Salvia - beneficii, proprietati, contraindicatii

8. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
femeie cu salvie in geanta

Salvia este o planta. Exista multe specii de salvie, cele mai frecvente sunt salvia comuna (Salvia officinalis) si salvia spaniola (Salvia lavandulaefolia). Numele de salvie vine din latinescul „salvere” si inseamna „a vindeca”. Deloc intamplator daca ne gandim ca salvia este folosita inca din Antichitate ca planta medicinala pentru a trata o gama larga de afectiuni (grecii antici o foloseau ca tratament pentru declinul cognitiv). Salvia este folosita astazi in mai multe moduri:

  • antiseptic, astringent (gestioneaza transpiratia excesiva).
  • in diverse tratamente: dismenoree, diaree, amigdalita, dureri in gat, astm, menopauza, probleme digestive, depresie.
  • se aplica direct pe piele pentru boli gingivale (gingivită de exemplu).
  • sub forma de condiment si sursa de ulei (folosit ca parfum in sapunuri si parfumuri). 

In prezent, oamenii de stiinta studiaza utilizarea extractelor de salvie pentru prevenirea sau tratarea unor afectiuni comune (colesterol ridicat, afectiuni inflamatorii, sau manifestari ale menopauzei).

In acest articol explicam care sunt compusii salviei, care sunt beneficiile si contraindicatiile acestei plante si cum interactioneaza cu alte substante active. Pe scurt, explicam modurile in care salvia poate fi consumata in siguranta.

Beneficiile salviei

salvie

Salvia se consuma proaspata, uscata sau sub forma de ulei si se considera ca are numeroase beneficii. Iata-le pe cele mai importante:

Contine multi nutrienti

O lingurită de salvie macinata (0,7 grame) contine:

  • calorii 2;
  • proteine 0,1 g;
  • carbohidrati 0,4 g;
  • grasime 0,1 g;
  • vitamina K 10% din doza zilnica recomandata;
  • fier 1,1% doza zilnica recomandata;
  • vitamina B6 1,1% doza zilnica recomandata;
  • calciu: 1,1% doza zilnica recomandata;
  • magneziu: 1,1% din doza zilnica recomandata.

Salvia mai contine doze mici de zinc, cupru, vitaminele A, C, E, acid cafeic, acid rozmarinic, acid elagic, rutina.

Contine antioxidanti

Antioxidantii sunt molecule care ajuta la fortificarea apararii organismului, neutralizand radicalii liberi, elemente potential nocive asociate bolilor cronice. De asemenea, antioxidantii imbunatatesc functiilor creierului. Salvia contine peste 160 de polifenoli, compusi chimici pe baza de plante care actioneaza ca antioxidanti. Exista un studiu care demonstreaza ca ceaiul de salvie baut de 2 ori pe zi creste semnificativ efectul antioxidantilor si de asemenea scade colesterolul total si colesterolul rau (LDL), in schimb creste colesterolul bun (HDL)

Sustine sanatatea orala

Salvia are efecte antimicrobiene care neutralizeaza microbii placii dentare. Unele studii demonstreaza ca apa de gura pe baza de salvie poate indeparta bacteriile care sunt cauzatoare de carii. Alte cercetari au evidentiat ca salvia poate trata infectii la nivelul gatului, abcese dentare, infectii gingivale, ulcere bucale, cu toate acestea este nevoie de cercetari suplimentare pentru a se trage concluzii in acest sens.

Amelioreaza simptomele menopauzei

In timpul menopauzei se inregistreaza un declin al estrogenului, ceea ce cauzeaza disconfort (bufeuri, transpiratie, uscaciune vaginala, iritabilitate). Se crede ca salvia amelioreaza aceste simptome, compusii din salvie avand proprietati asemanatoare estrogenului.

Reduce nivelul de zahăr din sange

In mod traditional, frunzele de salvie sunt folosite ca remediu impotriva diabetului zaharat. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi pentru a demonstra ca salvia este un tratament care amelioreaza aceasta afectiune.

Sustine memoria si sanatatea creierului

Salvia ar putea sa sustina functionarea creierului si memoria. In diversele studii facute, pacientii care au luat extract de salvie au avut rezultate mai bune la testele de masurare a memoriei, rezolvare de probleme, rationamente si alte abilitati cognitive. La adulti (indiferent de varsta) salvia pare sa imbunatateasca memoria si functia creierului.

Protectie impotriva unor tipuri de cancer

Cancerul este o cauza principala de deces in care celulele cresc anormal. Studiile pe animale au demonstrat ca salvia poate lupta impotriva diverselor tipuri de cancer (cancer de colon, cancer de ficat, cancer de piele). In aceste studii s-a demonstrat ca extractul de salvie suprima cresterea celulelor canceroase si stimuleaza moartea celulelor. Chiar si asa, mai sunt necesare numeroase studii si cercetari pentru a demonstra ca salvia este eficienta in lupta impotriva cancerului la om.

Alte potentiale beneficii ale salviei:

Salvia este usor de adaugat in dieta

bucatar

Aceasta planta poate fi folosita intr-o varietate de moduri:

  • garnitura in supe.
  • amestecata in umplutura prajiturilor.
  • amestecata cu unt pentru obtinerea untului de salvie.
  • adaugarea frunzelor tocate in sosul de rosii.
  • presarata peste omleta.

Exista de asemenea comercializate ceaiul de salvie si extractul de salvie.

Contraindicatiile salviei

  • Folosirea salviei in perioada sarcinii nu este sigura, pentru ca salvia contine o substanta, tuiona, care a fost identificata in unele plante de salvie. Aceasta substanta ar putea provoca avort spontan.
  • Nu se recomanda salvia nici in cazul femeilor care alapteaza, aceeasi substanta chimica (tuiona) poate reduce productia de lapte.

Efecte adverse ale salviei 

ceai de salvie

Consumul de salvie nu presupune efecte secundare, cu toate acestea exista ingrijorari cu privire la existenta tuionei, pentru ca exista cercetari care au demonstrat ca doze mari din aceasta substanta pot fi toxice pentru creier. Chiar si asa, este aproape imposibil sa consumi cantitati prea mari din aceasta substanta din alimente. Cu toate acestea, este indicat sa nu se faca abuz de ceai de salvie (sa nu depaseasca 3-6 cesti de ceai de salvie pe zi).

Exista efecte secundare in cazul salviei:

  • daca planta este consumata vreme indelungata (2 luni). Un compus poate provoca convulsii, afecteaza ficatul si sistemul nervos. Cantitatea de tuiona variaza in functie de specia de salvie, timpul de recoltare, conditiile de crestere si alti factori.
  • atunci cand este aplicata direct pe piele, salvia nu trebuie folosita mai mult de o saptamana.
  • uleiul esential de salvie este sigur cand este utilizat ca aromoterapie. 
  • salvia ar putea creste nivelul zaharului in sange la persoanele cu diabet zaharat.
    salvia poate avea aceleasi efecte precum estrogenul, asadar trebuie atentie sporita la persoanele care au afectiuni sensibile la hormoni (cancer uterin, cancer de san, cancer ovarian, endometrioza, fibrom uterin)
  • afecteaza tensiunea arteriala: creste tensiunea arteriala la persoanele hipertensive si o scade la cele hipotensive.
  • salvia poate interactiona cu alte tipuri de medicamente, de aceea se recomanda acceptul medicului inainte de o utilizare indelungata.

Suplimentele alimentare nu inlocuiesc stilul de viata sanatos si regimul alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare trebuie administrate in baza indicatiilor medicale. Administrarea suplimentelor alimentare in exces sau in lipsa unei informari corecte poate fi daunatoare sanatatii.

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre salvie au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.


Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. WebMD, „Sage- uses, side effects, and more”: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-504/sage 
  2. Rxlist, „Sage”: https://www.rxlist.com/sage/supplements.htm
  3. Healthline, „12 benefits and uses of sage”: https://www.healthline.com/nutrition/sage
  4. Drugs.com „Sage”: https://www.drugs.com/npp/sage.html
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor