Vitamina F: beneficii si rol in organism

Vitamina F este alcatuita din doua tipuri de acizi grasi esentiali - acidul alfa-linolenic si acidul linoleic. Acesti acizi grasi, Omega-3 respectiv Omega-6 sunt regasiti in alimente precum nuci, seminte, uleiuri, oua, peste, fructe si legume verzi. Organismul uman are nevoie de vitamina F pentru a functiona normal. Rolul acizilor grasi este acela de a contribui la reglarea proceselor corporale, dar si la prevenirea bolilor.
Organismul uman nu poate produce vitamina F, asadar are nevoie de alimente bogate in aceasta vitamina pentru desfasurarea proceselor normale zilnice. Am pregatit in acest material informatii importante despre rolul vitaminei F in organism si despre beneficiile pe care aceasta le ofera.
Ce este vitamina F?
Vitamina F este diferita de oricare alta vitamina cunoscuta pentru ca de fapt este o combinatie de 2 acizi grasi polinesaturati. Vorbim de acidul alfa-linolenic ALA si acidul linoleic LA, primul este un acid gras Omega-3, al doilea un acid gras Omega-6, identificati in 1920.
Cei doi acizi grasi esentiali sunt necesari corpului pentru a supravietui, dar si pentru a preveni aparitia unor boli, un motiv in plus pentru a introduce in dieta alimente bogate in vitamina F.
De ce are nevoie organismul de vitamina F?
Vitamina F are rol esential in structura celulara la nivelul organismului uman. Cei 2 acizi grasi din structura vitaminei F confera cadru, dar si flexibilitate stratului celular exterior, ajutand organismul sa se dezvolte si sa creasca normal, ofera sprijin vederii si creierului. Totodata, vitamina F este responsabila pentru producerea unor compusi de semnalizare a caror menire este aceea de a controla sistemul imunitar, de a mentine valorile normale ale tensiunii arteriale etc.
Nu in ultimul rand, vitamina F este o sursa de calorii pentru organism, cei doi acizi sunt transformati in alte tipuri de acizi grasi, ceea ce inseamna ca rolul acestora se schimba radical. (1)
Despre deficitul de vitamina F nu prea poate fi vorba. Sunt cunoscute cazuri rare. Daca nu ai suficienta vitamina F in organism pentru nevoile specifice, te poti confrunta cu simptome precum:
- caderea parului;
- piele uscata;
- vindecarea greoaie a ranilor;
- dezvoltare ingreunata sau anevoioasa la copii;
- leziuni sau cruste la nivelul pielii;
- afectiuni oftalmologice;
- probleme neurologice. (2)
Care sunt alimentele bogate in vitamina F?
Desi majoritatea alimentelor pe baza de plante contin ambele tipuri de acizi constituenti ai vitaminei F, unele au o cantitate mai mare a unui acid gras fata de celalalt, dar exista si alimente care includ vitamina F in mod natural, precum:
- nucile - alune de padure, caju, nuci, migdale si alte tipuri de nuci;
- semintele - de chia, in, floarea soarelui;
- uleiurile - de in, nuca, soia, canola;
- pestele - somon, ton, sardine;
- alte categorii de alimente - soia, tofu, legume cu frunze verzi, kiwi, produse lactate, oua, sucuri, formule lapte pentru bebelusi.
Vitamina F poate ajunge in organismul tau si din suplimente alimentare cu vitamine si minerale pe care le gasesti in farmacii, dar si din uleiul de primula, de in sau cel de coacaze negre. Vitamina F ajunge pe pielea ta atunci cand folosesti unele seruri, creme si uleiuri care o contin. (1)

Care sunt beneficiile oferite de vitamina F?
Sanatatea inimii
Consumul alimentelor cu continut bogat de vitamina F poate contribui la mentinerea sanatatii inimii si ar putea sa aiba un rol important in prevenirea unor probleme cardiace, asa cum este boala coronariana, precum si in scaderea colesterolului din sange.
Dezvoltarea normala a fatului
Nu doar in perioada sarcinii, ci si pe parcursul alaptarii femeile au nevoie sa introduca in alimentatie pestele gras, cu continut redus de mercur, deoarece acest produs are menirea de a oferi sprijin copilului in dezvoltarea fizica armonioasa, dar si in ceea ce priveste evolutia creierului.
Impiedicarea tulburarilor cognitive
Vitamina F are rol important in prevenirea problemelor ce pot sa apara la nivel neurologic. Consumul de vitamina F poate reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer, dementa, precum si al altor deficiente cognitive. De asemenea, consumul de acizi grasi esentiali poate oferi sprijin in ameliorarea simptomelor depresiei si anxietatii.
Vedere corecta
Vitamina F are sanse sa ajute la dezvoltarea si mentinerea vederii corecte si clare, la ameliorarea simptomelor de ochi uscati, reducand totodata riscul de a te confrunta cu degenerescenta maculara legata de inaintarea in varsta.
Ajutor pentru piele
Vitamina F din produsele de ingrijire pentru piele te ajuta sa mentii hidratarea, astfel incat sa eviti uscaciunea, ridurile si acneea, dar si sa obtii o bariera la nivelul epidermei care sa iti ofere suport daca te confrunti cu dermatita atopica sau psoriazis.
Sprijin in artrita reumatoida
Vitamina F in combinatie cu medicamentele specifice prescrise pentru tratarea artritei reumatoide sprijina gestionarea mai buna a simptomelor, ameliorarea durerilor si reducerea inflamatiei. (1), (3)
Administrarea vitaminei F
Inainte de a lua suplimente alimentare care contin vitamina F trebuie sa vorbesti cu medicul pentru a primi indicatii legate de dozele recomandate si perioada optima de administrare, daca ai aceasta recomandare medicala.
Desi produsele cu vitamina F sunt considerate sigure pentru sanatate, in unele boli cronice pentru care primesti tratament cu anticoagulante, dozele mari de Omega-3 din acizii grasi esentiali aflati in compozitia vitaminei pot cauza probleme de sangerare. Unele combinatii de vitamina F si medicamentele specifice bolilor cronice interfereaza ceea ce determina reactii neplacute sau agravarea unor probleme de sanatate, un motiv in plus sa vorbesti cu medicul inainte de a lua tratament fara prescriptie medicala. (2), (3)
Efecte secundare ale administrarii vitaminei F
- Gust neplacut persistent;
- Respiratie urat mirositoare - halitoza;
- Arsuri la stomac;
- Greata;
- Dureri abdominale;
- Diaree;
- Dureri de cap;
- Transpiratie urat mirositoare. (1)
Informatiile prezentate in acest articol sunt generale si nu pot inlocui o opinie medicala avizata. Tratamentul cu vitamina F trebuie urmat la recomandarea medicului. Consulta specialistul pentru orice problema medicala cu care te confrunti si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
2. What Is Vitamin F? Uses, Benefits, and Food List - https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-f
3. Health Benefits of Vitamin F - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-vitamin-f