Spermocultura: in ce consta si cand se recomanda

12. 9. 2023 · 8 minute de citit

Spermocultura este un test medical realizat in laborator, care are ca scop analizarea probelor de sperma pentru a detecta si identifica eventualele infectii bacteriene. Analiza implica colectarea si cultivarea spermei intr-un mediu special, pentru a observa daca bacteriile se dezvolta. Testul este de obicei recomandat atunci cand exista suspiciuni de infectii ale tractului urogenital, care pot cauza probleme de sanatate precum prostatita, epididimita sau infertilitate. In acest articol vorbim despre spermocultura. Iti spunem ce este aceasta procedura medicala, care este scopul ei, cum se realizeaza, cum se interpreteaza rezultatele si care sunt eventualele complicatii sau riscuri asociate spermoculturii. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Spermocultura: in ce consta si cand se recomanda

Rolul spermoculturii consta in identificarea bacteriilor care ar putea afecta calitatea spermei sau care ar putea cauza infectii ale tractului reproducator. Aceasta analiza poate ajuta la determinarea cauzei infertilitatii masculine si poate ghida medicul in alegerea celor mai eficiente antibiotice pentru tratarea infectiilor identificate. Rezultatele spermoculturii pot oferi informatii valoroase medicului in privinta tratamentului adecvat pentru infectiile identificate.

Un aspect important al spermoculturii este legatura cu infertilitatea. Infectiile urogenitale pot afecta calitatea spermei si pot duce la infertilitate. Prin intermediul spermoculturii, aceste infectii pot fi identificate si tratate corespunzator, avand astfel un impact pozitiv asupra fertilitatii masculine.

Cum se realizeaza Spermocultura: pas cu pas

Procesul de recoltare a esantionului este primul si cel mai important pas in realizarea spermoculturii. Esantionul de sperma este de obicei colectat prin masturbare intr-un container steril. Aceasta este cea mai comuna metoda de colectare a esantionului, deoarece asigura o calitate optima a materialului biologic. Este esential ca esantionul sa fie colectat in conditii sterile pentru a evita contaminarea cu alte bacterii care pot influenta rezultatele.

Dupa colectare, esantionul trebuie transportat la laborator cat mai curand posibil. In acest timp, este important sa se pastreze la o temperatura adecvata pentru a se asigura ca spermatozoizii raman viabili. De obicei, acestia trebuie sa fie mentinuti la o temperatura intre 20-37 grade Celsius. Transportul poate fi realizat intr-o punga speciala sau intr-un recipient izolat termic, pentru a mentine temperatura constanta.

La laborator, esantionul este procesat pentru a identifica si numara spermatozoizii. De asemenea, este testat pentru prezenta bacteriilor care pot cauza infectii. Procesarea esantionului consta in diluarea si pregatirea acestuia pentru analiza. Aceasta poate include centrifugarea pentru a separa spermatozoizii de alte componente ale spermei. Apoi, se efectueaza o colorare speciala pentru a evidentia si numara spermatozoizii.

Dupa procesare, rezultatele sunt analizate de catre un medic specialist. Acesta va interpreta rezultatele si va determina daca exista vreo problema. Daca sunt identificate bacterii, acestea vor fi testate pentru a vedea la ce antibiotice sunt sensibile, astfel incat sa se poata prescrie cel mai eficient tratament. Rezultatele pot indica prezenta sau absenta infectiilor, numarul si motilitatea spermatozoizilor, precum si alte parametri importanti pentru evaluarea fertilitatii masculine.

Cand se recomanda realizarea Spermoculturii

Spermocultura este adesea recomandata de catre medici in cazul barbatilor care prezinta simptome ale unei posibile infectii la nivelul tractului urogenital, cum ar fi dureri, disconfort sau secretii anormale. Acest test poate identifica prezenta bacteriilor sau a altor microorganisme care pot cauza aceste simptome. De asemenea, poate ajuta la determinarea sensibilitatii acestor microorganisme la diferite tipuri de antibiotice, ceea ce este esential pentru alegerea tratamentului adecvat.

In cazul barbatilor care se confrunta cu probleme de fertilitate, spermocultura poate fi, de asemenea, recomandata. Infectiile la nivelul tractului urogenital pot afecta calitatea spermei si capacitatea de reproducere a individului. Prin identificarea si tratamentul infectiilor, exista sanse mai mari de a imbunatati fertilitatea si de a realiza o conceptie cu succes. 

De asemenea, spermocultura poate fi utilizata pentru a monitoriza eficacitatea unui tratament pentru o infectie preexistenta. Daca rezultatele testului arata ca infectia a disparut, acest lucru poate indica faptul ca tratamentul a fost eficient. In caz contrar, medicul poate ajusta tratamentul pentru a obtine rezultate mai bune. In unele cazuri, spermocultura poate fi recomandata ca masura de precautie, pentru a preveni eventuale complicatii care ar putea aparea in urma unei infectii netratate. 

Interpretarea rezultatelor Spermoculturii

Interpretarea rezultatelor spermoculturii este un pas esential in diagnosticarea si tratamentul problemelor de fertilitate. Rezultatele pot oferi informatii valoroase despre sanatatea sistemului reproducator masculin si pot ajuta la identificarea eventualelor infectii sau alte probleme asociate.

 • Explicarea rezultatelor: spermocultura poate fi interpretata ca fiind normala sau anormala in functie de mai multi factori. Intr-un rezultat normal, nu se gasesc bacterii sau alte microorganisme. Daca se identifica bacterii, poate indica o infectie. De asemenea, se iau in considerare si numarul de spermatozoizi, mobilitatea acestora si aspectul lor morfologic. Aceste parametri sunt esentiali pentru evaluarea potentialului de fertilizare si pot indica posibile probleme de fertilitate.
 • Semnificatia rezultatelor anormale: daca rezultatele spermoculturii sunt anormale, aceasta poate indica diferite probleme de sanatate, precum infectii genitale sau prostatita. Aceste infectii pot duce la infertilitate daca nu sunt tratate in timp. De asemenea, rezultatele anormale pot sugera si alte afectiuni, cum ar fi varicocelul (dilatarea venelor testiculare), care poate afecta calitatea spermei si potentialul de fertilizare.

Daca se identifica o infectie in urma spermoculturii, se poate realiza si o antibiograma. Aceasta va indica ce tip de antibiotic este cel mai eficient impotriva bacteriilor identificate. Rezultatele antibiogramei sunt esentiale pentru a oferi un tratament adecvat si eficient in cazul unei infectii. Rezultatele spermoculturii trebuie discutate cu medicul specialist in fertilitate sau urologul, care va interpreta rezultatele in contextul istoricului medical al pacientului si al simptomelor acestuia. Medicul va putea oferi mai multe informatii despre semnificatia rezultatelor si va recomanda un plan de tratament personalizat, in functie de nevoile individuale ale pacientului. Interpretarea rezultatelor spermoculturii trebuie realizata de catre personal medical specializat si nu trebuie sa se faca autodiagnosticare. Doar medicul poate oferi o interpretare corecta si un plan de tratament adecvat.

Posibile complicatii si riscuri asociate cu Spermocultura

Spermocultura este in general o procedura sigura si neinvaziva, dar exista cateva complicatii si riscuri asociate cu aceasta. Este important sa fii constient de acestea inainte de a face testul:

 • infectii: in rare ocazii, procedura de prelevare a spermei pentru spermocultura poate duce la infectii. Acestea pot aparea daca echipamentul utilizat pentru colectarea probei nu este steril sau daca exista deja o infectie in tractul urinar al pacientului. Este crucial ca toate instrumentele sa fie curate si sterilizate corespunzator pentru a minimiza riscul de infectii.
 • rezultate inexacte: ca si in cazul altor teste medicale, exista intotdeauna riscul obtinerii unor rezultate inexacte. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv colectarea incorecta a probei, contaminarea probei sau erori in laborator. Este important ca pacientul sa urmeze instructiunile cu atentie si sa asigure o colectare corecta a probei pentru a obtine rezultate precise.
 • disconfort fizic si emotional: procesul de colectare a spermei pentru spermocultura poate fi neplacut si jenant pentru unii barbati. Aceasta situatie poate duce la stres si anxietate, mai ales daca testul trebuie repetat. Este important sa comunici cu medicul tau despre eventualele preocupari si sa ceri sprijinul si indrumarea necesara pentru a face testul cat mai confortabil posibil.
 • rezistenta la antibiotice: in cazul in care spermocultura releva o infectie, tratamentul cu antibiotice este de obicei necesar. Cu toate acestea, utilizarea frecventa a antibioticelor poate duce la rezistenta la antibiotice, ceea ce inseamna ca infectiile pot deveni mai greu de tratat in viitor. Este important ca medicul sa prescrie antibioticele adecvate si sa monitorizeze rezultatele tratamentului pentru a evita utilizarea excesiva a acestor medicamente.

Este important sa discuti cu medicul tau despre toate riscurile si complicatiile asociate cu spermocultura inainte de a decide sa faci acest test. 

Cum sa te pregatesti pentru spermocultura

Pentru a te pregati corespunzator pentru spermocultura, urmatoarele aspecte sunt importante de luat in considerare:

 • abtinerea de la activitatea sexuala: este recomandat ca barbatii sa se abtina de la orice forma de activitate sexuala, inclusiv masturbare, timp de aproximativ 2-5 zile inainte de test. Aceasta perioada de abstinenta asigura acumularea unui numar suficient de spermatozoizi in esantionul pentru analiza.
 • evitarea consumului de alcool si droguri: Alcoolul, drogurile si medicamentele pe baza de prescriptie pot afecta calitatea spermei. Pentru a obtine rezultate corecte, este recomandat sa eviti consumul acestora cu cel putin 3 zile inainte de efectuarea testului.
 • mentinerea unei diete echilibrate si sanatoase: alimentatia joaca un rol important in sanatatea spermei. Pentru a maximiza sansele de a obtine rezultate bune, este recomandata adoptarea unei diete echilibrate, care include proteine, fructe, legume si cereale integrale. De asemenea, se recomanda evitarea alimentelor procesate si a excesului de zahar.
 • informarea medicului despre medicamentele luate: este important sa informezi medicul despre orice medicament luat in mod regulat sau ocazional inainte de test. Unele medicamente pot afecta rezultatele testului, iar medicul ar putea recomanda intreruperea temporara a acestora pentru o perioada de timp.

Articolul despre spermocultura a abordat in profunzime subiectul, explicand ce este, cum se realizeaza, cand se recomanda si cum se interpreteaza rezultatele. De asemenea, a fost evidentiat procesul de pregatire si posibilele complicatii asociate cu acest test. Este important ca orice barbat care se confrunta cu probleme de fertilitate sa se informeze corect si sa nu ezite sa recurga la acest test. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

 1. „Seminal culture, sperm culture”: https://www.institutobernabeu.com/en/blog/seminal-culture-sperm-culture/
 2. Allo Health, „How a Sperm Culture Test Can Help Diagnose Male Infertility in a 100% Human-Crafted Blog”: https://www.allohealth.care/healthfeed/sex-education/sperm-culture-test
 3. Fertility and Sterility, „Optimization of sperm culture conditions for assited reproductive technologies”: https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(18)31551-6/fulltext
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor