PET-CT: cand e necesar si ce trebuie sa stii

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
PET-CT

 

Afla in curand tot ce trebuie sa stii despre PET-CT, o investigatie medicala de ultima generatie, extrem de utila in diagnosticarea si monitorizarea anumitor boli. Vei descoperi in detaliu ce este PET-CT si cum functioneaza, in ce situatii este necesara, cum sa te pregatesti pentru aceasta investigatie si cum se desfasoara examinarea. Informatiile din acest articol te vor ajuta sa intelegi mai bine importanta si beneficiile acestei investigatii medicale.

Ce este PET-CT si cum functioneaza?

PET-CT este o tehnologie de diagnostic medicala care combina doua tipuri de imagistica, PET (tomografie cu emisie de pozitroni) si CT (tomografie computerizata), pentru a obtine imagini detaliate ale corpului uman si a identifica anumite afectiuni. PET-CT functioneaza pe baza unui radiofarmaceutic, care este o substanta radioactiva, de obicei un compus marcat cu fluor-18. Acesta este injectat in organism, iar apoi aparatele detecteaza emisiile de pozitroni si raze X pentru a crea o imagine tridimensionala a zonei investigate.

Aceasta tehnologie ofera imagini de inalta rezolutie si informatii precise despre functionarea tesuturilor, ceea ce permite medicilor sa detecteze afectiuni precum cancere, boli metabolice sau infectii intr-un stadiu incipient si sa monitorizeze eficacitatea tratamentelor. 

Desi utilizeaza radiatii ionizante, PET-CT este considerat un examen sigur, cu beneficii care depasesc riscurile asociate. Potrivit Societatii Europene de Radiologie si Imagistica Medicala, doza de radiatii pentru un examen PET-CT este de aproximativ 10 mSv, comparativ cu o doza medie de 3 mSv pe an din surse naturale si 1,5 mSv pentru o mamografie. Totusi, examinarea nu este recomandata pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, iar in unele cazuri, poate fi necesara administrarea de iod sau alte substante de contrast pentru a imbunatati calitatea imaginilor. (1)

Indicatiile medicale pentru PET-CT: in ce situatii este necesar?

PET-CT-ul este utilizat frecvent in diagnosticarea cancerului. Potrivit studiilor, aceasta investigatie poate ajuta la identificarea tumorilor maligne si la determinarea extinderii acestora in organism, facand posibila stabilirea celei mai eficiente metode de tratament si monitorizarea progresului terapeutic. De asemenea, PET-CT-ul poate fi folosit pentru a evalua raspunsul la tratament, permitand medicilor sa monitorizeze eficacitatea tratamentelor oncologice, precum chimioterapia sau radioterapia. Compararea imaginilor obtinute inainte si dupa tratament poate indica daca tumora s-a redus in dimensiuni sau daca activitatea metabolica a scazut, indicand un raspuns pozitiv la tratament.

De asemenea, PET-CT-ul poate fi utilizat pentru a detecta recidivele tumorale dupa tratamentul initial, prin evidentierea zonelor cu activitate metabolica crescuta. Astfel, medicii pot stabili cel mai potrivit plan de tratament in cazul in care boala revine. In plus, PET-CT-ul poate fi folosit si in diagnosticarea unor afectiuni ale creierului, precum boala Alzheimer, epilepsia sau tumorile cerebrale. Aceasta investigatie poate oferi informatii valoroase si in cazul unor afectiuni cardiace, precum boala coronariana ischemica sau deficientele de perfuzie miocardica.

Potrivit statisticilor, PET-CT-ul este utilizat in mod frecvent in diagnosticarea si monitorizarea cancerului. Conform unui articol publicat in revista Cancer Medicine, PET-CT-ul a devenit o metoda standard de diagnostic pentru unii pacienti cu cancer, datorita capacitatii sale de a identifica tumori si de a evalua eficacitatea tratamentului. De asemenea, PET-CT-ul poate fi utilizat si in diagnosticarea altor afectiuni, precum bolile neurologice sau cardiace. (2)

 

Radiografie CT

 

Cum sa te pregatesti pentru o investigatie PET-CT?

1. Respectarea restrictiilor alimentare: Pacientul trebuie sa urmeze o dieta saraca in carbohidrati si sa evite alimentele bogate in zahar cu 24 de ore inainte de investigatie. Este important sa consume doar apa in dimineata examinarii si sa nu manance nimic cu 4-6 ore inainte de procedura. Aceste restrictii alimentare ajuta la reducerea nivelului de glucoza din sange, ceea ce imbunatateste calitatea imaginilor PET-CT. (3)

2. Medicamente si istoricul medical: Pacientul trebuie sa informeze medicul despre toate medicamentele pe care le ia, inclusiv cele fara prescriptie medicala, suplimente alimentare si plante medicinale. De asemenea, este important sa mentioneze orice alergii sau afectiuni medicale preexistente. Unele medicamente pot interfera cu imaginea PET-CT, asa ca medicul poate decide sa le intrerupa temporar cu cateva zile inainte de examinare.

3. Hidratarea: Este important ca pacientul sa se hidrateze bine inainte de investigatie, band cel putin 1-2 litri de apa in ziua anterioara examinarii. Acest lucru ajuta la eliminarea rapida a substantei radioactive dupa finalizarea PET-CT-ului, ceea ce reduce expunerea la radiatii.

4. Vestimentatia adecvata: Pacientul trebuie sa poarte haine confortabile si fara accesorii metalice, cum ar fi fermoare sau capse, deoarece acestea pot interfera cu imaginea CT. De asemenea, este necesar sa se renunte la bijuterii si ceasuri in timpul investigatiei.

Desfasurarea examinarii: cum se realizeaza PET-CT-ul?

Desfasurarea examinarii PET-CT implica mai multe etape importante. Inainte de examinare, pacientul trebuie sa urmeze instructiunile de pregatire, cum ar fi sa nu consume alimente sau bauturi cu zahar si sa evite efortul fizic. La inceputul examinarii, pacientului i se injecteaza o substanta radioactiva, numita radioizotop, care va fi captata de celulele organismului.

Dupa injectarea radioizotopului, pacientul asteapta aproximativ 60 de minute pentru ca substanta sa se distribuie in organism. In acest timp, pacientul trebuie sa stea relaxat si sa evite miscarile bruste sau vorbitul pentru a preveni redistribuirea substantei in alte parti ale corpului.

Pacientul este pozitionat pe o masa care se misca in interiorul unui aparat de scanare, care combina tehnologia PET (Tomografie prin Emisie de Pozitroni) cu CT (Tomografie Computerizata). Aparatul detecteaza emisiile de radiatii provenite de la radioizotop si creeaza imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului.

La finalul examinarii, imagini PET-CT sunt interpretate de catre un medic specialist in medicina nucleara, care va identifica eventualele anomalii sau modificari in organism. Rezultatele sunt apoi comunicate medicului curant al pacientului, care va stabili planul de tratament sau investigatii suplimentare, daca este cazul.

Potrivit unui studiu efectuat de Societatea Europeana de Radiologie, PET-CT-ul este considerat o metoda de diagnosticare precisa si eficienta in identificarea cancerului la nivelul plamanilor si al altor organe. De asemenea, conform Asociatiei Europene de Medicina Nucleara, PET-CT-ul este util si in diagnosticarea bolilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. (4,5)

In concluzie, PET-CT-ul este o investigatie importanta in diagnosticarea unor afectiuni, iar pregatirea pacientului si desfasurarea examinarii sunt etape cruciale pentru obtinerea unor rezultate precise si utile in stabilirea planului de tratament.

Surse:

1. https://connect.myesr.org/course_tag/pet-ct/
2. https://www.iaea.org/publications/14926/pet-ct-for-the-management-of-cancer-patients-a-review-of-the-existing-evidence
3. https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/imagery-fact-sheet#q1
4. https://www.eanm.org/publications/technologists-guide/advances-in-pet-ct-imaging/
5. https://www.eanm.org/publications/technologists-guide/principles-practice-petct-part-1/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor