Hipotiroidism: cauze, simptome, tratament

12. 9. 2023 · 7 minute de citit

Hipotiroidismul semnifica o disfunctie a glandei tiroide. Aceasta presupune un deficit de hormoni tiroidieni, fapt care afecteaza buna functionare a intregului corp. Îti prezentam in acest articol informatii despre ce este hipotiroidismul, prin ce se caracterizeaza, ce complicatii pot aparea, cum se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament. De asemenea, poti afla si cine este afectat de aceasta disfunctie.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Hipotiroidism: cauze, simptome, tratament

Ce este hipotiroidismul?

Glanda tiroida are o forma asemanatoare cu cea a unui fluture si este pozitionata la nivelul gatului, in partea inferioara. Aceasta glanda endocrina produce hormonii tiroidieni care ajung prin sange in toate tesuturile din organism, contribuind la nivelul optim de energie si la functionarea adecvata a creierului, a inimii, a muschilor si a restului organelor.

Hipotiroidismul se caracterizeaza printr-o disfunctie a glandei tiroide. Acesteia ii scade capacitarea de a produce indeajuns de multi hormoni tiroidieni pentru buna functionare a corpului, motiv pentru care apare hipotiroidismul, care este opusul hipertiroidismului.

Iata ce inseamna TSH marit: acesta este hormonul de stimulare tiroidiana care indica hipotiroidismul. Glanda pitulara secreta o cantitate mai mare de TSH cu scopul de a stimula activitatea glandei tiroide in situatiile in care este lenta. Exista cateva tipologii de hipotiroidism, clasificate in functie de mecanismul ce favorizeaza aparitia:

  1. Hipotiroidismul primar (denumit si “periferic”), ce se poate incadra in:
    1. Congenital, din cauza hipoplaziei sau aplaziei glandei tiroide, ori provocat de unele sinteze realizate in mod gresit de hormonii tiroidieni;
    2. Dobandit, de pilda, prin Tiroidita Hashimoto.
  2. Hipotiroidismul secundar (cunoscut si ca “hipofazar”), ce apare pe fondul hipopituitarismului si implica un TSH scazut;
  3. Hipotiroidism tertiar (se mai numeste “hipotalamic”) ce se remarca prin activitatea redusa sau calitatea scazuta a receptorilor pe care ii au hormonii tiroidieni.

Cauzele hipotiroidismului

Cauzele hipotiroidismului

De regula, hipotiroidismul este provocat de o boala preexistenta sau de un tratament medical care a fost administrat anterior si care a cauzat disfunctia tiroidei. In hipotiroidism, cauzele il pot clasifica pe acesta in permanent sau reversibil.

Hipotiroidismul permanent poate avea urmatoarele cauze:

  • O boala de tip autoimun. Una dintre cauzele comune ale formei permanente a hipotiroidismului este boala Hashimoto. O alta cauza poate fi, de pilda, tiroidita atrofica.
  • Interventiile chirurgicale. În urma indepartarii totale sau partiale a glandei tiroide se instaleaza hipotiroidismul.
  • Expunerea la radiatii sau urmarea unui tratament bazat pe acest procedeu. În cazul unor persoane diagnosticate cu hipertiroidism se poate administra iod radioactiv, care implica distrugerea totala sau partiala a glandei tiroide, ajungandu-se, astfel, la declansarea hipotiroidismului.
  • Tulburari la nivelul glandei pitulare. 
  • Hipotiroidism congenital.

Hipotiroidismul temporar se caracterizeaza prin natura reversibila si poate avea aceste cauze:

  • Tiroidita. Aceasta reprezinta o inflamatie a glandei tiroide care este provocata de un atac autoimun sau un virus. Pe o perioada determinata poate conduce la tireotoxicoza (adica la hormonii tiroidieni ce sunt secretati in exces), fapt ce atrage cu sine hipotiroidismul temporar.
  • Medicatia. Unele medicamente pot cauza aparitia hipotiroidismului, mai ales la persoanele predispuse genetic la boli tiroidiene de tip autoimun.
  • Consumul excesiv de iod, in cazul celor care au risc ridicat de a dezvolta boli autoimune.
  • Deficitul de iod. 

Semne si simptome

Semnele, simptomele si intensitatea lor pot varia in functie de persoana. Simptomele hipotiroidismului depind de perioada in care s-a instalat deficitul de hormoni tiroidieni.

Hipotiroidism (TSH marit) - Simptome:

  • La copii presupune intarzierea dezvoltarii fizice, numita si “nanism hipofizar”, si a celei psihice, care este cunoscuta si ca “retard mintal”;
  • La adulti simptome hipotiroidism includ: oboseala de tip cronic, hipertrofia glandei tiroide (“gusa tiroidiana”), unghii fragile, intoleranta la frig, piele uscata, caderea parului, scaderea ritmului cardiac, dereglari hormonale si ale menstruatiei, constipatie, sindromul de tunel carpian, luarea in greutate si pierderea apetitului. 
  • În cazul persoanelor in varsta se pot observa o crestere a nivelului colesterolului si insuficienta cardiaca, ar putea prezenta dureri musculare si articulare usoare. Pot aparea si tulburari de comportament (de exemplu, depresie, delir, psihoze), afectarea creierului ce duce la dificultati in mentinerea echilibrului. Numarul simptomelor si impactul lor se resimt diferit. Unele persoane pot avea putine astfel de semne, altele pot resimti mai multe, iar cateva sunt lipsite de simptome clasice.

Complicatiile hipotiroidismului

Complicatiile hipotiroidismului apar in situatiile in care hipotiroidismul nu este tratat corespunzator. Iata care pot fi acestea! 

  • Prezenta gusii tiroidiene - glanda tiroida lenta isi va mari volumul pentru a incerca sa produca mai multi hormoni tiroidieni;
  • Dezvoltarea unor afectiuni de natura cardiaca, pe fondul cresterii colesterolului LDL (“rau”) in sange;
  • Depresia;
  • Nasterea unui copil cu malformatii;
  • Alte complicatii pe care le poate avea o persoana cu hipotiroidism netratat: neuropatia periferica, infertilitatea.

Diagnostic

Diagnostic pentru hipotiroidism

Stabilirea diagnosticului se poate face cu dificultate, din cauza simptomelor variate. Mai intai, medicul endocrinolog realizeaza un examen fizic. Medicul poate solicita si investigatii paraclinice. Acestea presupun analizele hipotiroidism pentru determinarea TSH (hormonului de stimulare tiroidiana), al T4 (tiroxinei totale) si al celei de tip liber (free T4 test) - FT4, care este tiroxina neconjugata. TSH crescut indica hipotiroidismul.

Analizele se mai realizeaza si asupra anticorpilor de natura anti-tireoperoxidaza, al celor anti-TPO si al anti-tireoglobulinei - acestea au rol in stabilirea mecanismelor autoimune ale prezentei hipotiroidismului. Se mai pot cere investigatii imagistice.

Acesta va palpa gatul pentru a observa ce marime are glanda tiroida si va evalua si alti indici de natura fizica, precum caderea parului, par cu textura aspra, aspect palid, piele uscata sau ingalbenita. De asemenea, ar putea testa reflexele, daca sunt sau nu intarziate, greutatea, tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.

Important de retinut: analizele de tiroida nu sunt incluse in testele care se fac de rutina, ci sunt specifice si se realizeaza separat. Discuta cu medicul de familie daca suspectezi ca ai putea suferi de hipotiroidism sau daca remarci ca prezinti simptome asociate cu el. Acesta iti va da trimitere la un endocrinolog, in vederea consultului si a investigatiilor aferente. 

Optiuni de tratament pentru hipotiroidism

În cadrul hipotiroidismului de tip permanent, nu exista vindecare, dar poate fi tinut sub control prin intermediul unei medicatii specifice. Medicamentele sunt bazate pe hormoni ce substituie functia obisnuita a tiroidei. In hipotiroidism tratamentul se administreaza pe o perioada nedeterminata.

Nu exista tratament naturist in hipotiroidism si nici o dieta anume, deoarece sunt necesari doar hormonii substituenti. Efectele secundare ale acestora sunt rare, la fel si reactiile alergice, care pot surveni in urma contactului cu unii coloranti utilizati in pastile. Dozele de hormoni substituenti sunt stabilite in functie de greutate, varsta si alte afectiuni sau medicatii, dar si pe baza nivelului de gravitate a hipotiroidismului. 

Alimentatia in hipotiroidism poate ajuta la o mai buna calitate a vietii. O alimentatie fara gluten, dieta de eliminare speciala pentru afectiunile autoimune, dieta antiinflamatorie sunt cateva exemple de regimuri alimentare care functioneaza in cazul pacientilor diagnosticati cu tiroidita Hashimoto. O alimentatie bogata in legume si fructe contribuie la mentinerea unei greutati corporale adecvate si la protejarea impotriva leziunilor la nivel celular. Mai mult, s-a demonstrat ca unele carente alimentare sunt responsabile pentru agravarea simptomelor. 

Desi este importanta in gestionarea evolutiei unor tipuri de hipotiroidism si in prevenirea agravarii simptomelor, dieta nu poate inlocui tratamentul medicamentos. Este necesar sa mentii legatura cu medicul endocrinolog si sa faci analizele periodice pentru a monitoriza evolutia bolii si a preveni aparitia complicatiilor acesteia. 

Cine este afectat de hipotiroidism si cum traiesti cu aceasta afectiune?

Unele categorii de persoane pot fi mai afectate decat altele. Iata cine poate prezenta riscuri mai mari de a dezvolta hipotiroidism:

  • Persoanele cu varsta de peste 35 de ani, in special cele de sex feminin. 
  • Cele care au suferit interventie chirurgicala prin care s-a indepartat total sau partial glanda tiroida.
  • Din cauza expunerii la radiatii sau in urma unui tratament ce le implica, unele persoane pot dezvolta hipotiroidism. De pilda, persoanele care sunt tratate pentru limfoame, boala Hodgkin, cancere la nivelul capului si gatului.

Ai grija de sanatatea ta si adopta o dieta echilibrata, pune accentul pe ingrijirea de sezon si foloseste suplimente alimentare numai cu acordul medicului. În cazul in care ai simptome care se incadreaza in cele specifice hipotiroidismului, discuta cu medicul de familie, care iti va da trimitere la cel endocrinolog sau poti merge direct la acesta din urma. Endocrinologul iti va spune daca sunt necesare investigatii si in ce va consta tratamentul, daca va fi cazul.

Surse:

  1. https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hypothyroidism
  2. https://www.healthdirect.gov.au/hypothyroidism
  3. https://medlineplus.gov/hypothyroidism.html
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor