Polen de albine: beneficii, administrare si contraindicatii

12. 11. 2024 · 5 minute de citit

Polenul de albine reprezinta un amestec format din polenul creat de flori, nectar, enzime, miere, ceara si alte secretii pe care le produc albinele. In continuare, iti prezentam informatii importante despre acesta, precum ce beneficii ofera, care este modul sau de administrare si in ce situatii este contraindicat.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Polen de albine: beneficii, administrare si contraindicatii

Beneficii pe care le are polenul de albine

Compozitia pe care o are polenul de albine variaza in functie de tipul de flori din care este extras. De asemenea, acesta este diferit fata de alte produse apicole, cum sunt propolisul, mierea sau laptisorul de matca, din care poate lipsi polenul ca atare, fiind inlocuit de anumiti derivati din el. 

In general, polenul este alcatuit din polizaharide in proportie de 50%, restul procentului fiind reprezentat de diferite cantitati de lipide, proteine, vitamina C si/sau alte tipuri de vitamine, aminoacizi, fitonutrienti, carotenoide, flavonoide si zaharuri simple.

De-a lungul secolelor, in special in cultura asiatica s-au observat proprietatile benefice pe care le are polenul de albine. Acesta prezinta anumite caracteristici care, in anumite conditii, pot avea impact pozitiv la nivelul sanatatii organismului uman. Iata ce beneficii poate avea polenul de albine!

Aport nutritional ridicat

Polenul de albine are o valoare nutritionala crescuta. Printre nutrientii care intra in alcatuirea acestuia se afla diferite vitamine, anumite minerale, proteine, lipide. Cantitatea fiecarui tip de nutrient difera in functie de provenienta polenului, adica de sortimentul florii din care a fost colectat. 

Este posibil ca aportul nutritiv ridicat din polen sa fie asociat cu accelerarea metabolismului si cresterea energiei, desi nu exista studii stiintifice care sa ateste aceste lucruri.

Nivel crescut de antioxidanti

Antioxidantii se regasesc intr-o cantitate ridicata in polenul de albine. Acestia au rol benefic deoarece pot ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si pot ameliora infamatiile, conform unui articol publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 

Printre antioxidantii din polenul de albine se afla vitaminele A, C si E, flavonoidele, licopenul, resveratrolul. 

Ameliorarea simptomelor menopauzei

Potrivit studiului Bee pollen and honey for the alleviation of hot flushes and other menopausal symptoms in breast cancer patients, este posibil ca polenul de albine sa contribuie la ameliorarea simptomelor specifice menopauzei. 

Printre acestea se afla bufeurile si valurile de caldura, tulburarile de somn, de exemplu, insomnia, schimbarile de dispozitie, unghiile fragile. Conform acelui studiu, 71% dintre femeile aflate la menopauza carora li s-a administrat polen de albine au simtit ca li s-au ameliorat simptomele. De asemenea, este posibil sa reduca si nivelul de stres si oboseala.

Administrare

Polenul de albine se poate achizitiona din farmacii sau de la magazinele naturiste si plafare, astfel ca, in cele mai multe cazuri, pe produse exista instructiuni de administrare ce trebuie urmarite. Este important ca producatorii sa reprezinte surse de incredere, ca produsele sa fie bio.

Acesta se comercializeaza in stare naturala (sub forme de granule) sau ca suplimente alimentare. Este important de retinut ca intr-o dieta echilibrata nu sunt necesare suplimente si nici nu o substituie, deoarece nutrientii pot fi obtinuti pe cale naturala, din alimentatie. Pentru un plus de siguranta, se recomanda acordul medicului inainte de a recurge la administrarea polenului de albine.

Acesta se poate consuma ca atare, sub forma de granule. De exemplu, il poti adauga in diverse preparate cum sunt budincile, smoothie-urile, deserturile, se poate combina cu iaurtul. 

Contraindicatii

Anumitor persoane le este contraindicat consumul polenului de albine. Cu toate ca, pentru un numar mare de indivizi, poate avea efecte benefice, exista si exceptii. Este important sa discuti cu un medic in cazul in care nu stii cu siguranta daca esti sau nu expus efectelor adverse. 

  • Exista riscul ca persoanele ce prezinta alergie la polenul de flori sa fie alergice si la cel de albine. La fel si in cazul persoanelor diagnosticate cu astm bronsic. Cel mai indicat este sa discuti cu un medic. In functie de caz, acesta poate recomanda efectuarea unui test alergologic, pentru a constata daca este sigur sau nu pentru tine sa consumi acest aliment.
  • Alte situatii nedorite care pot aparea sunt cele de interactiuni cu anumite medicamente cum sunt cele anticoagulante. Daca urmezi orice tip de tratament, este necesar sa ceri aprobarea medicului inainte de a consuma polenul de albine. 
  • Polenul de albine este contraindicat pe durata sarcinii si a alaptarii. Nu exista suficiente studii care sa ateste ca ar fi sigur pentru femeile insarcinate, proaspetele mame si copii, astfel ca se recomanda evitarea acestuia. 

Asadar, acest produs ar putea avea anumite proprietati benefice, dar este important ca, in situatiile mentionate anterior sa se ceara parerea medicului. De asemenea, persoanele care prezinta alergii trebuie sa evite consumul polenului, intrucat acest fapt poate avea consecinte nedorite, iar din cauza lor se pot alege cu diverse complicatii. 

Surse:

  1. Articolul Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application, publicat în National Library of Health, în decembrie 2014, autori: Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kafmierczak, Lukasz Mencner, Krystyna Olczyk, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/pdf/ECAM2015-297425.pdf
  2. https://www.healthline.com/nutrition/bee-pollen
  3. https://www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects#091e9c5e8029212f-2-7
  4. Studiul Bee pollen and honey for the alleviation of hot flushes and other menopausal symptoms in breast cancer patients, publicat in National Library of Medicine, publicat in National Library of Health, in mai 2015, autori: Karsten Münstedt, Benjamin Voss, Uwe Kullmer, Ursula Schneider, Jutta Hübner, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26171198/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice