Otita: cauze, simptome, tratament

20. 9. 2023 · 11 minute de citit

Infectiile urechii pot fi mai frecvente la copii decat la adulti, dar pot aparea si la varste mature. Spre deosebire de infectiile urechii din perioada copilariei, care sunt adesea minore si trec rapid, cele ce au loc la varste adulte pot semnala probleme de sanatate mai grave. In acest articol vorbim despre otita, iti spunem ce trebuie sa stii pentru a preintampina eventualele probleme de sanatate. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Otita: cauze, simptome, tratament

Ce este otita?

Otita este o infectie care apare la nivelul urechii. Ea poate fi cauzata de bacterii, virusi si se manifesta preponderent prin durere. Urechea nu este doar un organ senzorial care ne permite sa auzim, ci si un organ vital in mentinerea echilibrului nostru. Astfel, o infectie in aceasta zona poate avea repercusiuni serioase asupra sanatatii generale.

Pentru a intelege cum se produce otita, este important sa intelegem structura urechii. Aceasta este impartita in trei parti: urechea externa, urechea medie si urechea interna. Fiecare parte poate fi afectata de otita, rezultand diferite tipuri de otita: externa, medie si interna. Impactul otitei poate fi variat. Aceasta poate provoca o varietate de simptome, de la durere usoara la febra si probleme de auz. In cazul in care otita nu este tratata corespunzator, poate duce la complicatii, cum ar fi pierderea auzului sau, in cazuri rare, infectii ale oaselor din jurul urechii sau ale creierului.

Este important de mentionat ca diagnosticarea si tratamentul otitei trebuie facute de catre un medic specialist ORL. Este esential sa se urmeze recomandarile si prescriptiile medicale pentru a asigura vindecarea si prevenirea complicatiilor. Pentru a preveni aparitia otitei, este recomandata o igiena corecta a urechii, care sa includa curatarea delicata a urechii externe cu apa si sapun si evitarea introducerii obiectelor straine in ureche. Este esentiala evitarea expunerii la factori de risc (fumatul pasiv sau contactul cu persoane cu infectii respiratorii).

Tipuri de otita

Otita externa

Urechea externa reprezinta segmentul periferic al urechii. Aceasta parte este alcatuita din pavilionul urechii si canalul auditiv extern, pana la membrana timpanica. O infectie a urechii externe afecteaza canalul exterior al acesteia, care conecteaza exteriorul acesteia la timpan. Acest tip de infectie este cunoscut din punct de vedere medical sub numele de otita externa, denumita uneori „urechea inotatorului”. Aceasta infectie a urechii externe poate aparea frecvent pe fondul expunerii la umiditate. Este comuna la copii, adolescenti si adulti care practica inotul. 

Otita medie 

Urechea medie este partea mijlocie a urechii si este alcatuita din membrana timpanica, trompa lui Eustachio si ferestrele ovale si rotunde. Infectia urechii medii, numita si otita medie, apare atunci cand un virus sau o bacterie determina inflamarea zonei din spatele timpanului. Afectiunea este cel mai des intalnita la copii. Cele mai multe infectii ale urechii medii apar in timpul iernii si la inceputul primaverii. 

Exista urmatoarele tipuri de infectii ale urechii medii:

Otita medie acuta

 • congestiva: este cauzata de bacteriile Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus pneumoniae, streptococul hemolitic de grup B si bacilii gram-negativ;
 • supurata: caracterizata de secretii cu lichid purulent. 

Otita medie cronica

 • neinfectioasa: faza cronica a otitei medii acute, cu timpanul perforat, caracterizata prin pierderea auzului;
 • supurativa: caracterizata de secretii supurative, pierderea auzului;
 • colesteatomatoasa: se manifesta prin aparitia unui chist sau o tumoare, poate declansa meningita sau paralizie faciala. 

Otita medie seroasa

Afectiunea se manifesta pe fondul unei ventilatii slabe si a acumularii de lichid in ureche. 

Otita interna 

Urechea interna este partea interna, adica segmentul central al urechii și este alcatuita din multiple canale interconectare (labirinturi) ce formeaza cochlea. Otita interna este o inflamatie care se afla in urechea interna, cunoscuta sub numele de „labirintita” sau nevrita vestibulara. Afectiunea poate disparea fara tratament, insa, in unele cazuri provoaca pierderea permanenta a auzului. 

Simptomele otitei

Simptomele asociate cu infectii ale urechii externe:

 • dureri de urechi;
 • iritabilitate;
 • dificultatea de a dormi;
 • febra;
 • puroi in ureche;
 • sangerare din urechi;
 • pierderea echilibrului;
 • probleme cu auzul;
 • greata si varsaturi;
 • diaree;
 • scaderea poftei de mancare;
 • congestie. 

Simptomele ale otitei interne:

 • ameteala;
 • greata;
 • varsaturi.

Atentie! Problemele urechii interne pot fi un semn al unei afectiuni mai grave, cum ar fi meningita.

Atentie! 

Durerea severa la nivelul fetei, capului sau gatului poate insemna ca infectia a avansat considerabil. Simptomele insotite de febra sau ganglioni limfatici umflati pot indica avansarea infectiei.

Unele simptome ale otitei pot indica o problema mai grava si ar trebui sa fie o cauza de ingrijorare. Acestea pot include durere severa in ureche, febra mare, ameteli, pierderea echilibrului sau a auzului. Este important sa se acorde atentie acestor simptome si sa se consulte un medic pentru un diagnostic si tratament adecvat. In cazul copiilor, otita poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Aceasta poate duce la tulburari de somn, dificultati de concentrare, probleme de auz si poate cauza disconfort sau durere semnificativa. Este esential sa se ofere tratament corespunzator pentru a reduce simptomele si a imbunatati viata pacientilor afectati de otita.

Infectia urechii externe la copii

Copiii, in special cei care petrec mult timp in apa, sunt predispusi la infectii ale urechii externe. Canalele urechii lor sunt mai mici decat canalele urechii adultilor, ceea ce face mai dificila scurgerea corecta a fluidului din urechile copiilor. Acest lucru poate duce la o incidenta mai mare a infectiilor. 

Durerea de ureche este cel mai frecvent simptom al unei infectii a urechii externe. Copiii mici pot prezenta simptome precum:

 • plans, atunci cand isi ating urechea;
 • febra, in cazuri rare;
 • agitatie, plans, mai mult decat de obicei sau probleme cu somnul;
 • scurgeri de lichid din ureche.

Tratamentul pentru infectia urechii externe la copii implica, de obicei, utilizarea de picaturi auriculare cu antibiotice sau antifungice pentru a combate infectia. De asemenea, pot fi recomandate si analgezice pentru a ameliora durerea. In cazuri mai severe sau recurente, poate fi necesara administrarea de antibiotice orale sau interventii chirurgicale.

Pentru a preveni infectia urechii externe la copii, este important sa se evite expunerea prelungita la apa, in special in cazul copiilor care au deja o predispozitie la aceasta afectiune. Dupa inot sau baie, urechea trebuie uscata cu grija si sa se evite introducerea obiectelor straine in ureche. De asemenea, este recomandata mentinerea unei igiene corespunzatoare a urechii, evitand utilizarea necorespunzatoare a betisoarelor de urechi si curatarea urechii doar in exterior, fara a introduce obiecte in canalul auditiv.

Complicatii ale otitei

 • Ingustarea canalului urechii: infectiile pe termen lung ale urechii externe pot provoca ingustarea canalului urechii iar, in cazuri extreme, poate provoca pierderea auzului.
 • Timpan spart: apare pe fondul unei complicatii a infectiilor urechii externe cauzate de obiecte introduse in ureche. Simptomele includ pierderea temporara a auzului, zgomote in urechi si sangerari.
 • Otita externa necrotizanta: se manifesta in cazuri rare si este o complicatie extrem de grava in care infectia se raspandeste la cartilajul si osul care inconjoara canalul urechii. 

Unele complicatii asociate cu infectiile urechii medii:

 • infectie care se raspandeste la oasele urechii;
 • infectie care se raspandeste in lichidul din jurul creierului si maduvei spinarii;
 • pierderea permanenta a auzului;
 • timpane sparte. 

Complicatii ale otitei interne

In unele situatii rare, labirintita poate provoca leziuni permanente ale auzului.

Este important de mentionat ca aceste complicatii sunt rare si pot aparea in cazuri severe de otita netratata sau necontrolata. De obicei, tratamentul prompt si adecvat al otitei poate preveni aparitia acestor complicatii.

Cauzele otitei

Cauzele otitei externe

 • Inotul sau poate chiar dusul, in special in apa cu un nivel ridicat de bacterii, poate conduce la o infectie a urechii externe. Apa lasata in interiorul canalului urechii poate deveni un teren propice de reproducere pentru bacterii.
 • Dusul sau curatarea prea frecventa a urechilor poate lasa urechile deschise la infectie. Cu cat canalul urechii este mai ingust, cu atat este mai probabil ca apa sa ramana in interior.
 • Utilizarea castilor sau a unui aparat auditiv, precum si alergiile cutanate, eczemele si iritarea pielii datorita produselor pentru par cresc riscul de a dezvolta o infectie a urechii externe. 

Cauzele otitei medii

 • Exista o serie de motive ale aparitiei otitei medii la copii. Otita se poate manifesta pe fondul unei infectii anterioare a tractului respirator, care se raspandeste la urechi.
 • Cand tubul care conecteaza urechea medie la faringe (trompa lui Eustachio) este blocat, lichidul se colecteaza in spatele timpanului, apar bacterii provocand durere si infectie. 

Cauzele otitei interne

Cauza de aparitie a bolii nu este pe deplin cunoscuta, in trecut fiind legata de infectii virale. 

Diagnosticarea otitei

Un medic specialist poate diagnostica o infectie a urechii externe prin evaluarea simptomelor pacientului. Medicul specialist va analiza istoricul medical si va efectua un examen fizic. In timpul examenului, medicul va analiza urechea si timpanul folosind un instrument numit „otoscop”, pentru a verifica simptome pentru roseata, aparitia unor umflaturi, lichid purulent. Un otoscop este un dispozitiv portabil dotat cu lupa pe care medicii o folosesc pentru a verifica starea de sanatate a urechii.


Medicul ar putea efectua un test numit timpanometrie pentru a determina daca urechea functioneaza corect. Pentru efectuarea acestui test, un dispozitiv este introdus in interiorul canalului urechii, schimband presiunea si facand timpanul sa vibreze. Testul masoara modificarile vibratiilor si le inregistreaza pe un grafic. Medicul interpreteaza rezultatele referitoare la buna functionare a organului.

In cazul in care exista o descarcare de lichid sau mucus din ureche, medicul poate decide sa ia o mostra pentru a o testa in laborator. Aceasta cultura de lichid sau mucus poate ajuta la identificarea exacta a bacteriilor sau virusurilor care cauzeaza infectia si poate fi utila in determinarea celor mai eficiente tratamente.

Tratamentul pentru otita

Tratamentele pentru orice infectie a urechii incep prin monitorizarea stadiul infectiei pentru a vedea daca se va imbunatati de la sine. Cea mai mare parte a infectiilor trec de la sine, fara a necesita un tratament medical. 

Tratamente pentru infectia urechii externe

Infectiile urechii externe se pot vindeca fara tratament. Picaturile pentru urechi antibiotice reprezinta cel mai frecvent tratament pentru o infectie a urechii externe. Medicii pot prescrie si picaturi auriculare pentru a reduce inflamatiile aparute in canalul urechii. Picaturile pentru urechi sunt de obicei folosite de mai multe ori pe zi, timp de 7 pana la 10 zile. Daca o ciuperca este cauza infectiei urechii externe, medicul va prescrie picaturi antifungice pentru urechi. Acest tip de infectie este mai frecventa la persoanele cu diabet zaharat sau cu un sistem imunitar slabit. De asemenea, medicamente antiinflamatoare cum ar fi Ibuprofen sau Acetaminofen pot fi administrate pentru a reduce durerea.

Atentie!

Medicamentul pe baza de antibiotic este administrat numai pe baza unei prescriptii medicale. 

Tratamente pentru infectia urechii medii

Exista o serie de modalitati de a trata infectiile urechii medii. Medicul stabileste o formula de tratament luand in considerare varsta persoanei, starea de sanatate, si istoricul medical, cat si gravitatea infectiei, capacitatea persoanei de a tolera antibiotice. Daca simptomele dureaza mai mult de trei zile, persoana poate avea nevoie de un tratament cu medicamente antibiotice. Cu toate acestea, antibioticele nu vor vindeca o infectie daca este cauzata de un virus. 

Tratamente pentru infectia otitei interne

Principalul simptom al afectiunii este vertijul, care poate provoca probleme de mobilitate fizica, echilibru, greata, varsaturi. Medicul poate prescrie medicamente, cum ar fi medicamente antivomitive, medicamente antivirale pentru tratarea acestor simptome. Astfel, tratamentul medicamentos pentru vindecarea otitei poate include medicamente pentru afectiuni din sfera ORL:

 • antibiotice: pentru tratarea infectiilor bacteriene, picaturi cu antibiotice;
 • antialgice: medicamente si picaturi auriculare pentru reducerea durerii;
 • antipiretice: pentru scaderea febrei precum;
 • antivirale: pentru tratarea infectiilor virale.


Orice tip de medicamentatie trebuie luat numai dupa consultarea unui medic si la sfatul acestuia.

Cum sa previi otita printr-o igiena corecta a urechii

Iata cateva sfaturi pentru prevenirea otitei:

 • pastreaza urechile uscate: dupa sesiuni inot sau dupa baie, stati cu capul inclinat in dreapta si stanga pentru a ajuta scurgerea apei din canalul urechii.
 • protejeaza urechile in timp ce inoti: poarta dopuri de urechi sau de inot, pentru a mentine urechile uscate.
 • protejeaza urechile de iritanti: pune bile de bumbac in urechi in timp ce aplicarea de produse, cum ar fi spray-uri de par si vopsele de par.
 • evita sa introduci obiecte straine in ureche: nu incerca niciodata sa zgarai sau sa scoateti ceara de urechi cu elemente precum un tampon de bumbac, o agrafa de hartie sau un ac de par. 
 • trateaza la timp obstructiile nazale si rinofaringiene.
 • asigura o alimentatie echilibrata pentru mentinerea sanatatii organismului.
 • foloseste suplimente pentru asigurarea igienei urechii. 

Consultul medical preventiv este esential in prevenirea otitei. Este important ca vizitele la medicul ORL sa fie facute in mod regulat si nu doar atunci cand apar probleme. Acesta poate identifica si trata eventualele probleme inainte ca acestea sa devina grave. De asemenea, medicul poate oferi sfaturi personalizate de ingrijire a urechilor.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

 1. What is swimmer’s ear?, DerSarkissian, Carol, 2019 , Accesat in 16.10.2021.Falck, Suzanne,“Otitis Interna”, Healthline, 2017, 
 2. https://www.healthline.com/health/otitis-interna, Accesat in 16.10.2021.
 3. Ear infection (middle ear), Mayoclinic, 2021, Accesat in 16.10.2021.Otitis Interna, Symptoms, Treatment, Causes, Healthline
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor