Anemia (scaderea hemoglobinei): Cauze, simptome, diagnostic si tratament

6. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 16 minute de citit
Anemia (scaderea hemoglobinei): Cauze, simptome, diagnostic si tratament

Anemia reprezinta o afectiune destul de frecventa, care se poate manifesta la toate categoriile de varsta, de la copii si pana la seniori. In cele ce urmeaza, explicam principalele cauze, simptome, formule de diagnostic, tratament si preventie. De asemenea, iti spunem ce rol au vitaminele in procesul de preventie sau tratare. Anemia este o afectiune comuna care se manifesta prin scaderea numarului de globule rosii si cantitatii de hemoglobina din sange. 

Ce este anemia?

Anemia este o afectiune care se caracterizeaza printr-un deficit de globule rosii in organism. Globulele rosii, denumite si eritrocite sau hematii, reprezinta unul dintre cele trei tipuri de celule care se gasesc la nivelul sangelui alaturi de globulele albe/ leucocitele si plachetele sanguine/trombocitele. Globulele rosii indeplinesc rolul de a furniza oxigenul necesar fiecarei celule din corp. Pentru a face acest lucru, globulele rosii colecteaza moleculele de oxigen de la nivelul plamanilor, transporta oxigenul prin vasele de sange si il cedeaza fiecarei celule in parte la nivelul tesuturilor. Toate aceste procese sunt posibile datorita prezentei hemoglobinei in globulele rosii.

Ce este hemoglobina si care sunt valorile sale normale?

Hemoglobina este o molecula alcatuita dintr-o grupare proteica (numita „globina”) si o grupare prostetica, aditionala (numita „Hem”–grupare care contine fier). Hemoglobina se gaseste la nivelul globulelor rosii si are proprietatea de a lega si elibera molecule de oxigen. Valorile hemoglobinei in sange se masoara in grame pe decilitru (g/dl). Valorile normale ale hemoglobinei difera in functie de sex, astfel:

  • barbati: 14-18 g/dl;

  • femei: 12-16 g/dl.

Scaderea nivelului hemoglobinei sub aceste valori, alaturi de diminuarea numarului de globule rosii in sange determina aparitia sindromului anemic. In acest caz, aprovizionarea tesuturilor cu oxigen va fi insuficienta, fenomenul purtand denumirea de ischemie. Din cauza ischemiei, celulele nu-si pot desfasura activitatile pentru care, in mod normal, au nevoie de oxigen.

Tipuri de anemie

Anemia se poate manifesta temporar sau poate fi cronica. Manifestarile pot fi usoare, moderate sau severe, raportate la nivelul prea mic al hemoglobinei din globulele rosii. In sarcina, valoarea minima a hemoglobinei este de 10.5 - 11g/dl, in functie de trimestru. In cazul copiilor, nivelul normal de hemoglobina difera de la o categorie de varsta la alta. Medicul este cel care poate interpreta rezultatele analizelor si stabili un diagnostic. De asemenea, literatura medicala mentioneaza mai multe tipuri de anemie, in functie de cauzele care determina aceasta afectiune. Iata care sunt principalele tipuri:

  • anemia megaloblastica: apare in urma deficientei de vitamina B12 din organism, care poate fi insotita de lipsa acidului folic. Persoanele in varsta, cele care au un regim alimentar vegetarian sau care consuma in exces alcool sunt predispuse carentei de vitamina B12. In lipsa vitaminei B12 si a acidului folic, maduva osoasa hematogena produce globule rosii imature, de dimensiuni mari, si care prezinta nuclei mari (globulele rosii mature normale nu au nucleu, pentru ca il pierd in timpul procesului de maturizare). Aceste globule se numesc megaloblasti, de aici si denumirea acestui tip de anemie.

  • anemia pernicioasa (Biermer): este un tip de anemie megaloblastica si este caracterizata prin malabsorbtia vitaminei B12. Din cauza deficientei unei proteine secretata de stomac, aceasta vitamina nu poate fi absorbita in organism.

  • anemia feripriva: fierul este o parte componenta importanta din hemoglobina, iar deficienta acestuia in organism duce la anemie feripriva. Cantitatea scazuta de fier poate fi cauzata, de multe ori, de o dieta deficitara, de problemele de absorbtie la nivelul intestinului sau de hemoragii. In cazul carentei, pot fi de ajutor suplimentele alimentare cu fier. Tine cont ca acestea trebuie administrate cu moderatie si doar cand este necesar. Alimente bogate in fier sunt cerealele fortificate cu fier, carnea rosie si organele. Sangerarile cronice (inclusiv cele din timpul menstruatiei), cererea sporita de fier in perioada de crestere si pe parcursul sarcinii si scaderea absorbtiei fierului la nivelul stomacului pot duce si ele la anemia prin deficit de fier.

  • anemie hemolitica: talasemia este cauzata de o mutatie genetica a hemoglobinei, mostenita de la parinti, care poate avea diferite grade de gravitate. Este vorba despre scurtarea semnificativa a duratei de viata, ceea ce duce la deficitul de globule rosii si la anemie. 

  • anemia microcitara: se caracterizeaza prin volumul scazut al eritrocitelor, ceea ce inseamna ca dimensiunea medie a globulelor rosii este mai mica decat in mod normal/

  • siclemie: denumita si anemia falciforma, este o afectiune cu transmitere genetica. Aceasta se caracterizeaza prin faptul ca organismul nu produce o hemoglobina normala, ci una modificata, numita hemoglobina S. Structura acestui tip de hemoglobina determina modificarea formei globulelor rosii din disc biconcav in secera. Din cauza acestei modificari, hematiile au o durata de viata mai redusa si isi pierd flexibilitatea, motiv pentru care nu mai pot patrunde prin vasele mici de sange pe care le blocheaza. Acest lucru poate duce la complicatii cardiovasculare. Acest tip de anemie este cel mai des intalnita in Africa, in India, Orientul Mijlociu si sudul Europei.

  • anemia aplastica: anemia aplastica este denumita si anemia insuficientei medulare si este cauzata de distrugerea tesutului formator de hematii de la nivelul maduvei osoase hematogene. Aceasta poate fi congenitala, caz in care poarta denumirea de anemie Fanconi, sau poate fi dobandita. 75% din anemiile aplastice dobandite nu au o cauza cunoscuta. Restul de 25% este cauzat de factori precum: radiatiile, anumite medicamente, anumite virusuri, boli autoimune, tumori ale timusului, unele substante toxice (benzen, toluen, adezivi).

Care sunt cauzele anemiei?

Cauzele care duc la aparitia sindromului anemic sunt multiple si pentru a intelege procesul de instalare a anemiei trebuie sa cunoastem ciclul de viata al globulelor rosii. Globulele rosii iau nastere la nivelul unui tesut ce se gaseste in interiorul oaselor si poarta denumirea de maduva osoasa hematogena. Acolo, ele se maturizeaza pana la forma de hematii adulte, dupa care sunt eliberate in sange pentru a-si exercita rolul de furnizor de oxigen. Durata de viata a globulelor rosii este de aproximativ 120 de zile. Cand acestea nu mai au capacitatea de a-si indeplini rolul in mod corespunzator sunt transportate la nivelul unor organe precum splina (in principal) si ficatul unde sunt distruse. Acest proces de distrugere a globulelor rosii poarta denumirea de hemoliza.

Nivelul de hemoglobina din sange, calitatea si cantitatea de globule rosii pot scadea sub nivelul normal din patru mari cauze:

  • organismul nu poate sintetiza o cantitate suficienta de hemoglobina, din cauze precum deficienta de fier. Pentru a fi produse si a se maturiza, globulele rosii au nevoie de mai multe substante, cele mai importante fiind fierul, vitamina B12 (ciancobalamina) si acidul folic. Aceste substante provin din alimentatie, iar lipsa lor determina aparitia de anemii carentiale. 

  • hemoglobina sintetizata nu functioneaza corespunzator.

  • numarul de globule rosii este prea mic din cauza unei hemoragii sau a unei afectiuni cronice. Pierderea de sange inseamna automat si pierderea de globule rosii rezultand anemia.

  • organismul descompune prea repede celulele rosii, din cauza unor medicamente, dar nu numai. Pentru depistarea cauzei, medicul specialist poate propune efectuarea unor teste generale si specifice. Procesul de distrugere a globulelor rosii este unul necesar intrucat imbatranirea hematiilor duce la incapacitatea de a furniza oxigen. Insa, daca acest proces este exagerat, durata de viata a hematiilor scade iar maduva nu produce mai multe globule rosii. In aceasta situatie, numarul acestor globule va fi diminuat si va rezulta o anemie hemolitica.

Exista si alte cauze care pot duce la instalarea anemiilor:

Factori de risc

Anemia este o afectiune comuna care apare cu precadere la femei, copii si la persoanele cu boli cronice. Iata care sunt factorii de risc pentru un nivel scazut de hemoglobina si de globule rosii:

  • sarcina: in timpul sarcinii, nivelurile de fier si de acid folic pot fi mult mai mici, ceea ce creste riscul de a dezvolta anemie. Discuta cu medicul curant si ia vitaminele si suplimentele alimentare necesare.

  • menstruatie: atat nivelul de fier din organism, cat si numarul de celule rosii scad in perioada menstruatiei. De asemenea, hemoragiile de orice fel pot duce la aparitia anemiei.

  • varsta: anemia la copii este data, adesea, de deficienta de fier. In perioada de crestere, cei mici au nevoie de o cantitate mai mare din acest mineral. In acelasi timp, persoanele de peste 65 de ani sunt predispuse la lipsa de fier si anemie.

  • afectiuni cronice: ulcerul gastric cronic, diabetul, cancerul, insuficienta cardiaca, afectiunile renale, gastrointestinale sau de alta natura pot favoriza aparitia anemiei.

  • factori genetici: persoanele care au in familie cazuri de anemie hemolitica sau alt tip de anemie ereditara prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceeasi afectiune. 

  • anumite medicamente: un factor de risc pentru anemie il reprezinta medicamentele pentru subtierea sangelui sau cele care inflameaza mucoasa stomacala ori intestinala si determina malabsorbtia fierului sau vitaminei B12.

  • alimentatie deficitara: un alt factor care creste riscul de dezvoltare a anemiei este o dieta dezechilibrata si saraca in alimente care contin vitamina B12, fier, dar si alte vitamine si minerale esentiale. Se recomanda o alimentatie sanatoasa si diversificata. 

Simptome de anemie

Anemiile au manifestari care variaza in functie de severitate si de capacitatea organismului de a se adapta lipsei de oxigen. Astfel, anemiile pot fi, in anumite cazuri, chiar asimptomatice si descoperite in urma efectuarii unor analize de rutina. Semnele si simptomele care apar in anemii sunt diverse si variaza in functie de cauza.

Printre cele mai frecvente simptome se numara:

  • oboseala;

  • slabiciune;

  • piele palida sau galbuie;

  • palpitatii;

  • dispnee - dificultati ale respiratie;

  • ameteala;

  • stari de confuzie;

  • dureri in piept;

  • maini si picioare reci;

  • dureri de cap;

  • batai de inima neregulate sau accelerate;

  • senzatie de amortire sau de furnicaturi la nivelul mainilor si al picioarelor;

  • scaderea in greutate.

Netratata, anemia poate cauza nasterea prematura sau alte complicatii in sarcina, afectiuni cardiace, precum aritmii (palpitatii) si insuficienta cardiaca sau probleme neuronale. Cazurile grave, cu pierderi importante de sange, pot duce la deces. De la aparitia primelor simptome asociate cu anemia, programeaza-te la un consult de specialitate. Pe baza anamnezei, examenului clinic, dar si analizelor efectuate, medicul poate stabili un diagnostic si propune un tratament eficient.

Analize necesare pentru diagnostic

Pentru a pune diagnosticul de anemie este necesara hemoleucograma, investigatie care intra in setul de analize de sange uzuale. Diagnosticul se stabileste pe baza scaderii hematocritului (procentul de globule rosii din sange) si a hemoglobinei. Pentru a determina cauza anemiei, este nevoie de un examen citologic al frotiului de sange–analizeaza marimea, forma si culoarea globulelor rosii, si este nevoie sa se verifice:

  • reticulocitele;

  • metabolismul fierului,

  • acidul folic.

Tratamentul pentru anemie

Tratamentul anemiilor se poate efectua pornind de la cauza acestora. Pentru anemiile carentiale, tratamentul presupune schimbarea alimentatiei si un aport de:

In anemia pernicioasa se administreaza vitamina B12 pe cale injectabila, intrucat aceasta nu poate fi absorbita de tubul digestiv. Anemiile cauzate de sangerari se trateaza prin identificarea sursei hemoragiei si oprirea acesteia. Anemiile hemolitice se trateaza prin indepartarea cauzei, adica, indepartarea medicamentelor care o pot cauza, tratarea infectiilor sau prin administrare de corticosteroizi. Anemiile care apar secundar unor boli cronice se amelioreaza prin tratarea bolilor respective.

Asadar, in functie de tipul si de cauza anemiei, tratamentele pot presupune: administrarea suplimentelor sau fiolelor cu fier, medicamente pentru afectiunile cronice, oprirea hemoragiilor prin interventii chirurgicale etc. Daca anemia este cauzata de unele deficiente de vitamine si minerale, se modifica regimul alimentar sau se rezolva problema care determina malabsorbtia nutrimentelor. 

Rolul vitaminelor in tratarea anemiei

Atat anemia megaloblastica, determinata de carenta de acid folic sau de vitamina B12, cat si cea feripriva, cauzata de lipsa de fier din organism, pot fi ameliorate sau tratate cu ajutorul vitaminelor:

  • vitamina B12: este necesara in procesul de sinteza a celulelor rosii. Alimentele bogate in vitamina B12 sunt ficatul, carnea de vita, de pui, pestele si fructele de mare, ouale, lactatele, bananele etc. Deficienta este comuna la persoanele care au o dieta vegetariana sau vegana. Aportul normal de vitamina B12 poate fi completat cu ajutorul suplimentelor cu vitamine, insa fara a inlocui alimentatia diversificata si sanatoasa.

  • acidul folic: reprezinta o forma sintetica a vitaminei B9, ceea ce inseamna ca nu este produs in mod natural de catre organism. Acesta trebuie asimilat din suplimente sau din alimentatie: legume cu frunze verzi, citrice, banane, oua, lactate, nuci si seminte etc. Acidul folic ajuta la producerea hemoglobinei.

  • vitamina A: asigura absorbtia fierului in organism, iar deficienta de vitamina A poate fi un factor de risc pentru carenta fierului si aparitia anemiei. Include in dieta suplimente care contin aceasta vitamina si alimente precum: spanac, broccoli (sau alte legume cu frunze verzi), morcovi, cartofi dulci, rosii, mango, ficat de vita, oua, lapte etc.

  • vitamina C: faciliteaza, de asemenea, absorbtia fierului in organism. Poti folosi comprimate cu vitamina C sau un complex de multivitamine, dar si citrice, kiwicapsunibroccoli, varza rosie s.a.

Importanta alimentatiei corecte in anemie

Multe alimente bogate in fier nu ar trebuie sa lipseasca din dieta celor care sufera de anemie. Printre acestea se numara:

  • spanacul: contine un tip de fier care nu este foarte bine absorbit de organism, insa contine si o cantitate mare de vitamina C care creste semnificativ absorbtia de fier.
  • ficatul si alte tipuri de organe: sunt bogate in fier, proteine, vitamina A si vitamina B.
  • leguminoasele: contin numeroase substante nutritive. Unele dintre cele mai comune tipuri de legume bogate in fier sunt: fasolea, lintea, nautul, mazarea si soia. De asemenea, se recomanda introducerea in dieta a legume bogate in vitamina C (rosii, citricele).
  • carnea rosie: contine fier, proteine, zinc, seleniu si mai multe vitamine B;
  • semintele de dovleacQuinoa: continut ridicat de fier;
  • carnea de curcan: sursa de fier;
  • broccoli: contine fier, vitamina C, fibre, acid folic si vitamina K;
  • fructele de mare: bogate in fier;
  • tofu: este un aliment pe baza de soia, care contine fier, tiamina/ vitamina B1 si minerale, printre care calciu, magneziu si seleniu;
  • ciocolata neagra: contine fier, cupru si magneziu, fibre prebiotice.

Alimente pe care ar trebui sa le eviti pentru a nu interfera cu absorbtia fierului:

  • ceai si cafea;
  • lapte si unele produse lactate;
  • alimente care contin tanini: struguri sau porumb;
  • alimente bogate in gluten: produse din grau, secara, ovaz sau orz;
  • alimente care contin acid fitic: orez brun si produse din grau integral;
  • alimente care contin acid oxalic: alune si patrunjel.

Anemia in sarcina

Anemia in sarcina este cauzata de necesitatea crescuta de fier, vitamina B12 si acid folic fata de normal. Pe langa nutrientii proveniti din alimentatie, gravidele trebuie sa primeasca suplimente alimentare pe baza de fier, vitamine si acid folic, pentru a nu dezvolta anemie feripriva sau megaloblastica.

Anemia la copii

Copiii se afla permanent in perioade de crestere, motiv pentru care organismul lor are o necesitate sporita de fier. O alimentatie corespunzatoare si suplimente pe baza de fier sunt recomandate celor mici pentru a preveni aparitia anemiei feriprive.

Cum poate fi prevenita anemia?

Singurele tipuri de anemii care pot fi prevenite sunt cele carentiale caracterizate prin lipsa de fier, vitamine si acid folic. Din fericire, anemiile carentiale reprezinta majoritatea, putand fi prevenite printr-o alimentatie corecta care include:

  • alimente bogate in fier: cereale fortificate, carne rosie, organe.
  • consum de alimente bogate in B12: carne, oua, lapte, peste.
  • consum de alimente bogate in acid folic: legume verzi, mazare, boabe de fasole, ficat.
  • consum de vitamina C: ajuta la absorbtia fierului.
  • evitarea bauturilor precum ceaiul si cafeaua in timpul meselor: pot interveni in absorbtia fierului.

De asemenea, pentru a preveni anemiile, medicii va sfatuiesc sa evitati consumul de alcool si tutun.

Anemia este o afectiune care poate imbraca mai multe forme dar care, in marea lor majoritate, pot fi tratate si chiar prevenite. In cazul in care suferi de anemie, consulta un medic de specialitate pentru a urma cel mai adecvat tratament potrivit conditiei de sanatate. In cazul in care nu suferi de aceasta afectiune, pastreaza-ti starea de bine, adica un regim de viata sanatos si echilibrat.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

  1. Lights, Verneda. Rev. Deborah Weatherspoon. „What You Need to Know About Anemia.” Healthline, 2019, https://www.healthline.com/health/anemia. Accesat in 12.05.2021.
  2. Mayo Clinic, „Iron deficiency anemia during pregnancy: Prevention tips.” Mayoclinic, 2019, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/anemia-during-pregnancy/art-20114455. Accesat in 12.05.2021.
  3. Lam, Peter. Rev. Meredith Goodwin. “What to know about anemia.” MedicalnewsToday, 2020, https://www.medicalnewstoday.com/articles/158800. Accesat in 12.05.2021.
  4. Cleveland Clinic, „Anemia: Symptoms, Types, Causes, Risks, Treatment & Management”: my.clevelandclinic.org/health/diseases/3929-anemia.
  5. Public Health Nutrition, U.S. National Library of Medicine, „The Role of Vitamins in the Prevention and Control of Anaemia”: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10948381/.
  • Anemia feripriva este larg raspandita in randul copiilor si femeilor de toate varstele, dar mai ales in randul femeilor care au inca menstruatie (cel putin 20 % sufera de carenta de fier).
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor