Acupunctura: ce este, cum functioneaza, cand e recomandata?

15. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Acupunctura

 

Acupunctura a fost folosita initial in medicina chineza, apoi a fost preluata si de popoarele din alte tari si este utilizata si in prezent ca metoda adjuvanta in tratarea unor afectiuni. Aceasta contribuie la restabilirea sanatatii si a echilibrului intern al organismului uman.

Ce este acupunctura?

Aceasta este o parte a terapiei traditionale chineze, veche de aproximativ 5000 de ani, care se bazeaza pe principiul ca unele puncte din corpul uman au energii, cunoscute sub numele de meridiane, care pot fi activate prin introducerea acului la un nivel superficial. 

Terapia respectiva foloseste acupunctura, masajul si alte tehnici manuale pentru a promova circulatia fluxurilor energetice in organism. Acupunctura se utilizeaza pentru a ajuta la diminuarea durerilor si altor simptome, precum si pentru a restabili echilibrul organismului. In mod traditional, acest lucru se face prin stimularea punctelor active ale corpului cu ace sau alte instrumente special concepute.

In practica moderna, terapia acupuncturii implica introducerea unei serii de ace mici in anumite puncte ale corpului. Exista mai mult de 400 de puncte active in organism care sunt folosite in acupunctura. Punctele respective sunt conectate intre ele printr-o retea complexa de meridiane, care furnizeaza energie esentiala tuturor organelor si tesuturilor din corp. 

Cum functioneaza aceasta?

Principiul de functionare al acupuncturii se bazeaza pe ideea ca fluxul energiei prin organism trebuie sa ramana constant. Atunci cand fluxul energiei este blocat, acest lucru poate cauza o varietate de simptome fizice si/sau emotionale. 

Cei care practica acupunctura utilizeaza punctele speciale pentru a elibera si reechilibra fluxul energetic, iar astfel ii permit corpului sa revina la starea sa naturala de sanatate. Punctele respective se gasesc pe tot corpul si au proprietati unice care ajuta la restabilirea echilibrului energiei si la ameliorarea unor simptome. 

Acupunctura poate fi utilizata si pentru a imbunatati somnul, a reduce anxietatea si stresul asociate cu unele afectiuni medicale. Ea poate creste, de asemenea, imunitatea si poate promova vindecarea rapida dupa interventia chirurgicala. Aceasta poate fi folosita pentru a reduce durerea, inflamatia si disconfortul fizic. [1]

In general, acupunctura poate sa aduca rezultate pozitive fara efecte secundare neplacute. Cu toate acestea, persoanele care sunt alergice la metal sau care prezinta diabet zaharat trebuie sa fie monitorizate in mod special cand sunt tratate prin acupunctura. Acupunctura este recomandata atunci cand medicamentele conventionale nu sunt suficiente pentru ameliorarea simptomelor unei boli.

Cand este recomandata?

 

Cand este recomandata

 

Acupunctura este folosita de milenii ca adjuvant in tratarea diferitelor afectiuni. Unele dintre aceste afectiuni sunt cronice si au un impact semnificativ asupra calitatii vietii persoanelor afectate. Aceasta este recomandata in cazuri precum:

  • atunci cand exista dureri cronice sau afectiuni cu manifestari fizice intense, cum ar fi artrita sau hernia de disc - ocazional, pacientii se pot simti mai bine dupa doar o sedinta sau doua, in timp ce altii vor avea nevoie de mai multe sedinte pentru a obtine rezultatele scontate;

  • in situatii in care sunt prezente simptome asociate cu depresia, anxietatea sau stresul cronic;

  • pentru a ajuta gestionarea nivelului hormonilor din organism si reducerea simptomelor asociate cu menopauza sau tulburarile hormonale;

  • atunci cand exista dureri de cap si migrene - acupunctura poate fi folosita pentru a reduce frecventa si severitatea episoadelor migrenoase, precum si intensitatea durerilor de cap;

  • in cazuri de afectiuni digestive, respiratorii si cardiovasculare - acupunctura poate fi de ajutor in ameliorarea indigestiei, constipatiei, tusei, astmului, hipertensiunii arteriale, insuficientei cardiace.

Acupunctura poate fi benefica atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, si poate oferi rezultate durabile, permitand pacientilor sa se bucure de o viata mai sanatoasa si mai activa.

Care sunt riscurile asociate cu acupunctura?

Riscurile asociate cu acupunctura sunt minime, dar exista cazuri in care pot sa apara probleme. De exemplu, daca acul este introdus incorect sau daca se folosesc ace de calitate indoielnica, exista riscul aparitiei unei infectii. [1] De asemenea, pacientii pot prezenta alergii la unele tipuri de ac, cum ar fi cele din plumb sau nichel. 

Din fericire, toate acestea pot fi evitate prin folosirea corecta a acelor si a materialelor adecvate si prin respectarea regulilor si normelor pentru terapiile cu acupunctura. Este important ca terapeutul sa evalueze in prealabil starea generala de sanatate a pacientului si sa determine tratamentul cel mai potrivit pentru el inainte de a realiza orice proceduri medicale.

In concluzie, acupunctura functioneaza prin inserarea acelor mici in punctele-cheie ale corpului uman pentru a activa energia si a actiona in vederea reducerii unor simptome si afectiuni. 

Desi exista riscuri asociate cu acupunctura, acestea sunt destul de mici. Cu toate acestea, daca pacientul are vreun simptom sau o problema de sanatate preexistenta, se recomanda sa discute cu medicul curant inainte de a apela la tratamentul adjuvant cu acupunctura. 

Sursa de referinta:

1. Brazier, Yvette. Acupuncture: How It Works, Uses, Benefits, and Risks. Www.medicalnewstoday.com, 21 Dec. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/156488. Accessed 12 Mar. 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor