Ulei de krill: beneficii, proprietati, utilizare

19. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
ulei de krill

Ai auzit, cu siguranta, despre beneficiile acizilor grasi Omega-3 asupra sanatatii. Impactul lor este vizibil in special la nivelul sistemului nervos si al aparatului cardiovascular, dar studiile arata ca ei sunt puternic implicati inclusiv in metabolismul celular si in prevenirea a numeroase boli cronice. Din pacate, un mare procent din populatie are o alimentatie cu un aport redus de acizi grasi Omega-3, motiv pentru care apeleaza la diferite suplimente. In acest articol vom discuta despre uleiul de krill si beneficiile sale asupra organismului. 

Ce este uleiul de krill?

Uleiul de krill este un supliment alimentar obtinut din krill, un crustaceu oceanic de dimensiuni reduse care seamana cu crevetii. Krill-ul traieste in colonii care cuprind pana la 30.000 indivizi pe metru patrat si sunt una dintre cele mai bine reprezentate specii de pe planeta. 

In ciuda dimensiunilor mici, aceste crustacee au un continut foarte ridicat de DHA si EPA, principalele doua tipuri de acizi grasi Omega-3. De altfel, acidul docosahexaenoic si acidul eicosapentaenoic provind, majoritar, de la animalele acvatice [1]. 

Krill-ul este consumat de numeroase specii marine, dar si de oameni, in diverse culturi. In Japonia si Norvegia, de pilda, krill-ul intra in dieta obisnuita a populatiei, desi continutul ridicat de sare si de fluor nu il recomanda, neaparat. In schimb, in procesul de preparare al suplimentelor alimentare, fluorul este extras si indepartat. 

Beneficiile uleiului de krill

Krill-ul este o sursa bogata in acizi grasi Omega-3, ceea ce implica o serie de beneficii pentru sanatate.

Uleiul de krill sustine sanatatea cardiovasculara

Uleiul de krill are proprietatea de a scadea colesterolul total si trigliceridele. In plus, creste cantitatea de HDL, cunoscut si cu denumirea de colesterol bun. Un supliment de 1 - 3 g ulei de krill administrat zilnic determina scaderea valorilor colesterolului rau si al trigliceridelor si reglarea glicemiei, in paralel cu cresterea valorilor colesterolului bun. 

Multumita acestui efect, suplimentele de acizi grasi Omega-3 sunt eficiente in prevenirea afectiunilor cardiovasculare [2]. 

Uleiul de krill reduce inflamatia cronica

Inflamatia cronica persista si in perioadele in care organismul nu este ranit sau bolnav si are un puternic impact negativ asupra corpului. Unele studii au demonstrat ca persoanele care sufera de artrita au observat o atenuare a simptomelor consecutiv administrarii unui supliment de 300 mg ulei de krill timp de 30 de zile: durerea si rigiditatea s-au ameliorat, in unele cazuri, dupa doar 7 zile de tratament [3]. 

Uleiul de krill combate efectele radicalilor liberi 

Ne gandim, cu totii, la fructe si legume atunci cand vine vorba despre alimente cu efect antioxidant, dar fructele de mare, in special krill-ul, are proprietati remarcante in aceasta directie. Uleiul de krill are un continut ridicat de pigmenti din grupa carotenoizilor, cunoscuti sub denumirea de antioxidanti, eficienti in combaterea efectelor radicalilor liberi asupra sistemului nervos.

Radicalii liberi sunt molecule sintetizate de organism consecutiv consumului unor anumite categorii de alimente sau dupa expunerea la substante nocive de tipul fumului de tigara sau al poluarii atmosferice. Acesti radicali liberi sunt implicati in procesul de aparitie al cancerului si bolilor cardiovasculare [4]. 

capsule cu omega 3

Efecte adverse ale uleiului de krill

Uleiul de krill este un supliment alimentar sigur pentru majoritatea populatiei, dar exista si situatii in care nu este recomandat:

  • persoanele cu alergii la peste, crustacee sau fructe de mare ar trebui sa caute alte surse de acizi grasi Omega-3;
  • persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante trebuie sa consulte medicul inainte de a lua suplimente pe baza de ulei de krill deoarece acesta are, la randul sau, efect anticoagulant;
  • pe perioada sarcinii, unii specialisti recomanda un supliment de Omega-3 din alta sursa, deoarece nu exista prea multe studii legate de impactul uleiului de krill asupra fatului;
  • unele tipuri de tratament impotriva diabetului sufera de o reducere a eficientei in cazul in care se administreaza, in paralel, ulei de krill [5].

Utilizarea uleiului de krill

Persoanele care sunt in cautarea unei surse consistente de EPA si DHA pot apela la uleiul de krill, care sa completeze o alimentatie echilibrata. E recomandat, totusi, sa discuti cu medicul curant inainte de a lua orice fel de pastile. 

Dozajul pentru uleiul de krill variaza intre 300 mg si 4 g pe zi, prin urmare e de dorit sa stabilesti si acest aspect, impreuna cu doctorul curant, in functie de situatia ta particulara. De asemenea, este important sa respecti intervalele de dozaj indicate de catre producatorul suplimentului ales [6]. 

Ulei de krill versus ulei de peste

Uleiul de krill si uleiul de peste sunt surse bogate in acizi grasi Omega-3, dar exista unele aspecte de care e bine sa tii cont inainte de a alege unul dintre ele:

  • capsulele de ulei de krill au, de obicei, dimensiuni mai mici si sunt mai usor de luat de catre persoanele care au probleme de deglutitie;
  • biodisponibilitatea uleiului de krill este mai mare, conform studiilor efectuate pana in prezent, ceea ce inseamna ca el se asimileaza mai bine in organism. Totusi, sunt necesare mai multe studii in acest sens;
  • uleiul de krill este mai bogat in antioxidanti decat uleiul de peste;
  • uleiul de peste este o sursa de vitamina D, spre deosebire de uleiul de krill;
  • uleiul de krill pare sa fie eficient si impotriva simptomelor sindromului premenstrual, conform unui studiu care demonstreaza ca, dupa un tratament de 3 luni, participantele au afirmat ca simptomele dismenoreei s-au ameliorat [3]. 

Uleiul de krill este o sursa bogata in acizi grasi Omega-3 si antioxidanti si are beneficii importante pentru sanatate. Administrarea unui supliment alimentar pe baza de ulei de krill trebuie discutata cu medicul curant. 

Bibliografie:

  1. 6 Science-Based Health Benefits of Krill Oil. Healthline, 8 Dec. 2017, www.healthline.com/nutrition/krill-oil-benefits#TOC_TITLE_HDR_6, accesat la 18.01.2023;
  2. A Look at Krill Oils Benefits. Cleveland Clinic, 17 Nov. 2021, https://health.clevelandclinic.org/krill-oil-vs-fish-oil, accesat la 18.01.2023;
  3. Antarctic Krill. Www.antarctica.gov.au, www.antarctica.gov.au/about-antarctica/animals/krill/, accesat la 18.01.2023;
  4. Harvard T.H. Chan. Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution. The Nutrition Source, 22 May 2019, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/, accesat la 18.01.2023;
  5. Krill Oil 101: Health Benefits, Side Effects, Who Should Take It, and More. EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/diet-nutrition/krill-oil/guide/, accesat la 18.01.2023;
  6. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements - Omega-3 Fatty Acids. Nih.gov, 2017, ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/, accesat la 18.01.2023.
  • Produsul contine ulei de peste cu un continut mare de acizi grasi omega 3 – 160 mg acid eicosapentaenoic (EPA) si 100 mg acid docosahexaenoic (DHA) intr-o capsula.
  • Dr. Max Vitamina D este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, la mentinerea sanatatii dintilor, a sistemului osos si la mentinerea functiei normale a sistemului muscular.

    Iti recomandam si:

    • Inima nu impresioneaza prin dimensiuni. Cu toate acestea, muschiul inimii este cel mai puternic. Cifrele spun totul: inima bate inca din perioada intrauterina, inregistreaza cam 100.000 batai pe zi, asta inseamna ca intr-o viata de 70 de ani adunam cam 2,5 miliarde batai de inima. Intr-o singura zi, inima pompeaza circa 7.200 de litri de sange. Acesta este motivul pentru care inima are nevoie de...
    • Despre colesterol auzim de multe ori doar ca despre “ceva rau”. Adevarul este insa ca acesta are o importanta deosebita pentru organism si indeplineste o serie de roluri diverse pentru asigurarea functionarii acestuia in parametrii optimi. In cele ce urmeaza vom prezenta ce este colesterolul, care este rolul acestuia, valorile optime si cum le putem mentine sau atinge.
    • Omega 3: Beneficii, tipuri, contraindicatii

      Omega 3: Beneficii, tipuri, contraindicatii

      · 7 minute de citit
      Acizii grasi Omega 3 sunt sintetizati de organism din produsele existente in hrana zilnica. Omega 3 sunt grasimi esentiale ce nu exista in interior corpului, nu pot fi produse de la zero si organismul are nevoie sa le identifice din alimente variate.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor