Anemia feripriva: cauze, manifestari si optiuni de tratament

27. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 11 minute de citit
celule rosii, fier

Celule rosii sunt responsabile cu transportul sangelui oxigenat catre organe si tesuturi. Atunci cand nu exista resurse optime de fier in organism, aceste celule nu pot produce suficient de multa hemoglobina, substanta din structura acestora care controleaza procesul de oxigenare. 

In consecinta, persoana in cauza se poate confrunta cu anemia feripriva (anemia cu deficit de fier), cu o simptomatologie pe care o vom analiza in cuprinsul acestui articol, alaturi de cauzele acestei probleme de sanatate, complicatiile si tratamentul adecvat pentru abordarea sa. 

De obicei, anemia feripriva se poate trata prin medicamentatie recomandata de medicul specialist, pentru a se reface necesarul de fier. In unele cazuri, insa, pot fi necesare analize si teste suplimentare, pentru a se identifica si trata cauzele reale ale acestui dezechilibru. 

Ce este anemia feripriva?

Anemia feripriva este un tip de anemie cu o cauza specifica - nivelul de fier scazut. Ca urmare a unei posibile carente de fier, eritrocitele nu se pot forma si mentine la un nivel optim. Fierul este un mineral regasit in alimente consumate zilnice sau in suplimente alimentare pe care specialistul le poate recomanda, cu rol esential in sinteza hemoglobinei.

Hemoglobina este o proteina din structura eritrocitelor, esentiala pentru captarea oxigenului la nivelul acestor celule rosii si eliberarea sa in tesuturi. De asemenea, este responsabila pentru culoarea rosie a sangelui. Daca fierul nu acopera un nivel optim in organism, nu se pot sintetiza suficiente molecule de hemoglobina pentru acest proces. Din aceasta cauza, tesuturile nu sunt oxigenate corespunzator.    

Cauzele anemiei feriprive

Cauzele anemiei prin deficient de fier pot include: 

Posibile pierderi de sange 

Fierul este un mineral regasit in formula celulelor rosii din sange. Atunci cand o persoana se confrunta cu pierderea sangelui, acest eveniment cauzeaza reducerea nivelului de fier. In cazul femeilor cu menstruatie abundenta (menoragia), riscul de anemie feripriva este unul crescut. 

In cazul unor patologii manifestate prin pierderi cronice de sange in organism - ulcerul peptic, hernia hiatala, polipii localizati la nivelul colonului, cancerul de colon - pacientii se pot confrunta de asemenea, cu manifestarile anemiei cu deficit de fier. 

Lipsa fierului in regimul alimentar

Organismul asimileaza fierul in mod regulat, pe baza alimentelor integrate in meniul saptamanal, ce contin un aport semnificativ al acestui mineral. Deficitul de poate manifesta atunci cand lipsesc dintr-o dieta alimente precum: carnea, ouale, legumele cu frunze verzi. Pentru o dezvoltare adecvata, sugarii si copiii au, de asemenea, nevoie de fier in alimentatia lor. 

Incapacitatea organismului de a retine fier

Fierul este absorbit din sange la nivelul intestinului subtire. In cazul in care o persoana se confrunta cu boala celiaca (este afectata capacitatea intestinului de a absorbi nutrientii din alimentele procesate), aceasta se poate confrunta cu simptomele anemiei feriprive. 

De asemenea, daca o anumita portiune a intestinului subtire a fost indepartata prin interventie chirurgicala, efectele acestei proceduri pot afecta capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrienti esentiali, printre care se regaseste si fierul.  

Dezvoltarea unei sarcini 

In lipsa unei suplimentari cu fier, acest tip de anemie se dezvolta si la gravide, sangele matern fiind in perioada de sarcina o sursa de hemoglobina vitala pentru dezvoltarea fatului. 

Alte posibile cauze

Anemia feripriva mai poate fi cauzata de: 

  • anumite afectiuni genetice rare, ce pot impiedica intestinul sa aboarba fierul sau pot ingreuna oprirea sangerarilor de la nivelul organismului;
  • sporturile de anduranta - sportivii supusi eforturilor fizice semnificative pot pierde fier prin activitatea tractului gastrointestinal sau ca urmare a descopunerii celulelor rosii; 
  • alte afectiuni intestinale si digestive - colita ulcerativa, boala Crohn, infectia produsa de Helicobacter pylori; 
  • interventii chirurgicale la stomac si intestin, inclusiv interventiile chirurgicale pentru slabire; 
  • afectiuni ale rinichilor - pentru a produce globule rosii, organismul are nevoie de eritropoietina, substanta deficitara in cazul persoanelor diagnosticate cu anumite boli de rinichi;
  • afectiuni ce pot cauza inflamatii, precum insuficienta cardiaca congestiva sau obezitatea, probleme ce afecteaza procesele de reglare si utilizare a fierului in organism. 

Printre categoriile de pacienti cel mai expuse la anemie feripriva se numara:

  • femeile - deoarece pierd sange la menstruatie, persoanele de sex feminin pot dezvolta mult mai frecvent decât barbatii anemia feripriva;
  • bebelușii si copiii - aceasta problema de sanatate poate fi identificata in special la sugarii cu greutate mica la nastere sau nascuti prematur. De asemenea, bebelusii care nu primesc suficient fier din sangele matern pot fi expusi acestui risc. La copiii cu anemie feripriva, deficitul de fier din perioada de crestere reprezinta un factor de risc principal;  
  • vegetarienii - persoanele care nu consuma alimente de origine animala, bogate in fier, se pot confrunta cu un risc mai mare de anemie feripriva;
  • donatorii de sange - donarile frecvente pot duce la epuizarea resurselor de fier. Analizele de sange sunt esentiale pentru cei care vor sa doneze sange, astfel incat sa se cunoasca nivelul de hemoglobina din organism. 

Cum se manifesta anemia feripriva?

Atunci cand la nivelul organismului, nivelul de fier si cel al eritrocitelor functionale nu mai pot asigura transportul optim de oxigen, pot aparea anumite simptome de anemie feripriva. Intr-o prima etapa, aceste manifestari pot fi de intensitate redusa, de aceea, pot fi neobservate. 

Pe masura ce organismul se confrunta cu un deficit de fier din ce in ce mai ridicat, semnele si simptomele acestui tip de anemie se amplifica. Acestea pot include: 

  •  stari puternice de oboseala si epuizare;
  • aspect palid al tenului si unghii fragile; 
  • maini si picioare reci; 
  • dureri in piept si batai rapide ale inimii; 
  • dureri de cap, ameteli si probleme respiratorii;
  • inflamatii si senzatii de durere la nivelul limbii; 
  • apetit crescut, in special la bebelusi si copii cu anemie feripriva.

RETINE CA: Informatiile din acest articol au un scop pur informativ si nu suplinesc un set de evaluari specifice, la cabinetul medicul specialist. Consultatia reprezinta singura optiune recomandata, in cazul manifestarii anumitor simptome precum cele mentionate anterior. Nu ezita sa mergi la medic, ori de cate ori te confrunti cu o problema de sanatate!

Anemia feripriva: posibile complicatii 

Manifestările usoare ale anemiei cu deficit de fier nu cauzeaza complicatii. Insa lasata netratata, aceasta afectiune poate deveni severa, ducand la dezvoltarea unor probleme precum:

Batai rapide sau neregulate ale inimii

Inima trebuie sa pompeze mai mult sange, pentru a compensa lipsa cantitatii optime de oxigen. Din aceasta cauza, dimensiunile inimii pot creste sau se poate dezvolta insuficienta cardiaca. 

Probleme in timpul sarcinii 

Anemia feripriva in sarcina a putut fi asociata unei posibile nasteri premature, precum si greutatii la nastere sub valorile normale.

Probleme de crestere

Anemia feripriva la copii si bebelusi poate cauza intarzierea dezvoltarii normale. Mai mult decat atat, aceasta problema este asociata si unei susceptibilitati crescute la infectii.   

Cum se diagnosticheaza anemia feripriva?

Medicul specialist va recomanda realizarea anumitor analize pentru anemie feripriva, precum si a altor teste aditionale, astfel incat sa poata stabili cauzele pierderilor de fier din organism: 

Analize de sange 

In urma prelevarii unei mostre de sange, vor fi analizate in laborator: 

  • dimensiunea si culoarea globulelor rosii - in cazul anemiei cu deficit de fier, celulele rosii au o dimensiune redusa si o nuanta nu la fel de intensa;
  • hematocritul - acest parametru arata procentul celulelor rosii din sange; nivelurile normale sunt: 33,5-44,9% pentru femeile adulte; 38,3-34,6% pentru barbatii adulti;
  • hemoglobina - scaderea hemoglobinei sub valorile normale (11,6-15 g/dl pentru femeile adulte; 13,2-16,6 g/dl pentru barbatii adulti) indica anemia; 
  • feritina - proteina esentiala cu rol in procesul de stocare a fierului in organism; un nivel scazut indica o posibila dezvoltare a anemiei feriprive. 
recipient de sange pentru testarea fierului

Endoscopie 

Un tub de dimensiuni reduse, prevazut cu o sursa de lumina si o camera video, este introdus in stomac prin cavitatea bucala. Cu ajutorul acestui test de imagistica, medicul poate identifica sangerările posibil cauzate de anumite afectiuni (ex: hernia hiatala, ulcerul).  

Colonoscopie 

Pentru a identifica posibilele sangerari la nivelul inferior al intestinului, medicul poate recomanda realizarea unei colonoscopii. Aceasta procedura implica introducerea in rect a unui tub subtire, prevazut cu o camera video si directionat spre colon. De regula, pacientul este sedat in timpul acestei proceduri.

Ecografie

In cazul femeilor, medicul specialist poate recomanda realizarea unei ecografii pelviene, pentru a se verifica dacă fibromul uterin poate fi o posibila cauza a sangerarii menstruale abundente. 

Cum se trateaza anemia feripriva?

In functie de cauza anemiei feriprive, medicul specialist poate recomanda: 

Suplimente pe baza de fier

Administrarea unor suplimente ce contin fier, cu rol in refacerea nivelurilor optime ale acestui mineral, reprezinta varianta de tratament principala pentru anemia feripriva. Medicul specialist este cel care va stabili structura schemei de tratament si doza recomandata. 

Retine ca suplimentele pe baza de fier pentru tratarea anemiei feriprive trebuie recomandate de specialistul la care ai apelat, in functie de simptomele identificate, intensitatea acestora si factorii care au dus la lipsa unui nivel optim de fier in organism. 

Atunci cand o boala cauzeaza anemia feripriva, schema de tratament va include solutii pentru abordarea acelei probleme de sanatate, iar secundar, solutii pentru anemia cu deficit de fier. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc regimul alimentar sanatos, iar administrarea acestora in exces sau contrar indicatiilor medicului specialist, pot fi daunatoare pentru sanatate. 

Transfuzii de sange sau administrare intravenoasa a fierului

Realizarea unei transfuzii, sau administrarea de fier pe cale intravenoasa, ajuta la cresterea numarului de celule rosii functionale din sange si, implicit, a nivelului de fier din organism. Pot fi recomandate doar de catre medicul specialist, in cazul unor forme grave de anemie feripriva.

Interventie chirurgicala

O astfel de procedura poate fi necesara atunci cand, in urma evaluarilor realizate, medicul specialist a concluzionat ca anemia prin carenta de fier este cauzata de sangerari interne. 

Cum poti preveni anemia feripriva?

Pentru a preveni anemia cauzata de un aport inadecvat de fier, este importanta urmarea unui regim alimentar bogat in alimente ce contin acest mineral si alimente bogate in vitamina C. In cazul bebelusilor, acestia trebuie hraniti cu lapte matern, iar ca alternativa, specialistul poate recomanda administrarea unor formule pentru sugari imbogatite cu fier. 

Alimente bogate in fier 

  • carnea de porc, pui, miel, vita;
  • ouale si produsele lactate; 
  • dovleacul si semintele de dovleac;
  • verdeturile cu frunze (ex: spanacul);
  • stafidele si alte fructe uscate;
  • scoicile, sardinele, crevetii si stridiile.

Alimente bogate in vitamina C

  • portocale, lamai si grapefruit; 
  • capsuni, kiwi, guava, papaya;  
  • ananas, pepene, mango; 
  • ardei grasi rosii si verzi; 
  • varza de Bruxelles; 
  • verdeturi cu frunze; 
  • broccoli si conopida. 

Anemia feripriva este o afectiune de natura hematologica, ale cărei manifestari se produc in urma deficitului de fier. Aceasta problema poate fi cauzata de un aport impropriu al acestui mineral, sau de incapacitatea organismului de a-l reține, pentru a facilitata producția de hemoglobina (asa cum se intampla in cazul sangerarilor). 

Se manifesta prin semne si simptome variate, iar daca nu se trateaza la timp si corespunzator, conform recomandarilor medicului specialist, anemia feripriva poate determina aparitia unor complicatii: boli de inima, probleme de crestere sau anumite probleme cu sarcina.

Informatiile din acest articol nu suplinesc consultul de specialitate, avand un rol pur educațional. Cauzele si simptomele pot sa difere de la un pacient la altul, de aceea, medicul specialist este cel care poate recomanda tratamentul optim pentru acest tip de anemie.

 REFERINTE: 

  1. Mayo Clinic. “Iron Deficiency Anemia.”, Mayo Foundation for Medical Education and Research,, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034. Published January 4, 2022. Accessed October 6, 2022
  2. National Heart Lung and Blood Institute. “Iron-Deficiency Anemia.”. U.S. Department of Health and Human Services, www.nhlbi.nih.gov/health/anemia/iron-deficiency-anemia. Accessed October 6, 2022
  3. Cafasso, Jacquelyn. “Iron-Deficiency Anemia: Symptoms, Causes, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/iron-deficiency-anemia. Published November 22, 2021. Accessed October 6, 2022
  • Anemia feripriva este larg raspandita in randul copiilor si femeilor de toate varstele, dar mai ales in randul femeilor care au inca menstruatie (cel putin 20 % sufera de carenta de fier).
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor