Uleiul de tamaie - beneficii, proprietati, contraindicatii

18. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Uleiul de tamaie

 

Uleiul de tamaie este un produs tot mai apreciat si utilizat datorita proprietatilor sale deosebite antibacteriene, antiseptice, analgezice, antiinflamatoare si antioxidante. Uleiul de tamaie poate fi utilizat atat intern, cat si extern, fiind si unul dintre uleiurile esentiale din aromoterapie. In ciuda numeroaselor calitati, produsul are si contraindicatii. 

Tamaia sau olibanum este un produs rezultat din rasina arborelui Boswellia, care creste in regiunile aride, muntoase, din Orientul Mijlociu si Africa. Cand spunem tamaie te gandesti automat la bucatelele parfumate nelipsite din ritualurile bisericesti. Tamaia are un miros specific, lemnos, usor picant, pentru unii chiar inecacios. 

Putini stiu, insa, ca uleiul de tamaie are numeroase beneficii pentru sanatate, cunoscute si apreciate din vremuri stravechi. Artrita, astmul, afectiunile dentare si gingivale, dar si unele tipuri de cancer pot fi ameliorate si combatute cu ajutorul uleiului de tamaie. Ne propunem in acest material sa iti prezentam beneficiile si proprietatile acestuia, fara a neglija contraindicatiile. 

Beneficii si proprietati ale uleiului de tamaie

Uleiul de tamaie existent in farmacii, in categoria produse de frumusete si ingrijire, este rezultat prin distilarea cu abur a rasinii de guma din arborele Boswellia. Uleiul de tamaie este compus de baza in unele lotiuni, sapunuri si parfumuri (1). 

Desi oamenii folosesc uleiul de tamaie pentru imbunatatirea aspectului pielii, vindecarea diverselor rani si calmarea inflamatiilor articulare (2), nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina aceasta utilizare. 

Posibil ajutor in lupta cu cancerul

Studiile sunt abia la inceput in ceea ce priveste dovedirea proprietatilor anticancerigene ale uleiului de tamaie. Pana acum, cercetatori din China au ajuns la concluzia ca acidul boswellic, existent in uleiul de tamaie, ar avea sanse in impiedicarea raspandirii celulelor canceroase din cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul pancreatic, cancerul de colon si cancerul de piele (1), (3). 

Rezultate incurajatoare s-au inregistrat si la pacientii cu tumori cerebrale care au primit, in cadrul unui studiu, un produs pe baza de tamaie (1). Cercetarile sunt inca la inceput si nu pot fi emise concluzii pertinente in ceea ce priveste consumul si cantitatile uleiului de tamaie in astfel de cazuri. 

Uleiul de tamaie ar putea fi benefic si pentru a ameliora efectele secundare ale tratamentelor aplicate in diferite forme de cancer (3). 

Tratament eficient in astm?

Medicina traditionala straveche a consemnat utilizarea tamaiei in tratamentul bronsitei acute si al astmului bronsic. Cercetarile recente au relevat faptul ca anumiti compusi din uleiul de tamaie ar putea preveni producerea de leucotriene, elemente raspunzatoare de contractarea muschilor in astm (3). 

De asemenea, studiile efectuate pana in prezent, au scos la iveala faptul ca uleiul ar putea avea un efect asupra citokinelor Th2, care provoaca inflamatia si productia excesiva de mucus la persoanele cu astm (3). 

Cercetari si studii clinice au aratat importanta utilizarii tamaiei pentru reducerea simptomelor astmului. Unele dintre acestea, insa, au utilizat tamaia in asociere cu alte produse, deci nu se pot cunoaste cu precizie efectele uleiului de tamaie in tratarea astmului sau in prevenirea crizelor, pana nu vor exista dovezi stiintifice care sa sustina ipotezele de lucru. 

Potential benefic in ameliorarea inflamatiilor artritei

Pornind de la producerea de leucotriene, uleiul de tamaie ar putea avea un rol important in ameliorarea inflamatiilor din artrita reumatoida. Durerile si umflaturile din artrita, resimtite in zona genunchilor, picioarelor, mainilor si degetelor au toate sansele sa fie diminuate (1), daca studiile dovedesc ca uleiul de tamaie utilizat tintit are, in practica, efectele stipulate la nivel teoretic.

 

Planta

 

Acidul boswellic si terpenele sunt compusii cu cea mai puternica actiune in uleiul de tamaie. Acestia au fost utilizati intr-o cercetare pe soareci si a rezultat ca au redus pierderea cartilajului si inflamatia articulatiilor (3). Potentialul este imens pentru a produce rezultate si la oameni, in conditiile in care extractul de tamaie folosit, a contribuit semnificativ la reducerea simptomelor osteoartritei si artritei reumatoide (3).  

In continuare sunt necesare mai multe studii in aceasta directie. 

Sanatate orala obtinuta si cu ulei de tamaie

Uleiul de tamaie are sorti de izbanda in lupta pentru imbunatatirea igienei orale si in prevenirea bolilor gingiilor. Acidul boswellic pare sa aiba proprietati antibacteriene puternice, ceea ce inseamna ca ar putea fi folosit la prevenirea si tratarea infectiilor orale (1). Studiile efectuate pana in prezent sunt incurajatoare, dar sunt necesare si dovezi solide in acest sens. 

Contraindicatii pentru uleiul de tamaie

Uleiul de tamaie este un produs considerat sigur. Uleiul de tamaie folosit in aromoterapie este bun, dar aplicat direct pe piele ar putea da reactii neplacute, deoarece contine mai multe substante chimice care pot produce reactii severe la nivelul organismului (1). 

O reactie alergica este cel mai comun raspuns care duce la urticarie, mancarimi ale pielii, dar si dificultati respiratorii. Mergi de urgenta la medic daca te confrunti cu astfel de probleme, pentru a primi tratament de specialitate!

Uleiul de tamaie pe piele poate determina sensibilitate si disconfort la nivelul acesteia (2), la unele persoane, chiar si iritatii si inrosire. Consulta medicul inainte de a utiliza orice produs cu ulei de tamaie, iar la primele reactii adverse mergi la urgenta!

Greata, constipatia, indigestia sunt doar cateva efecte secundare la uleiul de tamaie, raportate in cadrul studiilor efectuate. De aceea nu este recomandat femeilor gravide sau celor care isi doresc conceperea unui copil. 

Tamaia ar putea interactiona cu unele medicamente administrate in anumite boli, motiv pentru care trebuie atentie sporita. Mai mult decat atat, cercetarile efectuate de francezi au relevat faptul ca uleiul de tamaie din unele suplimente alimentare ar putea interfera cu raspunsul inflamator conferit de organism fata de infectia cu COVID-19 (3). 

Uleiul de tamaie este un produs care poate oferi numeroase beneficii organismului. Cu toate acestea, studiile sunt inca la inceput. Pe langa proprietatile deosebite si utilizarile pentru sanatate, uleiul de tamaie poate sa aiba si contraindicatii, producand alergii si chiar reactii violente a organismului. Consuma produse cu ulei de tamaie numai la recomandarea medicului! La primele reactii adverse, consulta medicul, pentru sprijin de specialitate!

Surse de informare:

1. Health Benefits of Frankincense Essential Oil - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-frankincense-essential-oil#1

2. Frankincense - Uses, Side Effects, and More - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-448/frankincense#:~:text=Frankincense%20is%20a%20hardened%20gum,soaps%2C%20lotions%2C%20and%20perfumes.

3. 5 Benefits and Uses of Frankincense — and 7 Myths - https://www.healthline.com/nutrition/frankincense

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor