatiile, anumite medicamente, anumite virusuri, boli autoimune, tumori ale timusului, unele substante toxice (benzen, toluen, adezivi).

Simptome de anemie

Anemiile au manifestari care variaza in functie de severitate si de capacitatea organismului de a se adapta lipsei de oxigen. Astfel, anemiile pot fi, in anumite cazuri, chiar asimptomatice si descoperite in urma efectuarii unor analize de rutina. Semnele si simptomele care apar in anemii sunt diverse si variaza in functie de cauza.

Printre cele mai frecvente simptome se numara:

  • oboseala;
  • slabiciune;
  • piele palida sau galbuie;
  • palpitatii;
  • dispnee - dificultati ale respiratie;
  • ameteala;
  • stari de confuzie;
  • dureri in piept;
  • maini si picioare reci;
  • dureri de cap.

Analize necesare pentru diagnostic

Pentru a pune diagnosticul de anemie este necesara hemoleucograma, investigatie care intra in setul de analize de sange uzuale. Diagnosticul se stabileste pe baza scaderii hematocritului (procentul de globule rosii din sange) si a hemoglobinei. Pentru a determina cauza anemiei este nevoie de un examen citologic al frotiului de sange–analizeaza marimea, forma si culoarea globulelor rosii, si este nevoie sa se verifice:

  • reticulocitele;
  • metabolismul fierului,
  • acidul folic.

Tratamentul recomandat pentru anemie

Tratamentul anemiilor se poate efectua pornind de la cauza acestora. Pentru anemiile carentiale, tratamentul presupune schimbarea alimentatiei si un aport de:

In anemia pernicioasa se administreaza vitamina B12 pe cale injectabila intrucat aceasta nu poate fi absorbita de tubul digestiv.

Anemiile cauzate de sangerari se trateaza prin identificarea sursei hemoragiei si oprirea acesteia.

Anemiile hemolitice se trateaza prin indepartarea cauzei, adica, indepartarea medicamentelor care o pot cauza, tratarea infectiilor sau prin administrare de corticosteroizi.

Anemiile care apar secundar unor boli cronice se manageriaza prin tratamentul bolilor respective.

Importanta alimentatiei corecte in anemie

Multe alimente bogate in fier nu ar trebuie sa lipseasca din dieta celor care sufera de anemie. Printre acestea:

  • spanacul–contine un tip de fier care nu este foarte bine absorbit de organism, insa contine si o cantitate mare de vitamina C care creste semnificativ absorbtia de fier;
  • ficatul si alte tipuri de organe–sunt bogate in fier, proteine, vitamina A si vitamina B;
  • leguminoasele–contin numeroase substante nutritive. Unele dintre cele mai comune tipuri de legume bogate in fier sunt: fasolea, lintea, nautul, mazarea si soia. De asemenea, introduceti in dieta legume bogate in vitamina C, asa cum sunt rosiile sau fructele si citricele;
  • carnea rosie – contine fier, proteine, zinc, seleniu si mai multe vitamine B;
  • semintele de dovleac, Quinoa –continut ridicat de fier;
  • carnea de curcan –sursa de fier;
  • broccoli – contine fier, vitamina C, fibre, acid folic si vitamina K;
  • fructele de mare – bogate in fier;
  • tofu–este un aliment pe baza de soia, care contine fier, tiamina/ vitamina B1 si minerale, printre care calciu, magneziu si seleniu;
  • ciocolata neagra–contine fier, cupru si magneziu, fibre prebiotice.

Alimente pe care sa le evitati pentru a nu interfera cu absorbtia fierului:

  • ceai si cafea;
  • lapte si unele produse lactate;
  • alimente care contin tanini–strugurii sau porumbul;
  • alimente bogate in gluten–produse din grau, secara, ovaz sau orz;
  • alimente care contin acid fitic–orez brun si produse din grau integral;
  • alimente care contin acid oxalic–alunele si patrunjelul.

Anemia in sarcina

Anemia in sarcina este cauzata de necesitatea crescuta de fier, vitamina B12 si acid folic fata de normal. Pe langa nutrientii proveniti din alimentatie, gravidele trebuie sa primeasca suplimente alimentare pe baza de fier, vitamine si acid folic pentru a nu dezvolta anemie feripriva sau megaloblastica.

Anemia la copii

Copiii se afla permanent in perioade de crestere, motiv pentru care organismul lor are o necesitate sporita de fier. O alimentatie corespunzatoare si suplimente pe baza de fier sunt recomandate celor mici pentru a preveni aparitia anemiei feriprive.

Cum poate fi prevenita anemia?

Singurele tipuri de anemii care pot fi prevenite sunt cele carentiale caracterizate prin lipsa de fier, vitamine si acid folic. Din fericire, anemiile carentiale reprezinta majoritatea, putand fi prevenite printr-o alimentatie corecta care include:

  • alimente bogate in fier–cereale fortificate, carne rosie, organe,
  • consum de alimente bogate in B12–carne, oua, lapte, peste,
  • consum de alimente bogate in acid folic–legume verzi, mazare, boabe de fasole, ficat;
  • consum de vitamina C–ajuta la absorbtia fierului;
  • evitarea bauturilor precum ceaiul si cafeaua in timpul meselor–pot interveni in absorbtia fierului.

De asemenea, pentru a preveni anemiile, medicii va sfatuiesc sa evitati consumul de alcool si tutun.

Anemia este o afectiune care poate imbraca mai multe forme, dar, care, in marea lor majoritate pot fi tratate si chiar prevenite. In cazul in care suferiti de anemie, contactati un medic de specialitate pentru a urma cel mai adecvat tratament potrivit conditiei de sanatate. In cazul in care nu suferiti de aceasta afectiune, pastrati-va starea de bine urmand sfaturile noastre, un regim de viata sanatos si echilibrat.

Referinte suplimentare:

De Ganti Latha, D Lebowitz, J Rosario, A Vera. Step-Up to USMLE Step 2 CK. 2019, Editura Wolters Kluwer Health (LWW).

Feather Adam, D. Randall, M. Waterhouse. Kumar and Clarks Clinical Medicine. 2020, Editura Elsevier Books.

Lights,Verneda. rev.Deborah Weatherspoon. “What You Need to Know About Anemia.” Healthline, 2019, https://www.healthline.com/health/anemia. Accesat in 12.05.2021.

Mayo clinic Stuff. “Iron deficiency anemia during pregnancy: Prevention tips.” Mayoclinic, 2019, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/anemia-during-pregnancy/art-20114455. Accesat in 12.05.2021.

Lam, Peter. Rev. Meredith Goodwin. “What to know about anemia.” MedicalnewsToday, 2020, https://www.medicalnewstoday.com/articles/158800. Accesat in 12.05.2021.

Oana Trufasila (Popescu)