Pierderile de memorie: ce este normal si cand reprezinta un semnal de alarma?

31. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Femeie cu pierderi de memorie

 

Amintirile sunt cruciale pentru ceea ce suntem ca ființe umane, iar acest lucru inseamna ca pierderile de memorie reprezinta un motiv serios de ingrijorare, indiferent de varsta sau de sanatate. De ce unele persoane isi pierd memoria in vreme ce altele nu experimenteaza acest lucru chiar la varste inaintate este o intrebare care explica preocuparile cu privite la scaderea abilitatilor de gandire. In principal, poate fi vorba despre bagajul genetic, dieta, un stil de viata sanatos, activitate fizica regulata, somn suficient. La fel cum muschii devin mai puternici in urma exercitiului fizic, la fel antrenarea gandirii ajuta la mentinerea abilitatilor mentale, inclusiv a memoriei (1).  

In acest articol explicam ce este memoria, care sunt cauzele pierderilor de memorie, care este diferenta intre pierderile normale de memorie legate de varsta si cele rezultate in urma unor afectiuni. De asemenea, oferim cateva sfaturi utile pentru pastrarea intr-o buna forma a memoriei.

Ce este memoria?

 

Barbat cu pierderi de memorie

 

Este normal ca, pe masura ce imbatranim, sa ne facem griji cu privire la pierderile de memorie (este stiut faptul ca pierderile de memorie sunt normale pe parcursul vietii). Pentru a intelege de ce este normal sa uitam trebuie sa intelegem cum functioneaza memoria, asadar ce este memoria, unde sunt stocate amintirile si cum sunt ele recuperate dupa un timp. 

Memoria reprezinta de fapt capacitatea noastra de a ne reaminti informatii. Literatura de specialitate face diferenta intre memoria pe termen scurt (informatii de care ai nevoie cateva secunde sau minute, daca acestea ar fi pastrate in minte mai mult timp ar aglomera inutil creierul) si memoria pe termen lung (aceasta este durabila si poate evolua in baza informatiilor adunate pe parcurs). Amintirile nu sunt stocate intr-o singura regiune din creier, componentele senzoriale ale acestora (vedere, gust, miros) sunt distribuite in diverse zone ale creierulului. In ceea ce priveste stocarea informatiei, aceasta implica mai multe structuri cerebrale precum: cortexul prefrontal, neocortexul, ganglionii bazali, amigdala cerebrala, hipocampusul.

Cauzele pierderii memoriei

 

Cauzele pierderii memoriei

 

Pierderea de memorie se poate instala dupa o lovitura puternica la cap, dar astfel de cazuri sunt rare. Asemenea traumatisme pot afecta creierul si pot provoca pierderi de memorie si confuzie pe termen scurt si pe termen lung. In timp, memoria se poate imbunatati. Mult mai intalnite sunt cazurile de uitare ocazionala sau pierderea memoriei pe termen scurt (pierderi temporare de memorie). Exista numeroase cauze ale pierderii memoriei, iata-le pe cele mai importante (4):

  • Tratamente medicamentoase: unele medicamente pot provoca pierderi de memorie. Poate fi vorba despre antidepresive, antihistaminice, relaxante musculare, tranchilizante, somnifere, medicamente impotriva anxietatii, medicamente impotriva durerilor survenite in urma interventiilor chirurgicale (pierderi de memorie dupa anestezie). 
  • Consum de alcool: consumul excesiv de alcool este cunoscut demult drept o cauza importanta a pierderii memoriei.
  • Fumat: fumatul afecteaza memoria prin reducerea cantitatii de oxigen care ajunge la creier. 
  • Consum de droguri: afecteaza substantele chimice din creier, ceea ce poate avea un efect asupra memoriei de lunga durata.
  • Privare de somn: cantitatea si calitatea somnului sunt importante pentru memorie. Somnul prea putin sau trezirea frecventa in timpul noptii pot induce starea de oboseala, iar acest lucru interfereaza cu capacitatea persoanei de a consolida informatiile.
  • Depresie/stres (cauzat de o trauma emotionala): anxietatea si depresia afecteaza capacitatea de concentrare, iar acest lucru afecteaza memoria.
  • Deficienta nutritionala: buna functionare a creierului este data si de o alimentatie adecvata (inclusiv proteine si grasimi de inalta calitate). De asemenea, deficienta in vitamina B1 si B12 poate afecta memoria.
  • Accident vascular cerebral: se instaleaza atunci cand alimentarea cu sange a creierului este afectata din cauza blocarii unui vas de sange. Accidentele vasculare cerebrale cauzeaza pierderi de memorie pe termen scurt. 
  • Amnezie globala tranzitorie: nu este cunoscuta cauza acestei scurte pierderi de memorie. Se poate imbunatati de la sine. In unele cazuri se pot observa mici accidente vasculare cerebrale in zona hipocampusului (zona creierului care este asociata cu formarea memoriei). 
  • Dementa: acesta este numele care se da de obicei pentru pierderea progresiva a memoriei si pentru alte aspecte ale gandirii care interfereaza cu activitatea de fiecare zi. Exista numeroase cauze ale dementei: boala vaselor de sange, abuz de droguri, consum de alcool sau droguri, boala Alzheimer, alte cauze de deteriorare a creierului. 
  • Apnee: apneea de somn daca nu este tratata poate provoca deficiente de memorie (3).
  • Glanda tiroida subactiva sau hiperactiva.
  • Infectii: HIV, tuberculoza, sifilis.

Diagnosticarea pierderilor de memorie

Daca observi ca uiti mai des decat de obicei sau daca problemele de memorie iti afecteaza activitatea de zi cu zi, mergi la un consult medical pentru a determina cauza si eventual pentru a primi un tratament adecvat. Pentru a stabili diagnosticul, medicul va face anamneza pacientului, va efectua apoi un examen fizic (inclusiv un examen neurologic) si va pune intrebari pentru a testa capacitatea mentala. In functie de rezultatele obtinute, medicul poate solicita teste de urina si de sange sau teste imagistice ale creierului: tomografia axiala computerizata sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) (4)

Important de retinut

Medicatia in cazul pierderilor de memorie trebuie prescrisa de medicul specialist. Acesta este cel care stabileste doza si perioada de administrare, in functie de simptomele, afectiunea si starea pacientului. Automedicatia nu este recomandata in cazul pierderilor de memorie. Daca apar efecte adverse in cursul tratamentului, se recomanda intreruperea lui si consultarea medicului. 

Imbatranire sau dementa?

 

Femeie in scaun cu rotile

 

Pierderile de memorie sunt normale, oamenii nu pot tine minte tot ceea ce invata pe parcursul vietii. In plus, pierderile de memorie legate de varsta nu provoaca o perturbare semnificativa in viata de fiecare zi. Un declin modest al unor abilitati de gandire este ceva normal. Exista insa o diferenta intre afectarea normala a memoriei si pierderile de memorie asociate cu boala Alzheimer si alte tulburari. In multe cazuri, problemele de memorie sunt rezultatul unor afectiuni tratabile (3).  

Tulburari cognitive usoare

Sunt persoane care sufera de tulburari cognitive usoare, ceea ce inseamna ca pot avea pierderi de memorie sau alte probleme de gandire. Aceste persoane sunt insa capabile sa aiba grija de ele si sa isi continue activitatile zilnice. Tulburarile cognitive usoare pot fi un semn precoce al bolii Alzheimer, dar nu toate persoanele care au astfel de tulburari dezvolta Alzheimer.

Semnele tulburarilor cognitive usoare sunt:

  • pierderea lucrurilor de multe ori;
  • uitarea unor evenimente sau intalniri importante;
  • incapacitatea de a gasi cuvantul potrivit.

In asemenea cazuri, se recomanda consult medical la fiecare 6-12 luni, pentru a urmari eventualele schimbari survenite. Medicul poate recomanda schimbarea anumitor activitati, obiceiuri si comportamente, pentru mentinerea memoriei si a abilitatilor de gandire.

Dementa

Termenul de dementa este folosit in general pentru a descrie un set de simptome precum: tulburari de memorie, judecata afectata, limbaj modificat, afectarea altor abilitati de gandire. Dementa se instaleaza si apoi se dezvolta treptat si in stadiile avansate afecteaza capacitatea unei persoane de a munci si interactiona cu cei din jur. Pierderile de memorie la varstnici, in astfel de cazuri, reprezinta un semnal de alarma. Poate fi vorba despre (6):

  • adresarea unor intrebari in mod repetat;
  • uitarea unor cuvinte obisnuite;
  • amestecarea cuvintelor;
  • mai mult timp necesar pentru a finaliza o activitate;
  • plasarea obiectelor in locuri neobisnuite;
  • incapacitatea de orientare;
  • modificari ale starii de spirit sau comportament: pacientul nu este interesat de familie sau de obligatiile sociale. Persoanele care traiesc cu Alzheimer pot experimenta stari de spirit si modificari de personalitate, pot deveni confuzi, suspiciosi, deprimati, tematori, anxiosi, mai ales cand ies din zona lor de confort (2).

Pentru a stabili diagnosticul, medicul va intrebari pentru a descoperi cauza problemelor de memorie. Ar putea fi nevoie ca pacientul sa aiba alaturi o persoana apropiata pentru a descrie mai bine problemele existente. Medicul poate solicita evaluarea unui specialist in memorie, pentru o evaluare aprofundata (5).

Bolile care provoaca leziuni progresive ale creierului si care pot duce la dementa sunt (3):

  • boala Alzheimer (este cea mai frecventa cauza a dementei);
  • dementa vasculara;
  • dementa frontotemporala;
  • encefalopatie;
  • o combinatie a mai multor afectiuni de acest tip.

Tratamentul pierderilor de memorie

Tratamentul pentru pierderile de memorie depinde de cauza. Pierderile de memorie din caza medicamentelor se rezolva prin schimbarea acestora. Suplimentele nutritive sunt utile pentru a rezolva pierderile de memorie cauzate de o deficienta nutritionala. Tratarea depresiei sau anxietatii poate fi de ajutor cand aceste afectiuni reprezinta cauza memoriei afectate. In cazul unui accident vascular cerebral, terapia ii poate ajuta pe pacienti sa realizeze anumite sarcini. Exista de asemenea tratamente specifice conditiilor legate de pierderile de memorie (medicamente legate de boala Alzheimer, medicamente care ajuta la scaderea tensiunii arteriale) (4).

Important de retinut

Suplimentele alimentare pentru memorie nu inlocuiesc stilul de viata sanatos si regimul alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare trebuie administrate in baza indicatiilor medicale. Administrarea suplimentelor alimentare in exces sau in lipsa unei informari corecte poate fi daunatoare sanatatii.

Sfaturi pentru a mentine memoria intr-o stare buna

 

Sfaturi pentru a mentine memoria intr-o stare buna

 

Exista o serie de sfaturi care pot ajuta in primul rand la mentinerea memoriei intr-o stare buna, dar si pentru a face fata modificarilor de memorie survenite in timp (6)

  • Invata o noua abilitate!
  • Nu te lasa afectat de rutina!
  • Planifica activitati diverse!
  • Foloseste calendare, agende, note!
  • Pune obiectele de care ai nevoie cel mai des (ochelari, chei, telefon, portofel) in acelasi loc!
  • Ramai implicat in activitati care ajuta atat mintea cat si corpul!
  • Petrece timp cu prietenii si familia!
  • Dormi suficient, 7-8 ore in fiecare noapte!
  • Fa miscare!
  • Adopta o dieta sanatoasa!
  • Previne sau monitorizeaza hipertensiunea arteriala!
  • Nu face abuz de alcool!
  • Solicita ajutor medical in cazul in care te simti deprimat mai mult timp!

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru pierderile de memorie pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile memoriei afectate difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate!

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Harvard Health Publishing, „Memory”: https://www.health.harvard.edu/topics/memory
  2. Alzheimer's Association, „10 early signs and symptoms of Alzheimer’s”: https://www.alz.org/alzheimers-dementia/10_signs#:~:text=Memory%20loss%20that%20disrupts%20daily,an%20appointment%20with%20your%20doctor.
  3. Mayo Clinic, „Memory loss: when to seek help”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/memory-loss/art-20046326
  4. WebMD, „Memory Loss”: https://www.webmd.com/brain/memory-loss
  5. NHS, „Memory loss (amnesia)”: https://www.nhs.uk/conditions/memory-loss-amnesia/
  6. National Institute on Aging, „Memory, forgetfulness, and aging: what’s normal and what’s not”: https://www.nia.nih.gov/health/memory-forgetfulness-and-aging-whats-normal-and-whats-not

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor