Piatra Gua Sha: utilizare, avantaje, dezavantaje

25. 8. 2023 · 5 minute de citit

Piatra Gua Sha este un instrument de masaj in medicina traditionala chineza, utilizata inca din antichitate. Despre tehnica de zgariere a fetei cu ajutorul pietrei speciale se crede ca elimina toxinele si restabileste echilibrul energetic al corpului. Piatra Gua Sha este o terapie alternativa de masaj si vindecare, care poate aduce si unele dezavantaje pentru sanatate. 

Tot ce trebuie sa stii despre piatra Gua Sha iti explicam in acest material, de la utilizari si avantaje, pana la posibilele probleme ce ar putea sa apara ca urmare a folosirii sale.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Piatra Gua Sha: utilizare, avantaje, dezavantaje

Ce este piatra Gua Sha?

Piatra Gua Sha isi are originea in China Antica, fiind considerata una dintre metodele cele mai vechi de masaj specifice medicinei traditionale chineze.

Piatra Gua Sha este confectionata din cuart roz sau jad, tehnica vizeaza zgarierea pielii din diferite regiuni ale corpului pana la aparitia unor puncte rosii. Scopul este de a stimula circulatia sangelui si de a promova vindecarea. Raschetarea pielii are legatura cu eliminarea toxinelor si restabilirea echilibrului energetic al corpului. Astazi, piatra Gua Sha a castigat popularitate in special in domeniul ingrijirii pielii. (1)

Piatra Gua Sha: utilizare 

Tehnica Gua Sha presupune folosirea unui instrument cu margini netede, piatra speciala, pentru a razui usor pielea. Miscarea repetata, cu o anumita presiune, se face de regula, intr-o singura directie, ceea ce determina aparitia unor mici pete rosii cutanate. Prezenta petesilor arata ca sub piele se produce sangerarea. In medicina traditionala chineza, multe dintre bolile organismului au legatura cu stagnarea sau blocarea fortei vitale, a "qi" sau "chi"-ului. Stimularea petesiilor in unele zone ale corpului imbunatateste fluxul sanatos de energie si de sange. 

Piatra Gua Sha este corect intrebuintata de cei care practica acupunctura, chiropracticieni, terapeutii de masaj si terapeutii fizici. (1)

Diferente si asemanari intre tehnica Gua Sha si tehnica Graston

Unii terapeuti combina tehnica de razuire musculara cu intinderea si relaxarea muschilor. Tehnica Graston popularizata de David Graston in 1990 este o versiune a Gua Sha, realizata de un kinetoterapeut care vizeaza acelasi obiectiv ca Gua Sha, dar diferenta introdusa de Graston se refera la modalitatea anatomica si fiziologica de abordare. (2)

Masajul cu piatra Gua Sha are in vedere reducerea potentialului inflamatiei sistemice, imbunatatirea circulatiei si cresterea fluxului energetic, adica se concentreaza pe piele si capilare. Tehnica Graston vizeaza muschii, tendoanele si fascia si incurajeaza productia de colagen, stimuland receptorii senzoriali si inhiband durerea. (1)

Avantajele folosirii pietrei Gua Sha

Avantajele folosirii pietrei Gua Sha

Gestionarea durerii

Cu piatra Gua Sha si cu tehnica de razuire a pielii in unele zone considerate blocate sau problematice se poate reduce durerea si rigiditatea musculara.

In cadrul cercetarilor realizate pe adultii cu dureri cronice in regiunea gatului, utilizarea pietrei Gua Sha a condus la ameliorarea simptomelor neplacute de la prima utilizare. Chiar si cu rezultatele imbucuratoare mai este cale lunga pana la introducerea pietrei Gua Sha in tratamentul si gestionarea eficienta a durerii cronice. 

Stimularea circulatiei sangelui

Piatra Gua Sha are capacitatea de a imbunatati circulatia sangelui atunci cand este utilizata pentru masajul terapeutic. Acest lucru poate reduce inflamatia, promovand vindecarea.

Studiile au aratat ca Gua Sha poate creste fluxul de sange la nivelul pielii si tesuturilor subcutanate, ceea ce poate avea beneficii semnificative pentru sanatatea generala.

Imbunatateste aspectul pielii

Piatra Gua Sha poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii prin stimularea productiei de colagen. Se reduc liniile fine si ridurile pentru un aspect mai tanar si mai luminos al pielii. Masajul facial cu piatra Gua Sha ajuta la eliminarea toxinelor.

Sprijina sanatatea mintala

In traditia chineza, se crede ca folosirea pietrei Gua Sha poate oferi o mai buna stare de spirit si reducere stresul. Masajul in sine poate fi o practica relaxanta si confortabila, care poate contribui la pastrarea sanatatii mintale si la reducerea anxietatii. 

Ajutor in tranzitia spre menopauza

Bufeurile, schimbarile bruste de stare, deficientele de somn, nervozitatea, durerile de cap si alte manifestati specifice perimenopauzei, perioadei de tranzitie la menopauza pot fi ameliorate si cu ajutorul pietrei Gua Sha si a masajului specific.

Un studiu publicat in China a aratat ca aceasta varianta de tratament, alaturi de cele conventionale a dus la reducerea semnificativa a problemelor comparativ cu metodele clasice de ingrijire. (1), (2), (3)

Inainte de a incepe un ritual de masaj cu piatra Gua Sha, este recomandat sa consulti un specialist sau sa te informezi despre tehnicile corecte de utilizare pentru a evita eventualele riscuri sau efecte secundare.

Dezavantajele intrebuintarii pietrei Gua Sha

Masajul cu piatra Gua Sha este considerat sigur, cu conditia sa nu fie aplicata o presiune prea mare. Durerea poate aparea daca tehnica este dura, iar ca efect in cascada poate fi vorba de aparitia vanatailor sau a decolorarii pielii, precum si a agravarii leziunilor.

Piatra Gua Sha nu ar trebui sa fie intrebuintata de pielea inflamata, cu rani deschise, acolo unde sunt prezente arsuri solare, eruptii cutanate. Masajul cu piatra Gua Sha nu este recomandat persoanelor cu psoriazis, celor cu dermatita atopica, rozacee sau celor cu alunite. (1)

Razuirea pielii cu piatra Gua Sha poate favoriza aparitia sangerarilor locale si a echimozelor, de aceea persoanele care au prescrise anticoagulante sau care sunt diagnosticate cu tulburari de coagulare nu trebuie sa opteze pentru aceasta varianta. (3)

Un alt dezavantaj al pietrei Gua Sha este reprezentat de faptul ca duce la spargerea vaselor de sange, a capilarelor, de la suprafata pielii. Acest lucru poate sa afecteze persoanele cu:

  • afectiuni medicale ale pielii sau venelor;
  • sangerare facila;
  • tromboza venoasa profunda;
  • infectii, tumori sau probleme cu vindecarea leziunilor;
  • implant - stimulator cardiac sau defibrilator intern. (4)

Piatra Gua Sha este un instrument cu o istorie bogata, utilizat in moduri variate, de la practici de wellness, pana la terapii alternative. Beneficiile sale pentru sanatate si frumusete sunt notabile, dar exista si unele dezavantaje sau riscuri de care utilizatorii ar trebui sa fie constienti. Tehnica de masaj este realizata corect de catre personalul de specialitate. 

Surse de informare:

1. What Is Gua Sha? A Guide to This Traditional Chinese Medicine Wellness Practice - https://www.everydayhealth.com/wellness/what-is-gua-sha/guide/

2. Why Gua Sha Might Be Good For You - https://health.clevelandclinic.org/why-gua-sha-might-be-good-for-you/

3. Understanding Gua Sha: Benefits and Side Effects - https://www.healthline.com/health/gua-sha

4. Gua sha: What you need to know - https://www.medicalnewstoday.com/articles/320397

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor