Insuficienta mitrala: cauze, manifestari si optiuni de tratament

27. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Doctora si mulajul inimii

 

Insuficienta mitrala se refera la situatia in care fluxul sangvin circula in mod anormal de la ventriculul stang la atriul stang. Scurgerea sangelui in sens invers, in timpul sistolei, are loc deoarece valva mitrala, care se afla intre ventriculul stang si atriu, nu se inchide corect. Te invitam sa afli informatii despre aceasta afectiune si optiunile de tratament care se recomanda in cazul sau.

Ce este insuficienta mitrala?

Aceasta este o afectiune ce presupune modul anormal prin care o parte din volumul sangvin din ventriculul stang trece in atriul stang, pe fondul aparatului valvular mitral afectat. Insuficienta mitrala este cunoscuta si ca „regurgitare mitrala” si poate avea mai multe cauze. 

Mai exact, atunci cand inima pompeaza sangele si exista insuficienta mitrala, sangele nu isi urmeaza directia corespunzatoare, ci ajunge sa circule in alt sens, fapt ce duce la alte afectiuni si poate provoca, in timp, unele complicatii.

Tipuri ale acestei afectiuni

 

Mitral insufficiency

 

In functie de aparitie, insuficienta mitrala se poate clasifica in doua categorii: acuta sau cronica. Iata cateva detalii despre fiecare:

Insuficienta mitrala acuta 

Aceasta se refera la faptul ca determina o accelerare brusca a presiunii sangvine in atriul stang si a circulatiei pulmonare, fapt ce degenereaza si duce suficient de repede la edem pulmonar in stadiul acut. 

Insuficienta mitrala acuta are caracter sever si este provocata de o ruptura la nivelul cordajelor tendinoase, endocardita de tip infectios sau o ruptura a muschilor papilari. Pacientul acuza dispnee paroxistica nocturna ce se instaleaza, de cele mai multe ori, in mod rapid. Poate semnala si tuse, care uneori este insotita de expectoratii. [1]

Insuficienta mitrala cronica

Simptomele de insuficienta mitrala cronica tind sa se manifeste cu mai multi ani inainte ca afectiunea sa se instaleze. De exemplu, daca insuficienta mitrala este de tip reumatismal, simptomele se pot observa cu multi ani inainte, inca de cand a aparut infectia reumatismala. 

Discuta cu medicul tau daca este necesar sa iti monitorizezi pulsul in insuficienta mitrala. De regula, aceasta forma are un caracter usor sau moderat, iar pe masura ce trece timpul, se accentueaza.

Din ce cauze apare?

Insuficienta mitrala apare din mai multe cauze. Una dintre cele mai comune este boala mitrala degenerativa, care se poate dezvolta la nastere sau ca urmare a unui atac de cord. O alta cauza comuna este reumatismul auricular, ce apare pe fondul faptului ca valvele inimii devin rigide, sufera deformari, iar in timp se acumuleaza depuneri de calciu.

Alte cauze care pot duce la insuficienta mitrala pot fi:

  • endocardita infectioasa, care este un tip de infectie de natura bacteriana;
  • disfunctia de muschi papilar;
  • cardiopatia ischemica;
  • dilatarea ventriculului stang;
  • calcificarea inelului mitral, cu incidenta in randul persoanelor in varsta;
  • cardiomiopatia restrictiva;
  • cardiomiopatia dilatativa. [1]

Factori de risc pentru insuficienta mitrala

Printre factorii ce contribuie la cresterea riscului de a dezvolta insuficienta mitrala, se afla: afectiunile de natura cardiaca, printre care si atacul de cord (infarctul miocardic), boala cardiaca de tip congenital, administrarea unor medicamente, anumite infectii, printre care endocardita si febra reumatica. 

Varsta poate fi un factor de risc, iar persoanele expuse sunt cele care au peste 50 de ani. Persoanele care poarta proteze la nivelul inimii pot ajunge sa sufere, in timp, de insuficienta mitrala; acest lucru poate avea loc din cauza stabilirii incorecte a protezei valvulare sau daca proteza biologica sufera degenerare.

Cum se manifesta afectiunea?

 

Inima si stetoscopul

 

Este posibil ca persoanele care au insuficienta mitrala usoara sa nu observe  simptome. In cazurile in care afectiunea se agraveaza, se pot semnala manifestari precum dureri in piept, prezenta palpitatiilor, a aritmiilor cardiace, instalarea tusei, senzatia de oboseala, respiratie rapida sau dificultati in a respira la efort (dispnee). Exista si aparitia dispneei paroxistice in somn, ce se caracterizeaza prin trezirea din somn pe timpul noptii, cu senzatia de lipsa de aer, care se remediaza in decursul a cateva minute.

Alte simptome care pot fi semnalate sunt murmurul cardiac (suflul cardiac), adica sunetul pe care il face sangele atunci cand circula prin vene, si picioare sau glezne tumefiate (edeme). [2] Senzatia de extenuare este intalnita frecvent in cazul celor care sufera de insuficienta mitrala, dar nu este un simptom specific, intrucat poate fi asociat cu o multime de alte afectiuni. [2] 

Complicatii

Afectiunile care au la baza insuficienta mitrala reprezinta formele de valvulopatii cu a doua cea mai frecventa incidenta clinica in randul persoanelor adulte, in special pe fondul inaintarii in varsta, fiind intalnita la circa 2%, pana la 3% din persoanele care locuiesc in zone industrializate. [3]

In cazul in care este lasata netratata sau este tratata in mod necorespunzator, insuficienta mitrala poate duce la complicatii. Printre acestea se afla urmatoarele:

  • Edemul pulmonar in faza acuta, intrucat pot fi alti factori care ii grabesc evolutia;
  • Endocardita infectioasa - aceasta afectiune trebuie luata in calcul atunci cand starea pacientului se inrautateste in mod neasteptat;
  • Fibrilatia atriala este comuna cand exista insuficienta mitrala, dar se converteste in mod dificil la ritmul sinusal;
  • In cazuri rare pot aparea embolii sistemice. [1]
  • Hipertensiunea pulmonara poate fi, de asemenea, o potentiala complicatie a insuficientei mitrale. [4]

Cum se stabileste diagnosticul de insuficienta mitrala?

Numai un specialist poate determina cu exactitate daca este vorba despre insuficienta mitrala. Pentru a stabili diagnosticul, medicul ii va cere pacientului sa efectueze una sau mai multe investigatii. De regula, in urma examinarii, se poate constata gradul de severitate, dupa care, in functie de situatie, ii solicita analize suplimentare.

Printre acestea se afla examenul radiologic, electrocardiograma, angiografia, ecocardiografia si examenul Doppler si cateterismul cardiac. Fiecare dintre acestea arata aspecte ale inimii, motiv pentru care medicul le va solicita atunci cand pacientul prezinta simptomele asociate cu posibilitatea de a exista insuficienta mitrala.

Optiuni de tratament 

Tratamentul pentru insuficienta mitrala usoara este, de regula, de tip medicamentos. De regula, medicatia este prescrisa de medic pentru a incetini progresul afectiunii si a mentine sub control unele valori. De pilda, in functie de caz, poate prescrie medicamente pentru hipertensiune arteriala.

In cazurile grave, cel mai adesea, medicul decide ca este necesar sa intervina pe cale chirurgicala. Astfel, se poate face o operatie in care se vizeaza repararea sau inlocuirea valvei mitrale cu un dispozitiv medical de tip proteza, al carui rol este de a reduce riscul aparitiei complicatiilor. [4]

Se poate urma si un regim alimentar pentru insuficienta mitrala, ce poate completa tratamentul prescris de medic. In principiu, se recomanda un aport crescut de alimente pentru inima, ca parte dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

In cazul in care suspectezi ca ai putea suferi de insuficienta mitrala, mergi la un consult de specialitate! Evita automedicatia si urmeaza cu strictete recomandarile medicului! In plus, adopta obiceiuri sanatoase pe care sa le incluzi in stilul tau de viata; de exemplu, odihneste-te suficient, evita, pe cat posibil, situatiile stresante, evita consumul de alcool si fumatul!

De asemenea, iti recomandam sa iti faci consultatiile si analizele de rutina. Multe afectiuni sau forme severe se pot preveni prin faptul ca se depisteaza la timp atunci cand se efectueaza astfel de examinari. 

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat informatii din urmatoarele surse:

1. “Mitral Valve Regurgitation: Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/heart-disease/what-is-mitral-valve-regurgitation#1, accesat la 19 septembrie 2022;

2. “Mitral Valve Regurgitation.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 8 Feb. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mitral-valve-regurgitation/symptoms-causes/syc-20350178, accesat la 19 septembrie 2022;

3. Madesis, Athanasios, et al. “Review of Mitral Valve Insufficiency: Repair or Replacement.” Journal of Thoracic Disease, Pioneer Bioscience Publishing Company, Mar. 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3966162, accesat la 19 septembrie 2022;

4. “Problem: Mitral Valve Regurgitation.” Www.heart.org, 15 July 2021, www.heart.org/en/health-topics/heart-valve-problems-and-disease/heart-valve-problems-and-causes/problem-mitral-valve-regurgitation, accesat la 19 septembrie 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor