Masaj terapeutic: efecte, beneficii, recomandari

11. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Masaj terapeutic

 

Masajul terapeutic nu este doar o metoda de a te rasfata, ci si un instrument puternic de imbunatatire a sanatatii. Vei afla, in acest articol, ce inseamna masajul terapeutic, care sunt efectele sale, ce beneficii aduce sanatatii si cand este recomandat. De asemenea, vei fi pus in tema cu privire la contraindicatiile masajului terapeutic. 

Ce este masajul terapeutic?

Masajul terapeutic este o tehnica manuala sau mecanica, aplicata asupra organismului pentru a ameliora durerea, a reduce stresul, a imbunatati circulatia sanguina si limfatica, a stimula sistemul imunitar si a imbunatati aspectul pielii. Acesta implica utilizarea diferitelor tehnici si miscari, precum presiune, frecare, ciupire framantare, pentru a actiona asupra tesuturilor moi ale corpului, inclusiv asupra muschilor, tesutului conjunctiv, tendoanelor, ligamentelor si articulatiilor [1].

Exista mai multe tipuri de masaj terapeutic, fiecare cu tehnici si beneficii specifice. Masajul suedez este unul dintre cele mai comune tipuri de masaj terapeutic si implica utilizarea miscarilor de frictiune, presiune si alungire pentru a relaxa muschii si a imbunatati circulatia sanguina. Masajul cu pietre calde foloseste pietre incalzite pentru a relaxa muschii si a calma tensiunile. Masajul profund se concentreaza pe straturile profunde ale tesutului muscular si ajuta la ameliorarea durerilor cronice si a tensiunii. Masajul shiatsu, provenit din Japonia, utilizeaza presiunea degetelor si a palmelor pentru a stimula punctele de presiune ale corpului [2].

Masajul terapeutic are un rol important in recuperarea si prevenirea anumitor afectiuni. Acesta poate ajuta la reducerea durerilor musculare si a tensiunii, ameliorarea stresului si anxietatii, imbunatatirea flexibilitatii si mobilitatii articulatiilor, precum si stimularea sistemului imunitar. De asemenea, masajul terapeutic poate avea efecte benefice asupra sanatatii pielii, contribuind la hidratarea si oxigenarea acesteia [1].

Efectele si beneficiile masajului terapeutic

Efectele masajului terapeutic sunt multiple si aduc numeroase beneficii pentru sanatatea oricui:

1. Relaxare si reducerea stresului: Unul dintre cele mai importante efecte ale masajului terapeutic este abilitatea de a induce o stare de relaxare profunda, reducand astfel nivelul de stres. Masajul terapeutic stimuleaza productia de endorfine, care sunt cunoscute ca hormonii fericirii, creand astfel o stare de bine [3]. 

2. Ameliorarea durerii: Masajul terapeutic este eficient in ameliorarea durerii cronice sau acute, inclusiv a durerilor musculare, de spate, de cap, cele determinate de artrita sau de alte afectiuni. Tehnica de masaj aplicata corect poate ajuta la eliberarea tensiunii acumulate in muschi, imbunatatind astfel circulatia sangelui si reducand inflamatia [4]. 

3. Imbunatatirea circulatiei sanguine: Masajul terapeutic poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si a fluxului limfatic, ceea ce poate avea numeroase beneficii pentru sanatate. Acest lucru poate duce la imbunatatirea functiei sistemului imunitar, accelerarea procesului de recuperare dupa o accidentare sau o boala si eliminarea toxinelor din organism [2].

4. Imbunatatirea flexibilitatii si mobilitatii: Prin stimularea tesuturilor moi, masajul terapeutic poate ajuta la imbunatatirea flexibilitatii si mobilitatii corpului. Acest lucru este deosebit de util pentru persoanele care sufera de rigiditate sau tensiune musculara, deoarece poate contribui la imbunatatirea gamei de miscare [5]. 

 

Efectele și beneficiile masajului terapeutic

 

Recomandari pentru masaj terapeutic

Atunci cand ai in plan programarea unor sesiuni de masaj terapeutic trebuie sa iei in considerare cateva aspecte importante:

1. Alegerea terapeutului: Pentru a beneficia de un masaj terapeutic de calitate, este crucial sa alegi un terapeut calificat si cu experienta in domeniu. Un terapeut bine pregatit poate evalua nevoile tale individuale si poate adapta tratamentul in consecinta. 

2. Frecventa sedintelor de masaj: Inainte de a incepe un program de masaj terapeutic, este important sa discuti cu terapeutul ales despre frecventa ideala a sedintelor. Aceasta poate varia in functie de afectiunea ta de sanatate si de obiectivele pe care le ai. De exemplu, pentru o problema cronica, poate fi recomandata o sedinta saptamanala sau bi-saptamanala, in timp ce pentru relaxare si mentinerea starii de bine, o sedinta lunara poate fi suficienta. Este important sa respecti recomandarile terapeutului cu privire la frecventa sedintelor, pentru a obtine rezultate optime [3].

3. Comunicarea cu terapeutul: Comunicarea eficienta cu terapeutul in timpul sedintelor de masaj este esentiala pentru a asigura un tratament corespunzator. Daca simti disconfort sau durere in timpul masajului, este important sa informezi imediat terapeutul. Aceasta poate adapta presiunea si tehnica utilizata pentru a-ti asigura confortul si siguranta. De asemenea, daca ai anumite zone ale corpului care necesita atentie suplimentara, precum dureri de spate sau tensiune in zona gatului, nu ezita sa le mentionezi terapeutului, astfel incat acesta sa poata concentra tratamentul in acele zone.

4. Pregatirea pentru masaj: Pentru a maximiza beneficiile masajului terapeutic, este util sa te pregatesti in mod adecvat inainte si dupa sedinta de masaj. Asigura-te ca esti bine hidratat inainte de masaj si continua sa consumi apa dupa sedinta pentru a elimina toxinele din corp. De asemenea, alege haine confortabile pentru a te putea relaxa complet in timpul masajului. Evita mancarurile grele inainte de sedinta, deoarece acestea pot afecta confortul si eficacitatea masajului.

Contraindicatiile masajului terapeutic

Contraindicatiile masajului terapeutic reprezinta o serie de afectiuni sau probleme de sanatate pentru care masajul nu este recomandat sau poate fi contraproductiv. Este esential ca terapeutul si pacientul sa fie constienti de aceste contraindicatii pentru a evita eventualele complicatii sau vatamari.

1. Contraindicatii generale: Exista anumite afectiuni pentru care masajul terapeutic nu este recomandat. Printre acestea se numara infectiile acute, febra, bolile de piele (precum eczemele severe sau infectiile cutanate), tumorile sau ranile deschise. De asemenea, pacientii cu fracturi recente sau care se confrunta cu oboseala extrema nu ar trebui sa primeasca masaj terapeutic. Este extrem de important ca pacientii sa comunice terapeutului despre orice afectiune medicala inainte de a incepe tratamentul, astfel incat acesta sa poata ajusta tehnicile de masaj si sa evite orice complicatii [2].

2. Contraindicatii specifice pentru anumite tipuri de masaj: Diferite tehnici de masaj pot avea contraindicatii specifice. De exemplu, masajul profund al tesuturilor nu este recomandat pentru persoanele cu probleme de coagulare a sangelui sau pentru cele care iau medicamente care subtiaza sangele. De asemenea, pacientii cu afectiuni ale sistemului circulator precum tromboza venoasa profunda, ar trebui sa evite aceasta tehnica de masaj [1]. 

3. Riscul de vatamare sau agravare a unei afectiuni existente: Daca masajul terapeutic este efectuat incorect sau cu prea multa presiune, acesta poate provoca vatamari sau poate agrava o afectiune existenta. De aceea, este esential ca terapeutul sa fie bine instruit si sa aiba cunostinte ample despre anatomia umana. Un masaj terapeutic adecvat include evaluarea atenta a starii de sanatate a pacientului si adaptarea tehnicilor de masaj in functie de nevoile individuale. Terapeutul ar trebui sa fie constient de posibilele riscuri si sa aplice presiunea si manipularile corecte pentru fiecare pacient in parte [4].

4. Importanta consultarii unui specialist inainte de a incepe un tratament de masaj: Pentru persoanele care doresc sa inceapa un tratament de masaj terapeutic, este recomandat sa discute mai intai cu un medic sau cu un alt specialist in sanatate. Acest lucru este cu atat mai important daca au o afectiune medicala existenta, sunt insarcinate sau au suferit recent o interventie chirurgicala. Un specialist poate evalua starea de sanatate a pacientului si poate oferi recomandari specifice cu privire la masajul terapeutic. 

Masajul terapeutic nu numai ca alina durerile, ci si imbunatateste circulatia sangvina si limfatica, flexibilitatea si starea generala de bine. Beneficiile sunt numeroase, insa este esential sa te informezi bine inainte de a incepe o astfel de terapie, deoarece exista si contraindicatii. 

Bibliografie:

1. Cronkleton, Emily. “What Type of Massage Should You Get?” Healthline, 2018, www.healthline.com/health/types-of-massage, accesat la 11.07.2023;

2. https://www.facebook.com/verywell. “How Therapeutic Massage Can Help Ease Anxiety.” Verywell Mind, 2019, www.verywellmind.com/massage-therapy-for-panic-disorder-2584306, accesat la 11.07.2023;

3. “Therapeutic Massage - Type of Massage We Offer - Massage - Treatments - Physio.co.uk.” Www.physio.co.uk, www.physio.co.uk/treatments/massage/type-of-massage-we-offer/therapeutic-massage.php, accesat la 11.07.2023;

4. “Therapeutic Massage for Pain Relief.” Harvard Health, 1 July 2016, www.health.harvard.edu/alternative-and-integrative-health/therapeutic-massage-for-pain-relief, accesat la 11.07.2023;

5. “Why You Should Try Medical or Therapeutic Massage.” Health Essentials from Cleveland Clinic, 21 Oct. 2020, health.clevelandclinic.org/therapeutic-massage-can-great-addition-treatment/, accesat la 11.07.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor