Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 2 minute de citit

In randurile care urmeaza vei afla ce este important sa stii daca esti insarcinata si ai probleme cu dantura, ce tratamente sunt indicate si ce proceduri trebuie evitate.

Sarcina este unul dintre cele mai importante momente din viata oricarei femei, tocmai de aceea, pentru ca totul sa decurga normal, reprezentantele sexului frumos trebuie sa acorde o atentie sporita danturii inainte si in timpul celor noua luni de sarcina.

Ideal ar fi ca toate afectiunile stomatologice sa fie tratate inainte de sarcina intrucat astfel, se pot evita anumite neplaceri pe perioada de graviditate. Daca pacienta nu s-a tratat inainte, este impetuos necesar ca medicul stomatolog sa stie de existenta sarcinii pentru a nu recomanda anumite tratamente interzise in aceasta perioada.

Ce proceduri stomatologice sunt de evitat in perioada sarcinii?

Medicii stomatologi vor evita, pe cat posibil, extractiile dentare. Daca acestea sunt necesare, se vor realiza doar in trimestrul al II-lea al sarcinii, atunci cand fatul este deja dezvoltat. La fel si radiografiile care nu sunt considerate urgente se recomanda a fi facute dupa cele noua luni de sarcina.

Totodata, de evitat sunt si tratamentele cu antibiotice. Daca medicul stomatolog recomanda aceste medicamente, tratamentul va fi luat doar cu acordul doctorului ginecolog. De multe ori, sarcina atrage cu sine si eventuale probleme dentare. De ce? In acea perioada, femeile au tendinta sa consume mult mai multe dulciuri sau produse pe baza de zahar care duc la aparitia cariilor.

Tocmai de aceea, pe langa recomandarile de igiena orala, viitoarele mamici trebuie sa aiba si o dieta cat mai echilibrata si sanatoasa. Din cauza schimbarilor hormonale care intervin in organismul lor, femeile gravide sunt mult mai predispuse afectiunilor gingivale decat inainte de sarcina.

Ce trebuie sa faca femeile insarcinate?

Femeile care urmeaza sa devina mamici trebuie sa fe si mai precaute cu dantura lor in cele noua luni de sarcina. Pe parcursul celor noua luni sunt indicate controale regulate. Pacienta trebuie sa beneficieze de cel putin doua igienizari pe perioada sarcinii pentru a evita complicatiile dentare si parodontale. In trimestrul al III-lea este de preferat sa nu se intervina stomatologic intrucat stresul poate provoca nastere inainte de termen.

 

DR. IONUT LEAHU

Medic stomatolog

Competenta implantologie orala

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor