Mamografie: cand e necesara, recomandari, beneficii, riscuri

30. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 11 minute de citit
Mamografie

 

In cadrul acestui articol, vei descoperi tot ceea ce trebuie sa stii despre mamografie, de la momentul potrivit pentru a o face, la recomandarile specialistilor, beneficiile pe care le aduce si riscurile pe care le implica. iti oferim, astfel, o resursa completa, care sa raspunda tuturor intrebarilor pe care le ai despre aceasta procedura. 

Ce este mamografia si cand este necesara?

Mamografia este o procedura radiologica care utilizeaza doze scazute de radiatii X pentru a vizualiza structura sanului. Scopul acestei proceduri este de a detecta precoce eventualele modificari sau anomalii, cum ar fi tumorile sau chisturile, inainte ca acestea sa devina sesizabile prin palpare. Mamografia le este recomandata femeilor cu varsta de peste 40 de ani, ca parte a unui control medical periodic. De asemenea, poate fi necesara in cazul in care exista simptome precum modificarea formei sanului, prezenta unei umflaturi, retractia pielii sau secretii mamelonare anormale [1].

Detectia precoce a cancerului de san este extrem de importanta, deoarece acesta poate fi tratat mai eficient in stadiile incipiente. Mamografia poate surprinde cancerul de san in etapele initiale, cand este mai usor de tratat si sansele de supravietuire sunt mai mari. Potrivit statisticilor, mamografia reduce mortalitatea prin cancer de san cu aproximativ 40% la femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani [2].

In multe tari, mamografia face parte din programele nationale de screening pentru cancerul de san, care vizeaza depistarea acestuia inainte de aparitia simptomelor. De exemplu, in Statele Unite se recomanda ca femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani sa faca o mamografie la fiecare doi ani. Programul National de Screening pentru Cancerul de San din Marea Britanie recomanda femeilor cu varsta de 50 pana la 70 de ani sa faca o mamografie la fiecare trei ani [3].

Cum sa te pregatesti pentru o mamografie?

Pentru a te pregati corespunzator pentru o mamografie, exista cateva aspecte importante de luat in considerare:

1. Evitarea utilizarii produselor cosmetice: inainte de a merge la mamografie, este recomandat sa eviti aplicarea deodorantului, lotiunilor, pudrelor sau a oricarei alte forme de produs cosmetic in zona sanului sau a axilei. Aceste produse pot contine particule metalice care pot aparea pe imaginea mamografica si pot crea confuzii. Este important sa pastrezi zona curata si fara nicio substanta care ar putea afecta rezultatele examinarii [4].

2. Programarea corecta a mamografiei: Ideal este sa programezi mamografia cu aproximativ o saptamana dupa menstruatie, atunci cand sanii sunt mai putin sensibili si mai putin densi. In aceasta perioada a ciclului menstrual, tesutul mamar poate fi mai usor de examinat, ceea ce poate contribui la o experienta mai confortabila pentru pacienta. De asemenea, este important sa ii spui medicului despre orice probleme sau schimbari la nivelul sanilor, de pilda durere mamelonara, inainte de a face mamografia [5].

3. Imbracamintea adecvata: Pentru a facilita procedura, este recomandat sa porti haine confortabile, de preferinta bluza si pantaloni sau fusta, deoarece va trebui sa te dezbraci de la talie in sus pentru a permite accesul la sani. Este important sa te simti cat mai relaxata si confortabil in timpul examinarii.

4. Discutia cu medicul: Inainte de a face o mamografie, este esential sa discuti cu medicul sau asistentul medical despre orice schimbari sau probleme legate de sanii tai. Informeaza personalul medical despre orice simptome, sensibilitati sau anomalii pe care le-ai observat. De asemenea, este important sa spui daca exista o sansa sa fii insarcinata sau daca alaptezi, deoarece acestea pot influenta modul in care se realizeaza examinarea.

5. Administrarea unui antiinflamator usor inainte de examinare: Desi mamografia nu ar trebui sa fie asociata decat cu un eventual disconfort usor, unele paciente cu o structura aparte a sanilor pot experimenta durere in timpul examinarii. Pentru prevenirea acesteia, unii specialisti recomanda administrarea unui antiinflamator usor, de tipul paracetamol sau ibuprofen, cu aproximativ o ora inainte de efectuarea investigatiei [2].

Procedura: la ce sa te astepti?

Mamografia este un proces simplu, dar important in depistarea precoce a cancerului de san. Inainte de a efectua examenul, este recomandat sa ajungi la clinica la timp si sa te pregatesti adecvat. In acest sens, ti se va recomanda sa indepartezi bijuteriile din jurul pieptului si sa te imbraci intr-un halat de spital.

In timpul mamografiei, sanul este plasat intre doua placi radiografice, care vor fi comprimate usor pentru a obtine imagini clare si detaliate ale tesutului mamar. In functie de echipamentul folosit, pot fi realizate imagini de pe lateral sau din diferite unghiuri, pentru a obtine o perspectiva completa. Durata unei mamografii poate varia intre 15 si 30 de minute, in functie de complexitatea cazului si de necesitatea realizarii unor imagini suplimentare [7].

Desi unele femei pot simti un disconfort sau o presiune usoara in timpul procedurii, durerea nu ar trebui sa fie severa. Personalul medical calificat va face tot posibilul pentru a asigura confortul pacientei si va fi mereu disponibil pentru a raspunde la intrebari sau nelamuriri legate de procedura. Este important ca femeile sa comunice orice disconfort sau durere resimtita in timpul examinarii, pentru ca aceasta sa fie realizata in conditii optime.

Dupa finalizarea mamografiei, rezultatele vor fi evaluate de catre radiolog si vor fi disponibile intr-un timp rezonabil, de obicei 1 - 3 zile. Daca sunt necesare investigatii suplimentare, precum o ecografie sau o biopsie, medicul va discuta cu pacienta urmatorii pasi ce trebuie urmati [4].

 

Procedura mamografie

 

Beneficiile mamografiei

Există o serie de beneficii ale mamografiei, care o recomandă ca test de screening:

1. Detectarea timpurie a cancerului de san: Unul dintre cele mai importante beneficii ale mamografiei este capacitatea acesteia de a detecta cancerul de san in stadii incipiente, cand este mai usor tratabil. Mamografia poate identifica modificari la nivelul sanului care nu pot fi simtite prin autoexaminare [2]. 

2. Reducerea mortalitatii: Multiple studii au aratat ca mamografia regulata poate reduce semnificativ rata de mortalitate prin cancer de san prin descoperirea timpurie a bolii [4]. 

3. Diagnosticare precisa: Mamografia este o metoda foarte precisa de diagnosticare a cancerului de san, putand identifica noduli sau calcificari care pot fi semne ale unor probleme de sanatate. Mamografia are o rata de detectare a cancerului de san de aproximativ 85% la femeile cu varsta peste 50 de ani [5].

4. Prevenirea interventiilor chirurgicale majore: Datorita detectarii timpurii a cancerului, mamografia poate permite tratamente mai putin invazive, cum ar fi lumpectomia (indepartarea doar a tumorii din san), in locul mastectomiei (indepartarea completa a sanului). 

Riscurile asociate cu mamografia

Riscurile asociate cu mamografia sunt importante de luat in considerare atunci cand se decide sa se faca acest test. Iata cateva aspecte esentiale:

1. Expunerea la radiatii: Mamografia implica expunerea la radiatii, desi nivelul acestora este relativ scazut. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA, doza de radiatii la care este expusa o femeie in timpul mamografiei este echivalenta cu aproximativ doua-trei luni de expunere la radiatii naturale. Cu toate acestea, repetarea frecventa a mamografiei poate creste riscul de cancer. Este esential ca femeile sa se informeze corect si sa evalueze beneficiile si riscurile acestui test inainte de a decide daca sa il faca sau nu [7].

2. Rezultate false: Exista posibilitatea de a obtine rezultate fals pozitive sau fals negative in urma unei mamografii. Rezultatele false pozitive apar atunci cand testul indica prezenta cancerului, desi acesta nu exista in realitate. Aceasta poate provoca stres, anxietate si necesitatea unor teste suplimentare invazive. Pe de alta parte, rezultatele false negative pot duce la ignorarea unui cancer existent, ceea ce poate avea consecinte grave. Este important sa se ia in considerare aceste aspecte si sa se discute cu medicul despre interpretarea corecta a rezultatelor [4].

3. Descoperirea unor tumori care nu ar fi necesitat tratament: Mamografia poate detecta anumite tipuri de cancer care nu ar fi crescut, sau s-ar fi dezvoltat intr-un ritm atat de lent, incat nu ar fi cauzat probleme in timpul vietii unei persoane. Aceasta poate duce la supratratament, adica la efectuarea unor tratamente care nu erau necesare, cu toate efectele secundare asociate acestora. Este important sa se evalueze riscurile si beneficiile potentiale ale tratamentului in astfel de cazuri [2].

4. Disconfort si durere: Pentru unele femei, mamografia poate fi o experienta neplacuta, provocand disconfort sau durere. Acest lucru poate descuraja unele femei sa mai faca acest test in viitor. Cu toate acestea, este important sa se tina cont de faptul ca durata procedurii este scurta si ca avantajele pot depasi neplacerile temporare.

Cum sa interpretezi rezultatele unei mamografii

Primul aspect important in interpretarea rezultatelor unei mamografii este familiarizarea cu terminologia medicala utilizata in rapoartele de imagistica. Pacientii pot intampina termeni precum "benign" (non-canceros), "malign" (canceros), "calcificari" (depuneri de calciu in san), si "densitate" (cantitatea de tesut glandular in san). Este necesara o explicatie clara si simpla a acestor termeni pentru a ajuta pacientii sa inteleaga rezultatele in contextul lor specific.

Interpretarea rezultatelor mamografiei poate varia in functie de gradul de severitate sau de tipul leziunilor detectate. Este important sa se explice pacientilor ce inseamna rezultatul "negativ" (absenta anomaliei) sau "pozitiv" (prezenta unei anomalii), precum si posibilitatea existentei unor rezultate fals pozitive sau fals negative. De asemenea, este esentiala informarea pacientilor cu privire la nevoia de investigatii suplimentare, cum ar fi biopsiile, in cazul in care rezultatele ridica suspiciuni.

Pentru a facilita interpretarea rezultatelor mamografiei, se utilizeaza sistemul BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System). Acest sistem clasifica rezultatele in sase categorii, de la 0 la 6, oferind informatii despre gradul de suspiciune asupra leziunilor detectate. Explicarea detaliata a fiecarei categorii, impreuna cu exemple si imagini relevante, poate ajuta pacientii sa inteleaga mai bine rezultatele mamografiei lor [8].

Dupa ce rezultatele mamografiei au fost interpretate, este crucial ca medicul sa discute cu pacienta despre pasii urmatori pe care ar trebui sa ii urmeze, in functie de rezultate. Aceasta poate include recomandarea de a efectua o alta mamografie intr-un anumit interval de timp, de a programa o biopsie pentru a obtine o evaluare mai precisa a leziunilor suspecte sau de a consulta un specialist in domeniu. Informatiile clare si concise, insotite de explicatii detaliate despre motivele acestor recomandari, pot ajuta pacientele sa ia decizii informate si sa se implice activ in gestionarea sanatatii lor.

Recomandari pentru efectuarea mamografiei

Atunci cand vine vorba despre efectuarea unei amografii, exista unele recomandari de care e bine sa se tina cont:

1. Momentul potrivit pentru efectuarea mamografiei: Varsta, istoricul familial si alti factori de risc pot influenta frecventa si momentul in care o femeie ar trebui sa inceapa sa faca mamografii. Potrivit Societatii Americane de Cancer, femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 44 de ani ar trebui sa aiba optiunea de a efectua mamografii o dată la doi ani si ecografii anuale de san, in timp ce femeile cu varsta intre 45 si 54 de ani trebuie sa faca mamografii anuale. Dupa varsta de 55 de ani, se poate trece la mamografii o data la doi ani, sau se poate continua cu mamografii anuale, in functie de preferintele si starea de sanatate a fiecarei femei [9]. 

2. Intelegerea importantei pregatirii corespunzatoare pentru mamografie: Pregatirea adecvata pentru mamografie poate contribui la obtinerea unor rezultate mai precise. Unele comportamente, cum ar fi evitarea utilizarii deodorantului in ziua mamografiei, pot ajuta la evitarea aparitiei unor artefacte sau imagini neclare pe radiografii. 

3. Este esential ca femeile sa fie incurajate sa discute cu alti oameni despre importanta mamografiei si sa isi incurajeze prietenele si familia sa o faca. Informarea cu privire la semnele si simptomele cancerului de san poate ajuta la identificarea timpurie a acestei afectiuni. Prin promovarea mamografiei, poti contribui la salvarea vietilor si la imbunatatirea sanatatii femeilor [4].

4. Comunicarea cu medicul inainte si dupa efectuarea mamografiei este cruciala. Medicul poate oferi informatii si sfaturi personalizate, in functie de situatia fiecarei femei. 

In concluzie, mamografia este o procedura esentiala in detectarea precoce a cancerului la san. Beneficiile acestui test depasesc riscurile asociate, iar pregatirea adecvata si interpretarea corecta a rezultatelor sunt cruciale. Sanatatea sanului este o responsabilitate pe care o o are fiecare femeie in parte, iar educatia si informarea pot contribui la o viata lunga si fericita. 

Bibliografie:

  1. CDC. “CDC - What Is a Mammogram? - Breast Cancer.” CDC, 2019, www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm, accesat la 28.06.2023;
  2. Mammogram Procedure. 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/mammogram-procedure, accesat la 28.06.2023;
  3. “Mammography.” Www.nibib.nih.gov, www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/mammography#:~:text=Mammography%20is%20an%20x%2Dray, accesat la 28.06.2023;
  4. “Mammography.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2019, medlineplus.gov/mammography.html, accesat la 28.06.2023;
  5. Mayo Clinic. “Mammogram - Mayo Clinic.” Www.mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/mammogram/about/pac-20384806, accesat la 28.06.2023;
  6. National Cancer Institute. “Mammograms.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 7 Dec. 2016, www.cancer.gov/types/breast/mammograms-fact-sheet, accesat la 28.06.2023;
  7. NHS. “Breast Screening (Mammogram).” Nhs.uk, 22 Sept. 2021, www.nhs.uk/conditions/breast-screening-mammogram/, accesat la 28.06.2023;
  8. Office of the Commissioner. “Mammography: What You Need to Know.” U.S. Food and Drug Administration, 2019, www.fda.gov/consumers/consumer-updates/mammography-what-you-need-know,
  9. Radiology (ACR), Radiological Society of North America (RSNA) and American College of. “Mammography.” Radiologyinfo.org, 2019, www.radiologyinfo.org/en/info/mammo, accesat la 28.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor