Mararul - beneficii, proprietati si contraindicatii

24. 11. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 4 minute de citit
legatura de marar

Mararul este o planta aromatica folosita indeosebi in preparatele cu specific european sau asiatic. Poate oferi savoare unui numar mare de mancaruri, putand fi adaugat in cele pe baza de somon sau cartofi, in salate, in sosuri.Mararul are multe proprietati benefice pentru organism, pe care le poti afla citind in continuare.

Ce beneficii are mararul?

Pe langa faptul ca ofera o aroma particulara mancarii, mararul contine mai multi nutrienti ce pot contribui la ameliorarea unor probleme usoare, precum tulburari digestive, halitoza (respiratia neplacuta) sau colicile la bebelusi.[1]

Iata care sunt potentialele beneficii ale mararului:

Contribuie la sanatatea inimii

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate la nivelul intregii planete. [1] Specialistii sustin insa ca circa 75% dintre acestea pot fi prevenite cu ajutorul unui stil de viata sanatos, din care fac parte o dieta sanatoasa si echilibrata, renuntarea la fumat si practicarea exercitiilor fizice adaptate necesitatilor fiecarei persoane. [1]

Flavonoizii din marar sprijina reducerea factorilor de risc al bolilor cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat al trigliceridelor, colesterolul LDL („rau”) si inflamatia cronica.

Ar putea fi util in scaderea glicemiei

Nivelul foarte ridicat al glicemiei este ingrijorator si creste riscul de a dezvolta afectiuni precum diabet zaharat de tipul 2, rezistenta la insulina, sindromul metabolic. Specialistii sugereaza ca mararul ar putea contribui la scaderea glicemiei. [1]

Contine o cantitate mare de antioxidanti

Acestia sunt compusi naturali ce contribuie la protejarea celulelor impotriva efectului daunator al radicalilor liberi. Alimentele care contin antioxidanti pot fi de ajutor la reducerea inflamatiei cronice si a prevenirii unor afectiuni precum boala Alzheimer, boli cardiovasculare, artrita reumatoida si a unor tipuri de cancer [1].

Printre antioxidantii pe care ii contin atat planta, cat si semintele de marar se afla flavonoizi, terpenoide, tanini si vitamina C (ce are proprietati antioxidante).

Ajuta la lupta impotriva cancerului

Potentiale beneficii ale uleiurilor esentiale din marar:

Iata in ce modalitati ar putea ajuta sanatatea uleiurile esentiale pe care le contine mararul [1]:

  • pot contribui la ameliorarea durerilor menstruale;
  • au efecte antibacteriene, motiv pentru care pot lupta impotriva bacteriilor daunatoare;
  • sustin sanatatea oaselor, datorita mineralelor pe care le contin (fosfor, calciu, magneziu).

Sunt necesare mai multe studii pentru ca cercetatorii sa poata determina eficacitatea mararului in privinta ameliorarii problemelor digestive.

Proprietati ale mararului

marar

In stare proaspata, mararul contine foarte putine calorii, insa este o sursa buna de vitamine si minerale. Dintre acestea, vitamina C este esentiala pentru sistemul imunitar (lupta impotriva radicalilor liberi) si contribuie la dezvoltarea oaselor, buna functionare a metabolismului si este implicata in procesul de vindecare a ranilor.

Vitamina A ajuta la mentinerea vederii optime si are rol in sanatatea sistemului imunitar si in sistemul reproducator feminin.

Iata care sunt valorile nutritonale aproximative ale mararului si proprietatile sale raportate la cantitatea de noua grame [1]:

  • vitamina C - 8% din cantitatea zilnica recomandata;
  • vitamina A - 4% din cantitatea zilnica recomandata;
  • mangan - 5% din cantitatea zilnica recomandata;
  • fier - 3% din cantitatea zilnica recomandata;
  • folati - 3% din cantitatea zilnica recomandata;
  • 4 calorii

Mararul proaspat mai contine si cantitati reduse de calciu, cupru, magneziu, potasiu, zinc si riboflavina. Semintele de marar contin cantitati similare de vitamine si minerale precum planta verde si cateva care au valori diferite. O lingura (circa 6.6 grame) de seminte contin:

  • calciu - 8% din cantitatea zilnica recomandata;
  • fier - 6% din cantitatea zilnica recomandata;
  • Fosfor, magneziu, potasiu si mangan - intre 1% si 5% din cantitatea zilnica recomandata.

Contraindicatii ale mararului

Potrivit specialistilor, consumul mararului este considerat sigur pentru majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, unele, in cazuri rare, pot manifesta reactii alergice atunci cand consuma aceasta planta ca ingredient in preparate sau in produsele ce o contin. [1]

Adadar, mararul este contraindicat celor care au alergie la el. Se recomanda ca femeile insarcinate sau care alapteaza sa evite suplimentele alimentare care au in componenta marar, intrucat nu exista indeajuns de multe studii concludente care sa arate ce influenta are asupra lor.

Printre simptomele pe care le pot avea persoanele alergice la marar se afla [1]:

  • diaree;
  • senzatii sau episoade de voma;
  • iritatie in interiorul gurii;
  • inflamatii la nivelul limbii si al gatului.

Mararul poate fi consumat in siguranta de persoanele care nu sunt alergice la el. Este o planta aromatica folosita in diverse preparate in stare proaspata sau uscata, atunci cand este depozitat corespunzator. In privinta administrarii suplimentelor alimentare, este necesar acordul medicului.

Sursa de referinta:

  1. McGrane, Kelli. “Dill: Nutrition, Benefits, and Uses.” Healthline, Healthline Media, 4 Feb. 2020, www.healthline.com/nutrition/dill, accesat la 29 octombrie 2022.