Alergia la polen: Cand apare, de ce si cum o tratezi

10. 8. 2020 · 12 minute de citit

In perioada primaverii, multe persoane se confrunta cu stranuturi si congestie nazala, dar nu dau importanta acestor simptome. Totusi, aceste reactii sunt provocate de o afectiune care se numeste alergia la polen. Este una dintre cele mai frecvente alergii. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Alergia la polen: Cand apare, de ce si cum o tratezi

 

Factori declansatori ai alergiei la polen 

Polenul este o pulbere prin care se fertilizează plantele. Firele de polen pot fi transportate de curentii de aer, insecte sau pasari pe distante foarte mari (chiar si sute de kilometri). Asa se explica de ce au reactii alergice la polen persoanele sensibile la alergii sezoniere si care locuiesc departe de locurile cu vegetatie abundenta. In zonele cu vegetatie bogata (zone rurale, zone de padure sau campie) simptomele sunt mai severe. Ameliorarile apar numai in zilele ploioase, cand stropii de ploaie curata polenul din atmosfera.

Ambrozia

In cele mai multe cazuri, persoanele alergice la polen au aceasta sensibilitate spre finalul primaverii si la inceputul toamnei. Suntem tentati sa credem ca alergia la polen se manifesta numai in cursul primaverii, dar exista o planta care atinge perioada maxima de polenizare in perioada august - septembrie si chiar octombrie. Planta se numeste ambrozie

Ambrozia este o buruiana si este cauza afectiunii cunoscuta sub numele rinita alergica sezoniera. In Romania, ambrozia se gaseste in aproape toate zonele (exceptie fac dealurile inalte si zonele montane). Planta creste spontan, de-a lungul cailor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgatoare, a lacurilor, la marginea padurilor, in gradini si parcuri neingrijite, in culturi de cereale si floarea-soarelui. Ambrozia este foarte periculoasa pentru persoanele alergice, o singura planta matura poate elibera in atmosfera miliarde de graunciori de polen si circa 30.000 de seminte. Aceste seminte isi pastreaza calitatile germinative chiar si vreme de 40 de ani.

Alti declansatori ai alergiei la polen 

Alergia la polen este o reactie exagerata a corpului la particulele de polen purtate de curentii de aer, produse de plante precum:

  • copaci (stejar, frasin, arin, cedru, ulm, alun, plop, mesteacan, fag, pin, tei). Polenul de mesteacan, de exemplu, este un alergen frecvent, care se manifesta in timpul primaverii. Un singur mesteacan poate produce pana la 5 milioane de granule de polen, care se raspandesc foarte usor pe o distanta de pana la 100 metri. Stejarul la randul sau trimite polen in aer pe tot parcursul primaverii. Polenul de stejar ramane mult timp in atmosfera, ceea ce poate agrava reactia alergica.
  • buruieni (salvie, stir, pelin): buruienile incep sa-si raspandeasca polenul din ultima saptamana a lui iulie, pana la mijloc de octombrie. Polenul lor se poate raspandi foarte usor pe suprafete de sute de kilometri si poate chiar sa reziste in timpul unei ierni blande.
  • ierburi (iarba Timotei, iarba de primavara, secara, patlagina, macris, urzica). Iarba declanseaza cele mai multe alergii la polen in cursul verii. Reactiile alergice provocate de iarba sunt cele mai severe si mai dificil de tratat.

Reactia alergica la polen

polen

Polenul poate deveni un alergen, dar el este de fapt o substanta inofensiva, dar care provoaca o reactie alergica persoanelor sensibile. Reactia alergica se declanseaza daca inhalezi, atingi, inghiti adica daca intri in contact cu alergenul. 

Reactia alergica la polen are loc pe tiparul cunoscut, organismul intra in contact cu un factor declansator (polenul), iar sistemul imunitar reactioneaza producand mai multi anticorpi, cu scopul de a combate alergenul. In cazul unei persoane alergice, sistemul imunitar reactioneaza la un alergen eliberand imunoglobulina E (lgE), arma cu care organismul incearca sa neutralizeze alergenul. In acelasi timp, celulele elibereaza si o substanta chimica numita histamina. Prea multa histamina poate provoca un raspuns nedorit, alergic (iritarea nasului, gatului, plamanului). Alergiile reprezinta unul dintre motivele pentru care trebuie sa ai o imunitate puternica.

In cazul acestui alergen, planta produce polen, adica multe fragmente alergizante. Pentru a declansa o reactie alergica, in cazul ambroziei de pilda, este nevoie de o concentratie de sub 30 de graunciori de polen/m3. Persoanele hipersensibile au nevoie doar de 1-2 graunciori de polen /m3. De asemenea, pentru a se instala o reactie alergica este nevoie ca persoana alergica sa fie expusa la polen pe parcursul mai multor ani (cel putin 3-4). 

Reactiile alergice la polen pot fi usoare, severe sau pot chiar pune viata in pericol (soc anafilactic).

Cauzele alergiei la polen

Nu sunt pe deplin intelese cauzele care determina organismul sa reactioneze alergic la polen. 

Se stie insa ca alergia la polen are o componenta ereditara. Daca o ruda apropiata (unul dintre parinti de exemplu) sufera de aceasta afectiune, exista un risc mai mare ca si copiii sa o mosteneasca. De asemenea, ai un risc crescut de a suferi de alergie la ambrozie daca esti deja alergic la: acarienii de praf, mucegai sau firele de par din blana animalelor de companie.

O alta teorie cu privire la cauzele alergiei la polen este aceea ca persoana respectivă a avut contact prelungit cu factorul alergen intr-o perioada in care sistemul imunitar era slabit sau insuficient dezvoltat. De asemenea, o persoană alergică la praf sau la mucegaiuri are un risc mai crescut de a dezvolta si alergie la polen, de aceea are nevoie de suplimente alimentare care sa intareasca sistemul imunitar.

Simptomele alergiei la polen

Alergia la polen are simptome similare cu alte tipuri de alergie:

  • rinita alergica: stranut, congestie nazala, mancarime nazala, rinoree (nasul curge cu secretii apoase);
  • conjunctivita alergica: inflamarea si inrosirea ochilor;

Alte simptome obisnuite in cazul alergiei la polen sunt:

  •  mancarimi la nivelul urechilor, cerului gurii;
  • pierderea mirosului;
  • dureri de cap;
  • oboseala cronica; 
  • somnolenta;
  • criza de tuse similara cu cea din astm;
  • disconfort in gat;
  • presiune la nivelul sinusurilor:
  • pielea de sub ochi este umflata si are o nuanta albastruie;
  • simtul olfactiv scade;
  • se reduce simtul gustului;
  • insomnie.

Alergie la polen sau raceala?

Pentru ca racelile si alergiile au multe simptome asemanatoare, este destul de greu de facut diferenta dintre cele doua afectiuni. Ca sa intelegi ce boala ai, fii atent mai ales la simptomele pe care cele doua nu le au in comun.

Raceala, cel mai probabil, iti cauzeaza: stari de oboseala, disconfort general, durere in gat, febra.

Alergia, pe de alta parte, iti provoaca: mancarimi in zona ochilor, respiratie suieratoare, eruptii cutanate (eczema sau urticarie).

De retinut!

Alergia la polen poate dura saptamani sau chiar luni, spre deosebire de raceala care, de obicei, trece dupa 1-2 saptamani.

Complicatiile alergiei la polen

Persoanele cu alergii la polen sunt expuse riscului de a dezvolta complicatii care variaza de la usoare, pana la potential periculoase pentru viata (de pilda socul anafilactic).

Socul anafilactic (anafilaxia) este cea mai severa forma de reactie alergica la polen, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic. Socul anafilactic poate duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.

Socul anafilactic in urma alergiei la polen se manifesta prin urmatoarele simptome: 

  • scaderea tensiunii arteriale;
  • lesin; 
  • scaderea usoara a respiratiei;
  • eruptii cutanate;
  • aritmie;
  • greata sau varsaturi

Pot aparea si alte complicatii ale alergiei la polen: 

  • calitatea vietii pacientului se reduce: pacientul alergic la polen este mai putin activ.
  • deficienta de somn: simptomele alergiei la polen pot sa-l tina treaz pe pacient. Lipsa somnului duce la instalarea oboselii si a unei stari de rau generalizat.
  • agravarea astmului: alergia la polen poate irita caile respiratorii superioare, ducand la tuse si respiratie suieratoare la pacientii care au fost diagnosticati deja cu astm.
  • sinuzita: congestia prelungita a sinusurilor din cauza alergiei la polen poate creste riscul de a dezvolta sinuzita (infectie sau inflamatie a membranei care captuseste sinusurile).

Diagnosticarea alergiei la polen 

Pentru un tratament corect, ai nevoie de un consult la medicul specialist alergolog. Vizita la medic este obligatorie indiferent de severitatea alergiei la polen, pentru ca doar medicul specialist poate determina tratamentul adecvat, in functie de: alte boli cronice, varsta sau sexul pacientului.

Medicul alergolog are la dispoziție urmatoarele metode de diagnosticare:

Anamneza pacientului

Alergia la polen poate fi diagnosticata numai be baza simptomelor pe care le are pacientul. Acesta va fi intrebat cand au aparut simptomele, care sunt acestea si ce factori le-au agravat sau le-au ameliorat. Totodata, medicul te va intreba despre orice simptome ale rinitei alergice sau ale astmului cu care te confrunti.

Teste cutanate

Daca medicul vrea sa aiba confirmarea ca diagnosticul este o alergie la polen, poate solicita un test cutanat. Acest lucru presupune plasarea pe piele a unei picaturi ce contine polen, pacientul fiind intepat usor in acea zona. Daca persoana este alergica la polen, va avea o reactie cutanata: edem (umflarea mainii, mancarime, roseata).

Teste de sange 

O alta metoda de confirmare a alergiei la polen o reprezinta testele de sange. Se ia o mostra de sange de la pacient, cu scopul de a identifica anticorpii asociati cu polenul. 

Tratamentul alergiei la polen

Daca evitarea polenului nu este o masura suficienta pentru a preveni simptomele alergiei la polen, poti lua in calcul unul dintre urmatoarele tratamente:

  • medicamentele eliberate fara prescriptie medicala;
  • steroizii cu administrare nazala;
  • antagonistii receptorilor pentru leucotriene (o clasa noua de medicamente pentru tratamentul astmului);
  • imunoterapie.

Tratamentul medicamentos in cazul alergiei la polen tinteste simptomele: 

  • antihistaminice;
  • cortizon;
  • picaturi nazale; 
  • spray-ului nazal. Aceste spray-uri functioneaza cel mai bine daca incepi sa le folosesti cu cateva saptamani inainte sa debuteze sezonul alergiei la polen.

In cazurile mai severe, medicul alergolog poate recomanda picaturile sau injectiile cu extracte alergenice standardizate.

Trebuie sa stii ca noile antihistaminice nu provoaca la fel de tare stari de somnolenta, pe cat provocau cele din generatia anterioara. Poti lua aceste medicamente fara prescriptie medicala, insa chiar si asa, este bine sa intrebi medicul sau farmacistul inainte de administrare.

Imunoterapia

Imunoterapia are rolul unui vaccin antialergic in cazurile mai grave de alergie la polen. Tratamentul implica injectarea subcutanata a unor cantitati din ce in ce mai mari de polen, pentru a reduce simptomele pe care le are persoana.

Este o solutie pe termen lung pentru a tine alergia la polen sub control. Vaccinul antialergic reduce reactia la un anumit alergen, calmeaza simptomele, iar efectele pot dura ani sau chiar decenii.

Imunoterapia poate avea si forma de pastile, cu administrare sublinguala. Acest tip de tratament presupune sa asezi o pilula care contine alergenul sub limba, iar apoi o inghiti. Aceste pastile ofera aceleasi beneficii ca vaccinul antialergic.

Tratament naturist pentru alergia la polen

O femeie insarcinata sau care alapteaza nu poate folos nici unul dintre remediile medicamentoase, cu exceptia cazului in care le prescrie medicul, in cunostinta de cauza. Exista cateva remedii naturale care pot ameliora simptomele alergiei la polen:

Urzica

Este o planta bogata in minerale si este unul dintre cele mai bune remedii din plante pentru rinoree si mancarimi ale ochilor. Extractele de urzica ajuta la prevenirea simptomelor rinitei alergice (stranut, congestie nazala, mancarimi de nas, lacrimatul ochilor). Poti lua capsule cu extract de urzica la recomandarea medicului fitoterapeut.

Vitamina C

Stimuleaza sistemul imunitar si este si un antihistaminic usor. Cercetarile au demonstrat ca nivelurile histaminelor au scazut semnificativ atunci cand nivelul vitaminei C din sange a crescut.

Quercetina din fructe

Este un antioxidant natural, pe care il gasim in mere, struguri rosii si grepfrut, in legume (ceapa) sau ceai. Quercetina impiedica celulele imunitare sa elibereze histamine, substantele chimice care provoaca simptomele alergiilor.

Bromelaina 

Bromelaina este o enzima care se gaseste in ananas. Este un antiinflamator puternic, care calmeaza edemul. Bromelaina pare sa subtieze secretiile nazale, potrivit studiilor. 

Atentie!

Daca esti alergic la ananas, este posibil sa fii alergic si la bromelaina!

Eucalipt

Esenta de eucalipt subtiaza mucusul si calmeaza tusea persistenta. Eucaliptul se gaseste sub mai multe forme: dropsuri pentru tuse, siropuri pentru tuse, ceai, inhalari cu aburi, alifii sau unguente.

Cum previi alergia la polen

Exista cateva masuri prin care poti reduce riscul de expunere la polen si implicit efectele alergiei la polen:

  • Verifica nivelul polenului de ambrozie atunci cand iesi din casa in perioada august-septembrie. Poți face acest lucru din aplicațiile meteo unde polenul de ambrozie este denumit ragweed pollen. Masurarea nivelului de polen se face si in Romania.
  • Evita sa iesi in aer liber in zilele cu vant puternic.
  • Limiteaza timpul petrecut afara intre orele 10.00 - 15.00. Concentratia de polen scade dimineata foarte devreme si tarziu in cursul dupa-amiezii.
  • Evita locurile cu vegetatie bogata.
  • Daca locuiesti la marginea orasului sau in apropierea unui camp sau teren viran, pe care creste de regula ambrozia, nu tine ferestrele foarte mult timp deschise.
  • Poarta masca de protectie.
  • Schimba-ti hainele si spala-te pe maini dupa ce ai fost afara. Polenul se poate depune pe piele sau pe haine.
  • Scutura bine hainele inainte de a intra in casa si evitati pe cat posibil sa ajungi imbracat in dormitor.
  • Poarta ochelari de soare si palarie pentru a te feri mai bine de polen;
  • Foloseste un dezumidificator sau purificator de aer.
  • Spala lenjeria de pat la temperaturi inalte, o data pe saptamana.
  • Spala parul si fa dus seara, inainte de culcare.
  • Daca esti nevoit sa calatoresti, alege un loc cu spatele la directia de mers si nu in apropierea ferestrei.
  • Aspira casa in mod regulat cu un aspirator care are filtru HEPA.
  • Noteaza ori de cate ori observi o agravare a simptomelor alergice.
  • Persoanele alergice sunt, de cele mai multe ori, sensibile si la anumite alimente. Unele alimente care contin proteine similare cu cele din polenul de ambrozie pot sa iti agraveze simptomele. Alimentele care pot declansa alergia sunt: bananele, pepenele galben, mierea de albine, semintele de floarea-soarelui, ceaiul de musetel, dovlecelul, castravetele. Unele persoane alergice se confrunta doar cu simptome usoare (secretii nazale, stranut) atunci cand mananca aceste alimente. Poti reduce efectele sindromului alergiei daca gatesti fructele sau le indepartezi coaja.

Din fericire, alergia la polen poate fi ameliorata. Daca urmezi tratamentul prescris de medicul alergolog, daca eviti sa stai prea mult in aer liber si daca acorzi atentie dietei si igienei, simptomele asociate alergiei la polen vor fi mult diminuate. 

Atenție! 

Acest articol este informativ si nu inlocuieste un consult medical specializat.

Surse relevante de informatii:

HealthLine, Pollen Allergies: https://www.healthline.com/health/allergies/pollen

Pollen Allergy: https://www.aafa.org/pollen-allergy/

Pollen Allergy. Overview: https://acaai.org/allergies/types-allergies/pollen-allergy

WebMD, Pollen Allergy. Overview: https://www.webmd.com/allergies/pollen_allergies_overview

Medical News Today, Pollen allergy: Causes, symptoms, and treatment:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322256

What is the cause, and symptoms of pollen allergies: 

https://medium.com/@hellowynd/what-is-the-cause-and-symptoms-of-pollen-allergies-aebeaa79a4d7

What are pollen allergies and how can you manage them?

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor