Ulei de in: beneficii, utilizari, contraindicatii

14. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Uleiul de in este folosit de mii de ani in alimentatia oamenilor. Explicam in acest articol care sunt substantele pe care le contine aceasta planta, care sunt beneficiile pe care studiile medicale le-au evidentiat si la ce trebuie sa fii atent atunci cand consumi ulei de in. 

Ce contine uleiul de in

Uleiul de in este un produs natural, care se obtine prin presarea la rece a semintelor plantei de in. Uleiul de in contine vitamine si minerale importante:

Beneficiile uleiului de in

Inca se mai fac studii, dar  din ceea ce se cunoaste pana acum avem motive sa credem ca uleiul de in are urmatoarele beneficii (3):

  • mentine sanatatea oaselor: acest lucru poate insemna si faptul ca reduce riscul de osteoporoza si poate contribui si la regenerarea oaselor.
  • reduce riscul de boli cardiace: se considera ca reduce riscul de infarct miocardic si de aritmii cardiace, tocmai pentru ca uleiul de in sustine sanatatea intregului sistem cardiovascular.
  • reduce nivelul colesterolului: se intampla acest lucru pentru ca se regleaza tensiunea arteriala si se regleaza si pulsul. 
  • reduce manifestarile menopauzei (3).
  • ajuta la mentinerea unei greutati normale: pentru ca uleiul de in actioneaza ca un laxativ natural, ajuta organismul sa scape de toxine si stimuleaza sistemul digestiv. 
  • poate reduce inflamatiile: acest beneficiu nu s-a semnalat insa la toate persoanele (4).

Beneficiile uleiului de in in cosmetica

  • Este benefic pentru piele: vitamina B din compozitia uleiului de in face ca pielea sa-si sporeasca elasticitatea si actioneaza asupra liniilor fine si ridurilor nu foarte profunde. Se considera ca uleiul de in are un efect benefic asupra acneei, eczemelor si inflamatiior care pot aparea la nivelul pielii (5).
  • Este benefic pentru par: medicul dermatolog poate prescrie uleiul de in pentru tratarea eczemelor de la nivelul scalpului, pentru ca are un efect antiinflamator si are capacitatea de a regenera celulele. In plus, uleiul de in poate fi recomandat si pentru ca hidrateaza foarte bine parul, ii sporeste frumusetea si stralucirea. 
  • Este benefic pentru unghii: uleiul de in hraneste unghiile si le confera rezistenta.

Modalitati de folosire

  • Cea mai buna modalitate de folosire a uleiului de in este in salate.
  • Uleiul de in nu este indicat pentru gatit, pentru ca orice sursa de caldura il face sa-si piarda din proprietati. 

Precautii in cazul consumului de ulei de in 

Sunt cateva aspecte care trebuie avute in vedere:

  • Nu este recomandat consumul de ulei de in daca te afli sub tratament, sau daca iei suplimente alimentare, pentru ca acesta poate impiedica absorbtia substantelor active in corp (1).
  • Nu este indicat consumul de ulei de in in cazul in care urmezi tratament pentru subtierea sangelui, pentru ca exista risc de hemoragii.
  • Nu este indicat consumul de ulei de in nici in cazul persoanelor care sufera de diabet.
  • Nu este indicata folosirea uleiului de in cu cel putin 2 saptamani inaintea unei interventii chirurgicale, pentru ca poate creste riscul de hemoragie in timpul operatiei (2).
  • De asemenea, trebuie retinut ca in cazul in care se face exces de ulei de in pot aparea simptome neplacute precum: balonare, gaze intestinale, diaree (5).

Important de retinut

Nu se recomanda consumul de ulei de in in cazul persoanelor care urmeaza

  • tratament cu medicamente anticoagulante;
  • tratament pentru reducerea nivelului de zahar din sange;
  • tratament cu imunosupresoare.
     

Daca apar efecte adverse dupa consum de ulei de in, intrerupe consumul si consulta medicul.

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile prezentate au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse: 

  1. Mayo Clinic, „Flaxseed and flaxseed oil”: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-flaxseed-and-flaxseed-oil/art-20366457
  2. WebMD, „Flaxseed oil-uses, side effects, and more”: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-990/flaxseed-oil
  3. Verywellhealth, „What is flaxseed oil?”: https://www.verywellhealth.com/flaxseed-oil-health-benefits-how-to-use-and-cautions-4178046
  4. Healthline, „6 benefits of flaxseed oil – plus how to use it”: https://www.healthline.com/nutrition/flaxseed-oil-benefits
  5. Medical news Today, „What are the benefits of flaxseed oil?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323745
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor