Antibiotice: tipuri, rol, cand sunt recomandare

30. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Antibiotice

 

Antibioticele sunt agenti terapeutici, un instrument puternic in managementul bolilor bacteriene din 1940 si pana in prezent. Antibioticele sunt medicamente create pentru a lupta impotriva infectiilor bacteriene. Actiunea lor este indreptata fie in sensul distrugerii bacteriilor, fie pentru ingreunarea cresterii si multiplicarii bacteriilor. Beneficiile oferite de antibiotice s-au diminuat in ultimii ani, odata cu aparitia pe scara larga a tulpinilor rezistente la antibiotice.

Utilizarea excesiva a antibioticelor determina rezistenta sporita la aceste medicamente. Antibioticele pot trata cu succes infectiile bacteriene, previn raspandirea bolilor si contribuie la diminuarea riscului de aparitie a complicatiilor grave. Iti explicam in acest material tot ce trebuie sa stii despre antibiotice, in ce conditii sunt eficiente si cand pot fi contraindicate deoarece determina reactii adverse. 

Ce sunt antibioticele? 

Antibioticele sunt o clasa de medicamente a caror menire este aceea de a trata infectiile bacteriene. Antibioticele nu sunt eficiente daca sunt utilizate in lupta cu infectiile produse de virusuri sau alte tipuri de probleme de sanatate. Diferitele tipuri de antibiotice fie distrug bacteriile, fie le opresc dezvoltarea, ceea ce permite organismului sa se apere de acestea si sa le elimine pe cale naturala. 

Identificarea bacteriei care a produs o infectie il poate ajuta pe medic sa ofere antibioticul potrivit pentru rezultate eficiente. Antibioticele prescrise trebuie administrate in dozele, perioada si frecventa indicate pentru a trata cu adevarat infectia bacteriana. (1)

Tipuri de antibiotice

Exista mai multe tipuri de antibiotice ce pot fi asociate in 6 grupe. Fiecare clasa de antibiotice in parte are efecte puternice si actioneaza asupra unui anumit tip de infectie bacteriana. Reactiile organismului sunt diferite, iar rezultatele obtinute sunt de asemenea variate. (1)

Astazi sunt mai multe tipuri de antibiotice prezente pe piata, clasificarea antibioticelor se face de regula dupa modul in care functioneaza. Cu alte cuvinte, fiecare tip de antibiotic actioneaza tintit asupra unor bacterii sau paraziti. De aceea medicul apeleaza la proceduri specifice pentru a stabilit tipul infectiei si pentru a oferi antibioticul potrivit. 

Ce este antibiograma si care este scopul sau in astfel de cazuri? Vorbim de o analiza de laborator care ofera informatii legate de rezistenta unei bacterii la anumite categorii de antibiotice. Rezultatul acesteia ii ofera posibilitatea medicului de a trata eficient infectia prin prescrierea antibioticului corespunzator. (2), (3)

Cand sunt recomandate antibioticele? 

Antibioticele pot trata anumite infectii bacteriene precum:

Antibioticele sunt recomandate a fi administrate in infectii bacteriene:

  • care nu sunt grave, dar putin probabil sa dispară fără antibiotice - acnee;
  • care nu sunt grave, dar exista riscul raspandirii - impetigo, infectii cutanate, chlamydia - infectie cu transmitere sexuala;
  • cand exista dovezi ca aceste medicamente ar putea accelera recuperarea - infectie la rinichi;
  • cu risc crescut de complicatii grave - celulita, pneumonie. 

Alte situatii in care pot fi recomandate antibioticele:

  • administrate pentru a preveni infectiile, profilaxie in caz de contact cu o persoana cu meningita;
  • inainte de o interventie chirurgicala cu risc major de infectie - operatie ortopedica sau intestinala, cataracta, glaucom, inlocuirea unei articulatii, operatie de marire de sani, interventie pentru indepartarea vezicii biliare sau a apendicelui;
  • inainte de proceduri stomatologice sau chirurgicale pentru valve cardiace deteriorate sau artificiale - antibiotice pentru infectii ce ar putea sa patrunda si sa se dezvolte in organism; 
  • in caz de muscaturi umane sau de animale cand rana a intrat in contact cu sol sau fecale;
  • celor cu sistem imunitar slabit pe fond de leucemie, chimioterapie pentru cancer, anemie falciforma, HIV/SIDA;
  • in timpul sarcinii, imediat dupa cezariana sau in perioada alaptarii daca mama prezinta infectii bacteriene;
  • herpes genital;
  • febra reumatica. (1), (5)

 

Recomandare antibiotice

 

Indiferent de situatie si de tipul de antibiotic, acesta trebuie administrat conform indicatiilor pentru eficienta, uneori poate fi vorba de tratament indelungat, alteori doar de cateva zile. Efectele adverse trebuie urmarite, iar in situatia in care sunt sesizate trebuie informat medicul si stopat tratamentul. 

Cand sunt contraindicate antibioticele? 

Antibioticele nu pot trata infectiile virale, cauzate de virusuri precum: 

  • raceala cu rinoree puternica;
  • dureri de gat;
  • gripa;
  • bronsita;
  • infectii ale sinusurilor;
  • infectii ale urechilor. (4)

Atunci cand un antibiotic este administrat pentru a trata o infectie virala aceasta nu se va vindeca, iar efectele adverse ce pot sa apara de la antibiotic nu sunt de neglijat. 

Riscuri asociate consumului excesiv de antibiotice

Administrarea de antibiotice trebuie realizata numai in anumite conditii pentru ca acestea sa nu provoace efectele secundare sau sa contribuie la rezistenta la antibiotice, considerata o urgenta amenintare la adresa sanatatii publice. (4)

Uneori antibiotice pot determina efecte adverse precum:

  • tulburarile de tranzit intestinal;
  • diaree;
  • infectii vaginale cu drojdii;
  • alergii si reactii alergice severe; 
  • infectia cu Clostridium difficile ce duce la diaree, leziuni ale colonului soldate uneori cu deces;
  • infectii rezistente la antibiotice ce pun viata in pericol. (1), (4)

Consumul excesiv de antibiotice determina rezistenta la antibiotice care poate afecta pe oricine, la orice varsta, indiferent de locul de origine. Acest lucru face ca un numar mare de infectii precum pneumonie, gonoree, tuberculoza, salmoneloza sa devina boli greu de tratat, antibioticele administrate sa nu mai produca efecte. Pe termen mediu si lung rezistenta la antibiotice face ca perioada de spitalizare si ingrijirile acordate sa fie de lunga durata, iar mortalitatea sa fie crescuta. (6)

Rezistenta la antibiotice conduce la aparitia unor boli mult mai grave decat ar fi posibil in mod normal, la spitalizare frecventa sau de lunga durata, analize medicale si investigatii mai dese, recuperare pe o perioada indelungata, dar si tratamente mai scumpe. 

Eficienta unui tratament vine si din administrarea sa in perioada si dozele indicate pentru eliminarea bacteriilor din organism. Intreruperea mai devreme a medicatiei pentru ca te simti mai bine va face ca nevoia de tratament cu antibiotice sa revina mai repede decat te-ai fi asteptat, dar se poate evidentia si in rezistenta la antibiotice a infectiei bacteriene contractate. 

Acest articol este informativ si nu se poate substitui unui diagnostic medical de specialitate. Daca crezi ca te confrunti cu o infectie bacteriana pentru care ai nevoie de antibiotice, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!

Dr. Alina Mitrofan 

Medic specialist medicina de familie 

Anima Veteranilor. Programari: 021/9838 

anima.veteranilor@clinica-anima.ro 

www.clinica-anima.ro

Surse de informare: 

1. Overview of Antibiotics - https://www.msdmanuals.com/home/infections/antibiotics/overview-of-antibiotics

2. Antibiotics - https://www.nhsinform.scot/tests-and-treatments/medicines-and-medical-aids/types-of-medicine/antibiotics#:~:text=Antibiotics%20are%20used%20to%20treat,most%20coughs%20and%20sore%20throats.

3. Antibiotics - https://patient.info/infections/antibiotics-leaflet

4. Antibiotic Use Questions and Answers. What Everyone Should Know - https://www.cdc.gov/antibiotic-use/q-a.html

5. Antibiotics Uses - https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics/uses/

6. Antibiotic resistance - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor