Infarct mezenteric: cauze, simptome, tratament

14. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Infarct mezenteric

In urma parcurgerii acestui articol, vei dobandi un nou nivel de intelegere asupra infarctului mezenteric - o afectiune grava, care poate pune viata in pericol. Vei afla ce il provoaca, cum se manifesta si care sunt cele mai eficiente metode de tratament. In plus, vei descoperi modalitati de prevenire a acestei boli. 

Ce este infarctul mezenteric

Infarctul mezenteric este o afectiune grava si potential fatala, caracterizata prin blocarea fluxului de sange catre un segment al intestinului subtire. Aceasta lipsa de aprovizionare cu sange poate duce la moartea tesutului intestinal, ceea ce poate provoca complicatii severe.

Infarctul mezenteric poate fi de doua tipuri - ischemic si non-ischemic. Infarctul mezenteric ischemic este cauzat de o reducere a fluxului de sange catre intestin, in timp ce infarctul mezenteric non-ischemic este cauzat de o coagulare a sangelui in vasele de sange ale intestinului. Ambele tipuri sunt la fel de periculoase si necesita o interventie medicala imediata [1].

Consecutiv unui infarct mezenteric, tesutul intestinal incepe sa moara din cauza lipsei de oxigen si nutrienti. Acest proces poate duce la perforarea intestinului si aparitia peritonitei, o infectie abdominala grava. Este important sa se actioneze rapid in astfel de situatii, pentru salvarea vietii pacientului [2].

Cauzele infarctului mezenteric

Infarctul mezenteric este o afectiune grava care se caracterizeaza prin blocarea arterelor mezenterice, ceea ce duce la moartea tesuturilor intestinale. Exista mai multe cauze care pot contribui la aparitia acestui infarct mezenteric.

Unul dintre factorii de risc cardiovascular care poate duce la infarct mezenteric este ateroscleroza, o afectiune in care arterele se ingroasa si se ingusteaza. Acest lucru poate bloca fluxul normal de sange catre intestin, provocand astfel un infarct. Alti factori de risc cardiovascular includ hipertensiunea arteriala, fumatul, diabetul zaharat si obezitatea. Acesti factori de risc pot afecta negativ arterele mezenterice, crescand riscul de infarct mezenteric [3].

Afectiunile cardiovasculare, cum ar fi fibrilatia atriala, insuficienta cardiaca sau infarctul miocardic, pot contribui si ele la formarea cheagurilor de sange care pot bloca artera mezenterica. In cazul fibrilatiei atriale, ritmul cardiac neregulat poate favoriza formarea cheagurilor de sange, care pot ajunge in arterele mezenterice si pot provoca infarctul. Astfel de afectiuni cardiovasculare pot creste riscul de infarct mezenteric [4].

Tulburarile vasculare, cum ar fi vasculita, tromboza venoasa profunda sau embolia pulmonara, pot, de asemenea, sa creasca riscul de infarct mezenteric. Vasculita, inflamatia vaselor de sange, poate afecta si arterele mezenterice, ingreunand fluxul sanguin si crescand riscul de infarct. Tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara pot provoca formarea cheagurilor de sange care pot ajunge in arterele mezenterice, blocand fluxul sanguin si cauzand infarctul [5].

Diverse afectiuni medicale pot creste, de asemenea, riscul de infarct mezenteric. De exemplu, anumite tipuri de cancer pot creste riscul de coagulare a sangelui, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri in arterele mezenterice. Bolile autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic sau arterita cu celule gigante, pot, de asemenea, sa contribuie la formarea cheagurilor de sange. De asemenea, interventiile chirurgicale majore sau traumele pot creste riscul de infarct mezenteric [6].

Simptomele infarctului mezenteric

Semnele timpurii ale infarctului mezenteric pot varia in functie de individ si de severitatea situatiei. Unul dintre simptomele importante ale infarctului mezenteric este durerea abdominala severa, care poate fi brusca sau progresiva. Aceasta durere poate fi insotita de o senzatie de plenitudine sau balonare. Este important de mentionat ca aceste simptome pot fi greu de interpretat, deoarece pot fi similare cu alte afectiuni gastrointestinale, cum ar fi apendicita sau colica renala [2].

Alte simptome comune ale infarctului mezenteric sunt legate de tractul gastrointestinal. Pacientii pot prezenta greata, varsaturi si diaree. Unele persoane pot experimenta, de asemenea, sangerari rectale sau scaune cu sange. Aceste simptome pot fi insotite de o scadere brusca a tensiunii arteriale si un ritm cardiac rapid. Este important de mentionat ca aceste simptome pot aparea si in alte afectiuni gastrointestinale, cum ar fi gastroenterita sau colita ischemica [3].

Daca infarctul mezenteric nu este tratat, acesta poate progresa si poate duce la simptome mai grave. Printre acestea se numara febra, stare de soc si semne de peritonita, o afectiune care implica inflamatia peretelui abdominal. Aceste simptome trebuie tratate de urgenta, deoarece infarctul mezenteric este o afectiune grava si poate duce la complicatii severe [5].

Diagnosticul infarctului mezenteric

Diagnosticul infarctului mezenteric este esential pentru a putea interveni prompt si a preveni complicatiile grave asociate acestei afectiuni. Exista mai multe metode de diagnostic utilizate in identificarea obstructiilor arteriale care cauzeaza infarctul mezenteric.

Analizele de sange pot furniza informatii despre nivelurile anormale de enzime, cum ar fi lactatul si amilaza. Aceste enzime pot indica prezenta unei ischemii intestinale si pot ajuta la confirmarea diagnosticului de infarct mezenteric [1].

Angiografia este o alta metoda utilizata in diagnosticul infarctului mezenteric. Aceasta implica injectarea unui agent de contrast in arterele intestinale pentru a vizualiza obstructia arterei. Aceasta procedura poate ajuta la identificarea precisa a arterei afectate si a gradului de obstructie [4].

Tomografia computerizata (CT) si rezonanta magnetica (RMN) sunt alte metode de diagnostic utilizate in identificarea infarctului mezenteric. Aceste tehnici de imagistica medicala pot oferi imagini detaliate ale intestinului si pot ajuta la identificarea obstructiei arteriale.

Simptomele si semnele clinice sunt, de asemenea, importante in diagnosticul infarctului mezenteric. Durerea abdominala intensa este un simptom caracteristic al acestei afectiuni si poate fi insotita de greata, varsaturi, diaree sau constipatie. Factorii de risc precum varsta inaintata, bolile cardiovasculare existente sau chirurgia abdominala recenta pot indica o problema mezenterica [7].

Diagnosticul infarctului mezenteric

Tratamentul infarctului mezenteric

Tratamentul infarctului mezenteric este de mare importanta pentru a restabili fluxul de sange la intestin si a preveni complicatiile grave. Acesta implica de obicei urmatoarele strategii:

1. Interventia chirurgicala de urgenta: Infarctul mezenteric este o urgenta medicala si necesita interventie chirurgicala imediata. Procedura poate implica indepartarea cheagului de sange sau a partii de intestin afectate [2].

2. Medicamentele anticoagulante si antiplachetare: Aceste medicamente sunt utilizate pentru a preveni formarea de noi cheaguri de sange si pentru a ajuta la dizolvarea celor deja formate. Ele sunt esentiale pentru prevenirea agravarii starii pacientului [4].

3. Suportul nutritiv: Dupa interventia chirurgicala, pacientul poate avea nevoie de suport nutritiv. Acesta poate include o dieta speciala sau alimentatie parenterala (prin tub), daca pacientul nu poate manca sau digera alimentele in mod normal [5].

4. Reabilitarea si monitorizarea pe termen lung: Dupa tratament, pacientii vor necesita ingrijiri medicale continue pentru a se recupera complet si pentru a preveni reaparitia infarctului mezenteric. Acesta poate include modificari ale stilului de viata, cum ar fi o dieta sanatoasa si exercitii fizice regulate, precum si monitorizarea regulata a starii de sanatate [6]. 

Prevenirea infarctului mezenteric

Prevenirea infarctului mezenteric poate fi realizata prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Un prim pas important este o alimentatie echilibrata, care sa includa fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe. Evitarea alimentelor bogate in grasimi saturate si colesterol poate contribui la mentinerea sanatatii vasculare si la reducerea riscului de infarct mezenteric.

Exercitiile fizice regulate reprezinta o alta componenta esentiala in prevenirea acestui tip de infarct. Activitatea fizica moderata, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau ciclismul, poate ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase si la intarirea sistemului cardiovascular.

Renuntarea la fumat este de asemenea cruciala in prevenirea infarctului mezenteric. Fumatul este un factor de risc major pentru boli cardiovasculare si poate contribui la formarea cheagurilor de sange care pot bloca arterele mezenterice. Cei care doresc sa renunte la fumat ar putea beneficia de sprijinul medicului sau de programe de renuntare la fumat [6].

Controlul afectiunilor medicale existente este un alt aspect crucial in prevenirea infarctului mezenteric. Persoanele cu diabet, hipertensiune arteriala sau boli de inima trebuie sa isi monitorizeze cu atentie starea de sanatate si sa urmeze tratamentul prescris de medic. Un control regulat al valorilor glicemiei, tensiunii arteriale si nivelului de colesterol poate ajuta la prevenirea complicatiilor si a infarctului mezenteric [8].

Infarctul mezenteric reprezinta o urgenta medicala, fiind vitala cunoasterea simptomelor pentru a putea solicita ajutor medical in timp util. Diagnosticul corect si tratamentul rapid imbunatatesc semnificativ prognosticul. Preventia este, insa, cea mai eficienta strategie, prin controlul factorilor de risc cardiovascular si adoptarea unui stil de viata sanatos. 

Bibliografie:

  1. “Acute Mesenteric Ischemia - Gastrointestinal Disorders.” MSD Manual Professional Edition, www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/acute-abdomen-and-surgical-gastroenterology/acute-mesenteric-ischemia, accesat la 12.07.2023;

  2. “Acute Mesenteric Ischemia: Background, Anatomy, Pathophysiology.” Medscape.com, 13 June 2019, emedicine.medscape.com/article/189146-overview, accesat la 12.07.2023;

  3. Bala, Miklosh, et al. “Acute Mesenteric Ischemia: Guidelines of the World Society of Emergency Surgery.” World Journal of Emergency Surgery, vol. 12, no. 1, 7 Aug. 2017, https://doi.org/10.1186/s13017-017-0150-5, accesat la 12.07.2023;

  4. “Mesenteric Ischemia.” Www.hopkinsmedicine.org, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/mesenteric-ischemia, accesat la 12.07.2023;

  5. “Mesenteric Ischemia - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mesenteric-ischemia/symptoms-causes/syc-20374989, accesat la 12.07.2023;

  6. “Mesenteric Ischemia: Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23246-mesenteric-ischemia, accesat la 12.07.2023;

  7. Monita, Monique M., and Lorena Gonzalez. “Acute Mesenteric Ischemia.” PubMed, StatPearls Publishing, 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431068/, accesat la 12.07.2023;

  8. Toni, Francesca, et al. “Mesenteric Infarction.” BMC Geriatrics, vol. 9, no. S1, Apr. 2009, https://doi.org/10.1186/1471-2318-9-s1-a61, accesat la 12.07.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor