Cancerul de san: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Cancerul de san este o afectiune care se dezvolta la nivelul sanilor. Poate afecta atat femeile cat si barbatii (cancer de san la barbati). Cu toate acestea, este mai frecventa la femei, mai ales la cele cu varsta de peste 50 de ani (dar nu exista o varsta de la care poti avea cancer de san).
Este important de stiut ca ratele de supravietuire a cancerului de san au crescut (femei vindecate de cancer de san), iar numarul deceselor asociate cu aceasta boala este in continua scadere, in mare parte pentru ca (5):
- afectiunea este identificata in stadii incipiente este foarte importanta depistarea la timp a cancerului de san);
- se realizeaza o abordare personalizata a tratamentului, in functie de stadiul bolii si de starea de sanatate a pacientei;
astazi exista o mai buna intelegere a afectiunii.
In acest articol explicam ce este cancerul de san, care sunt cauzele si cum se manifesta afectiunea. De asemenea, trecem in revista optiunile de tratament.
In ce regiuni ale sanului se manifesta cancerul
Sanul este un organ situat deasupra coastelor superioare si a muschilor pieptului. Fiecare san este alcatuit din glande, canale si tesut adipos. Rolul sanului este acela de a produce si elibera laptele, pentru a hrani nou-nascutii si sugarii. Cantitatea de tesut adipos al fiecarui san determina dimensiunea acestuia. Sanul este compus din:
- lobuli: sunt glandele care produc laptele matern. Cancerul care se dezvolta aici se numeste lobular (carcinom lobular invaziv).
- conducte: sunt canalele care ies din lobuli si care duc laptele la mamelon. Aici poate aparea cel mai frecvent cancerul, care se numeste ductal (carcinom ductal in situ).
- mamelonul: este acel orificiu al sanului unde canalele devin mai mari, pentru a putea elibera laptele din san. Mamelonul este inconjurat de piele mai inchisa la culoare, care se numeste areola. Exista un tip mai putin frecvent de cancer de san care incepe in mamelon (boala Paget).
- tesut conjunctiv: inconjoara canalele si lobulii. Exista un tip de cancer care incepe in acest tesut conjunctiv.
- vase de sange / vase limfatice: angiosarcomul este un tip mai putin frecvent de cancer care debuteaza la nivelul acestor vase.
Exista si tipuri de cancer care se numesc sarcoame si limfoame (4).
Tipuri de cancer de san
Asadar, sunt mai multe tipuri de cancer de san (1):
- carcinom ductal in situ: este un tip de cancer vindecabil, daca este identificat in stadiu incipient (momentul diagnosticarii cancerului de san este foarte important). Daca nu este tratat la timp, acest tip de cancer poate deveni invaziv (2).
- carcinom lobular in situ/neoplazia lobulara: este un indiciu al faptului ca pacienta este predispusa sa faca cancer de san la un moment dat. Trebuie efectuate investigatii mamare si mamografii periodice (2).
- carcinom ductal invaziv: se dezvolta in canalele de lapte si de aici ajunge in tesutul gras al sanului. Aceasta este cea mai frecventa forma de cancer, reprezinta aproximativ 80% din cazurile invazive.
- carcinom lobular invaziv: este un tip de cancer care incepe in lobuli, dar de aici se raspandeste in tesuturile inconjuratoare, sau in alte parti ale corpului. O parte dintre aceste cazuri sunt invazive.
- cancer mamar inflamator: acesta este un tip rar de cancer si este cauzat de celulele inflamatorii din vasele limfative ale pielii.
- boala Paget (a mamelonului): afecteaza areola, adica acea piele subtire din jurul mamelonului.
- cancer de san metastatic: acesta se raspandeste si in alte parti ale corpului (creier, oase, plamani).
Exista si o alta clasificare a cancerului de san:
- cancer de san neinvaziv: nu este raspandit in tesutul mamar din jurul canalelor. Cel mai adesea, un asemenea tip de cancer este identificat in timpul unei mamografii si rareori are forma unui nodul la san.
- cancer de san invaziv: este tipul de cancer care s-a raspandit in canalele din tesutul mamar. Este cel mai frecvent tip de cancer de san.
Important de retinut
Este foarte posibil ca in cazul cancerului de san afectiunea sa se raspandeasca in alte parti ale corpului (sange sau in zona axilei). De cele mai multe ori este vorba despre cancer metastatic (3).
Care sunt cauzele cancerului de san
Cancerul de san se dezvolta atunci cand celulele anormale de la nivelul sanului se multiplica. Nu se cunoaste cauza exacta a acestui proces. Ceea ce se stie insa este faptul ca exista mai multi factori de risc, cum ar fi (5):
- varsta: mai mare de 55 de ani.
- sexul: femeile sunt mai predispuse sa dezvolte cancerul de san decat barbatii.
- istoricul familial: daca exista cazuri de cancer de san in familie atunci creste riscul de a dezvolta aceasta afectiune. Unele cazuri de cancer de san se dezvolta din cauza unei gene anormale care se transmite de la parinti la copii. Astfel de gene pot fi identificate prin teste genetice. Anumite mutatii genetice pot creste riscul de cancer de san, cele mai cunoscute sunt BRCA 1 si BRCA 2 (1).
- fumatul: fumatul este legat de mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san.
- abuzul de alcool: exista indicii ca abuzul de alcool poate creste riscul pentru anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san.
- obezitatea: poate creste riscul de cancer de san, dar si de recidiva a cancerului de san.
- expunerea la radiatii: in cazul in care pacienta a avut sedinte de radioterapie la nivelul capului, gatului, pieptului, creste riscul de recidiva in ceea ce priveste cancerul de san.
- terapia de substitutie hormonala: pacientele care urmeaza o asemenea terapie prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de san.
- un diagnostic anterior de cancer de san, sau un nodul de san necanceros (benign) (3).
- inceperea menstruatiei la o varsta frageda (inainte de 12 ani).
- inceperea menopauzei (premenopauzei) la o varsta inaintata.
- sarcina la o varsta inaintata (1).
- lipsa sarcinii pe parcursul vietii poate constitui un factor de risc.
- terapia hormonala postmenopauza: este vorba de tratamente care combina estrogenul si progesteronul pentru a trata semnele menopauzei. Riscul scade atunci cand femeile nu mai iau aceste medicamente.
Asadar, exista numerosi factori de risc, tocmai de aceea trebuie facute investigatii pentru a vedea daca o persoana se afla sau nu in acest pericol (5)
Simptomele cancerului de san
Este dificil de mentionat care sunt primele simptome de cancer de san, dar sunt mai multe manifestari care pot fi luate in calcul (1):
- prezenta unui nodul, sau o portiune a sanului cu pielea ingrosata, tesut care se simte diferit fata de tesutul inconjurator.
- modificarea dimensiunii, formei sau aspectului sanului.
- modificari ale pielii sanului.
- mamelon inversat.
- peeling/descuamare.
- piele asemanatoare cojii de portocale.
- roseata.
- nu apar dureri de san semnificative.
Important de stiut
- Chiar daca o persoana prezinta mai multi factori de risc pentru cancerul de san nu inseamna ca va dezvolta in final o astfel de forma de cancer.
- Multe femei care dezvolta cancer de san nu au factori de risc cunoscuti, in afara de faptul ca sunt femei.
Screeningul cancerului de san
Exista un program national de screening al cancerului de san. Screeningul inseamna evaluarea tesutului mamar inainte de aparitia semnelor sau simptomelor care ar putea fi specifice acestei afectiuni.
Mamografia sau ecografia de san sunt cele mai utilizate investigatii. Mamografia poate identifica o modificare a tesutului mamar intr-un stadiu incipient. Trebuie spus insa ca mamografia nu detecteaza unele tipuri de cancer de san si tocmai de aceea trebuie efectuate si evaluari si teste suplimentare.
- Femeile care prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de san pot face un screening si teste genetice pentru identificarea acestei afectiuni in stadii incipiente.
- Femeile cu varsta intre 50-70 de ani trebuie sa faca investigatii mamare la fiecare 3 ani.
- Femeile cu varsta peste 70 de ani pot evalua de asemenea tesutul mamar.
Cum se trateaza cancerul de san
Daca este identificat dintr-un stadiu incipient, cancerul de san poate fi tratat, inainte de a se raspandi in alte parti ale corpului. Cancerul de san se poate trata printr-o combinatie de:
- chirurgie (operatie de cancer de san);
- chimioterapie a cancerului de san;
- radioterapie;
- tratamente hormonale.
Cancerul de san in stare avansata (sau metastatic) nu este vindecabil. In cazul acestuia, tratamentul are rolul de a ameliora simptomele.
Un diagnostic de cancer de san afecteaza viata de zi cu zi in mai multe feluri, in functie de stadiul in care se afla si de tratamentul pe care il prescrie medicul. Modul in care oamenii fac fata diagnosticului si tratamentului pentru cancer de san variaza de la persoana la persoana.
Cum se poate preveni cancerul de san
Dat fiind faptul ca nu sunt cunoscute pe deplin cauzele cancerului de san nu se stie nici daca acesta poate sau nu sa fie prevenit. Daca o persoana prezinta un risc crescut de a dezvolta afectiunea, exista tratamente care pot sa reduca acest risc. De asemenea, exista indicii ca exista o legatura intre cancerul de san si stil de viata (dieta). Astfel, sunt mai protejate femeile care (3):
- mentin o greutate corporala sanatoasa, mai ales dupa menopauza, pentru ca excesul de greutate determina producerea unei cantitati suplimentare de estrogen, iar acesta poate sa cresca riscul de cancer de san.
- fac exercitii fizice.
- nu fac abuz de alcool.
- au un stil de viata sanatos.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentul in cazul cancerului de san poate fi urmat numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Mayo Clinic, „Breast Cancer”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470
- Centers for Disease Control and Prevention, „What is Breast Cancer?”: https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/what-is-breast-cancer.htm
- NHS, „Breast cancer in women”: https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/
- American Cancer Society, „What is breast cancer?”: https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/what-is-breast-cancer.html
- Cleveland Clinic, „Breast Cancer”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3986-breast-cancer