Vitamina B17: beneficii, proprietati, utilizari

12. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Vitamina B17

 

Vitamina B17 mai este cunoscuta sub numele laetril sau amigdalina. Amigdalina este o substanta care se gaseste in doze mici in diverse tipuri de nuci, plante si seminte, in vreme ce laetrilul este forma sintetica a amigdalinei. Desi sunt numite vitamina B17, laetrilul si amigdalina nu sunt vitamina B. Amigdalina este folosita pentru a sintetiza laetrilul, despre care se spune ca poate trata cancerul in mod natural. In realitate insa, dovezile care exista pana la acest moment sunt insuficiente pentru a sustine acest lucru (2).

In acest articol trecem in revista ce este vitamina B17. Vei afla, de asemenea, care ar putea fi beneficiile vitamine B17, dar si efectele secundare ale administrarii acesteia, si sursele alimentare ale acestei substante.

Ce este vitamina B17?

In 1920, Dr. Ernest T. Krebs a formulat o teorie conform careia amigdalina ar putea fi eficienta impotriva cancerului, dar era considerata prea toxica pentru oameni. Fiul sau, Ernest T. Krebs, Jr, a sintetizat laetrilul, mai putin daunator, in 1952. Krebs Jr. a descris laetrilul ca fiind o vitamina, probabil pentru a evita reglementarile U.S. Food and Drug Administration care se aplicau medicamentelor, nu si vitaminelor. Laetrilul poate fi administrat pe cale orala sau injectabila (intravenos sau intramuscular).

In ciuda lipsei de dovezi, unele persoane pot lua in considerare inca utilizarea de vitamina B17 pentru a trata forme de cancer, uneori ca parte a unei strategii terapeutice. Aceste programe implica doze mari de vitamine, o dieta speciala si enzime pancreatice (1).

Posibilele beneficii ale vitaminei B17 pentru sanatate

Cele mai multe dintre cercetarile privind vitamina B17 se concentreaza pe asocierile sale cu cancerul, in timp ce cercetarile in jurul posibilelor sale beneficii pentru sanatate in alte domenii sunt rare. Cu toate acestea, au fost sugerate urmatoarele beneficii ale vitamine B17:

 • ar putea scadea tensiunea arteriala: sunt necesare insa mai multe cercetari in acest sens, chiar daca exista un studiu mai vechi care sustine ca amigdalina ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si a tensiunii arteriale diastolice.
 • ar putea ameliora durerile: si in acest caz exista o lipsa a dovezilor in cazul oamenilor pentru a putea afirma ca amigdalina este un antialgic.
 • ar putea imbunatati imunitatea: chiar daca unele studii recente sustin ca vitamina B17 ajuta la cresterea imunitatii, sunt necesare mai multe cercetari in acest sens (1).

Proprietatile vitaminei B17

Observam, asadar, ca toate proprietatile vitaminei B17 sunt puse sub semnul intrebarii, pentru ca nu exista suficiente dovezi care sa le sustina:

 • proprietati anti-cancer;
 • proprietati antioxidante: ar putea preveni deteriorarea celulelor;
 • proprietati antialgice: este utila in reducerea durerilor si inflamatiilor in cazul unor afectiuni, cum ar fi artrita sau alte boli inflamatorii;
 • proprietati antiinflamatorii.

Este important de retinut ca vitamina B17 poate fi toxica in doze mari si poate avea efecte secundare neplacute, cum ar fi greata, varsaturile sau ametelile. De aceea, este esential sa discutam cu medicul inainte de a incepe sa luam suplimente cu vitamina B17, sau sa marim cantitatea de alimente bogate in vitamina B17 din dieta noastra.

Surse naturale si alimente bogate in vitamina B17

 

Caise

 

Amigdalina, compusul din care provine vitamina B17, poate proveni dintr-o varietate de alimente. Poate proveni din samburii de fructe, cum ar fi samburii de caise. In plus, alimentele care contin beta-glucuronidaza sau vitamina C pot creste conversia amigdalinei in cianura. Prin urmare, daca o persoana ia comprimate de laetril, ar trebui sa evite consumul urmatoarelor alimente:

Aceste alimente sunt, in general, sigure atunci cand o persoana nu ia laetril, pentru ca nivelul de amigdalina este foarte scazut. Cu toate acestea, o persoana ar trebui sa evite consumul acestor alimente in cazul in care utilizeaza laetril, mai ales daca acesta este administrat pe cale orala (1). Includerea acestor alimente in dieta ta cu moderatie este esentiala. Chiar si cele mai pozitive studii despre vitamina B17 nu recomanda ingerarea unor cantitati mari de substanta. 

Efectele secundare ale vitaminei B17

 

Samburi

 

Cand o persoana consuma vitamina B17, organismul o transforma in cianura in intestinul subtire. Efectele secundare sunt aceleasi cu cele ale consumului de cianura, inclusiv:

 • febra;
 • greata;
 • varsaturi;
 • cefalee;
 • ameteala;
 • hipotensiune arteriala;
 • pierderea echilibrului;
 • stare de confuzie;
 • cresterea frecventei respiratorii;
 • coma (4).

Vitamina B17 si cancerul

Exista patru teorii avansate cu privire la modul in care laetrilul ar putea lupta impotriva cancerului, desi aceste teorii nu sunt sustinute de dovezi stiintifice. Doua teorii afirma ca celulele canceroase sunt bogate in enzime care transforma laetrilul in cianura, iar aceasta distruge celulele canceroase. Cu toate acestea, nu exista dovezi ca celulele canceroase contin enzimele care ajuta la conversia laetrilului in cianura. 

O a treia teorie sustine ca deficienta de vitamina B17 este o cauza a dezvoltarii cancerului. Nici o dovada nu sustine ca amigdalina este de fapt o vitamina. De asemenea, nu se gaseste in mod natural in organism, iar organismul nu poate fi deficitar in amigdalina.

Ultima teorie propune ca cianura de hidrogen (acidul cianhidric), care se face prin descompunerea laetrilului, va face celulele canceroase mai acide si le va face sa moara. Numai ca cianura de hidrogen nu diferentiaza si poate ucide, de asemenea, celulele sanatoase, nu numai pe cele canceroase (3).

Ce trebuie sa retii despre vitamina B17

 • Vitamina B17, cunoscuta si sub numele de amigdalina si laetril, nu este de fapt o vitamina. 
 • Vitamina B17 este un medicament derivat din substante vegetale.
 • Despre vitamina B17 se crede ca ar putea trata cancerul, dar nici o dovada stiintifica nu exista in acest sens, pana in acest moment cel putin.
 • Studiile au evidentiat efectele adverse potential severe ale utilizarii vitaminei B17.

Nici un studiu uman nu sugereaza vreun beneficiu al vitaminei B17 in lupta cu cancerul. In schimb, intoxicatia cu cianura poate duce la efecte secundare usoare pana la severe si ar putea fi chiar fatala.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Medical News Today, „What to know about vitamin B17”, accesat in data de 15.05.2023: https://www.medicalnewstoday.com/articles/b17-vitamin

(2) Very Well Health, „What is vitamin 17?”, accesat in data de 15.05.2023: https://www.verywellhealth.com/laetrile-amygdalin-89572

(3) Healthline, „Laetrile (vitamin B17 or amygdalin): benefits, myths and food sources”, accesat in data de 15.05.2023: https://www.healthline.com/nutrition/laetrile-vitamin-b17

(4) emedicinehealth, „What is B17 good for?”, accesat in data de 15.05.2023: https://www.emedicinehealth.com/what_is_b17_good_for/article_em.htm 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor