Urciorul: cauze, manifestari si optiuni de tratament

6. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Urciorul

Urciorul este o boala infectioasa ce se manifesta la nivelul ochilor. La exteriorul sau in interiorul pleoapei apare o formatiune ca un nodul, de culoare rosie, dureroasa. Afectiunea poate sa dispara singura dupa o perioada, dar uneori este nevoie de ajutor medical, mai ales daca nodulul se mareste si contine puroi.

Urciorul apare ca o umflatura rosie pe pleoapa sau pe interiorul acesteia, fiind comparat cu un cos sau un furuncul. Pentru ca este amplasat intr-o zona sensibila, durerea apare pe fondul producerii unei inflamatii la nivelul ochiului. Puteti incerca sa tratati acasa aceasta problema, tinand minte ca are un potential infectios mare si ca igiena este cuvantul de baza. Daca remediile pentru urcior utilizate nu dau rezultate sau apar alte complicatii, mergeti de urgenta la un control medical de specialitate. 

Ce este urciorul?

Urciorul este cunoscut si sub numele de ulcior, orgelet sau orjelet. Boala este infectioasa si reprezinta de fapt o suprainflamare de la nivelul ochilor. Formatiunea, poate sa apara atat pe pleoapa superioara, cat si pe cea inferioara, in exterior sau chiar pe interiorul acesteia. 

Urciorul poate sa ia nastere in orice loc pe pleoapa, la un ochi sau la ambii, indiferent de varsta. In plus, o persoana care s-a confruntat cu inflamatia in perioada copilariei risca sa intampine aceleasi problema si in postura de adult. 

Desi frecvent sunt umplute cu puroi, formatiunile rosii dureroase si vizibile pot sa nu necesite tratament de specialitate, ci doar o ingrijire si o igiena atente. 

Daca urciorul creste mult in volum si deschiderea pleoapei se face tot mai greu, medicul poate decide ca tratament pentru orjelet sa intervina pentru a scoate puroiul. 

In mod normal, dupa constituirea umflaturii la nivelul pleoapei, in interiorul umflaturii exista o anumita cantitate de puroi care in 3 - 5 zile va supura, odata cu spargerea ulciorului. Astfel, pe masura ce lichidul din interior se elimina, durerea si inflamatia se va reduce considerabil. 

Sunt si situatii fericite in care orjeletul extern se va resorbi spontan. Literatura de specialitate a consemnat destul de putine cazuri in care acelasi lucru s-a intamplat si la urciorul intern. 

Tipuri de urcior

Urcior extern

La inceput arata ca o mica umflatura pe exteriorul pleoapei, apoi treptat se poate transforma intr-un furuncul de mari dimensiuni, extrem de sensibil la atingere. Urciorul extern este forma des intalnita a acestei boli infectioase. Ulciorul la ochi in aceasta varianta este cauzat de o infectie a foliculelor genelor. 

Tratamentul rapid al urciorul extern acasa poate fi realizat utilizand comprese cu apa rece sau calduta, iar vindecarea se poate produce in aproximativ 7 zile. 

Urcior intern

Apare pe pleoapa interioara, in orice pozitie, si este cauzat de o infectie a glandei de la nivelul pleoapei interioare. Glanda este responsabila de producerea unor lichide care sa mentina ochiul umed. 

Tratamentul si vindecarea urciorului intern sunt mai dificile, medicul fiind persoana potrivita pentru a elimina chistul interior. Chiar daca se poate vindeca utilizand ajutor medical de specialitate, o mica interventie chirurgicala poate fi necesara uneori. 

Care este diferenta intre urcior si chalazion? Chalazionul sau șalazionul este o alta afectiune oculara ce apare in zona pleoapelor, de regula pe cele superioare, se dezvolta mult mai greu si este mai mare, iar inflamatia poate sa nu fie atat de dureroasa asa cum este cea descrisa la urcior. 

Cauzele urciorului

Infectia apare ca urmare a prezentei stafilococului auriu. Acesta se regaseste in jurul ochilor in mod normal, fara a provoca probleme de sanatate. Cand insa glandele care umecteaza ochiul se infunda, infectia poate sa apara. Unde se instaleaza infectia? Poate fi localizata la nivelul foliculului genelor - la radacina firelor de gene, in glandele sebacee - sunt in zona foliculului genelor si determina productia de ulei numit sebum cu rol in lubrifierea genelor sau in glanda apocrina - in zona foliculului genelor cu rol in prevenirea uscarii ochiului.  

Cauzele urciorului la ochi sunt variate: 

  • Atingerea si frecarea ochilor cu mainile murdare;
  • Igiena precara;
  • Poluarea;
  • Transpiratia excesiva ce poate ajunge in ochi;
  • Inotul in ape murdare si in piscine neintretinute;
  • Infectii oculare diverse si repetate;
  • Anumite produse de machiaj si neindepartarea lor corecta in fiecare seara;
  • Dieta dezechilibrata sau anumite boli metabolice - diabet;
  • Privarea de somn sau probleme cu ciclul somn-veghe;
  • Lentile de contact folosite gresit, fara a respecta regulile de igiena;
  • Utilizarea acelorasi produse la comun cu persoane cu urcior. 
Cauzele urciorului

Urciorul la ochi apare mai usor la copii pentru ca acestia nu respecta intocmai regulile de igiena si duc frecvent mana la ochi pentru a se scarpina, fara a se spala in prealabil pe maini. 

Urciorul: simptome

Semne vizibile

Umflatura rosie apare pe pleoape, la exterior si este localizata in apropierea genelor. De regula urciorul apare in maxim 3 zile de la debutul procesului inflamator si uneori poate determina si umflarea pleoapei. 

Daca inflamatia este puternica, in jurul urciorului se pot forma cruste care vor da senzatia de ochi inchis, lipit. 

Durere 

Inflamatia poate fi destul de dureroasa si pe langa aspectul inestetic este vorba si de  neplacerile cauzate pentru ca uneori ochiul nu poate fi deschis bine pe fondul marimii urciorului. 

Durerea poate fi insotita de senzatii de mancarime si impresia ca aveti ceva in ochi de care nu puteti scapa, nici prin frecare. 

Sensibilitate la lumina

Pentru ca ochiul nu se poate deschide bine si urciorul este la baza foliculilor genelor, poate sa se manifeste si o sensibilitate la lumina puternica. 

Lacrimarea ochilor

Sunt situatii in care lacrimatul excesiv al ochilor in anumite momente este urmat de o senzatie de uscaciune si arsura. In cazuri ceva mai grave se poate ajunge la vedere incetosata. 

Febra si frisoane

Daca alaturi de urcior apare si conjuctivita sau o alta infectie oculara simptomele descrise anterior pot sa se complice prin producerea febrei sau aparitia frisoanelor. 

Cum se diagnosticheaza urciorul?

De regula diagnosticarea se va putea realiza pe baza examenului clinic. Medicul trebuie sa stie ce ati utilizat pana ati ajuns la control si daca simptomele s-au inrautatit. Specialistul trebuie informat cu privire la suplimentele alimentare pentru ingrijirea ochilor folosite, produsele destinate afectiunilor oftalmologice sau cele fara reteta pentru diverse afectiuni oftalmologice utilizate anterior. 

Daca au existat reactii adverse sau organismul a avut un raspuns puternic dupa utilizarea acestora nu uitati sa descrieti in amanunt medicului episodul. 

Daca urciorul s-a extins mult sau daca au aparut complicatii medicul poate solicita analize de laborator pentru a exclude alte posibile complicatii. 

Oftalmologul va face toate demersurile pentru a se asigura ca manifestarile sunt specifice numai urciorului si nu exista niciun motiv pentru care acesta mascheaza alte afectiuni oculare. In caz contrar, infectiile se pot raspandi si pot influenta negativ evolutia starii de sanatate a organismului. 

Urciorul: optiuni de tratament

 

Optiuni de tratament pentru urcior

Remedii naturiste

Tratamentul naturist pentru urcior la ochi vizeaza aplicarea compreselor antiseptice calde sau reci pe pleoapa. De asemenea, igiena ochiului trebuie realizata cu blandete, curatarea ochilor este indicat a se face cu apa si sapun sau solutii de curatare specifice, fara parfum si miros. 

Extra sfat: intotdeauna, inainte de a intreprinde orice actiune la ochi trebuie sa curatati mainile cu mare atentie. Dupa ce are loc ritualul de igiena a ochilor mainile trebuie spalate bine cu apa si sapun. 

Leacurile batranesti pentru ulcior fac referire la utilizarea pliculetelor de ceai incalzite in locul compreselor calde. Astazi exista voci care sustin ca din rutina de curatare a ochilor, mai ales in afectiuni oculare nu ar trebui sa lipseasca ceaiul de musetel sau cel de galbenele. Ochii trebuie stersi cu blandete, cu o discheta inmuiata in ceai, fara a utiliza apoi altceva pentru uscarea pielii. 

Tratament medicamentos

Specialistul poate recomanda unguent pentru ulcior la ochi, crema pentru urcior la ochi sau alte produse cu cortizon pentru ca inflamatia sa se reduca si chiar antibiotic daca infectia si inflamatia sunt persistente. Picaturile de ochi vor fi si ele administrate la indicatia medicului. 

Utilizand numai produsele prescrise de medic vindecarea se poate produce rapid si in siguranta. Nu exista un medicament pentru urcior care sa vindece ochiul rapid. Uneori medicul va schimba tratamentul in functie de manifestarile urciorului. 

Tratament chirurgical

Cu anestezic local, specialistul va inlatura chistul sau nodulul care poate sa ramana in urma unui urcior intern. Pleoapa poate avea de suferit, iar ochiul nu se va putea deschide bine, motiv pentru care formatiunea existenta pe interiorul pleoapei va fi indepartata chirurgical.

O interventie similara poate sa aiba loc, daca medicul considera ca un urcior extern pune probleme si cantitatea de puroi din interior va fi astfel extrasa mai repede pentru a nu conduce la alte complicatii pentru vedere. 

Extra sfat: pe toata perioada derularii tratamentului, indiferent de varianta, femeile trebuie sa renunte la machiaj, chiar daca sunt tentate sa acopere cu produse specifice umflatura rosie. Motivul este evitarea suprainfectarea urciorului. 

Tratament preventiv

Urcioarele sunt afectiuni care recidiveaza, uneori intervalele de aparitie pot fi mai scurte, alteori la cativa ani distanta. Pentru a preveni aparitia formatiunilor purulente trebuie respectate cu strictete regulile de igiena, dar si evitarea factorilor de risc: praful, infectiile, utilizarea unor cosmetice, prosoape si alte produse pentru fata si ochi la comun cu alte persoane bolnave, folosirea necorespunzatoare a lentilelor de contact. 

Urciorul este o afectiune neplacuta, inestetica si dureroasa. Umflatura rosie care apare pe pleoapa poate sa dispara singura. In cazul in care ochii au de suferit, iar inflamatia persista, vizita la medicul specialist este necesara. Tratamentul pentru urcior este variat, iar oftalmologul va identifica cea mai buna varianta in functie de nevoile pacientului. Netratata, urciorul poate genera complicatii inutile pentru sanatate. 

Urciorul este o umflatura rosie, care nu pune probleme deosebite, decat rar. Cu o igiena corespunzatoare si urmand sfaturile medicul afectiunea va disparea. 

Surse de informare:

1. Stye - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17658-stye#:~:text=A%20stye%20(sometimes%20spelled%20sty,a%20stye%20is%20a%20hordeolum.

2. External Eyelid Stye (Hordeolum Externum) - https://www.healthline.com/health/stye

3. Styes and Chalazia - https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/styes-and-chalazia

4. The 8 Best Stye Remedies - https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/best-stye-remedies-2

5. Stye (sty) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sty/symptoms-causes/syc-20378017

6. Stye - https://www.nhs.uk/conditions/stye/

7. Sty. Is this your child's symptom? - https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/sty/

8. Sty - https://www.britannica.com/science/sty

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor