Polipii uterini (endometriali): Cauze, manifestari si optiuni de tratament

8. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Polipii uterini sunt excrescente sau mese de tesut ce se dezvolta la nivelul mucoasei uterului (endometrul). Din acest motiv, mai sunt cunoscuti si sub numele de polipi endometriali. De obicei, sunt benigni, dar chiar si in astfel de cazuri iti pot afecta fertilitatea.[4] Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre acestia, de la cauze, factori de risc si simptome pana la posibile complicatii si metode de tratament. 

Ce sunt polipii uterini?

Polipii endometriali sunt cresteri anormale ce contin glande, stroma si vase de sange si care se dezvolta in interiorul uterului. Sunt rotunzi sau ovali si pot varia in dimensiune de la cativa milimetri (cam cat o samanta de susan) la cativa centimetri (cat o minge de golf); cel mai adesea, au in jur de 1 cm.

Se ataseaza de endometru printr-un pedicul ingust, alungit (polipi pediculati) ori printr-o baza larga, plata (pediculi sesili). Se poate intampla ca polipul sa alunece prin colul uterin in vagin; in majoritatea cazurilor insa, acesta ramane in interiorul uterului. 

Dupa cum am mentionat deja, de obicei, sunt benigni (necancerosi). Cel mai adesea, apar la femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 49 de ani, desi pot sa apara la femei mai tinere. Este posibil sa ai doar unul sau mai multi polipi endometriali.[3][5]

Cauze de aparitie

Cauzele exacte ale aparitiei polipilor endometriali nu au fost inca stabilite, dar se crede ca fluctuatia nivelului de hormoni ar avea un rol in dezvoltarea acestora. S-a observat ca acestia tind sa apara atunci cand nivelul de estrogen este mai ridicat.[5]

Factori de risc

Exista o serie de factori a caror prezenta poate creste riscul aparitiei polipilor endometriali: 

  • Varsta - dupa cum am mentionat mai sus, cel mai adesea, acestia apar la femei cu varsta cuprinsa intre 40 si 49 de ani, aflate la menopauza sau in premenopauza
  • Obezitatea - din cauza cantitatilor mai mari de estrogen eliberat de celulele adipoase ale corpului; 
  • Hipertensiunea (tensiune arteriala crescuta);
  • Inflamatia cronica a endometrului; 
  • Terapia de substitutie hormonala; 
  • Un anumit medicament folosit in tratamentul cancerului la san;
  • Istoric familial de sindrom Lynch sau sindrom Cowden.[3][2]  

Simptome

Unele dintre femeile ce au polipi endometriali sunt asimptomatice. In cazurile in care apare simptome, acestea pot include:

  • Ciclu menstrual neregulat; 
  • Spotting sau sangerari intre menstruatii;
  • Sangerari menstruale abundente;
  • Sangerari dupa menopauza

Mergi la medic daca prezinti oricare dintre aceste simptome, in special daca au aparut in urma cu mai mult de doua saptamani sau daca ai intrat deja la menopauza. Pot fi semne ce indica existenta unei alte probleme de sanatate, cum ar fi, de exemplu, cancerul uterin.[4]  

Complicatii

Desi, in general, sunt benigni, polipii endometriali pot deveni maligni. De asemenea, acestia iti pot afecta fertilitatea; fie te impiedica sa ramai insarcinata, fie cresc riscul de a suferi un avort spontan. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca pot bloca trompele uterine sau cervixul ori pot impiedica ovulul fecundat sa se ataseze corect de peretele uterului. Nu exista insa suficiente dovezi stiintifice pentru a stabili cu exactitate daca inlaturarea polipilor uterini te ajuta sa ramai insarcinata.[4]  

Diagnostic

Daca banuieste ca ai putea avea polipi endometriali, medicul tau va incepe prin a-ti pune intrebari legate de ciclul tau menstrual. Se pot efectua mai multe teste pentru a confirma prezenta acestora; in urma lor, se va putea stabili daca este vorba de polip endometrial hiperplazic sau adenomatos. 

  • Ecografie transvaginala - cu ajutorul unei sonde introduse in vagin, se obtin imagini ale uterului; de obicei, se realizeaza in prima parte a ciclului menstrual, adica la cateva zile dupa menstruatie. 
  • Histerosonografia - aceasta metoda de investigatie, cunoscuta si sub denumirea de sonohisterografie, presupune introducerea in uter, prin col, a unui tub subtire si injectarea unei cantitati mici de solutie salina pentru a destinde cavitatea uterina; acest lucru ii permite medicului sa obtina o imagine mai clara a interiorului uterului si a polipilor endometriali. 
  • Histeroscopie - un tub subtire, prevazut cu o camera si o sursa de lumina, este introdus in vagin pentru a examina cavitatea uterina. 
  • Biopsia endometriala - presupune recoltarea de tesut ce va fi ulterior analizat pentru a stabili daca exista celule canceroase.[5] 

Diagnosticarea polipilor uterini presupune si excluderea altor afectiuni asociate cu sangerarile vaginale neobisnuite: 

  • Fibroame uterine
  • Chisturi ovariene
  • Afectiuni ale endometrului (ex: endometrioza)
  • Hemofilie si alte tulburari de sangerare
  • Hipotiroidism
  • Obezitatea
  • Tulburari hormonale.[1] 

Metode de tratament

Daca este sau nu necesar un tratament anume se va stabili in functie de dimensiunea si numarul acestora, precum si de simptomele existente. Se poate recurge la mai multe metode de tratament:  

  • Monitorizarea pacientei

In cazul femeilor cu polipi endometriali mici, care nu au simptome, se recomanda, de obicei, doar supravegherea atenta. Acestia pot disparea singuri si nu este necesar un tratament. Exceptie fac, bineinteles, cazurile in care exista risc de cancer uterin. 

  • Tratament medicamentos 

Ingrijirea pacientei cu polipi endometriali poate presupune administrarea unui tratament medicamentos. Anumite medicamente hormonale, precum progestativele si antagonistii de hormoni eliberatori de gonadotropina, pot micsora polipii si pot ameliora simptomele asociate cu prezenta acestora. Aceasta este insa o solutie pe termen scurt, deoarece simptomele pot sa reapara odata cu incetarea administrarii medicamentelor.[5][4]  

  • Tratament chirurgical 

Daca exista simptome sau complicatii, se recomanda inlaturarea polipilor. Metoda folosita de obicei pentru indepartarea acestora este polipectomia histeroscopica. Are o rata de recurenta scazuta si poate fi realizata cu sau fara anestezie locala sau generala. Evolutia dupa operatia de polipi uterini este foarte buna si, fiind o procedura minim invaziva, recuperarea dupa polipectomie este, de cele mai multe ori, rapida.  

Desi este o interventie cu riscuri mici, pot totusi sa apara unele complicatii, printre care si:  

  • Hemoragia 
  • Perforatia uterina (rar)
  • Boala inflamatorie pelvina. 

De asemenea, pot exista usoare sangerari vaginale si crampe pentru o zi sau doua dupa procedura.[3]

Mai rar, se recurge la indepartarea prin chiuretaj a polipului endometrial; aceasta procedura presupune inlaturarea polipului cu ajutorul unui instrument mic numit chiureta. De multe ori insa, prin aceasta metoda, nu se reuseste indepartarea bazei polipului, iar riscul de recidiva este mare. Daca exista celule canceroase in polip, se recomanda histerectomia, adica extirparea totala sau partiala a uterului.[4] 

Polipii uterini se pot dezvolta la orice varsta, dar apar frecvent  la femeile cu varste cuprinse intre 40 si 49 de ani. Cauza exacta nu este cunoscuta, insa tind sa se dezvolte atunci cand nivelul de estrogen este mai ridicat. Sangerarile vaginale anormale sunt simptomul asociat cel mai adesea cu polipii endometriali, dar unele femei sunt asimptomatice. 

Chiar daca sunt benigni, polipii uterini iti pot afecta fertilitatea. Odata identificati, pot fi indepartati chirurgical sau, in functie de numarul si localizarea lor si de existenta sau absenta simptomelor, se poate recurge la alte metode de tratament. Pot sa reapara, asa ca discuta cu medicul tau pentru a afla ce poti face pentru a preveni acest risc.

Nu neglija importanta controalelor ginecologice regulate. Multe dintre simptomele asociate cu polipii uterini sunt similare cu cele ale altor afectiuni.[1] Mergi la medic daca ai sangerari menstruale neregulate, dupa menopauza sau intre menstruatii ori daca ai dificultati in a ramane insarcinata.

Bibliografie: 

  1. Cherney, Kristeen. “What to Know about Uterine Polyps.” Healthline, Healthline Media, 14 Mar. 2022, www.healthline.com/health/womens-health/uterine-polyps. Accessed 6 Apr. 2022.
  2. “Endometrial Polyps: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2020. Accessed 6 Apr. 2022.
  3. Nijkang, Njume Peter, et al. “Endometrial Polyps: Pathogenesis, Sequelae and Treatment.” SAGE Open Medicine, vol. 7, Jan. 2019, p. 205031211984824, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6501471/, 10.1177/2050312119848247. Accessed 6 Apr. 2022.
  4. Reese, Diana. “Uterine Polyps.” WebMD, WebMD, 28 Sept. 2018, www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/uterine-polyps. Accessed 6 Apr. 2022.
  5. “Uterine Polyps - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-polyps/symptoms-causes/syc-20378709. Accessed 6 Apr. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor