Probleme neurologice la batrani. Afectiuni, cauze, simptome, tratament

21. 2. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 13 minute de citit

 

Problemele neurologice la batrani duc la perioade lungi de spitalizare si dizabilitati pe termen lung. Ametelile, senzatiile de paralizie, migrenele puternice, pierderea cunostintei, problemele de motricitate, cele de respiratie sau pierderile de memorie, pot fi simptome ale unor probleme neurologice serioase. Medicul va determina, in urma analizelor efectuate, care este boala, recomandand cea mai buna varianta de tratament pentru ameliorarea simptomelor.

Afectiuni care apar mai des la persoanele in varsta

Respiratia, vorbirea, motricitatea, memoria pot fi afectate, iar schimbarile pot surveni rapid. In acest material vom prezenta probleme neurologice la batrani, boli ale sistemul nervos intalnite frecvent, modul lor de manifestare, cauzele, simptomele si cele mai bune tratamente care pot fi aplicate pentru ameliorarea manifestarilor.

Bolile neurologice sunt afectiuni ale creierului, maduvei spinarii, dar si ale nervilor din tot corpul. Orice tulburare neurologica vizeaza o deficienta a sistemului nervos, ceea ce duce la probleme variate.

Cele mai des intalnite afectiuni neurologice, manifestate in special la persoanele varstnice sunt:

  • Accidente vasculare cerebrale
  • Traumatisme craniene
  • Epilepsie
  • Boala Parkinson
  • Alzheimer
  • Dementa
  • Scleroza multipla
  • Incontinenta urinara
  • Distrofie musculara
  • Boala Huntington
  • Sindromul Tourette etc.

Lista continua si cu alte afectiuni, numarul problemelor neurologice la adulti, cunoscute pana acum fiind de peste 600.

In timp ce unele sunt des intalnite, altele sunt rare, uneori fiind dificil de diagnosticat si de realizat o schema de tratament, care sa tina boala sub control.

In ciuda progreselor fantastice facute in domeniul medical si stiintific, nu se poate vorbi despre disparitia simptomelor bolilor neurologice, ci doar despre ameliorarea lor, astfel incat persoana diagnosticata cu o astfel de boala sa poata invata sa convietuiasca cu afectiunea.

Probleme neurologice la persoanele in varsta

Problemele neurologice la batrani sunt importante si consultul medical de specialitate poate elucida simptomele aparute, puse de multe ori pe seama batranetii.

Pe masura ce aceste probleme neurologice au simptome ce devin mai puternice, boala se agraveaza, iar tulburarile psihice si neurologice se remarca tot mai mult la persoanele imbatranite.

Ca la orice afectiune, diagnosticarea din timp poate ajuta la limitarea simptomelor si la o reducere a agresivitatii acestora asupra organismului.

Parkinson

Boala Parkinson este o afectiune neurologica care se manifesta si afecteaza sistemul motor. Tremurul mainilor, cel inregistrat la nivelul bratelor, picioarelor si chiar al fetei sunt semne ale acestei boli neurodegenerative, caracterizata prin distrugerea neuronilor care produc dopamina, neurotransmitatorul cu rol important in miscare.

Cauze

Boala Parkinson poate debuta la persoanele cu varsta de peste 60 de ani, dar sunt cazuri in care a fost diagnosticata si la persoane mai tinere, cu varsta de 40 de ani. Medicii nu stiu cu exactitate care sunt cauzele aparitiei, explicatiile gasite pana in prezent fac referire la: factorii genetici, la cei de mediu, dar și la nivelul scazut al dopaminei. Pe de alta parte si prezenta corpilor Lewy la nivelul creierului influenteaza aparitia bolii.

Cert este ca studiile efectuate pana acum au demonstrat prezenta bolii Parkinson in special la barbati, momentul aparitiei fiind, in medie, varsta de 60 de ani.

Simptome

La inceput tremurul usor trece neobservat. El poate fi insotit de o miscare incetinita (bradichinezie), o rigiditate musculara, tulburari in mers, uneori chiar cu balansarea bratelor si imposibilitatea trecerii peste anumite obstacole, blocajul fiind involuntar si brusc.

In faze mai avansate apar expresiile faciale greu de citit (facies hipomimic), voce stinsa sau soptita, blocarea in fata unor activitati zilnice, modificarea scrisului, probleme de echilibru, tulburari de somn, iar tremurul se accentueaza la maini, brate si picioare, ceea ce duce de multe ori la pierderea echilibrului si la caderi frecvente.

Tratament

Pentru boala Parkinson nu exista niciun tratament care sa duca la vindecare. Tot ce se prescrie de catre medicul de specialitate are rol de a ameliora problemele. Tratamentul medicamentos este intregit de unul fizic care sa le ofere persoanelor cu Parkinson un confort in ceea ce priveste miscarea.

Exercitiile pe care terapeutul le va stabili, in functie de gradul de afectare si de nevoile pacientului se refera la imbunatatirea mersului si a motricitatii fine, pastrarea mobilitatii articulatiilor si a posturii.

Poate parea o gluma, dar exercitiile pentru mimica sunt esentiale, in conditiile in care boala Parkinson afecteaza muschii maxilarului si ai fetei. Aceste exercitii vor ajuta la mentinerea tonusului muscular si la inlaturarea rigiditatii.

Bolnavul de Parkinson trebuie sa aiba grija sa faca zilnic exercitiile recomandate, sa urmeze indicatiile medicului in ceea ce priveste tratamentul cu pastile, dar si sa acorde o importanta majora hidratarii. Boala Parkinson afecteaza si neuronii responsabili in declansarea senzatiei de sete.

Alzheimer

Boala Alzheimer determina probleme de memorie, de comportament si in gandire, fiind una dintre cele mai intalnite afectiuni degenerative ale sistemului nervos.

Din nefericire, boala se agraveaza cu inaintarea in varsta. Simptomele vor fi din ce in ce mai accentuate, iar in final pot duce la incapacitatea persoanei de a realiza activitatile zilnice, motiv pentru care va avea nevoie de ingrijire permanenta.

In prezent, nu exista niciun remediu pentru aceasta boala, unele scheme de tratament avand totusi eficienta in ceea ce priveste incetinirea procesului degenerativ.

Boala Alzheimer este cea mai des intalnita cauza a dementei.

Cauze

Factorii genetici si de mediu, cei comportamentali influenteaza anumiti neuroni care nu mai functioneaza normal si vor avea actiune determinanta in eliberarea unor substante toxice la nivelul creierului.

Potrivit cercetarilor efectuate pana in prezent, exista doua proteine, ale caror actiuni sunt asociate cu afectarea creierului si debutul bolii Alzheimer: proteine mari beta-amiloid și proteine tau. Ambele au actiuni prin intermediul carora intrerup legaturile neuronale, ceea ce duce la pierderile de memorie, cele ale gandirii logice si apoi si la comportamentul schimbat.

Simptome

Componenta afectata prima data este cea legata de invatare. De aceea, un prin simptom al acestei boli este legat de pierderea memoriei de scurta durata sau a memoriei recente.

Pe masura ce progreseaza, boala va duce la pierderi de memorie serioase, tulburari de memorie, anumite persoane si evenimente fiind cu totul uitate. Problemele legate de memorie si de invatare se acutizeaza in timp, bolnavii de Alzheimer ajung sa nu isi mai recunoasca apropiatii, sa faca confuzii intre persoane si sa intrebe la nesfarsit aceleasi lucruri, chiar daca primesc raspunsuri si par ca le inteleg.

Boala are si alte simptome care pot duce la intamplari neplacute. Unele persoane care sufera de aceasta afectiune uita locurile prin care trec, unde locuiesc, au dificultati in a se concentra si chiar de a vorbi, nemaifiind capabile sa inteleaga sensul unor cuvinte si nici sa le foloseasca.

In aceasta faza, aceste persoane nu mai au cum sa se descurce singure. Nici macar rutina zilnica nu vor mai putea sa o realizeze. Aceste simptome vor duce apoi la dezorientare si confuzie, orientarea in spatiu si aprecierea distantelor fiind de asemenea afectate.

Urmatoarea faza este reprezentata de pierderea contactului cu realitatea, cu lumea inconjuratoare, depresie, apatie, dar si episoade de iritabilitatea, furie si chiar agresivitate.

Boala Alzheimer afecteaza progresiv viata bolnavilor, motiv pentru care in anumite faze acestia vor avea nevoie de insotitor personal sau de ingrijire de specialitate permanenta.

Chiar daca familia este alaturi de o persoana diagnosticata cu Alzheimer, va exista un moment in care vor realiza ca nu pot face fata si ca este bine sa apeleze la sprijin de specialitate. Degradarea psihica, dar si fizica, in anumite situatii este accentuata si greu de suportat, dispozitiile schimbatoare ale bolnavului fiind tot mai greu de gestionat. In plus, in stadii avansate ale bolii, sunt cazuri in care persoanele cu Alzheimer uita sa mearga, sa manance sau sa inghita, iar ajutorul medical este esential.

Tratament

Tratamentele medicamentoase pot sa reduca sau sa incetineasca modificarile cognitive si acest lucru se realizeaza doar temporar. Dupa o perioada relativ buna sau chiar cu ceva progrese pentru bolnav, poate urma o regresie severa, intr-un timp scurt.

Boala este imprevizibila si necrutatoare, uneori chiar si persoane adulte tinere au avut de suferit din aceasta cauza. Tratamentul problemelor neurologice este complex.

Un stil de viata sanatos, cu o dieta care sa acopere toate grupele de alimente, o viata activa din punct de vedere fizic si mental, atentia sporita la medicamentele ingerate pe parcursul vietii, controale medicale regulate - toate acestea pot ajuta pentru a preveni declinul organismului.

Nu exista dovezi care sa sustina insa ca insusirea acestor sfaturi si aplicarea lor nu vor duce la aparitia bolii Alzheimer.

 

 

Alte forme de dementa

Sub denumirea generica “dementa” intra o gama variata de afectiuni neurologice cu influenta directa asupra memoriei, dar care vizeaza si tulburari cognitive. 

Tipuri 

Pentru ca sunt multe tipuri de dementa am ales sa vorbim despre doua dintre acestea. 

  • Dementa vasculara 

Un accident vascular cerebral poate duce la instalarea dementei vasculare pentru ca accidentul in sine se refera la lezarea fibrelor nervoase de la nivelul sistemului nervos central. Acest lucru duce la intreruperea functionarii normale a legaturilor neuronale. Pentru pacientul diagnosticat cu acest tip de boala concentrarea este deja o problema, iar cu timpul, puterea de reactie la stimuli va fi tot mai greu de atins. 

Daca ca urmare a accidentului vascular cerebral se instaleaza si o hemipareza, motricitatea va fi serios afectata, iar fizioterapia ajuta doar intr-o mica masura. Bolnavul se poate declara multumit daca se recupereaza motric dupa un astfel de episod si va putea sa se descurce singur, fara sprijin. 

  • Dementa cu corpi Lewy

Ca si celelalte tipuri de afectiuni si aceasta vizeaza pierderea memoriei si a concentrarii, la care se adauga tremor, rigiditate, lipsa de coordonare a anumitor parti ale corpului, dar si aparitia halucinatiilor. 

Deteriorarea progresiva are la baza acumularea intracelulara a unor conglomerate proteice - corpi Lewy - ce distrug celulele nervoase si in final duc la moartea celulara. 

Cauze

In dementa au fost inregistrati mai multi factori de risc care duc la afectarea celulelor nervoase si la distrugerea conexiunilor dintre ele: genetica, istoricul familiei, varsta, loviturile si traumele de la nivelul capului, anumite boli, viciile, carentele de vitamine, anumite medicamente care au fost luate mult timp, tulburarile de somn, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul. 

Simptome

In functie de tipul dementei, pot fi manifestari diferite. Majoritatea insa au la baza pierderea memoriei, probleme in comunicare, de vedere, de coordonare si de concentrare. 

De asemenea, apar perioadele de confuzie, modificarile bruste de stare si dispozitie care duc si la schimbari semnificative de personalitate si de comportament in societate. Orientarea spatiala si temporala au de suferit, iar agitatia si halucinatiile vor agrava starea pacientilor cu dementa. 

Tratament

Pe langa tratamentul medicamentos care nu poate decat sa amelioreze simptomele, nicidecum sa le tina sub control prea mult, este necesara consilierea psihologica, terapia ocupationala, dar si miscarea fizica. 

Incontinenta urinara

Incontinenta urinara inseamna eliminarea accidentala sau involuntara de urina. Desi pot fi afectati atat barbatii, cat si femeile, la varste diferite, manifestarile sunt variate. 

Cauze si simptome

Afectiunile produse la nivelul anumitor formatiuni nervoase pot conduce la aparitia simptomelor de incontinenta urinara. Nervii care au fost lezati in boli precum Parkinson, scleroza multipla, diabet, atacuri cerebrale etc., pot sa trimita semnale gresite vezicii sau din contra, nu emit deloc semnale si astfel apar pierderile de urina involuntare sau accidentale. 

Studiile au aratat ca administrarea anumitor medicamente poate duce la afectarea nervilor responsabili pentru controlul vezicii. 

De asemenea, infectiile la nivelul tractului urinar, problemele cu prostata la barbati, pot afecta anumite legaturi nervoase si pot cauza aparitia accidentala de eliminare a urinei. 

Tratament

Medicul va decide in functie de tipul si severitatea afectiunii care va fi cea mai buna varianta de tratament. Alaturi de efectuarea unor exercitii fizice, de folosirea unor produse absorbante, de medicamente, specialistul poate recomanda interventii chirurgicale si schimbarea obiceiurilor alimentare. 

 

 

Preventia problemelor neurologice la batrani

Bolile degenerative nu pot fi prevenite, dar anumiti factori de risc pot fi avuti in vedere. Alimentatia este extrem de importanta, indiferent de stilul de viata si de personalitatea pacientului. In plus, eliminarea viciilor, a factorilor nocivi, un control riguros la inima, dar si unul neurologic pot sa ajute.

Importanta unui consult neurologic periodic

Medicul neurolog poate efectua analizele medicale periodice si testele necesare pentru evidentierea timpurie a bolilor degenerative. Investigatiile medicale complete, realizate in conformitate cu indicatiile medicale, vor avea in vedere toate aspectele legate de varsta, activitate, istoricul familiei, riscuri asociate, boli existente si astfel, o afectiune degenerativa a sistemului nervos va putea fi tratata din timp pentru a putea creste astfel calitatea vietii pacientului.

Stil de viata recomandat

Stilul de viata ne defineste personalitatea. O viata in care exista echilibru, cu alimentatie bazata pe fructe si legume de calitate, cu alimente naturale sau cat mai putin procesate, fara vicii si excese, factorii de risc pot sa fie tinuti sub control, iar problemele neurologice la batranete pot sa nu se manifeste.
La toate acestea se adauga miscarea sau practicarea unui sport, realizarea activitatilor care produc placere pentru o stare de bine, evitarea factorilor stresanti, dar si practicarea terapiilor alternative pentru o minte sanatoasa, mentinuta in activitate cat mai mult.

Suplimente alimentare recomandate

Vitaminele si mineralele sunt extrem de importante pentru mentinerea unui sistem imunitar echilibrat. Organismul nu poate sa obtina vitaminele necesare bunei functionari doar din alimentele pe care le consuma, asadar este important sa i se ofere un aport de vitamine din alte surse.

Suplimentele alimentare sunt recomandate de medic si sunt asociate tratamentului medicamentos, mai ales in cazul bolilor degenerative ale sistemului nervos. Pentru ca sunt multe forme de vitamine si minerale, varianta potrivita pentru fiecare persoana in parte va fi identificata de medic, in functie de nevoile pacientului.

Persoanele diagnosticate cu o boala degenerativa a sistemului nervos pot primi, la recomandarea medicului de specialitate, produse naturale, variate, care sa vina in ajutorul sistemului nervos.

 Problemele neurologice la batrani pot fi descoperite in faza incipiente daca sunt realizate controale medicale periodice. Importanta diagnosticarii bolilor degenerative ale sistemului nervos din timp este vitala. Desi tratamentul medicamentos nu poate impiedica formele de manifestare ale bolilor neurologice, simptomele pot fi, uneori, tinute sub control si prin terapii alternative.

 Problemele neurologice la batrani afecteaza intreaga familie si calitatea vietii scade. Descoperite in stadiu incipient, simptomele pot fi tinute sub control.

 

Surse:

  1. Parkinson's disease
    https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055
  2. Alzheimer's disease - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/symptoms-causes/syc-20350447
  3. Dementia - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dementia/symptoms-causes/syc-20352013
  4. Urinary incontinence -
    https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/symptoms-causes/syc-20352808
  5. Neuroregenerative Medicine - https://www.mayo.edu/research/documents/neuroregenerative-medicine-booklet/doc-20092381

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor